Editörler : F16 Gökçen
22 Mart 2014 11:30

Taş baskı sızma yağı nedir ve nasıl elde edilir?Rivera yağ nedir?Zeytinyağ alırken neye dikkat edilm

Taş baskı sızma yağ nasıl elde edilir?

Zeytinyağlarımız doğal ortamda, hiçbir kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanılmadan, tamamen doğal yöntemlerle, zeytinlerin bekletilmeden, doğal niteliklerinde bir değişikliğe neden olmayacak ısıl ortamda, hijyenik koşullarda yağa dönüştürülmesi ile elde edilmektedir.

Artık günümüzde nerdeyse kalmayan eski dönemlerden kalma bir yöntem olan taş baskı sistemiyle çok kaliteli yağ ortaya koymaktayız. Soğuk su kullanarak meyvemsi ve doğal zeytin yağ aromasını , vitaminleri koruduğundan dolayı yağın en doğal halidir.

Hiçbir tarım ilacı, suni gübre kullanmadan yetişen zeytinler keten çuvallara konur.

Taş değirmenin zeytini hamur haline getirmesinden sonra hamur çuvallara sandalye minderi kalınlığında koyulur.

Çuvallar bir teknenin içerisinde üst üste koyuldukça birbirini ezer ve çuvalların her tarafından şelale gibi yağ akar.

İşte bu yağa "Burun,tekne,kavata yağı,zeytin sütü " veya en çok bilinen adı ile "çiğ yağ" denir. Binlerce yıldır zeytinyağının bilinen şifa özelliklerini en çok barındıran, eczanelerde,aktarlarda ilaç diye satılan zeytinyağı "çiğ yağdır".

Çuvallardan sızan çiğ yağ akışı durduktan sonra çuvallar prese koyulup sıkılır.Çuvallar sıkıldıkça yağ süzülerek aşağıya oradan da krom borular vasıtası ile ilk dinlenme yeri olan depolara akar. Adına "kara su" denen su ile akan bu yağa "kuru BASKI" denir. Bu baskıdan sonra çuvallara soğuk su dökülür. Çuvallar indirilip tek tek yıkanarak tekrar üst üste koyulup sıkılır.Bu işlemede " soğuk baskı" denir.



beçin organik
Aday Memur
22 Mart 2014 23:07

en güzel sızma yağ budur

Toplam 1 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi