Editörler : Pangaea
06 Eylül 2014 13:17

Tıp Hakkında

Ben elektrik elektronik mühendisliği 2.sına geçtim.İzmir Ekonomi Üniversitesi tam burslu okuyorum.2012 girişliyim bir sene de hazırlık okudum.Bu sene çıkan ösym puanıyla yatay geçiş sayesinde 2012 puanımla rize tıpa 1.sınıf olarak kabul edildim.Acaba gitmeli miyim?Mühendisliği bırakmak için benim düşündüğüm sebebler şu şekilde
1-Çok girişgen biri değilim.
2-İş kaygısı
Özellikle sosyal biri olmadığım için mühendisliğin bana göre olmadığını düşünüyorum.Mühendislik derslerine karşı ilgim var
Mühendis arkadaşların tavsiyesine ihtiyacım var.Hangi doktora sorduysam herkes gelme diyor.Neden acaba Türkiye de kimse işinden memnun değil:(

06 Eylül 2014 13:21

çünkü herkes kendi hayatına göre genelleme yapıyor. sen bu yaşa gelmiş üniversite okuyan insansın mesleğine belkide geleceğine burdaki yorumlara göre mi karar vereceksin hayret.


okupara
Aday Memur
06 Eylül 2014 14:06

Kardeşim git doktor ol manyak mısın ya. Düşünme bile

senturkes
Şef
06 Eylül 2014 14:08

ben bir şey soracağım. yatay geçiş şartları neler? okurken tekrar össye girip yeni puan alıp o puanı kullanılabiliyormu? ve not ortalamasıdamı etkiliyor yatay geçişi?

tıp ile alakalı olarakta koşa koşa elektronik mühendisliğini bırak ve tıpa git derim. elektronik mühendisi olarak özel sektörde yabancı malların türkiye distribütörlerinde satışçı olarak çalışabilirsin sadece başka bir iş imkanı yok..


meteahishali
Aday Memur
06 Eylül 2014 14:11

Bu sene çıkan kanunla 2012 ösym puanımla yatay geçiş yaptım ben.Buna merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş deniliyor.Bunun dışında okul içi ortalamanla ve ösym puanıyla kurumlararası yatay geçiş yapabilirsin ama farklı alanlarda olmaz.Mesela mühendislik mf4 de isen mf3 e geçemessin.
Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş bize bunu sağlıyor.

senturkes, 10 yıl önce

ben bir şey soracağım. yatay geçiş şartları neler? okurken tekrar össye girip yeni puan alıp o puanı kullanılabiliyormu? ve not ortalamasıdamı etkiliyor yatay geçişi?

tıp ile alakalı olarakta koşa koşa elektronik mühendisliğini bırak ve tıpa git derim. elektronik mühendisi olarak özel sektörde yabancı malların türkiye distribütörlerinde satışçı olarak çalışabilirsin sadece başka bir iş imkanı yok..


kmvolkan
Şef
06 Eylül 2014 14:12

Kardeş kendini doktor olarak bir hayal et. Mutlu hissedeceksen ya da mustsuz hissetmeyeceksen yaz :)) . Devlette mühendis olarak aldığın maaşın iki katını alacaksın nerdeyse. Girişken biri değilsen mühendis olarak piyasada sıkıntı çekersin. Anca devlet gelsin diye bekleyeceksin ki bunun için de ilerleyen yıllarda çok daha ciddi bir rekabet olacak. Devlete giremezsen zaten sen mezun olana kadar iyice kızışan piyasada mühendis maaşları dibe vuracak.

Gelelim Rize Üniversitesi Tıp Fakültesine. Rize halkından duyulan bilgilerle söylüyorum: İnanılmaz modern ve gelişmiş bir hastaneymiş Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi. Pek çok hastanede olmayan ileri teknoloji cihazlar varmış filan.
Ayrıca Rize'de yaşayacaksan yağmurla yaşamaya alışman gerekiyor. Senenin neredeyse yarısı yağışlı, geri kalan yarısı ise kapalıdır. Kiralar epeyce yüksektir.


meteahishali
Aday Memur
06 Eylül 2014 14:16

Doktor sitesine yazdığımda ise http://www.drtus.com/yeni/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=96


denizflex
Daire Başkanı
06 Eylül 2014 14:55

bu soruyu mühendislere sorarsan para tıpta kesinlikle tıp seç derler ama doktorlara sorarsanda delimisin tıpla uğraşılır mı seç mühendisliği keyfine bak derler...

Mühendislikte başarılı olmak istiyorsan öğrenciliğini çok dolu geçirmen gerekir.. en az bir dili çok iyi öğrenmelisin (ingilizce tercih sebebi).. mesleğinle alakalı iş hayatında senden istenebilecek yetenekleri, örneğin bir yazılım dili olur yada başka bir şey, çok iyi öğrenmelisin.. bunları yaparsan üniversiteyi bitirince yeni mezun alan kurumsal büyük şirketlerde işe başlayabilir ve güzel bir kariyere adım atabilirsin.. devlette kariyer planlamak istiyorsan uzmanlıklara girmek için bir yol haritası çizebilirsin.. yani özetle mühendislikte başarı istiyorsan sıkı çalışmalı ve kendini geliştirmelisin.

Tıp ise apayrı bir dünya.. maaş olarak tatmin edici.. saygın bir meslek.. uzmanlığını almasan bile 5-6 bin tl gibi maaşlarla sağlık ocaklarında aile hekimliği yapabilirsin.. uzmanlığını alırsan ise devlet hastanelerinde maaşın 8-10 bin civarına ulaşabilir.. tabii maaşlar artık performansa göre değiştiğinden yine çok çalışan daha çok kazanır.. 7-8 sene tıp eğitimi ve 3-4 senede uzmanlık eğitimi var.. iş yoğunluğu her halükarda mühendislikten fazla olur.. değerlendirme sana kalmış..


kmvolkan
Şef
06 Eylül 2014 15:11

Mühendis olarak çalışacağın yerlerin %90'ında şehirden uzak yerlerde, santrallerde, şantiyelerde, fabrikalarda çalışacaksın. Gireceğin pek çok işte sık seyahat etmen gerekecek. Sancılı iş arama süreçlerini yaşayınca, 1000 lira 1200 lira maaş teklif eden patronları görünce katil olabilirsin.
Ama her şeyden önce kendine sorman gereken soru: "Hangi işi yaparken mutlu olacağım?". Cevabını verirken unutmaman gereken bir nokta var: ne kadar çok para kazanırsan hayallerine o kadar yaklaşırsın ve o kadar mutlu olursun. İnan bana hayalin başını sokabileceğin sıcak bir ev ve ortalama bir arabaysa bile mühendis maaşıyla bunlara ulaşırken çok rahat olmazsın :)


Oguzçag
Yasaklı
06 Eylül 2014 15:25

Başlık sahibi İzmir Ekonomi Ü.'de Elektrik/Elektronik Mühendisliğinde "burslu" olarak okuyor. Büyük bir avantajdır.. Tebrik etmek lazım.. İkinci sınıfa da geçmiş durumda.. Üç sene sonra mühendis olma şansı var. Oysa, Rize Tıp'a giderse tam altı sene okuyacaktır. Uzman doktorluk için TUS'u kazandığı takdirde 4-5 sene daha okuyacaktır. Yani toplam 11-12 sene.. Severek ve isteyerek TIP'a da gitmiyor. Bu da ayrı mesele..

Bilindiği üzere, TIP' ları kazanabilmek için ilk 10.000 içinde olmak gerekiyor. İngilizce TIP' lar 7 sene, Türkçe Tıp' lar 6 senelik eğitim sürecine sahiptir.

Başlık sahibi 10-11 seneyi gözüne kestiriyorsa, Rize' deki TIP'ı seçmelidir. Rize TIP, Ankara ve İstanbul' dakilerin kazandırdığı eğitim seviyesinde değil..

Başlık sahibinin yerinde olsaydım; şimdiki okulumda yani İzmir' de 3 sene daha okuduktan sonra mutlaka "yüksek lisans" yapar, "yabancı dil" sayısını da iki veya üçe çıkartırdım. Bu arada, okurken çeşitli kurslardan ve sertifika programlarından da yararlanarak, iş ortamlarına uygun donanımı sağlardım.

Bunları, ikisi Hacettepe İngilizce Tıp (7+5 sene) mezunu Uzman Doktorlar, diğer ikisi de ODTÜ Makina ve İnşaat (5+3 sene) mezunu Yüksek Mühendislerin velisi olarak yazdım.

Takdir ve karar başlık sahibinindir. Kişisel kanaatimi yazdım. Düşüncelerim kimseyi bağlamamalıdır.


Oguzçag
Yasaklı
06 Eylül 2014 15:47

İzmir Ekonomi Ü. Elektrik/Elektronik Mühendisliğinde okumuş bir kişi, kamu yerine özel sektörü seçer.. Yabancı dili sayesinde favori olur. Yüksek lisans yaptığı takdirde ele avuca sığmaz olur.. Büyük kurumsallaşmış şirketlere girme konusunda avantajlı olur. Bütün mesele iş deneyimi de kazanarak, yüksek lisans yapmak ve yabancı dil sayısını mutlaka iki veya üçe çıkartmak olacaktır.


fromaslan
Kapalı
06 Eylül 2014 16:24

Burda mühendislik lehine yorum yapanları hiç bir suretle ciddiye alma ve koşarak git tıpa. Pratisyen olarak bile kalsan mühendisim diyenlerin % 95'inden hem maddi hem manevi daha iyi yerde olursun. Saygı duyulursun. Zaman kaybının okul bittiğinde hiç bir önemi kalmıyor. Yök de güzel bir imkan sunmuş. Tebrik ederim şsnsın varmış, erken kurtuldun bu cendereden.

indigo35
Daire Başkanı
06 Eylül 2014 17:51

Allah Allah böyle bir kanun mu çıktı? Ben senin yerinde olsa koşa koşa tıbba giderdim.


slkslk54
Şef
06 Eylül 2014 18:44

hocam siz şimdi tıbba başlarsanız siz mezun oldugunuzda devlete direk kapak atamayabilirsiniz yaklaşık 2023 te devletin ihtiyacı oldugundan daha fazla doktor mezun olmaya başlıcak. sanırım o zamanda tus puanına göre atama yapılabilir. ama o durumda cogu hastane full kadro doktor bulundurur ki bu iş yükünün azalması açsınından doktorlar için mükemmel birşey olur. az iş yükü demek = daha az hata yapma riski, daha az yorulma daha, daha az nöbet sayısı , daha güler yüzlü doktorlar ,hasta basına daha fazla zaman demektir. şu anda aciller kan ağlıyordesek yeridir. birde şunu da düşünmek lazım hani olurda ülkemiz ilerde yanlışlıkla gelişmiş kültürlü bir ülke olursa ( ki ben hiç ihtimal vermiyorum :) ) ozmn en iyi meslek doktorluk olur benim gözümde


slkslk54
Şef
06 Eylül 2014 18:49

şunu da ekleyim bu nankör millete doktorluk felan yapılmaz :D


Oguzçag
Yasaklı
06 Eylül 2014 19:28

Bizim ailede Hacettepe İngilizce Tıp mezunu olan Uzman Doktorlar, ODTÜ çıkışlı Yüksek Mühendislerin (Makina ve İnşaat) durumuna özeniyorlar. Gıpta ediyorlar.


meteahishali
Aday Memur
07 Eylül 2014 00:10

Tipdan vazgectim arkadaslar.Doktorlarin hicbiri memnun degil.Bir daha mi gelecem dunyaya duzenimi th


meteahishali
Aday Memur
07 Eylül 2014 00:15

Ustteki mesajda yazamadim.Doktorlara sordugumda uzmanligin sart oldugunu soylediler.Pratisyen hekim maasi 3.4 civari.Ayrica biliyorsunuz bizim milletimiz uzman olmayanlara cahil gozuyle bakiyor.Ben 20 yasindayim 6 sene tip eger tusu 1 senede kazanirsam 5 yil uzmanlik 1.5sene askerlik derken 32 yasinda oluyorum.Eger muh olarak devam edersem 3 sene sonra mezunum.Yuksek lisans yapip okulda kalmak hedefim.Ortalamalarim cok sukur yuksek gidiyor suan.Gercekten tipa gitmeyi cok dusundum hatta yakin yer olsa hala giderim ama bu cileyi neden cekeyim.Ne demisler az asim kaygisiz basim:)


fromaslan
Kapalı
07 Eylül 2014 00:22

Çok değil 3 yıl sonra kafanı duvarlara vuracaksın, ama tren kaçmış olacak. Eline böyle bir imkan geçmiş harcayacaksın demek. Ayrıca burda takılan öyle trol beyinler varki hacettepe tıp mezunları odtü mühendislerine özeniyormuş. Sülalesi her mesleğin en üst noktasında, kendisi gelmiş memur forumunda takılıyor, propoganda yspıyor. Git kendi dünyanda, fildişi kulende takıl, ne diye insanları yanıltıyorsun. En basitinden farkı sadece bu forumdakilerin sayısına bakarak bile görebiliriz. Daha fazla mı müh var burada yoksa daha fazla tıpçı mı? Buradakilerin çoğunun iş için burada olduğunu da hepimiz biliyoruz.

denizflex
Daire Başkanı
07 Eylül 2014 01:56

Doktorluk uzaktan hoş geliyor ama hangi doktora sorsan iş yoğunluğundan ve insanlarla uğraşmanın zorluğundan şikayet eder.. ayrıca doktorlar iyi kazanmalarına rağmen maaşlarından bile çok şikayet ederler.. çünkü uzmanlık branşına , çalıştığı hastaneye, bulundğu ile, hasta sayısına vs göre maaşları arasında ciddi farklar oluşur..

Mühendisin derdi çok fazla mezun olması ve iş bulmakta zorlanılması.. istediği gibi bir iş bulabilen mühendis doktordan çok daha fazla iş tatmini yaşar.


bora18
Kapalı
07 Eylül 2014 12:50

dostum sakın ha vazgeçme hemen tıbba git. Bu altın fırsat insanın başına bir kez gelir. Doktorlara bakma adamlar hep şikayet ederler, tamam zor meslek kimse kolay olduğunu iddia etmiyor ama işsizlikten veya az para almaktan şikayet eden doktor bulamazsın. Uzmanlık şart değil, daha iyi bir hayat için şart, ama pratisyen bile olsan türkiye ortalamasının üzerinde bir hayatın olur.

Burada tıpa bok atıp mühendisliği öven sığırlara bakma. Madem mühendislikten memnunmuş ne işi var memur forumunda, kpss kasıp 3000 tl maaş almak için mi, gidip özel sektörde astronomik maaşla çalışan adam memurlar net forumuna takılmaz. Tamamen kıskançlıktan.

Ben ilk 5000'e girmiştim üniversite sınavında, tıp yazmadığıma çok pişmanım. Düşük puanlı bütün liseliler mühendislik yazıyor, onların sana rakip olmasını ister misin?

Mezun olduktan sonra kpss kasmak ister misin? Tarih coğrafya ezberlemek.

Bir de okulun da iyi değilmiş, mühendislik okuyacaksan odtü itü boğaziçi veya bilkent'te okuyacaksın. Yoksa bir işe yaramaz.

3-4 sene sonra kafayı duvarlara vuracaksın. Ben seni uyarayım dedim. Ama bu hayat senin, sefasını sürecek sensin, cefasını çekecek olan da sensin.

Yaş olayına da takılma türkiye'de doktor mühendis farketmez kimse 30 yaşından önce hayatını rayına sokamaz. Ülke şartları böyle. Mühendis olarak erken mezun oluyorsun ama yeni mezunken kıymetin yok, 3-4 sene tecrübe lazım, ya da 2 sene kpss kasıyorsun, askerlik falan derken yaş 30 oluyor.

Aman diyorum ama sen bilirsin.

Toplam 69 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi