Editörler : Pangaea
22 Nisan 2012 11:51

23 Nisan günün anlam ve önemini belirten konuşma

öğretmen arkadaşlara faydalı olması dileğiyle

Sayın müdürüm, müdür yardımcılarım; değerli öğretmen arkadaşlarım; kıymetli misafirlerimiz, ve sevgili öğrenciler

Bugün 23 Nisan 2012 TBMM? nin 92. Kuruluş yıldönümü. Bu millet ve bu vatan için önemli bir dönüm noktasıdır 23 Nisan. Tarih boyunca özgürlüğüne düşkünlüğü ile tanınmış olan Türk Milleti 1. Dünya Savaşından sonra ülke topraklarının düşmanlar tarafından işgal edilmesi üzerine bir kez daha özgürlüğünü geri alma mücadelesine girişmiştir. Yönetimde olan padişahın işgaller karşısında çaresiz kalması Mustafa Kemal ve diğer yurtseverlerimizi harekete geçirmiştir. Ulusal Kurtuluş Savaşımız Atatürk?ün 19 mayıs 1919?da Samsun?a çıkışı ile başlamış, Erzurum ve Sivas Kongreleri ile ulusal birliğimizin temelleri atılmıştır. Padişahın yurdumuzu düşmanlardan kurtaramayacağını anlayan Mustafa Kemal ve yurdumuzun dört bir yanından seçilerek gelen 115 milletvekilinin katılımı ile 23 nisan 1920?de Ankara?da TBMM açılmıştır. Meclisin açılışı ile ülkenin yönetimi padişahtan alınarak bu meclise verilmiştir.

23 Nisan 1920 ilk Büyük Millet Meclisi'mizin toplandığı gündür. 23 Nisan, ulusun yönetme yetkisini kullanmaya başladığı gündür. O tarihten sonra ülkenin yönetimi ile ilgili kararlar bu meclis tarafından alınmış ve Ulusal Kurtuluş Savaşımız bu meclis tarafından başarıyla yönetilmiştir. Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde ulusumuz dünyaya Ulusal Kurtuluş Savaşı dersi vermiştir. Ezilen uluslara kurtuluş yolunu açmıştır. Bağımsızlık savaşının öncüsü olan kurtuluş savaşımız yeryüzünün öteki uluslarına örnek olmuştur. İşte, böyle büyük bir zafer ulusumuzun ulu önderi Mustafa Kemal tarafından; milletimizin ve aziz vatanımızın geleceği olan çocuklara armağan edilmiştir.

Peki böyle büyük bir zafer, niçin çocuklara armağan edilmiştir? Çünkü bu günün gençleri, yetişkinleri dünün çocuklarıydı. Yarının gençleri, yetişkinleri de bu günün çocuklarıdır. Niçin? Çünkü, her insan çocuk olarak dünyaya gelmiştir ve dünyayı o gözlerle tanımıştır. Bu gün Milli Egemenlik Bayramı'mızdır. 23 Nisan dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır.

Değerli misafirler?

Bu ülke bizlerin değildir, bizler bu vatanın ancak bekçileri ve emanetçileriyiz. Biz bu ülkeyi atalarımızdan miras olarak değil çocuklarımızdan emanet olarak aldık. Bu ülkenin gerçek sahipleri ancak yarınımız olan çocuklardır. Mustafa Kemal ve arkadaşları tam da bu bilinçle bizden emanet aldıkları bu yüce vatana sahip çıkmışlar ve korumuşlardır. Bu nedenle bizler de korumakla mükellef olduğumuz emanetimize gözümüz gibi bakmalı ve yarının yetişkinleri olan çocuklarımıza da bu bilinci şimdiden aşılayarak emaneti yarınlara taşımalıyız. Bunun için atılacak ilk adım ise bildiğiniz üzere eğitimdir. Biz de buradan ilham alarak yola çıktık. Bu yol ise Mustafa Kemal?in hedef olarak gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmaktır. Dünün çocukları yine dünde yetişkin olup büyük işler başardı. Biz de bu büyük başarıları çoğaltıp bu vatanı vatanlar içinde en büyük vatan, bu milleti milletler içinde en büyük millet yapmayı en büyük görev olarak bilmeliyiz. Bunu da başaracak olanlar bugünün çocuklarıdır. Çocuklarımızı; tarihini bilen, ufkunu gören ve adımlarını buna göre atan bireyler olarak yetiştirmek en büyük görevimiz ve sorumluluğumuzdur.

Sevgili çocuklar, Mustafa Kemal, ?Bugünün küçükleri yarının büyükleridir? diyerek sizlere vermemiz gereken önemi en güzel şekilde ifade etmiştir.

Unutmayın! Bugün bizlerin bulunduğu bu makam ve mevkilerde gelecekte sizler yer alacaksınız. Bugün burada coşkunuzu paylaşan büyükleriniz sizden araştıran, düşünen , üreten, ahlaki ve insani değerlere sahip insanlar olarak yetişmenizi beklemektedirler. Sizler de bu bilince sahip olmalısınız. Şimdiden sorumluluklarınızı yerine getirip geleceğe iyi hazırlanırsanız aydınlık yarınlar sizlerin olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle bizlere bugünleri kazandıran fedakar insanları rahmetle anıyor, siz sevgili çocuklarımızın bayramını kutluyorum.

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi