Editörler : F16 Gökçen
01 Nisan 2017 12:41

Doğum kontrolü nedir? doğum kontrol yöntemleri ve faydaları nelerdir?

Doğum kontrolü, hamile kalma ihtimalini en aza indirmek için, geçici veya kalıcı şekilde uygulanan yöntemlerdir. Bu yöntemler arasında spiral takma, bariyer metodu, doğum kontrol hapları gibi yöntemler bulunmaktadır. Doktor tavsiyesinde kullanılan bazı ilaç veya araçlarla yapılan doğum kontrolü ve önemi hakkında gerekli bilgi yazımızda mevcuttur.

Doğum kontrolü, önceden çok önem verilmeyen fakat modern çağımızda her çiftin özenle dikkat ettiği durumlardan biridir. Eski zamanlarda hem yöntemler gelişmediğinden hem de insanlar yeterince bilinçli olmadığından çocuk yapma konusunda kontrolsüz davranılabiliyordu.

Doğum kontrolünün, gebeliğin sonlandırılması ile karıştırılması ve dini açıdan uygun olmadığı yönünde gelişen görüşler nedeniyle birçok aile istemediği sayıda çocuk sahibi olmuştur.

Anne için sağlık açısından zararlı olan doğum sayıları, baba içinse ciddi maddi sıkıntılar meydana getirmiştir. Günümüzde artık birçok korunma yöntemi tespit edilmiş ve aileler genellikle doğumdan kısa süre sonra aile planlama adı altında bilgilendirilmiştir. Böylece kişiler bilinçlendirilmeye çalışılmıştır. Ancak Doğu bölgelerimizde bu konu ne yazık ki hala kanayan yaralardan bir tanesidir. Hizmetlerin yeterli ulaşmaması, kişilerin eğitimsiz kalması gibi durumlar bunları tetiklemiştir. Dünya üzerinde ise birçok ülkede çok ciddi bir şekilde uygulanmaktadır. Örneğin Çin?de tek çocuk sahibi olmak zorunludur ve diğer çocuklar için devlete para ödeme mecburiyeti bulunmaktadır.

Doğum Kontrolü Nedir?

Doğum kontrolü, geçici ya da tamamen kalıcı olarak hamileliğe engel koymak, hamile kalma ihtimalini en aza indirmek amacıyla uygulanan çeşitli yöntemlerin, araçların, ilaçların genel olarak verildiği isimdir. Kadınların gebe kalmasını önlemek amacıyla uygulanıyor olsa da erkeklerin de korunmak için çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Bu durum sadece kadına yüklenmemeli ve erkekler de bunların bilincinde olmalıdır.

Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

Doğum kontrolü denince birkaç yararlı yöntem işin içine girmektedir. Kişinin tercihine veya sağlık durumuna göre uygulayabileceği belli başlı yöntemler şunlardır;

* Bariyer Metodu: Kondom ya da prezervatif olarak kullanılan koruyucu araç hem erkeklerin hem kadınların kullanması için iki şekilde de mevcuttur. Erkeklerin en sık kullandığı korunma yöntemlerinden olan kondom, evli olmayan bireylerde sıklıkla kullanılır. Tek eşli olmayan erkekler hastalıklardan da bu şekilde korunabilir. Kadınların ilaç kullanmak istememesi durumunda da eşler, kondom tercih ederler.

* Hormonal Metodlar: Hormonların düzenini değiştirerek yumurtlamaya engel olan doğum kontrol ilaçları kadınların en sık kullandığı yöntemdir. 21 günlük bu haplardan piyasada çeşitli isimlerde bulunur. 21 günün ardından ilaca 7 gün ara verilir ve bu süreçte kadında regl günleri başlar..

İğneler: Kadınlara uygulanan koruyucu iğnelerin, farklı sayıdaki aylarda koruması olanları mevcuttur. Genellikle 3 aylık koruma yeteneğine sahip olanları tercih edilir. İlaca göre biraz daha etkili bir korunma yöntemidir.

Spiral Taktırma: Kadınlarda rahmin içine, ağız kısmına yerleştirilen spiral, kadınları gebeliğe karşı koruyan en önemli yöntemlerdendir.Koruyuculuk oranı yüksektir. Doktorlar tarafından kısa sürede takılır, acısız bir yöntemdir. İstenildiğinde kolaylıkla çıkartılabilir. İşlem esnasında acı duyulmazken, kısa süreli karın ağrısı görülebilir. Kanama ve karın ağrısı görülmesi halinde doktora başvurulmalıdır.

Doğum Kontrolünün Aile Üzerindeki Faydaları Nelerdir?

* Çiftlerin özellikle iki gebelik arasındaki süreyi rahatlıkla belirlemeleri ve planlamalarını sağlar. Böylece özellikle kadın sağlığı için iki doğum arasında en az 18 ay olmalı kuralı da çiğnenmemiş olur.

* Sık doğum yapan ve süreyi kısa tutan kadınlarda ölümlerin görülmesini en aza indirir ve sık hamileliğin neden olduğu düşükler önlenir.

* Kadınlar için 20 yaş öncesi doğum yapmak ve 35 yaş üzerindeyken 2 sene geçmeden doğum yapmak tehlikeli durumlar arz edebilir. Bunların engellenmesi ve planlanması için doğum kontrolü gerekmektedir.

* Çiftler, maddi durumlarını göz önünde bulundurarak, istedikleri sayıda çocuk sahibi olabilirler. Çok çocuk sahibi olmak yerine eğitimli, donanımlı ve sağlıklı çocukların yetiştirilmesi mümkün hale gelir.

* Özellikle kadının kariyer planına etkin şekilde bağlı kalmasını da sağlayan doğum kontrol yöntemleri, ne yazık ki günümüzde sadece kadınların önem verdiği bir durumdur.

Kaynak: http://bilgihanem.com/dogum-kontrolu-nedir/


cngny
Memur
05 Ağustos 2017 19:27

Güzel konu beğendim


gngrdeniz
Aday Memur
24 Ekim 2017 10:33

Teşekkürler işinize yaradıysa mutlu oldum.

cngny, 7 yıl önce

Güzel konu beğendim


hayat59
Aday Memur
25 Ekim 2017 14:34

İstenmeyen gebeliği, tamamen doğal yöntemlerle tedavi ediyoruz.İSTENMEYEN GEBELİĞE SON.Doğum kontrol tekniğini öğren,ilaçlardan kurtul.

Toplam 3 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi