Editörler : crops35


Kapalı
20 Kasım 2017 11:14

Taşerona kamu çalışanı modeli

Taşerona ?kamu çalışanı? modeli

Yüzbinlerce taşeronun gözü Ankara'da. Onların kamuda istihdam edilmelerini sağlayacak sistemi merakla bekliyorlar. Biz de Ankara'dan aldığımız bilgileri köşe yazılarımızda zaman zaman paylaşıyoruz. Öncelikle şunu belirtelim: Kesin bir metin üzerinde çalışma tamamlanmış değil. Önceki gün Başbakanlık'ta yapılan ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu ve Maliye Bakanı Naci Ağbal ile konuyla ilgili üst düzey bürokratların katıldığı zirvede yapılan çalışmalarla ilgili Başbakan Binali Yıldırım'a bilgi verildi.

Faruk Erdem / Yeni Asır

Daha önce bazı ayrıntılarını yazdığım bu taslakların sadeleştirilip tek bir metin haline getirilmesi konusunda da mutabakat sağlandı.

Başbakan Yıldırım'ın çok uzun metinler yerine herkesin anlayacağı ve sade bir metin istediği de aldığımız haberler arasında. Bu taslaklardan elde ettiğimiz yeni bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.

İŞ GÜVENCESİ GELİYOR

Önceki yazılarımda belirttiğim gibi taşeron ismi artık kullanılmayacak ve bu pozisyondaki çalışanlar kamu çalışanı olarak adlandırılacak. Yapılan bilgilendirmenin Temel parametreler başlıklı bölümünde ise şu bilgiler veriliyor:

Kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren sistemi bitirilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında personel teminine dayalı işlerde çalışan alt işveren işçilerinin büyük çoğunluğunu kapsayacaktır.

Kapsamdaki alt işveren işçileri tamamen aynı şekilde istihdam edilecektir. Kamuda istihdam edilen taşeronlar iş güvencesi sahibi olacak.

4E'Lİ OLMALARI KESİN GİBİ

Hazırlanan taslaklarda daha önce yazdığımız gibi 657 sayılı yasaya eklenecek 4E kadrosu halen masada duruyor. Böylece taşeron işçilerin özel statülü sözleşmeli personel olması planlanıyor. Buna alternatif bazı öneriler olsa da onlar kabul görmedi. O yüzden kadroya girecek taşeronlar 657 sayılı yasanın içinde olacak ve sosyal güvenlik açısından da eski adı Emekli Sandığı olan 4c içinde olacak.

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından ihale sözleşmeleri feshedilecek, personelin geçişi derhal sağlanacak. Bu arada alt işverenlerin zararları da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde tazmin edilecek. Yine taşeron arkadaşlar şu anda çalıştıkları kurumlarda istihdam edilmeye devam edecek. Personelin güvenlik soruşturmaları gibi konular tabii ki hala geçerli.

ÇALIŞMALAR BİRLEŞTİRİLECEK

Ortaya çıkan bu son çalışmalar üzerinde son bir değerlendirme daha yapılacak. Böylece uzlaşma sağlandıktan sonra herkesin memnun olacağı bir metin ortaya çıkmış olacak. Bir ay içinde bu konuda netleşip kamuoyu ile paylaşılacak.

Kapsamla ilgili de çalışmalar masada bulunuyor. Bununla ilgili listelerde hazırlandı. Kimlerin yararlanacağı noktasında kapsamı geniş tutmak için çalışmalar sürdüğü için bu konuyu ileriki yazılarımıza bırakıyoruz.

Şayet 4/E gibi saçma sapan bir istihdam modeli getirirlerse sanmıyorum ki 2019 kendileri açısından kolay bir süreç olsun....


zamanekole
Aday Memur
20 Kasım 2017 15:00

sonuç isim değişikliği kölelik devam.


yunusca66
Şef
20 Kasım 2017 15:54

ozaman akp bunun sonucuna katlanır.biz değil onlar düşünsün.ben bundan daha az ücret alamam.ya onlar


kbrsrht34
Aday Memur
20 Kasım 2017 21:42

Aynen zaten asıl kadro bile verseler bu saatten sonra insanların burnundan getirdiler


bahtibelirsiz1
Müsteşar Yardımcısı
20 Kasım 2017 22:10

direk müdür bile atasalar bu halden sonra bu kadar zulümden çileden insanların akıl sağlığı ile oynamaktan sonra bunlara hala oy verebilen zaten insanlık vasıflarını yitirmiş demektir

kbrsrht34, 6 yıl önce

Aynen zaten asıl kadro bile verseler bu saatten sonra insanların burnundan getirdiler


umut kaf
Şef
23 Kasım 2017 14:53

arkadaşlar dün ilçe belediyesinde bir arkadaş çalışıyor içişleri bakanlığı imzalı bir yazı gelmiş ne kadar taşerohn çalıştığını istemişler..... yazıyı yolladım...


El-Sadıka
Aday Memur
23 Kasım 2017 18:26

Her kuruma gitmiştir ama sonuç yok kardeşim ya

Toplam 6 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi