Editörler : crops35
04 Mart 2008 14:00

İhalelerde dikkat edilecek hususlar
Son Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız ...

arkadaşlar ihalelerde dikkat edilmesi gereken hususları bu bölümde toplayalım. gerek ilana çıkarken gerek komisyonun karar aşamaları, gerekse sözleşme aşamaları gibi, ihalelerde dikkat edilecek hususları inşallah bu bölümde paylaşırız. şimdilik tek bir madde yazıyorum. sonradan yine birlikte oluruz.

ihalede dikkat edilecek husus;

1 ihale ilanı ile idari şartnamenin 7. maddesi birbiri ile aynı olacaktır. idari şartnamede istenen evrak ilanda istenmez ise ihalenin iptalini gerektirir.

sofist


sofist
Daire Başkanı
04 Mart 2008 14:53

sözleşme aşamasında 10. madde taahhüdü ile ilgili evraklar ve temini

a bendi

İflas etmediği, tasfiye halinde olmadığı, işleri mahkeme tarafından yürütülmediği, konkordato ilan etmediği, işlerini askıya almadığı veya kendi ülkesindeki mevzuat hükümlerine göre benzer bir durumda olmadığı

bu belge ticaret sicil memurluğundan

b bendi

İflası ilan edilmediği, zorunlu tasfiye kararı verilmediği, alacaklılara karşı borçlarından dolayı mahkeme idaresi altında bulunmadığı veya kendi ülkesindeki mevzuat hükümlerine göre benzer bir durumda olmadığı

bu belgede ticaret sicil memurluğundan

c bendi

sosyal güvenlik prim borcu olmadığı

gerçek kişiler ssk + bağkur

şirketler yalnızca ssk dan borcu olmadığına dair yazı

d bendi;

Kesinleşmiş vergi borcu

Vergi dairesi veya mal müdürlüğünden

e bendi

İhale tarihinden önceki 5 yıl içinde mesleki faaliyetten dolayı yargı kararıyla hüküm giyme

cumhuriyet başsavcılığından adli sicil kaydı alınacak.

f bendi

İhale tarihinden önceki 5 yıl içinde, ihaleyi yapan idareye yaptığı işler sırasında iş veya meslek ahlakına aykırı faaliyetlerde bulunmadığını

idare zaten kendisi bilir.

g bendi

İhale tarihi itibariyle mevzuatı gereği kayıtlı olduğu oda tarafından mesleki faaliyetten men edilmemiş olup olmadığı

bu belgede kayıtlı olunan meslek odaından alınmış olması gerekir.

ayrıca bu belgelerin hepsi İHALE TARİHİ İTİBARİ ile olması gerekir.


filob
Kapalı
04 Mart 2008 17:43

gecici teminatın süresi önemli galiba bu yüzden elenen çok firma gördüm..

gecici teminat+teklif mektubunun süresi= mektubun geçerlilik süresi


sofist
Daire Başkanı
04 Mart 2008 21:23

10. madde taahhüdünün e bendi ile ilgili önemli bir ayrıntı.

kamu ihalegenel tebliğinde şöyle denilmektedir.

İsteklinin gerçek kişi olması halinde; ihale tarihinden önceki beş yıl içinde mesleki faaliyetleri ile ilgili mahkumiyet kararına ilişkin belgeler Adalet Bakanlığı, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü?ne bağlı birimlerden alınacaktır.

İsteklinin tüzel kişi olması halinde; Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca; anonim şirket ise yönetim kurulu üyelerinin, limited şirket ise şirket müdürü, yoksa ortaklarının tamamının, kolektif şirket ise ortakların tamamının, komandit şirkette komandite ortakların hepsinin, komanditer ortaklardan kendilerine şirketi temsil yetkisi verilmiş olan ortakların, kooperatiflerde yönetim kurulu üyelerinin Adalet Bakanlığı, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü?ne bağlı birimlerden alacakları belgeler İdarelerce kabul edilecektir.

demekki şirket ve benzeri tüzel kişilerle ilgili e bendinin bu hususuna dikkat etmek gerekir.


sofist
Daire Başkanı
04 Mart 2008 21:30

kamu ihale genel tebliğinden

sosyal güvenlik prim borcu ile ilgili olarak bazı kurumlar gerçek kişilerden bağkur prim borcu yazısını sözleşme aşamasında istememektedir. bununla ilgili olarak gerçek kişiler sözleşme aşamasında BAĞKUR prim borcu olmadığına dair yazı getirmeleri gerekir. bu da ihale tarihi itibari olması gerekir. tebliğde şöyle der:

Sosyal güvenlik prim borcu olmadığına ilişkin olarak; gerçek kişi isteklilerin devredilen Bağ-Kur?a prim borcu olmadığına ve ayrıca 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi sigortalı çalıştırıyor olması halinde ilave olarak devredilen Sosyal Sigortalar Kurumuna prim borcu olmadığına dair belge, tüzel kişi isteklilerin ise devredilen Sosyal Sigortalar Kurumuna ve/veya 5434 sayılı Kanuna tabi iştirakçi çalıştırması halinde devredilen Emekli Sandığına sosyal güvenlik prim borcu olmadığına dair belge vermeleri yeterli olacak, tüzel kişi isteklilerin ortağı olan gerçek kişilerin devredilen Bağ-Kur prim borcu olmadığına ilişkin belge istenmeyecektir

sofist


sofist
Daire Başkanı
04 Mart 2008 21:37

ihale ile ilgilenen arkadaşların bu bölümü özellikle takip etmelerinin faydalı olacağına inanıyorum. elimden geldiğince günlük olarak eklentiler yapacağım. birde bu konularda ekleme yapmak isteyen arkadaşların yönetmik, kanun ve tebliğlerde geçtiği hali ile bilgi vermeleri rica olunur.

diğer türlü sanki kulaktan dolma bilgi gibi oluyorda. hem faydalanan arkadaşın da o bölüme bakarak kendisininde içinin rahat etmesi açısından güzel olacağına inanıyorum.

sofist


uu01
Şef
05 Mart 2008 08:34

ARKADAŞLAR BİR SORUM OLACAK.

-İhaleyi kazanan şirketle bir inşaat sözleşme imzalandıysa ve inşaatda başlamadıysa, süreçte maliye bakanlığınında onay vermemesi dolayısıyla ihale iptal edildiyse ihaleyi kazanan şirket kurumu hangi mahkemeye dava açmalı, idare mahkamesinemi, adli mahkemeyemi?


sofist
Daire Başkanı
05 Mart 2008 08:36

uygulama yönetmeliklerinde belirtilen belge düzenlenmeyen hallerde iş deneyimi

hizmet alımı madde 56:

özel sektörde yapılan işlerle ilgili olarak isteklinin faturanın aslını veya noter onaylı suretini getirmeleri + bununla birlekte sözleşme getirmeleri halinde iş deneyimi tevsik için kullanılır.(zarfta olacak tabi)

yalnız bu belgelerle ilgili olarak;

sözleşmenin en az %70 orananda fatura(yada serbest meslek makbuzu) kesilmesi gerekir.

faturanın sözleşmeyi aşan kısımları dikkate alınmaz.

kdv iş artışı vb gibi şeyler iş deneyimi kısmında değerlendirilmez.

iş için işçi çalıştırılması gerekmiş ise sigorta işyeri bildirgesi ve ssk primlerini yatırdığına dair belge getirmesi gerekekir. yalnız istekli kendim çalıştım derse her hangi bir sigorta belgesine gerek yok.

ayrıca

İhale komisyonu, iş deneyimine ilişkin değerlendirmelerinden, aday veya istekli ise verdiği belge ve bilgilerin doğruluğundan sorumludur.

denilmektedir. iş deneyimi istediğiniz ihalelerde istekli fatura, sözleşme ( işçi çalıştırmış ise sigorta belgeleri) ile ihaleye katılabilir. ve iş deneyimi yerine bu evrakları sunabilir.


sofist
Daire Başkanı
05 Mart 2008 08:41

öncelikle ihale ile ilgili soruları lütfen soru bölümü var forumda orda paylaşalım.burda yalnızca ihale sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları yazalım . şimdiden teşekkür ederim.

sofist


sofist
Daire Başkanı
05 Mart 2008 08:47

bir arkadaş ihale ile ilgili bir sorusu olmuş bununla ilgili olarak;

idare ile kişi arasında anlaşmazlık olursa idare mahkemesine başvurulur. ama ihale gibi durularda idarede özel hukuka dahil olduğundan adli mahkemelerine başvurulması gerekir. diye düşünüyorum. gerçi savcılığa gittiğiniz zaman onlar sizi yönlendirir.


kurbanım
Memur
05 Mart 2008 09:15

teşekkürler sofist

inanıyorum ki biz ihalecilere çok büyük faydası olacak sizin bu forumunuz.


sofist
Daire Başkanı
05 Mart 2008 10:35

bilgi edinme kanunun;

Kurum içi görüş, bilgi notu ve tavsiyeler başlıklı

26. maddesinde

Kurum ve kuruluşların faaliyetlerini yürütmek üzere, elde ettikleri görüş, bilgi notu, teklif ve tavsiye niteliğindeki bilgi veya belgeler, kurum ve kuruluş tarafından aksi kararlaştırılmadıkça bilgi edinme hakkı kapsamındadır.denilmektedir.

kamu ihale kurumu ihale ile ilgili 'uygulamanın yönlendirilmesine ilişkin olduğundan' görüş vermeyi bu kanun kapsamından çıkarmıştır.

kik anasayfasında bilgi edinme ile ilgili bölümde görüş kısmına bakabilirler. bundan dolayı uygulamaya esas olacak şekilde görüş isteseniz dahi verilmemektedir. ve kendi bağlı olduğunuz kurumun bir üst makamından görüş alınmasını belirtilmektedir. (nerden biliyorum derseniz denedim bana böyle cevap verdiler bende bölge müdürlüğünden uygulamaya esas olmak üzere görüş istedim)


beter.1
Aday Memur
05 Mart 2008 12:31

ARKADAŞLAR BİZ BUNLARIN HEPSİNİ ÖĞRENMEYE ÇALIŞIYORUZ AMA RİSKİNDENDE SÖZ ETMEK LAZIM KESİNLİKLE SOFİST SANA TEŞEKKÜR EDRİM AMA ŞUNUNDA MÜCADELESİNİ VERELİM BİZLER BU İŞLERİ YAPARKEN NEKADAR ÜCRETİMİZ ARTIYOR YOK AMA RİSKİ ÇOK BUNUNDA ÜZERİNE GİDİLMESİ LAZIM BENCE


sofist
Daire Başkanı
05 Mart 2008 13:18

akaryakıt fiyat farkı uygulası örneği;

bakanlar kurulu kararı madde 7:

F: Fiyat farkı tutarını (YTL),

A1: İhale tarihinde geçerli bayi satış fiyatı veya satın alınan malın ücret tarifesindeki fiyatını,

B: Sözleşme fiyatını,

A2: Mal teslim tarihinde geçerli bayi satış fiyatı veya satın alınan malın ücret tarifesindeki fiyatını,

M: Bayi satış fiyatının veya ücret tarifesinin değişmesinden sonra idarece teslim alınan mal miktarını,

ifade eder.

Fiyat farkı (F):

F = (MxB)x[(A2/A1)-l]

formülü ile hesaplanacaktır.

örnek ;

bugün akaryakıt ihalesi yapalım.öncelikle EPDK nın sitesisine girip, piyasa büyüklüklerine göre en büyük işlem hacmine sahip ilk sekiz akaryakıt dağıtım şirketinin bugünkü alacağımız ürüne ait ortalama fiyatını alacağız.

epdk nın adresi

http://dbs.epdk.org.tr/PPD/ABS/SelectReport.aspx

buraya girip ortalama fiyatı alıp notunu alacağız.alacağımız ortalama fiyat bize 'A1' verecek.

sonra yüklenicinin teklif etmiş olduğu birim fiyatı alacağız buda bize 'B' yi verecek.

sonra yüklenici hangi tarihte getirise o tarihte yeniden epdk ya gireceğiz ve o günkü ortalama fiyatı alacağız. ( tabi bu fiyatların çıktısını alıp dosyaya koyuyoruz) buda bize A2 yi verecek. birde getirilen mal miktarıda bize M yi verecek. sonra formül de yerlerine yazdıktan sonra sonuca bakacağız. eksi ise fiyat farkı olarak düşeceğiz. artı ise fiyat farkı olarak faturaya ekleyeceğiz.

örneği netleştirmek istersek 01.01.2008 tarihinde 10.000 litre kırsal motorin alalım.ve bu kişi bize 04.03.2008 tarihinde 5.000 litresini getirsin ve hesaplayalım.

01.01.2008 tarihinde kırsal motorin(7000) 2,49125 (A1)

04.03.2008 tarihinde kırsal motorin(7000) 2,63000 (A2)

istekli sözleşmesinde litresine 2,00000 (B) (2 ytl)

04.03.2008 tarihinde getirmiş olduğu 5.000 lt (M)

Fiyat farkı (F):

F = (MxB)x[(A2/A1)-l]

f=(5000x2.000)x[(2.63000/2.49125)-1]

f= (10.000) x (1.05567-1)=556,70 YTL

fark oluşur.

burda amaç şu ihale günü bayi satış fiyatına göre yüklenici ne kadar indirim yaptığının tespit edilmesi.

sofist


sofist
Daire Başkanı
05 Mart 2008 14:07

iş deneyim belgeleri hakkında;

1-mal alımlarında son beş yıl içinde alınmış olması,

ihale konusu işin özelliği dikkate alınarak istekli tarafından teklif edilen bedelin % 25 inden az ve % 50?sinden fazla olmamak üzere idarelerce belirlenecek

(yani ihale ilanında yada idari şartnamede belirteceğimiz oran % 25 inden az ve % 50?sinden fazla olamaz. eğer on bin ytl teklif veriyorsa ve bizde idari şartnamede en az %25 dedi isek, bize en az ikibin beş yüz ytl lik iş deneyim belgesi ibraz etmesi gerekir. %50 dedi isek beş bin ytl lik iş deneyimi ibrazı istenir.

ve bu almış olduğu iş deneyim belgesi geçmişe dönük 5 yıl içinde alınmış olması şarttır.

hizmet alımıda mal alımıyla ayna şartlarda...

yapım işlerinde son on beş yıl içinde alınmış olması gerekir.

istekli tarafından teklif edilen bedelin % 50? sinden az ve % 100? ünden fazla olmamak üzere idarece belirlenecek bir oranda denilmektedir.

bu yazdıklarım uygulama yönetmeliklerinde iş deneyim belgeleri alt başlıklı bölümden derlenerek hazırlanmıştır.

sofist


sofist
Daire Başkanı
05 Mart 2008 14:19

ihalede teklif zarfları açıldığında dikkat edilecek hususlar;

uygulama yönetmeliklerinin Başvuruların ve Tekliflerin Alınması, Açılması ve Değerlendirilmesi bölümü

İhale dokümanında başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan eklerinden herhangi birinin, aday veya isteklilerce sunulmaması halinde bu eksik belgeler ve ekleri idarelerce tamamlatılamaz.

Ancak,

a) Geçici teminat ve teklif mektuplarının Kanunen taşıması zorunlu hususlar hariç olmak üzere, sunulan belgelerde ihale sonucu açısından teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmayan bilgi eksikliklerinin bulunması halinde bu tür bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgeler,

b) Adaylar veya isteklilerce sunulan ve başka kurum, kuruluş ve kişilerce düzenlenen belgelerde, belgenin taşıması zorunlu asli unsurlar dışında, belgenin içeriğine ilişkin tereddüt yaratacak nitelikte olan ve belgeyi düzenleyen kurum, kuruluş veya kişilerden kaynaklanan bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgeler,

idarelerce tamamlatılır.

örnek;

iş deneyim belgesini teklif zarfına koymaz ise teklifi reddedilir. ancak iş deneyim belgesinde bilgi eksikliği varsa komisyon teklifi kabul eder ancak belli bir süre verek o eksiğin tamamlatılmasını isteyebilir. eksik tamamlandıktan sonra komisyon kararını açıklar.

sofist


sofist
Daire Başkanı
05 Mart 2008 14:30

teklif zarfı açılmadan önce dikkat edilecek hususlar;

mal alımından örnek verirsek mal alımı idari şartnamesi 6. maddenin 3 fıkrasında

"İhale dokümanında öngörülen ve tarif edilen usule uygun olmayan teklifler değerlendirmeye alınmaz"

denilmektedir.

Madde 23-Tekliflerin sunulma şekli

23.1. Teklif Mektubu ve geçici teminat da dahil olmak üzere ihaleye katılabilme şartı olarak bu Şartname ile istenilen bütün belgeler bir zarfa veya pakete konulur. Zarfın üzerine isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu ve ihaleyi yapan idarenin açık adresi yazılır. Zarfın yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanarak, mühürlenecek veya kaşelenecektir.

denilmektedir.

bu durmda teklif zarfında;

adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu ve ihaleyi yapan idarenin açık adresi ve Zarfın yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanarak, mühürlenecek veya kaşelenecek. eğer bunlardan her hangi biri eksik ise teklif zarfı açılmadan 6. madde gereğince bununla ilglii tutanak tutulur. imzalatılarak teslim edilir.

sofist


difference..
Daire Başkanı
05 Mart 2008 15:17

2008 yılı içinde 122.386 ytl.nin üstündeki hizmet alım ihalelerinde iş deneyim istenilmesi ve fiyat dışı unsur olarak iş deneyim miktarının kullanılması zorunludur.

----------------

ayrıca ihalelerle ilgili bir danışma/forum/tartışma v.s. gibi bir internet sitesi kurmayı planlayan varmı arkadaşlar aranızda?


sofist
Daire Başkanı
05 Mart 2008 15:21

yöneticilere söyleyelim. genel idare hizmetleri gibi aydı bir bölüm açılsa iyi olur. hem o bölümde mal-hizmet- yapım-danışmanlık vb bölümlere ayırırız. okuması daha rahat olur.

bir sonraki yazında inşallah ihalade istenilmesi zorunlu evrakları olan evrakları yazacağım.her ihale için ayrı ayrı....


difference..
Daire Başkanı
05 Mart 2008 15:42

Arkadaşlar bir ara ihale ve muayene komisyonlarında çalışanlara ek tazminat verilmesi gibi bir durum çalışması yapılıyordu. Sonradan ses çıkmadı. Bundan haberi olan var mı?

-------------

Tirilyonluk işlere imza atan ve sorumluluk alan tüm personelin daha iyi ödüllendirilmesi lazım bence


sofist
Daire Başkanı
05 Mart 2008 16:23

yapım işlerinde ve işçi çalıştırılması halinde hizmet alımlarında sözleşmeye müteakip ilgili sigorta müdürlüğüne, sözleşme ve işe başlama tarihleri bildirilir.

506 sayılı kanunun 83. maddesinde

Genel ve katma bütçeli kuruluşlar, il ve belediyeler veya sermayesinin en az yarısı genel ve katma bütçeli kuruluşlar ile belediyelere ait olan teşekkül ve müesseseler, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müessese, bağlı ortaklık ve iştirakleri, kanunla ve kanunların verdiği yetkiye dayanarak kurulan kurum ve kuruluşlar, döner sermayeli kuruluşların ihale yolu ile yaptırılan her türlü işleri üzerine alanları ve bunların adreslerini Kuruma bildirmekle yükümlüdürler.

Sigorta primlerinin hakedişlerden mahsubu yapılmak şartıyla alıkonularak ödenmesi esastır. denilmektedir.

sözleşmeye müteakip bildirim

hakediş ödeme esnasında borç sorgulaması

birde kesin teminatın iadesi aşamasında ilişiksizlik belgesi( soğuk damgalı) unutulmamalı. aksi halde ilgili kuruma prim alacak ve cezaları için rucu edilir.

Toplam 3530 mesaj
12345678910111213»

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi