Editörler : crops35
24 Kasım 2015 20:10

Eti Maden İşletmelerindeki yanlış uygulama

SAYIN YETKİLİ,

Bizler Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünde çalışmakta iken yeni doğum yapan anneleriz. Kimimiz normal doğum, kimimiz sezeryanle doğum yapmış bulunmaktayız.

Doğum sonrası da, belli rahatsızlıklarımızdan dolayı da heyet raporu almak zorunda kaldık. Rapor bitiminde de kimimiz görevlerine başladı, kimimizde ücretsiz izne ayrıldı.

Fakat; Kurumumuz, raporlarımızın bitmiş ve üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen bizleri hakem hastanesine fenne uygunluk açısından göndermiştir.

Bilindiği gibi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 105 inci maddesine göre çıkarılan Hastalık Raporları ile Hastalık İzni yönetmeliğinde “…Hastalık raporlarının fenne aykırı olduğu konusunda tereddüt bulunması hâlinde, memur hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve memurun bulunduğu yere yakın bir hakem hastaneye sevk edilir ve sonucuna göre işlem yapılır. Hakem hastane sağlık kurulları bu nitelikteki başvuruları öncelikle sonuçlandırır.” denilmektedir.

Devlet Personel Başkanlığının bu konuda yoruma bile yer bırakmayacak şekilde görüşü vardır. DPB’lığının görüşünde özetle; “Hakem hastaneye sevk edilme memurun hasta olduğu dönem içerisinde olması gerektiği ve memur iyileştikten sonra hakem hastaneye gönderilemeyeceği” çok açık bir şekilde ifade edilmiştir.

Ancak, Devletimizin ve Hükümetimizin doğumu ve 3 çocuğu teşvik etmiş olduğu bugünlerde, Kurumumuz yeni doğum yapmış olan ve doğum sonrası almış olduğu heyet raporları bitiminde de görevlerine başlayan veya ücretsiz izne ayrılan personelleri 3-5 ay sonra hakem hastanesine göndererek yeni doğum yapmış olan annelerde derin izler bırakmış ve bir çoğumuzun psikolojisini de bozmuştur.

Kanun maddesi çok açıkken, yani Memur raporlu olduğu sürede hakem hastanesine gönderilmesi gerekirken, Kurumumuzun İnsan Kaynaklarının Kanun maddesini yanlış yorumlamasından dolayı bir çok yeni doğum yapmış olan anne travma yaşamış olup, sütten kesilme noktasına gelmiştir.

Kurumumuzun uyarılarak Kanun maddesinin yanlış yorumlanmasından dolayı rahatsızlık verilen tüm annelerden özür dilenmesi, uygunsuz olarak hakem hastanesine gönderilen annelere yazılı olarak sehven işlem yapıldığının bildirilmesi ve yapılmış olan işlemlerden vazgeçilmesi ile bundan sonra alınacak raporlarda bir uygunsuzluk sezilirse de Kanun maddesinde dediği gibi, rapor süresi içerisinde fenne uygunluk açısından hakem hastanesine gönderilmesi gerektiği Kurumumuza en kısa zamanda bildirilmesi biz yeni anneler için büyük önem arz etmektedir.

İlginiz için şimdiden teşekkür ederiz.


adaletadalet2023
Aday Memur
25 Kasım 2015 07:40

.

26 Kasım 2015 06:30

Hmmm ilginç. Bizim kurumdan da hakem hastaneye gönderilenler oldu, ancak rapor süresi biten kişiler hakem hastaneye gönderilmedi. Kişi, rapor süresi bittikten sonra hakem hastaneye sevk edilemez. Bunu herkes bilir. Sanırım kurumunuz yanlışlıktan kısa zamanda dönecektir. Geçmiş olsun.

Toplam 2 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi