Editörler : Pangaea
08 Temmuz 2012 16:48

AMAÇ:KPSS denilen sınavı kaldırmak MI?

Bu sınav kaldırılırsa amaç eskiye dönüş yapmaktır. Olay daha rahat ve isteyen istediği şekilde alım yapılmasına neden olacak. KPSS ye bu tip şeyler yamandıkça sınavın güvenirliliği azalacak ve hiç kimse KPSS?ye güvenmeyecek hale getirilecek. Nasıl ki sn Bakan Hayati YAZICI KPSS formatıyla oynayıp Bakanlığa alacak elemanları kendine has durum hale getirdiyse diğer bakanlıklarda bunu yapacak ve zamanla KPSS alımları (ki bir bakanlık KPSS?den almayacağını söylemişti) kaldırılacak. Böylece eski sisteme dönülecek.

Bir evin nasıl ki temeline, penceresine çatısına veya kapıdan hırsız mı diye bakılıyor ve inceleniliyor sahip çıkılıyorsa aynen KPSS denilen siteminde aynı şekilde sahip çıkılması gereklidir.

ÖSYM zaman geçirmeden hemen o cep tel görüntüsünü yayımlayanı bulmalı, twitter mesajını koyanı araştırmalı, beyazkalem..vs gibi internet siteleri sınavdan sonra dahi olsa bile önceden soruları (reklam)vermemek açısından sitelere yayın yasağı koymalıdır. Buna mukabil KPSS puanı geçerlilik süresi olan 2 seneyi sınırsız çevirmelidir. Adaylar geçen sene aldığı puandan daha yüksek puan almak için yarışmalıdırlar, Haliyle 100 puan alan bir kişi tekrar neden sınava girsin ki, yok eğer o 100 puanı ya kopya ile almışsa o yüzden geçerlilik süresi 2 sene kalsın gibi bir durum düşünülüyorsa o zaman Devletin adaylarına, adayında Devletine güven oluşmamış demektir.

Kaldı ki amaç Dersaneler özel okullar veya Devlet? vs zengin olsunlar diye değil ve aynı zamanda KPSS puan süresi bittiği için de değil. Amaç, Adayların hem kesesine hem de psikolojisine yardımcı olarak ileriki aşamalarda sağlıklı bireyler yetiştirerek planlı proğramlı bir sistem yürütmektir. Sosyal bir devletin başka daha ne amacı olabilir. Ancak gel gör ki Öğretmenlere yönelik KPSS puan süresini 1 yıla düşürüldü.

Sonuç olarak, en bariz delil olan, üstü aranmadan cep telefonluyla çekilen (sınav iptal nedeni değildir ama) sınav kağıt görüntüsünü koyanlar ile üstünü aramayanlar hakkında en kısa sürede haklarında gerekli işlem yapılmalıdır soruşturma açılmalıdır.

Bu çerçevede KPSS de gerçekten bir şeyler mi dönüyor sorusu uyandırmamak, KPSS hakkında kamoyunda güvensizlik ortamı yaratmamak açısından bu tip şaibelerin bir şekilde önüne geçilmeli ve bu önemli sınav olan KPSS sistemini korumak olmalıdır.


dark
Müsteşar Yardımcısı
08 Temmuz 2012 16:57

buda başka bir bakış açısı. 2010 dan beri dillendirilen ama cok fazla konusulmamıs bir konu. bencede mantıklı...


cvlstudnt
Müsteşar Yardımcısı
08 Temmuz 2012 17:21

Kesinlikle bu sınav bi şekilde korunmalıdır, sınav itibarsızlaştırıldıkça kurumlar kpss puanını kullanmadan personel alacaklarını açıklamadan çekince duymayacaklardır. Çünkü toplumda tepki uyanmaz. Ne olursa olsun sınava sahip çıkıp önemliliği konusunda hemfikir olmalıyız yoksa şuan kamuda çalışma umudunu taşıyan biçok kişi kpss itibarsızlaştırıldığı takdirde kamuyu rüyasında bile göremeyecektir ki sağlam bi torpiliiz yoksa, olsaydı zaten bu sınavla uğraşmazdınız ayrı mesele... Tabi şu kopyacılara caydırıcı cezalar gelmedikçe bu rezalet her sınav dönemi tekrarlanır. Bence kopyanın gerçekleştiği okullarda görev alan güvenlik görevlileri ve gözetmenler hakkında soruşturmaya kapı açılmalı


Mel.Gibson
Aday Memur
08 Temmuz 2012 17:28

Değişik bakış açısı

Dikkatli olmamız gerekiyor.


eycn
Aday Memur
08 Temmuz 2012 17:33

Bi düşünün hadi şimdi KPSSyi kaldırdım dese hükümet.

Ne olacak,

İnşallah eski düzeni hatırlayan vardır.


erenk06
Genel Müdür
08 Temmuz 2012 17:44

Bu konuya katılmamak elde değil. Amaç KPSS ile birlikte merkezi sınav sistemini ve merkezi yerleştirmeleri sabote etmek; çünkü KPSS kaldırılırsa her kurum kendi sınavını/eleme sistemini yapacak böylelikle KPSS gibi yüz binlerce kişinin katıldığı merkezi bir sınav değil, her kurumun kendi yaptığı daha az katılımlı sınavlar ortaya çıkacak dolayısıyşa bu sınavlar daha az dikkat çekecek.

Bir sınava ne kadar fazla kişi katılırsa o sınav o kadar gözününde olur, kamuoyunun dikkatini çeker (son iddialarda olduğu gibi) ve sınavla ilgili her durum araştırılır, incelenir; yanlış soruların, kopya olaylarının üzerine gidilir. Ama az katılımlı (binlerce kişinin değil birkaç yüz kişinin katıldığı) irili ufaklı sınavlar kamuoyunun dikkatini pek fazla çekmez ve bu tür az katılımlı sınavlarda şaibelerin, kopya olaylarının ortaya çıkma ihtimali daha fazladır. Böyle sınavlar az sayıda kişiyi ilgilendirdiği için yeteri kadar kamuoyu tepkisi oluşturulamadığından kopya olaylarının, yanlış soruların üzerine de pek gidilmeyebilir.

Bundan "Az katılımlı sınavlarda kopya çekilir." düşüncesi çıkmasın. Fazla katılımlı sınavda kamuoyunun tepkisini çeken kopya iddiaları veya olayları, az katılımlı sınavlarda yeterli kamuoyu tepkisi oluşturulamadığından pek gündeme gelmeyebilir ve bu da şaibeli durumlara yol açabilir.

Merkezi sınavlarla ilgili olumsuz bir durum varsa araştırılsın, ama önüne gelen herkes sınavla, merkezi atamalarla ilgili asıllı asılsız iddialar ortaya atarak bu işi sulandırmaya çalışıp merkezi sınavlara olan güveni sarsmasın.


aniceman
Daire Başkanı
08 Temmuz 2012 17:58

aslında sadece kpss değil, bir kaç yıl önce de gündeme gelmişti. hatta üniversite sınavı sonrası kopya skandalı için şöyle savunmalar okumuştum.

"her yıl 1,5 milyon insanı bir sınava sokuyoruz, bu kadar geniş kapsamlı bir sınavın bu kadar sorunsuz tamamlanması mümkün mü? bırakalım üniversiteler kendi öğrencilerini kendi seçsin"

açıklamayı kim yapmıştı hatırlamıyorum ama aşağı yukarı benzer ifadeler kullanmıştı.


eycn
Aday Memur
08 Temmuz 2012 18:05

sn. anicerman

o daha kötü bir durum, ilk sizden duydum ama yani gidişat onu gösteriyor nedense.

KPSS olayında bir bakanlık varda şimdi aklıma gelmiyor dilimin ucunda...

o bakanlık artık KPSSden alım yapmaacağını ifade etmiş idi. Zamanla bu diğer bakanlıklara sıçrayacak

ve

en soununda bu KPSS ne işe yarıyor ki kaldıralım gitsin diyecekler.

Ondan sonrası...????

ondan sonrası yok..


eycn
Aday Memur
09 Temmuz 2012 10:07

bu tip olayı es geçmeyelim. KPSS denilen sınava sahip çıkalım, eksilik varsa düzeltme konusunda herkes yardımcı olsun. Bazı kişilere canak tutmayalım.


cvlstudnt
Müsteşar Yardımcısı
10 Temmuz 2012 03:51

eycn

çevre ve şehircilik bakalığıydı kpss puanıyla merkezi atamadan kendni muaf ilan eden...


dogayikoru
Şef
10 Temmuz 2012 06:19

ösym, kpss'yi beceremedi diye kpss kaldırıldı diyelim aynı ösym'nin yapmış olduğu üniversite sınavları ne olacak?


eycn
Aday Memur
23 Eylül 2012 14:31

Şimdide onlisanslılar için sınav iptal olunsun deniliyor.

Her KPSS sınavından sonra bu spekulasyonlar olacak mı?


erenk06
Genel Müdür
03 Ekim 2012 14:14

Sınavdan hemen sonra açılan bu başlık bugünlerde güncellik kazandı.

http://www.memurlar.net/haber/291337

Toplam 12 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi