Editörler : E.Kayı Han

senmeh
Aday Memur
22 Şubat 2011 00:09

Gülücük

Çok normal bir partiye üye olmak ama memur olunca ilişiğimizin olmaması gerekiyor zannetmem geçmişteki böyle birşeyden de problem çıksın

Yunusserhat

Memurlar sadece partilere üye olamıyorlar derneklere üye olma hakları var galiba


anchorman
Memur
22 Şubat 2011 09:03

Devlet Memurları Kanunun 125. maddesine göre "siyasi partiye girenler" bir daha alınmamak üzere devlet memurluğundan çıkartılırlar.

27 Şubat 2011 12:24

içime bi sızı düştü arkadaşlar ben daha önce sandık görevlisi olmuştum bu sorun olmaz di mi

ya da ben sandıkta görevliyim diye beni partiye görevli yapmış oluyorlar mı


tuan01
Aday Memur
27 Şubat 2011 13:20

Anayasa'nın kişilere tanıdığı siyasi parti üyesi olma hakkının ancak memuriyet statüsüne girdikten sonra Devlet Memurunun tarafsızlığının zedelenmemesi amacı için kullanılamayacağı açık olup Devlet Memuru statüsüne girmeden önce kullanılabilecek bu hakkın memuriyete giriş için yasaklayıcı bir şart olarak aranması eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi sözü edilen 70. maddeye de aykırıdır. Zira kişilerin memur statüsüne girmeden önce siyasi bir partiye üye olmalarının daha sonra yürütecekleri kamu hizmetini ne şekilde etkileyeceği konusunda günün koşullarına uygun bir neden- sonuç bağı kurulamayacağı gibi böyle bir yasaklamanın temel hakkın özüne dokunulamayacağını öngören Anayasa'nın 13. maddesine de uyarlık göstermeyeceği açıktır.

Öte yandan temel hakların sınırlandırılmasındaki amaç ile sınırlamanın sonucu arasında yapılacak düzenlemenin hukuka ve kamu gereklerine uygunluğunu belirleyecek en önemli unsur ölçülülük ilkesi olup bu anlamda maddede öngörülen kısıtlamanın, bizzat kendisinde ve özellikle 5 yıllık bir süreye bağlanmasında ölçülülük ilkesinin esas alındığı Anayasa'nın 13. maddesine uyarlık bulunmamıştır.

Sözkonusu nitelik şartı 2495 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesinden önce yürürlüğe giren ve Türk Personel Rejimini genel olarak düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer almadığı gibi, 2495 sayılı Yasa'dan sonra yürürlüğe giren ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personelinin statüsünü düzenleyen 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede de bulunmamaktadır. Bu nedenle böyle bir yasaklayıcı hükmün sadece 2495 sayılı Yasa'da koruma ve güvenlik görevlileri için aranması Anayasa'nın 10. maddesindeki kanun önündeki eşitlik ilkesine ters düşer. Diğer yasalarda da, memurluk statüsünün devamı sırasında siyasi parti üyeliğine girmenin yasaklandığı ve disiplin cezası ile karşılandığı görülmekte ise de, bu koşulun memuriyetten önceki bir dönem için aranarak memurun görevine son verilmesi ile daha sonra gerçekleşmesi sonucunda disiplin cezası verilmesi çok farklı sebep ve sonuçları doğurmaktadır. Kaldı ki toplum ve Devlet adına yetki kullanan ve çok önemli kararlar veren üst düzey kamu personelinde hizmete giriş için aranmayan böyle bir kısıtlamanın güvenlik görevlileri için aranmasında Anayasa'nın sözü edilen maddesine uyarlık bulunmamıştır.

Sonuç olarak dava konusu uyuşmazlıkta davacının koruma ve güvenlik görevlisi olarak atanmasına ilişkin onayın, hakkında yapılan güvenlik soruşturmasında göreve girmeden önce bir siyasi partiye üye olduğunun tespit edilmesi sonucu iptal edilmesine neden olan yasa hükmünün hukuksal ve Anayasal açıdan kabul edilebilir bir düzenleme olarak düşünülemeyeceği kanaatine varılmıştır.

27 Şubat 2011 15:17

kpss-2010 arkadaşın sormuş olduğu sorunun cevabını bende merak ediyorum bilen varsa cevaplasın lütfenn


_gülücük_
Memur
27 Şubat 2011 21:17

Sandık görevlisi olmak için partiye üye olman gerekiyo üyesin demek ki de görevlendirmişler değil mi ben öyle biliyorum Bi sor istersen arkadaşım sen...


richard
Şube Müdürü
27 Şubat 2011 21:19

parti ile şuanda herhangi bir ilişkin yoksa rahat olabilirsin...

27 Şubat 2011 22:22

bi söyleyiverin siyasi partiye üye olmak için nüfus cüzdanı birde bire bir gidip imza mı gereklidir ?????


erciyes-tds
Şube Müdürü
28 Şubat 2011 00:48

bir zamanlar çalışıyordum bir siyasi partinin il başkanlığında o bakımdan biliyorum Tc numarası yeterli üye yapmak için o bakımdan araştırın bence adınıza birileri yaptırmışta olabilir. çünkü bu durumla çok karşılaşmıştım ben üye değilim neden arıyorsunuz beni diyen çok olmuştu. öğrendim ki yakını onu bunu şunu üye yapmış habersiz. hatta biri askeriyede çalıştığı için bayaa tartışma yaratmıştı üyeliğini yıllar önce sildirmiş fakat silinmemiş diye. o bakımdan şüpheniz varsa bir araştırın derim.

28 Şubat 2011 18:10

arkadaşlar ben bunu tüm detayları ile ilgili kişilerden öğrendim bu tam olarak memurluktan önce ise siyasi partiye üyelik bir problem çıkarmıyormuş ,memurluktan sonra siyasi partiye üye olunması problem oluyormuş , birde sandık görevlisi olmanın partiyle üye olmanın bir alakası yokmuş adımı soyadımı söyledim oradaki dosyalardan baktı ve üye olmadığımı söyledi bana içim bu sefer rahatladı :)


tuan01
Aday Memur
28 Şubat 2011 19:00

arkadaşlar soru soruyorsunuz cevap veriyoruz tatmin olmuyorsunuz Allahınızı severseniz abartmayın yukarıda Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu kararı ekledim. Kişinin siyasi partile üye olması en temel siyasi hakkıdır.

" Anayasa'nın kişilere tanıdığı siyasi parti üyesi olma hakkının ancak memuriyet statüsüne girdikten sonra Devlet Memurunun tarafsızlığının zedelenmemesi amacı için kullanılamayacağı açık olup Devlet Memuru statüsüne girmeden önce kullanılabilecek bu hakkın memuriyete giriş için yasaklayıcı bir şart olarak aranması eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi sözü edilen 70. maddeye de aykırıdır".....

içiniz rahat etsin sandık görevlisi, parti üyesi, deleğe, belediye başkanı hatta genel başkan bile olabilirsiniz memuriyetten önce...


_gülücük_
Memur
28 Şubat 2011 19:12

Teşekkürler tuan01....

28 Şubat 2011 20:08

evet arkadaşlar ben bugün partiye gittim birincisi beni kimse tc numaram ellerinde diye patiye üye etmezmiş zaten üye olmak için de bi sürü evrak, imza şu bu gerek üye benden habersiz kimse beni edemezmiş

ikinciside sandık görevlisi olmanın üyelikle alakası yokmuş gittim bizzat partinin ilçe başkan yardımcısına konuştum.

Toplam 33 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi