Editörler : crops35
22 Nisan 2015 22:38

Soyadımı mahkeme kararıyla değiştirirsem
Bekar bir erkek ve öğretmen olarak onbaşı olan soyadımı velioğlu olarak değiştirrisem neler yapmak durumunda kalırım??kimliğim diplomam kadorom sgk kayıtları kütük kimlik ehliyet askerlik sicil kaydı va vs..çok mu sürer ne olur??

Leon
Şef
22 Nisan 2015 23:13

soyadını değiştirsen de Diploma, tezkere felan gibi belgeler değişmez


Carlucci
Memur
27 Nisan 2015 19:19

Mahkemelerle uğraşmamak için bir süre daha beklemenizi tavsiye ederim. Nitekim Başbakan Davutoğlu'nun geçen ekim ayında şöyle bir konuşması var:

"...Mesela soyadı değiştirme. Birçok vatandaşımız için mahkemelere gidilmesi gereken uzun sürecin parçası iken, dilekçeli soyadı değişimi uygun olabilecek. Çok uzun mahkeme süreçleri olmayacak."

Ayrıca şöyle de haberler çıkmıştı bir ara:

YASA YOLDA

Hürriyet gazetesinden Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre, Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü, soyadı değiştirilmesi konusunda radikal bir çalışmaya imza attı. Genel Müdürlük, mahkemelerde dava açılmadan nüfus müdürlüklerine dilekçe ile başvurularak soyadı değiştirmesini öngören taslak hazırladı. İçişleri Bakanlığı?na sunulan taslağın, yeni dönemde Meclis?e getirilerek yasalaşması planlanıyor. Taslak yasalaştıktan sonra 3 yıl içinde ilginç soyadı taşıyan, soyadı alay konusu olan, yazım hatası nedeniyle soyadı mağduru olan kişiler, nüfus müdürlüklerine dilekçe ile başvuracaklar. Taslakta, mevcut durumda soyadı değiştirilmesi için mahkemelere başvurulduğu, bunun zaman kaybını artırdığı kaydedildi.

GEÇERLİ BİR NEDEN İSTENİYOR

Yürürlükteki Soyadı Kanunu?na göre, soyadını değiştirmek isteyen kişi, asliye hukuk mahkemelerine başvurarak dava açmak zorunda. Değişikliğin kabul görebilmesi için haklı bir neden olması şart. Nedenlerden bazıları şöyle; soyadının milli kültüre ve âdetlere uygun olmaması, kişinin itibarını zedeleyebilecek şekilde komik ve alay konusu yapılması.


mursel2521
Memur
27 Nisan 2015 20:28

anlıyorum...ben bekliyorum da kurbanlık beklemiyor:)))

Toplam 3 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi