Editörler : crops35
25 Eylül 2016 16:48

İşçilerin 12 saatten fazla çalıştırılamaması.

hayırlı pazarlar forum üyelerine.

bir diş hastanesinde taşeron olarak çalışmaktayız ben ve eşim.

eşimin okul durumu olduğu için vardiyada çalışıyordu. hastanemizin vardiya saatleri eşimin çalıştığı birimde 16 saat.

Biz durumdan rahatsız değildik hastane işi maden, fabrika yada karayolları gibi beden işi olan bir kurum değil. kayıt kabul birimde çalışıyordu.

bu yasanın duyurusunu sgk yapmış. yazı olarak da göndermişler.

Vardiya da çalışamayacağını söylüyorlar bize şimdi. çalışırsa 12 saat olarak çalışacakmış. ayda 180 saati 12 saat olarak çalışması sosyal yaşamını da okul hayatınıda bayağı düzensiz hale getirir.

Sizden ricam hastanelerde çalışan varsa şuan vardiyalarını 16 tutmuyorlar mı bu kanunu bi bize mi uyguladılar.


Zeynprdem
Aday Memur
26 Eylül 2016 00:16

KİMSE YARDIM ETMİYOR MU


stoegerx20
Şef
26 Eylül 2016 09:34

Bir ilçe devlet hastanesinde veri giriş personeli olarak çalışmaktayım.

Sgk açıkladı mı bilmiyorum, lakin TKHK açıkladığınız şekilde bir yazı yayımladı. Bu yazıya göre sürekli olarak çalışılan yerlerde personelden yazılı izin alınmak kaydı ile fazla çalışma yaptırılabilir, diyor.

Hiçbir vardiya sistemi 16 saat olamaz. En fazla 11 saat olabilir. O da haftalık 45'i geçmeyecek şekilde düzenlenir.

16 saat olması için personelden yazılı izin alınması gerekmektedir. 11 saat üzeri çalışmalarda bu şekilde izin alınması gerekmektedir. TKHK kurumu yazılarında bu da var. TKHK sitesine girip, arama kısmına işçi yazıp arayın, oradaki konulara bakabilirsiniz. Bulamazsanız biz de kontrol edip linkleri burada paylaşabiliriz.

Vardiya sisteminin yönetmeliği ayrı, herşey de açık. 12 saat da neymiş. Kanun 24 saat içerisinde 3 vardiya olarak düzenlenir diyor. Lakin idare yazılı izin aldıysa ve buna göre 12 saatlik vardiya uygulamaya kalkışıyorsa onu bilemem. Hoş bu da vardiyalı çalışma şartlarına dair yönetmeliğe göre yanlış bir uygulama. Vardiyalı çalışma yönetmeliğinde personelden yazılı izin alarak 24 saatlik dilim içerisinde 2 vardiya çalıştırılabilir yazmıyor. Yönetmelik açık.

Sonuç : İdare sistemi nasıl döndürdüğüne bakar, sen ailenden uzak kalmışsın, çoluğunu çocuğunu göremez olmuşsun bunu düşünmez. Sadece laf başı geldiğinde personele "Allah'dan korkun, bulmuşsunuz bir iş, iyice çalışın, tam şimdi çalışma zamanınız vs derler. Her cuma camiye koşarlar lakin, işçinin cebinden de nasıl üç kuruşu keserim de kendime döner sermaye fazla kalır diye düşünürler. Sanki imamın hutbeden sonra söylediği; Allah adaleti emreder ayeti bunları ayırd ederek söyleniyor gibi hareket ederler. Kanun - sözleşme pek dinlemezler. Ben böyle diyorum, benim dediğim olacak derler, istemezsen diğer sözleşme zamanında sana gününü gösteririm diye aba altından sopa göstermeyi de unutmazlar. İşte durum bu.

Neyse ki ahiret var.


c0s4r
Kapalı
26 Eylül 2016 13:17

16 saati nasıl ayarlıyorlar merak ettim. SOnuçta bu sürenin içinde izin süreleri var ki bu şekilde de ne haftalık 45 saat ne de aylık 180 saat ayarlanabilir. İzin süreleri düşünce tahminen 11 saate tekabül ediyor diye düşünüyorum.

Sizin sorunuza gelince bu tamamen kurumun insiyatifindedir. Eğer gerekli eleman varsa çalışma süresi zaten 11 saatin üzerine çıkarılamaz. Zorunluluk halinde bu süre uzatılabilir ki bu da denkleştirme yapılarak aylık 180 saati geçemez.


stoegerx20
Şef
26 Eylül 2016 16:03

Sözleşmede belirtilen görevlerin dışında çalıştırılıyorsa aşağıdaki yazıyı da okuyabilirsiniz. 11. Madde. Pek değişen birşey olmuyor da, okunabilir. Sendikanız varsa, temsilcisiyle, kurumda etkiliyse, onlarla da görüşülebilir.

http://www.tkhk.gov.tr/Dosyalar/80a60bf1cb5142f49bb739b79f22505f.pdf


av.ilkayuyarkaba
Aday Memur
27 Eylül 2016 10:31

İşçinin iş kanunda haftada ne kadar çalışacağı düzenlenmiştir. Buna göre 4857Sayılı İş Kanunu?nun 63. Maddesinin 1. Fıkrası ile ise yine ?genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok 45 saat? olarak düzenlenmiştir. Fazla mesai tatil günlerinde ya da haftalık 45 saatin üzerinde yapılan çalışmalarda ücretlendirme konusu her zaman işçi ve işverenler arasında anlaşmazlıklara sebep olmuş ve iş mahkemelerinde en çok taşınan konulardan biri halini almıştır.

Fazla mesai ile ilgili bilgi https://ilkayhukukburosu.com/fazla-mesai-alacagi/

27 Eylül 2016 13:52

bende ilçe hastanesinde çalışıyorum ...şuan burda da 12 saat çalışma düzeni var ama eskiden 16 hatta 24 saat bile çalışmaya ses çıkarılmıyordu ..galiba mahkemelerde sıkıntı çıktıgından kaldırdılar 16 saat nöbeti

Toplam 7 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi