Editörler : Lanet
«6789101112131415161718

başçavuş1
Aday Memur
21 Eylül 2008 08:58

Gümrük muhafaza memurları 24/24 ve 12/12 nöbet usulüne göre son derece ağır şartlarda çalışmaktadır.

Gümrük Müsteşarlığına bağlı Başmüdürlükler emrinde taşrada çalışan Ülkenin aynası olarak tabir edilen gümrük kapılarında yılın 365 günü görev yapan, haftasonu, bayram, vb. tatili olmayan, birçok hakkı gün geçtikçe elinden alınan ve yeni sorumluluklar yüklenen gümrük muhafaza memurları çalışma usul ve şartları belirtilmeden idarelerin keyfiyetine göre personel eksikliği bahane edilerek çok ağır şartlarda çok riskli görevler yüklenerek çalışmaktadır.

Gümrük muhafaza görev yönetmeliğinin ilgili maddesinde gümrük muhafaza memurlarının görevleri aşağıdaki şekildedir.

Madde 4 - a) Kara hududu ile deniz ve hava limanlardaki gümrük kapılıları, giriş ve çıkış yapan kişi, eşya ve taşıtların muhafazası ile gümrüğe sevk edilmelerini ve gümrük işlemlerinin yapılmasını sağlamak.

b) Kişi, eşya ve taşıtların gümrük işlemleri bitmeden gümrüklü alandan çıkmalarını önlemek, gümrüklü yer ve sahaların takibini yapar

c) Bakanlığın sorumluluğunda ki yer ve sahalarda, münhasıran diğer yer ve sahalarda da gerektiğinde ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak suretiyle kaçakçılığı men, takip ve tahkik etmek.

d) Bakanlıkça verilecek benzeri görevleri yapmak

İşte bu görev ve sorumluluklar Gümrük Muhafaza Memurlarına çok zor şartlar ve çalışma koşulları içerisinde yerine getirtilmektedir. Hâlbuki bu çalışma şartlarının hiçbir yasal dayanağı yoktur.

Çalışmak bir ödev ise, dinlenmek de doğal bir haktır. Bu nedenle, ILO sözleşmelerine göre kamu veya özel sektörde çalışanlar için günlük çalışma süresi 8 saat olarak öngörülmüştür. Ülkemiz de bu sözleşmeyi imzalamıştır. Ayrıca, 657 sayılı D.M.K.?nın 99. ve takip eden maddelerinde, devlet memurlarının çalışma saat ve usulleri yasal hükme bağlanmıştır. Buna göre; devlet memurlarının haftalık çalışma süresi, cumartesi ve pazar günleri tatil olmak üzere 40 saattir. Ancak, Devlet Memurları Kanunun 101 nci maddesinde ?Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet Memurlarının çalışma şekil ve saatleri Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının muvafakati alındıktan sonra kurumlarınca düzenlenir? hükmünü taşıdığından söz konusu belirleme yapılırken hem Başbakanlık hem de Devlet Personel Başkanlığının görüşünün alınmasının zorunlu ve bu usule uymamanın şekil ve usul unsuru yönünden hukuka aykırı olduğu, ilgili idarenin söz konusu belirlemeyi yaparken ve takdir yetkisini kullanırken kamu yararı ve hizmet gereklerini dikkate almak zorunda olduğu ve keyfi hareket edemeyeceği, çalışma saatlerinin düzenli olmasının İnsan Hakları açısından çok önemli olduğu ve tahamülü aşan bir şekilde çalıştırılmanın ciddi bir hak ihlali olarak ortaya çıktığı, Bu bağlamda 24 saat hizmet veren gümrük muhafaza memurunun, çalışma saatlerini düzenleyen özel bir düzenleme yapılmadığından, ?idarenin iznine? bağlı olarak 12/12 veya 24/24 saat çalışma sistemi uygulanmaktadır.

-Anayasanın 49 ncu maddesinde ? Devlet çalışanların hayatını geliştirmek için çalışanları korumak zorundadır?

-İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin) 22?nci maddesinde ?Her şahsın çalışmaya, adil ve elverişli çalışma şartlarına? hakkı vardır, 24?ncü maddesinde, ?Her şahsın dinlenmeye..., Bilhassa çalışma müddetinin makul surette tahdidine... hakkı vardır.

-Anayasanın 59 ncu maddesinin ?Dinlenmek çalışanların hakkıdır.? Hükmü gereğince mevcut çalışma koşullarının düzenli olarak dinlenme olanağını vermeyecek şekilde anayasaya aykırılık teşkil ettiği, öte yandan burada sadece yorgun memuru değil, böyle bir memurun işi gereği muhatap olacağı vatandaşlara verebileceği zararın gözden uzak tutulmaması gerekmektedir.

Muhafaza Teşkilatının çalışma sisteminin temeli vardiya biçimidir. Vardiya biçiminde çalışma koşullarının, insanın fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik durumunda olumsuz etkileri bulunduğu bilimsel olarak tespit edilmiştir. İnsan vücudu normal şartlarda belirli bir biyolojik çalışma saatine sahiptir. Gündüzleri çalışır, geceleri dinlenir. Hizmet gereği gümrük muhafaza mesleğinde bu mümkün değildir. Bu nedenle, kişi üzerinde oluşması muhtemel ?ruhsal bozukluk ve bilinçte negatif yansıma? sakıncalarının giderilebilmesi için çalışan kişiye yeterli oranda ve uygun mekanda dinlenme imkanı tanınmalıdır.

İşte gümrük muhafaza memurları da en tabii insanlık haklarını aramaktadır. Gümrük muhafaza memurlarının da yoruluncaya kadar çalışmaya, işten çıktıktan sonra dinlenmeye, bayramlarda izin yapmaya, ailesi ile vakit geçirmeye, stressiz bir şekilde, yarın ne olacağını düşünmeden yaşamaya hakkı olmalıdır.

Bu sorun yüzünden Gümrüklere her sene atanan birçok genç üniversite mezunu memur, çalışma saatlerini gördükten sonra göreve başlamamış, istifa etmiş veya kurum değiştirmiştir. Başka çaresi olmayan memurlar ise her sene sınavlara girmekte ve başka kurumlara geçmenin ya da başka işte çalışmanın yollarını aramaktadır.

Türkiye?de gümrük müsteşarlığı bünyesinde yeterli sayıda memur bulunmamaktadır. Özellikle nöbet usulü ve silahlı olarak çalışan gümrük muhafaza memurlarının sayısı norm kadronun oldukça altındadır. Buna rağmen iyi çalışma şartları için yeterli personel olmasına rağmen gümrük idareleri tarafından son derece keyfi uygulamalar yapılmaktadır. Her sene yapılan kpss yerleştirmelerinde gümrük muhafaza memurluğuna alım yapılmaktadır. Fakat Türkiye genelinde memur sayısı hep aynı kalmaktadır. Çünkü sayısı azımsanmayacak kadar muhafaza memuru bu çalışma şartlarını görerek kurumu terk etmektedir.


başçavuş1
Aday Memur
21 Eylül 2008 16:50

ulaşım hizmetlerinden diğer kamu personelleri ücretsiz olarak yararlanıyor da neden gümrük çalışanları yararlanamıyor.

bu konuda yapabileceğimiz bir şey varmıdır.

diğer kurum personelinin yararlanması için yazılan "yazı" ektedir.

BEKÇİLER DE, ÖĞRETMEN VE POLİSLER GİBİ ULAŞIM HİZMETLERİNDEN İNDİRİMLİ YARARLANACAK

MEMURLAR NET 21 TEMMUZ 2008 18:31

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

Sayı :B.05.0.MAH.0.65.001/80000- 18930 14/07/2008

Konu : Çarşı ve Mahalle Bekçileri

.............................. VALİLİĞİNE

İlgi: Emniyet Genel Müdürlüğü?nün 27/05/2008 tarih ve 94731 sayılı yazısı.

İlgi yazıda özetle; 08/05/2008 tarihli ve 26870 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Emniyet Teşkilatı Kanunu, Devlet Memurları Kanunu ve Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 4 üncü maddesinde, 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bölümünde Yardımcı Hizmetler Sınıfı olarak yer alan Çarşı ve Mahalle Bekçisi unvanlı kadro sınıfının Emniyet Hizmetleri Sınıfı olarak değiştirildiği bildirilmektedir.

Bu değişiklik çerçevesinde, 21/02/2002 tarihli ve 26478 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararının 3 üncü maddesi ?Belediyeler ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerce yürütülen toplu taşıma hizmetlerinden faydalanmayla sınırlı olmak üzere Eğitim ve Öğretim Hizmetleri sınıfı personeli, Emniyet Hizmetleri Sınıfı personeli, T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan postacı ve dağıtıcılar ile basın kimlik kartı sahipleri bu konuda yeni düzenleme yapılıncaya kadar 08/01/2002 tarihli ve 4736 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaftır.? hükmü gereğince, hizmet sınıfı değiştirilen Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin de söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında toplu taşıma hizmetlerinden yararlanmaları gerekmektedir.

Konunun iliniz dâhilindeki belediyelere duyurulmasını rica ederim.

Ercan TOPACA

Vali

Bakan a.

Genel Müdür


gmr.muh.me
Aday Memur
21 Eylül 2008 18:04

arkadaşlar eşit işe eşit ücret uygulaması amacından saptı düşünsenize 4 yıl daha böyle giderse halimiz harap.en çok çalışan biziz en az alan da biziz.maaşım 845 ytl bayram hafta sonu demeden günde 12 saat çalışıp aldığımız aylık mesai sadece 190 ytl bu böyle gitmez gitmemeli.sevgilerimle.


başçavuş1
Aday Memur
31 Aralık 2008 19:29

YENİ YILDA TÜM GÜZELLİKLERİN SİZİNLE OLMASI DİLEĞİYLE.....

MUTLU YILLAR.!


Herhalde
Genel Müdür
01 Ocak 2009 20:42

Muhasebat müdürlüğü bordromuzu işleme koyarken ek ödenek olmadığı için neden uyarmamıştır böyle bordro olmaz diye !!.veya ek ödenek hanesine mesaide ödenecektir diye şerhin yazılmasını sağlamamıştır.!!!???


başçavuş1
Aday Memur
03 Ocak 2009 17:17

YALOVA EĞT.VE İSTİŞARE TOPLANTISINDA SORULAN SORULARIN CEVAPLARI

ALINTI : http://www.turkburosen.org.tr/modules.php?name=News&file=article&sid=1678

SORU: Gümrük çalışanlarının, ?Yer Değiştirme ve Atama yönetmeliğine? ile Fazla Çalışma Ücretlerinden yapılan kesintilerin kaldırılmasıyla ilgili olarak açtığımız davalar hangi aşamadadır.

CEVAP: Yer Değiştirme ve Atama Yönetmeliğine karşı ? Yürütmeyi Durdurma ve İptal? istemiyle açmış odlumuz dava ? Yürütmeyi Durdurma? talebimiz hakkındaki karar verilmiştir. Ancak, karar henüz yazılmadığından, kararın olumlu yada olumsuz olduğunu bilmemekteyiz. Kararın yazılımı aşamasına gelindiğinden önümüzdeki günlerde durum netleşecektir. Diğer yandan, Fazla Çalışma Ücretlerin ödenmesine ilişkin yayımlanan ? Usul ve Esaslara? karşın açtığımız dava ise neticelenmemiştir ve halen devam etmektedir.

SORU : Geçmişte Sendikamızın talebi olan, Yıllık İzinlerden Resmi Tatil Günlerinin Çıkartılmasıyla ilgili bir gelişme varmı?

CEVAP: Bu talebimiz 2008 yılı Toplu Görüşmelerinde yenilenmiştir. Bu yılki İmzalan Mutabakat Metninin Ek 2 sayılı listesinde yer alan talebiz ile ilgili olarak, Devlet Personel Başkanlığıyla birlikte yapmış olduğumuz çalışmalar devam etmektedir. Önümüzdeki günlerde bir yasal düzenlemenin yapılması beklenmektedir. Takip ediyoruz.

SORU : Aylık ücretlerimizin dışında elde ettiğimiz ( Ek Ödeme gibi) kazançlarımızın emekli maaşlarına yansıtılmasıyla ilgili bir çalışmamız var mı?

CEVAP: 5510 sayılı ?Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası? kanunun ilk halinde kısmide olsa bu imkan sağlanmıştı. Ancak, Bu kanunun bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptali sonrasında Hükümet yeni bir düzenleme yaparken bu maddeyi, sadece ? 1 Ekim 2008 tarihinden sonra işe girecek olanların almış oldukları her türlü kazancı pirime esas kazanç? olarak değiştirmiştir. Dolayısıyla, kanunun ilk çıkışında öteden beri çalışanlar yada yeni işe başlayanlar diye bir ayrım yokken, son düzenlemeyle belirtilen tarihten sonra işe girenlere bu imkan tanınmış oldu. Mevcut, yürürlükte olan bu Kanunun iptali için açılmış dava halen Anayasa Mahkemesinde görüşülmektedir. Eğer ki yine iptal kararı çıkarsa biz sendika olarak, yeniden yapılacak düzenleme sürecinde ısrarla bu düzenlemenin ayırt edilmeksizin bütün çalışanları kapsaması için mücadelemize devam edeceğiz.


n-95
Aday Memur
17 Ağustos 2009 11:27

bu başlıkta yazılanlara ve anlatılanlara ilk sayfadan itibaren kulak verelim 2007 den 2009 a neler değişmiş kurumda ve neler yapılabilr eğri oturup doğru konuşarak biraraya gelelim.


piperon
Aday Memur
20 Ağustos 2009 09:10

bu konunun başlığını açan lisans-sgm arkadaşımızı rahmetle anıyorum.içinizde bilmeyenler olabilir, kendisi Habur'da görev yaparken maalesef silahla intihar etmişti. kensidi gümrük muhafazanın çilesiyle yakından ilgili bir arkadaşımızdı. Cenab-ı Allah günahlarını affeylesin onu cennetine koysun.

aradan geçen bu kadar zaman içinde pek çok arkadaşımız kurumdan ayrıldı, ayrılamayanların ise sağlık durumları pek iyi değil (6. bölge de çalışanlar için geçerli bir durum).

konuya bakınca değişen hiç bir şey olmadığını görüyorsunuz. Cenab-ı Allah en yakın zamanda bizi bu kurumdan kurtarsın (Amin)


gmr.muh.me
Aday Memur
20 Ağustos 2009 20:23

iki yılda hiç birşey değişmedi hatta herşey daha kötüye gitti...


sec
Daire Başkanı
21 Ağustos 2009 18:57

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun...

piperon o kadar üzüldüm ki yazdıklarını okuyunca,2006 senesinde teşkilata girmeden kendisi ile o kadar sohbetimiz olmuştu ki ve daha sonra kendisine buradan o kadar mesaj attım ki cevap gelmedi,hatta başlığı görünce birşeyler mi yazdı diye açtım...

keşke o zaman onu dinleseydim de girmeseydim bana yazma demişti bu hale gelebileceğini hiç tahmin etmemiştim zor şartlarda çalışan arkadaşlarıma kolay gelsin...


gmr.muh.me
Aday Memur
14 Eylül 2009 10:02

güncelll


zsu
Şef
14 Eylül 2009 23:09

gelen ağam giden paşam mantığı olduktan sonra ölende olur kafayı yiyende istifa edende


irfann
Kapalı
03 Ekim 2009 08:50

Allah rahmet eylesin....


şuursuz muhafaza
Aday Memur
03 Ekim 2009 22:26

mustafa kardeşimize Allah rahmet eylesin.

aslında kendisinin şehit sayılması lazım

çünki mesleki stresten dolayı intihar etti

habur'daki tüm muhafaza memurları buna şahittir

ama öyle lanet bir teşkilat ki cenazesine kimsenin gitmesine izin vermediler,bir çiçek çelenk bile yollanmadı.

anlıyacağınız vefa duygusu bu kurumda yok.

Toplam 354 mesaj
«6789101112131415161718

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi