Editörler : crops35
14 Mayıs 2015 16:35

memuriyete başlamadan üst öğrenim bitirip intibakı yapılmayanlar

ÖZET: Kamu Personeli Seçme Sınavına girdiği tarihteki öğrenim düzeyine göre Devlet memurluğuna yerleştirildiği tarihteki öğrenim düzeyi farklı olan Devlet memurunun memuriyete giriş derece ve kademesinin belirlenmesi hakkında. (22/04/2013 ? 3989)

2010 Yılı ortaöğrenim düzeyi KPSS sonucuna göre KPSS 2012/1 yerleştirmeleri kapsamında Genel Müdürlüğünüze teknisyen olarak yerleştirilen personelin 06/06/2011 tarihinde Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektrik Öğretmenliği bölümünden mezun olduğunu belirten ve Kamu Personeli Seçme Sınavına girdiği tarih ile Devlet memurluğuna yerleştirildiği tarih arasında üst öğrenimi(lisans öğrenimini) bitiren personelin memuriyete giriş derece ve kademesinin söz konusu üst öğrenime göre belirlenip belirlenemeyeceği hususunda görüş talep edilen ilgi (a) ve (b) yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 3/5/2002 tarihli ve 24744 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik?in ?KPSS'nin geçerlilik süresi? başlıklı 11 inci maddesinde ?KPSS sonuçları iki yıl süreyle geçerlidir. Ancak, öğretmen adayları için KPSS'de elde edilecek puanın geçerlilik süresi bir yıldır. Bu süreler içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam eder.? hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, ortaöğretim ve önlisans mezunu adaylar için yapılan 2010 Yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı Ortaöğretim Önlisans Kılavuzunun ?2.Başvurma? başlıklı 2.1 maddesinin birinci fıkrasında ?Bu sınava ortaöğretim okullarından / önlisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde ortaöğretim / önlisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir.?denilmekte, söz konusu maddenin ikinci fıkrasında ise ?21 Mayıs 2010 tarihi itibariyle lisans diploması almaya hak kazanmış adaylar bu sınava başvuramazlar.

Bu sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde bir ortaöğretim okullarından / önlisans programından mezun olamayacak adaylar, bu sınava başvuramazlar.

Başvuru koşullarından herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, sınava alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar.? açıklaması yer almaktadır.

Görüldüğü üzere, bahsi geçen Kılavuzda ortaöğretim ve önlisans mezunu adaylar için yapılan 2010 Yılı Kamu Personeli Seçme Sınavına 21 Mayıs 2010 tarihi (2010 Yılı KPSS Lisans son başvuru tarihi) itibariyle lisans diplomasını almaya hak kazanmış adayların başvuramayacağı belirtilmekte olup, söz konusu tarih itibariyle lisans diplomasını almaya hak kazanmamış olanların adı geçen sınava başvuru yapmaları ve girmeleri mümkündür. İlgililerin girmiş oldukları sınav sonuçları ise iki yıl süreyle geçerli bulunmaktadır. Dolayısıyla, ilgililerin girmiş oldukları Kamu Personeli Seçme Sınavının geçerlik süresi olan iki yıllık sürede bir üst öğrenimi bitirebilmeleri söz konusu olmakta, bir üst öğrenimi bitirenlerin halen geçerliliği devam eden sınav sonucunu kullanarak memur kadrolarına atanması ise mümkün bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A/12-d maddesinde ?Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tâbi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler.? hükmü yer almakta olup; söz konusu intibak işlemi ancak memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak üst öğrenimi bitirenler hakkında uygulanabileceğinden, 2010 KPSS Lisans?a son başvuru tarihi olan 31/05/2010 itibariyle lisans düzeyinden henüz mezun durumda olmayan, dolayısıyla son öğrenim düzeyi olan ortaöğretim düzeyi (lise) mezunu olarak KPSS?ye katılan ve söz konusu son başvuru tarihi ile Devlet memurluğuna yerleştirildiği tarih arasında yükseköğrenimi bitiren ilgilinin, mezkur Kanunun 36/12-d hükmüne göre intibakının yapılamayacağı mütalaa edilmektedir.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler başlıklı bölümünün (A) bendinde sınıfların öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri gösterilmiştir.

Ayrıca, Danıştay 5 inci Dairesinin 19/04/2005 tarihli ve E:2001/1048, K:2005/2062 sayılı Kararında, ?? Olayda, uyuşmazlığın kaynağı davacının yüksekokul mezunu olduğu halde memuriyete girişte başlangıç derece/kademesinin lise dengi mesleki öğrenimi bitirenlere göre saptanmış olmasından kaynaklanmaktadır.
Davacının memuriyete başlangıç derece/kademesinin lise dengi mesleki öğrenimi bitirenlere göre saptanmış ise de, memuriyete girişten önce yüksekokul mezunu olduğu ve bu hususun da taraflar arasında ihtilafsız olduğu görülmektedir.
Hal böyle olunca; davacının memuriyete başlangıç derece/kademesinin yüksekokul mezuniyetine göre belirlenmesi gerektiği sonucuna varılmaktadır. Dolayısıyla davacının terfisinin de bu husus dikkate alınarak yapılması gerekmektedir?? denilmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, lisans mezunu adaylar için yapılan 2010 Yılı Kamu Personeli Seçme Sınavına son başvuru tarihi(31/05/2010) ile Devlet memurluğuna yerleştirildiği tarih arasında üst öğrenimi (lisans öğrenimini) bitiren personelin memuriyete giriş derece ve kademesinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler başlıklı bölümünün (A) bendinde yer alan lisans öğrenimini bitirenlerin giriş derece ve kademesi dikkate alınarak belirlenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.


eriann
Memur
14 Mayıs 2015 16:38

http://www.dpb.gov.tr/tr-tr/gorus/ust-ogrenim-intibaki

burada 3 numaralı dosyadan kopyaladım bunu. daha önce çok araştırdım olumsuz cevap dönüldü hep ama burda çok açık belirtilmiş. ben neden göremedim bilmiyorum gerçi bunu. sanırım bu emsal olmaya yeterli olur.


deniboski
Aday Memur
16 Mayıs 2015 11:49

burda kisi giristi kuruma ust ogrenim diplomasini vermis ondan dolayi olmaz.sana nasil bir donus yaptilar ne dediler intibak icin ?

eriann
Memur
18 Mayıs 2015 11:06

burda öyle bir ibare yok ama.diplomayı girişte ver gibi

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler başlıklı bölümünün (A) bendinde yer alan lisans öğrenimini bitirenlerin giriş derece ve kademesi dikkate alınarak belirlenmesi gerektiği değerlendirilmektedir

diyor.bana dönülen cevapta memuriyette yada memuriyetten sonra okulu bitirmeli denildi.


deniboski
Aday Memur
18 Mayıs 2015 19:49

danistay 5.... diye baslayan paragrafta diyorki atama sirasinda ust ogrenim mezunu oldugu ve bunun taraflar arasinda ihtilafsiz oldugu diyor ya buradan sahis giriste ust ogrenim oldugunu belirtmis yani ben boyle yorumladim desem daha dogru olur

YUSUF YILDIRIM
Müsteşar
19 Mayıs 2015 11:29

Burda olay şudur: Bir memur adayı memuriyete başlamadan önce mezun olduğu en üst düzeye ait diplomayı kuruma verir ve kadrosundan/unvanından bağımsız olarak mezun olduğu en üst düzeyden memuriyete başlama derece kademesi belirlenir. Bu husus kanunun amir hükmüdür.

Örneğin memur adayı lisans mezunuysa ama memuriyete girerken lisans diplomasını kuruma vermez de lise diplomasını kuruma verirse kurum onun lisans mezunu olduğunu bilemez ve doğal olarak lise mezunu olarak derece kademesi belirlenir. Bu memur daha sonra memuriyetten önce bitirdiği üst öğrenime ilişkin diplomayı ilk kez memurken kuruma verirse yani kurum kişinin mezuniyetinden memur olduktan sonra haberi olursa bu kişinin intibakı yapılmaz. Çünkü intibak yapılabilmesi için kişinin üst mezuniyetinin memurken ya da memuriyetten sonra bitirilmiş olması gerekmektedir.

Eğer memur adayı üst öğrenimin diplomasını başlamadan önce kuruma verdiyse ve kurum kanuna aykırı olarak üst öğrenime göre değil alt öğrenime göre başlattıysa bu durumda kararda geçen "üst öğrenim mezunu olduğunun ihtilafsız olması" durumu gerçekleşir. Yani iş artık memurdan çıkmış ve kurumun hatası olmuştur. Bu durumda geriye dönük düzeltme işlemi yapılmalıdır.

Kısacası her zaman ve her sorana belirttiğim gibi memur ilerde hak kaybına uğramak istemiyorsa "kurum ne derse desin" üst öğrenimin diplomasını memuriyete başlamadan önce kuruma vermelidir. Bunun kadro ya da unvanla ilgisi yoktur. Kişi hangi kadroda olursa olsun derece kademesi öncelikle son memuriyet düzeyine göre belirlenir.


eriann
Memur
20 Mayıs 2015 10:45

ya aslında ben iki diplomamı da verdim ısrarlada belirttim o zaman ama lise diploması üzerinden işlem yaptılar. tabi o zaman bu duruma vakıf olamadığımız için kayda falanda geçmedi.geçmiş zaman ne olduğunu da hatırlamıyorum ama lisans diplomamıda götürdüm kuruma en başta.

taraflar arasında ihtilafsız olması bence diploma üzerinde yazan tarihten dolayı olması gerekirdi.


YUSUF YILDIRIM
Müsteşar
20 Mayıs 2015 18:08

Eğer kuruma diplomayı başlamadan verdiğinizi ispatlayabilirseniz siz haklısınız, ispatlayamazsanız kurum haklı maalesef.


eriann
Memur
21 Mayıs 2015 14:34

anladım teşekkür ederim.


arasburak
Aday Memur
21 Mayıs 2015 15:48

bende aynı durumdayım ve ince ayrıntı var bu konuda kuruma evrakları ibraz ettiğiniz tarihte mezun değilsen nasıl olucak evrakları verdikten sonra seni 2bçk ay bekletiyor güvenlik soruşturması için o arada biterse ne olucak kim haklı YUSUF YILDIRIM?


YUSUF YILDIRIM
Müsteşar
21 Mayıs 2015 18:07

Ne olursa olsun eğer memuriyete başlamadan önce okul bitirdiyseniz o diploma/mezuniyet belgesi/çıkış belgesi göreve başlamadan kuruma verilmelidir. Evrakları verdikten sonra mezun olursanız, yeni diplomayı da kuruma vermeli ve buna göre işlem yapılmasını istemelisiniz. Kurum bir onay/olur yazdıysa yeni gelen evrağa göre onu değiştirebilir de.


umutdursun
Kapalı
21 Mayıs 2015 19:30

bu ne yaptığını bilmeyen kuruma dilekçe ile bana gönderdikleri yanlış kararı düzelmeleri için yazı yazdım. danıştay kararları var dedim. adamlar bana düzeltecek birşey yok diye geri döndüler. benden sonra ilk yazdıkları görüştede benim dilekçemde yazdığım satırları aynen yazmış. aynı emsal danıştay kararını eklemişler.

bunlara ne desem az.

zamanında bunu da gösterdim idareye ama sallamadılar tabii. bize gelende böyle yazmadılar dediler.

benimkisi halen danıştayda on sene sonra çıkar artık.

ayrıca bu konunun intibakla alakası yok. memuriyete girerken son öğrenim seviyesinden başlanması gerekir.


umutdursun
Kapalı
21 Mayıs 2015 19:35

yani konu intibak olarak anlaşılsa da aslında intibak değil. konuyu intibak diye sorarsanız dpb ye olumsuz görüş gelir. intibak konusu başka. çok karıştırılsa da bu konu intibak değil.

memuriyete başlarken lisans olarak başlanması gerekir.

benim kurumda intibak olarak aldı konuyu. intibakı yapılırmı diye sordu dpb ye . dpb intibak yapılmaz dedi. idare mahkemesi de aynı şeyi söyledi.

ben intibak istemiyorum benim isteğim başka diye hayvan kadar yazsamda danıştay kararlarını (2 tane) eklesem de adamlar intibak diye tuturuyor yaww.

ayrıca intibak talebiyle açılan davalar kaybediliyor. danıştay dahil.

memuriyete başlarken verilmesi lazım denilerek açılan bulduğum iki dava danıştay da kazanılmış

konu intibak değil. bunu anlayın ona göre hareket edin.


deniboski
Aday Memur
24 Mayıs 2015 17:40

umutdursun su bahsettigin iki mahkeme kararinin linkini atarsan iz bakalim sizinkiyle ayni mi durumlari, sizin dediginizi anladim ama giriste vermediginiz icin sanirim hak iddaa edemiyorsunuz

YUSUF YILDIRIM
Müsteşar
25 Mayıs 2015 08:42

Sayın umutdursun her şeyi doğru yapmıştı. Aşağıdaki konudan inceleyebilirsiniz:

http://forum.memurlar.net/konu/1435690/

deniboski, 9 yıl önce
umutdursun su bahsettigin iki mahkeme kararinin linkini atarsan iz bakalim sizinkiyle ayni mi durumlari, sizin dediginizi anladim ama giriste vermediginiz icin sanirim hak iddaa edemiyorsunuz

blazetowin
Aday Memur
25 Mayıs 2015 09:58

Ben de aynı durumdayım fakat bi ay sonra tamamlama yoluyla mühendislik mezunu olacağım öht dışında başka hangi kalemlerde değişiklik olacaktır.Bununla ilgili düşünceniz nedir acaba.


eriann
Memur
03 Haziran 2015 14:32

birden fazla lisans tamamlayan memur intibakı yapılmaz ancak diploması gereği diplomanın haklarından faydalanması mümkün bulunmaktadır.

böyle birşey yazıyor ama ne olur bilmiyorum.


nedim_2003
Şube Müdürü
19 Haziran 2015 16:32

Merhaba arkadaşlar;

Bir şey merak ediyorum. Lisans mezunu bir mühendis, teknik önlisans veya ortaöğretimden kpss ile yerleşirse mühendisliğin zam ve tazminatlarını alır mı? cevaplarsanız sevinirim. teşekkürler.


deniboski
Aday Memur
21 Haziran 2015 04:42

oncelikle alt ogrenimden tercih icin yeni kanun var mi bilmiyorum eger yoksa atandigin bolum teknik hizmetlerde ise alabilirsin. ilk girdiginde muhendislik diplomasini ver. Dedigim gibi alt ogrenim icin kanun var mi bilmiyorum , kanun yoksa dedigim gibi teknik hizmetlerde isen alirsin

nedim_2003
Şube Müdürü
22 Haziran 2015 10:26

2013 yılında danıştay kararı ile üst öğrenim puanı ile alt öğrenimden teknik ve sağlık diplomasına sahip olanlar tercih yapabiliyor. Fakat bunu yaparken mühendisliğin zam ve tazminatlarından alabiliyor mu onu bilmiyorum. Bunu Yusuf bey cevaplarsa sevinirim. teşekkürler.


eyvaheyvah
Şef
23 Haziran 2015 08:55

http://forum.memurlar.net/konu/2088711/

teknik hizmetler uyuma mesleğe sahip çık!

Toplam 20 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi