Editörler : E.Kayı Han
03 Eylül 2015 03:04

q klavye kaldırılacak mı ?

Evet arkadaşlar başlıkta gördüğünüz gibi 2017 yılına kadar Q klavye kaldırılcak ve yerine F klavye ile sınava girilecek Q yazanlara ise Milli eğitim bakanlığınca F klavye öğretilecek diye bilgi sahibi oldum.2013 yılında başbakanlıkça cıkarılan genelgede Bütün kamu kurum ve kuruluşların 2017 yılına kadar F cevriliceği yazıyor.Ama katip alımları etkilenir etkilenmez mi diye bir bilgiye ulaşamadım.

1-) Madem 2017 yılına kadar Q kaldırılıp F kullancaksa 2013,2014,2015 yıllarında neden Q klavye ile sınava aldın ?

2_)Önümüzdeki aralıkta ilan cıkarsa eğer sınava Q klavye ile girebilcekmiyiz.

Bu konu oldukça hassas benim için Yeni yeni Q klavyede imlalı metinlerde 3 dakika 200 vurmaya başladım :@

Siz değerli katip, ve katip adayları bir bilginiz düşünceniz varsa konu altında paylaşırsanız sewinirim..


tatanga88
Aday Memur
03 Eylül 2015 08:56

Bende Q klavyede imlalı 500 vuruyorum fenaa. :D


sabri56800
Aday Memur
03 Eylül 2015 15:37

tatanga88, burda komiklik yapıcak ne buluyorsun.Sende Q klavyede 500 yazıyorsan geçmiş olsun o zaman


tatanga88
Aday Memur
03 Eylül 2015 16:05

Sabri kardeşim q klavyede 200 imlalı yazan arkadaşımızın sayısı Türkiye'de 10 u geçmez bunlardan biriysen eğer helal olsun derim sana. Onun dışında senin dediğin konu şuanlık geçersiz yani 2017 de olursa tabi olabilir ama bu seneki alımlarda yine q klavye ile girebileceksin. Bu sene alım olacağını nereden biliyorsun diye sorarsan, tabi sınav olmayabilir ama yüzde 90 her sene olduğu gibi aralık ayının son haftası ilan verilir.


sabri56800
Aday Memur
03 Eylül 2015 18:37

Tşk ederim..İnş dediğin gibi Q klavyede girebilme şansımızı elimizden alamazlar.Çünkü duyduğum duyumlara göre bazı adliyeler Q bilen katiplere F klavyeyi öğretiyor.Bu konudada aşşadaki

genelgeyi okuyabilirsiniz.

Ülkemizde bilgisayar ve internet kullanım oranlarında son yıllarda önemli artışlar kaydedilmiştir. Bilgisayar giriş birimlerinden biri olan klavyeyi etkin kullanma ve hızlı yazma becerisi, bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde bilgi üreten bireylerin gelişimine katkı sağlayan unsurlardan biridir. Günümüzde birçok ülke tarafından kendi dillerinin özelliklerine uygun çeşitli harf ve sembol yerleşim düzenine sahip klavyeler geliştirilmiş, ülkemizde de Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde başlatılan çalışmalar sonucunda, Türk dili ve alfabesinin özelliklerine uygun ve hızlı yazmaya elverişli bir tasarıma sahip bulunan F klavye düzeni oluşturulmuştur.

Yazım kolaylığı ve verimliliği bakımından F klavyenin getirdiği avantajlardan yararlanılması ve ülkemizde F klavye kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan TS 2117 ?Alfasayısal Türkçe Klavyelerin Temel Yerleşim Düzeni? standardına uygun F klavyeye kademeli olarak geçiş sağlanacaktır.

Bu çerçevede;

Kamu kurum ve kuruluşlarınca genelgenin yayımından itibaren, alım süreci başlatılmış olanlar dışında temin edilecek tüm bilgisayarların F klavyeli olması ve halen kullanımda olanların da 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye dönüştürülmesi sağlanacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavyeye geçiş sürecinde en önemli husus olan kamu personeline verilecek eğitime ait içerik Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilecektir. Bu eğitimin sağlanmasında uzaktan eğitim öncelikli olacaktır. Bu kapsamda kurulacak www.fklavye.gov.tr internet sitesinde eğitim içeriği kullanıma sunulacaktır. Eğitimin alınması, değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi konusunda kamu kurum ve kuruluşlarına gerekli yönlendirme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Vatandaşa doğrudan hizmet sunan veya iş sürecinde yoğun klavye kullanan personelin eğitimi öncelikli olarak tamamlanacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye eğitiminin planlanması, uygulanması, takibi ve raporlanması konusunda sorumlu olacak birimler tespit edilerek, Milli Eğitim Bakanlığına bildirilecektir. Kamu kurum ve kuruluşları F klavyeye geçiş planlarını; kurumsal işleyişi aksatmayacak şekilde ve personelinin F klavye eğitim takvimini dikkate alarak kendileri oluşturacaktır.

Ayrıca, bilgisayar kullanımının yoğun olduğu özel sektöre ait kamuya açık alanlarda (internet salonu vb. toplu kullanım sağlayıcıları) ve özel sektör kuruluşlarında F klavyenin teşvik edilerek yaygınlaştırılması sağlanacaktır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Bu gelengede son kez Q klavye ile sınava girebileceğimizi gösteriyor.Yani önümüzdeki sınavda Q ile almama ihtimali var.O yüzden bu konuyu açtım


alperr85
Memur
06 Eylül 2015 00:52

kardes sen q de imlali 200 kelimeyi geciosan sadece ellerini degil ayak parmaklarinida kullaniosun demektir aksi halde dedigin pek mumkun degil.. bahsettigin karakter sayisi ise o baska

mkilinc01
Aday Memur
06 Eylül 2015 23:41

abarttığınız kadar yok bende klavye mülakatında q ile 180 yazarak girdim


tatanga88
Aday Memur
07 Eylül 2015 08:39

Eğer imlasız ise q klavye 180 yazabilirsin. Burada imlalıdan bahsediyoruz.

mkilinc01, 9 yıl önce

abarttığınız kadar yok bende klavye mülakatında q ile 180 yazarak girdim


Mehmedyıldırım
Aday Memur
08 Eylül 2015 00:05

arkadaşlar bende q klavyenin yasa ile kalkacağını duymuştum. bütün devlet kurumları f e geçicek.


zfrckr
Aday Memur
08 Eylül 2015 15:46

bu kadar yüksek yazabilmenin formülü nedir arkadaşlar günde bir saat yazma ile artar mı dersiniz ?


sabri56800
Aday Memur
09 Eylül 2015 23:34

Alper bey ,kendinizi yapamıcağıni


sabri56800
Aday Memur
09 Eylül 2015 23:37

Alper bey ,kendinizi yapamıcağıni birşeyi imkansiz diye nitelendirmeyin :) Yargıtayda sayılı rakamlı işaretli metinde 260 yazdı erdi çiller :) ve kendisi Q klavye !!!

sabri56800, 9 yıl önce

Alper bey ,kendinizi yapamıcağıni


zabıkadayı
Memur
13 Eylül 2015 12:08

F KLAVYE EĞİTİM MÜFREDATI VE UYGULAMALARI.

umarım faydalı olur.

www.fklavyeninsirri.com

MÖDÜL 1

-HARFLER

(Klavyenin alfabesini öğrenme aşamasıdır. 24 saat ile 30 saat arasında bir çalışma gerektirir. Evet, bu aşama sıkıcıdır ama başlarken bu aşamayı geçmek zorundayız.)

-DERİNLEMESİNE HECELEME UYGULAMASI

(Derinlemesine heceleme sistemimizin omurgasıdır. Sabır gerektirir. 1 ayda tam anlamıyla oturmaya başlar. Doğru yazmaya teşvik eder.)

-DERİNLEMESİNE SANAL KLAVYE

(Derinlemesine hecelemeyle beraber her aşamada yapılması gereken uygulamadır. Özgüveni arttırır.)

-NOKTALAMA İŞARETLERİ

(Hızlı yazmayı 10 parmak eğitim müfredatımızla öğrenen kişiler klavyeye tam hakimiyeti sağlarlar. İmlalı yazım bir külfet oluşturmadığı gibi, noktalama işaretleri yazılmadığında psikolojik olarak kişilerin kendilerini rahat hissetmemelerini sağlar. Bütün öğrencilerimizin öğrenme zorunluluğu vardır.)

-TEKRARLAYARAK YAZMA UYGULAMASI (2 SATIR, 3 SATIR VE 5 SATIR VE TERSTEN 3 SATIR YAZMA)

(Derinlemesine hecelemenin tamamen öğrenilmesi aşamasıdır.)

MODÜL 2

-SİLME TUŞUNU KULLANMADAN VE EKRANA BAKARAK YAZMA UYGULAMASI

(Eğitim sistemimizde rastgele çalışmaya yer yoktur. Doğru yazmayı amaç edinerek en seri şekilde yazmaya teşvike ediyoruz. Her aşamada tekniklerin doğru şekilde uygulanmasını önemsiyoruz ve kesinlikle teknikler doğru uygulanmadan sonraki aşamaya geçiş yoktur.)

-SİLME TUŞUNU KULLANMADAN VE EKRANA DA BAKMADAN YAZMA UYGULAMASI

(Bu aşamada sadece yazacağımız metne odaklanıyoruz. Görselliği ortadan kaldırıp zihin egezersizlerine başlıyoruz.)

-ZİGZAK TEKNİĞİ UYGULAMASI

(Kolay gibi görünse de aslında o kadar kolay diyemeyceğimiz bir uygulamadır. Odaklanmaya başlamanın ilk basamağı diyebiliriz.)

-KELİME ATLAYARAK TEKRAR YAZMA UYGULAMASI (2,3) (1,2)

(Yine yazarken odaklanmayı arttıran uygulamalarımızdandır.)

MODÜL 3

-RAKAMLAR

(Harfler ve noktalama işaretlerine nasıl kolay dokunabiliyorsak, rakamlara da aynı şekilde dokunabileceğiz. Rakam veya noktalama işareti gördüğümüzde yazmayı bir zorunluluk olarak göreceğiz, yoksa psikolojik olarak kendimizi rahat hissedemeyceğiz.)

-SOLUKSUZ HECE ÇALIŞMASI (İKİ SOLUKTA)

(Rakamlar ve hece çalışması hatalı kelime sayımızı arttıracaktır. Bu aşamada mümkün olduğunca hızlı yazma egzersizleri yapacağız. Parmak kaslarını geliştirmeye yönelik çalışmalarımız olacak. Bu durum hatalı kelime sayımızı arttıracaktır. Bu aşamadaki hatalar bizce önemsizdrir.

- 10-15 KELİME FAZLA YAZMA UYGULAMASI

(Bu aşamada doğru yazılan kelime sayısı değil yazdığımız toplam sözcük sayısını önemsiyoruz.)

-+30, +50 ANLAMSIZ HIZ TEKNİĞİ UYGULAMASI

(Bu aşamada bir doğru ya da hatalı yazmanın bir önemi yoktur. Amaç maksimum sayıda sözcük yazmaktır.)

MÖDLÜ 4

-HARF HARF TERSTEN TEKRARLAYARAK YAZMA UYGULAMASI

(Maksimum odaklanma gerektiren uygulamadır. Bu aşamada doğru yazmak önemlidir. Bir önceki modülde parmak hareketlerini geliştirdik, bu aşamada doğru yazdığımız kelimeleri aşama aşama sabitleyeceğiz.)

-BİR TERS BİR DÜZ KELİME TEKRARLAYARAK YAZMA UYGULAMASI

(Odaklanmayı arttırmaya yöneliktir.)

-HATALI KELİMEDEN İTİBAREN SİLEREK YAZMA UYGULAMASI

(Sıfır hata ile yazmaya yönelik bir uygulamadır. Yine odaklanmayı arttırır. )

-EZBERBOZAN UYGULAMASI

(Odaklanmayı arttırmaya yönelik en iyi tekniğimiz diyebiliriz)

-DİKKAT VE SABIR TEKNİĞİNİN UYGULAMASI

(Öğrendiğimiz bütün tekniklerin özeti niteliğindedir)

www.fklavyeninsirri.com


zfrckr
Aday Memur
13 Eylül 2015 12:36

bu sene de q dan girebiliriz umarım f klavyeye zaman harcamaktansa kpss bakarım ;)


manyo01
Aday Memur
01 Şubat 2017 11:52

Arkadaşlar Q klavye kullanıpta kazanan katip olan arkadaşlar için sıkıntı yok zaten istedikleri kadar kaldırsınlar fark etmez. Zaten harflerin yerini biliyorsan önündeki f olsa bile sistem üzerinden Q'ya çevirip yazabiliyorsun. Ben de 1.5 yıllık katibim ve Q klavye kullanıyorum. Önümdeki F olsa dahi sistemden Q'ya çevirip yazıyorum sıkıntı yok. Ama size Tavsiyem F Klavye öğrenin daha basit Q klavye parmakları resmen felç ediyor :D saygılar

Toplam 14 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi