Editörler : crops35


Kapalı
24 Temmuz 2009 08:01

ÖSYM Eğitimde Fırsat Eşitliğini İhlal Ediyor
Ulusal ve uluslar arası yasal mevzuata göre engelliler de diğer bireyler gibi eğitim alma hakkına sahiptirler. Bu husus T.C. Anayasası ve ilgili yasalarca da açık olarak belirtilmiştir. ÖSYM Başkanlığı yayınladığı ÖSYS-Tercih Kılavuzu?nda engelliler ile ilgili olarak bazı açıklamalarda bulunmuştur. Bu açıklamalar ulusal ve uluslar arası yasal mevzuatta belirtilen ?eğitim hakkına? ve ?eğitimde fırsat eşitliğine? aykırıdır. Aynı uluslar arası yasal mevzuata tabi Avrupa ülkelerinde görme engelliler sayısal bölümlere gidebilirken bizim ülkemizde ?bu bölümlere gitmeyin? denilerek bastırılmaktadır. Engellilerin engellerinden kaynaklanan olumsuzlukları ortadan kaldırarak onların başarılı olmasını sağlamaya çalışmak yerine nedense engellileri yok sayıyoruz. İşte ÖSYM Başkanlığı?nın yayınladığı kılavuzdaki engelliler ile ilgili bölüm: ?Görme engelli adaylarýn, engelleri yüzünden baþarýlý olamayacaklarý yükseköðretim programlarýný tercih etmemeleri gerekir. Bu adaylarýn, baþarýlý olabilmeleri için, büyük ölçüde dile dayanan veya iþitme gerektiren sosyal, iktisadi ve beþeri bilimler alanlarýndaki yükseköðretim programlarýný tercih etmeleri beklenir. Bedensel engelli adaylarýn, yükseköðretim programlarý ile ilgili tercihlerini belirlerken engellerini dikkate almalarý yararlarýna olacaktýr. Örneðin, ellerini kullanamayan adaylarýn, ellerin kullanýlmasýný gerektiren yükseköðretim programlarýný tercih etmeleri öðrenimleri sýrasýnda aþýlmasý imkânsýz güçlüklerle karþýlaþmalarýna neden olabilir.?

zony
Yasaklı
24 Temmuz 2009 11:10

"... bölümlere gitmeyin? denilerek ..."

sayın editör bunu kim diyor !

bu ifade bir yorumdur ! kitaplarda yorum yazmaz

yorumlar kişisel anlayışları ifade eder !

söz konusu engelli bireylerin tercih edebilecekleri bölümler hakkında ! durumları gereği zorlanabilecekleri bölümleri tercih etmemesi önerilmektedir !

yani sen zorlanacağın bir bölümü seçer isen

ve puan olarak kazanır isen ÖSYM senin bu bölüme gitmeni engelliyemez !

hak ihlali var ise

şu kaynaktaki şu maddeye göre konuyu mahkemeye taşırsınız !

veya ilgili engelli derneklerinin bu konuyu mahkemeye taşımasını isterseniz !

bir konuda

şikayet etmeninde !

hak istemeninde belli bazı kuralları vardır !


isletme82
Daire Başkanı
25 Temmuz 2009 12:35

Öğrenci bir bölüme/işe girerken kendi sağlık durumunu göze alarak tercih yapması gerekir.Çünkü kendi durumunun başaramayacağı bir bölüme gitmek yada işe girmek onun için zaman kaybıdır.Sırf sadece o bölümü kazanmak için hazırlanmakta hatadır.Neden mi?Öncelikle sağlık duurmunun elverdiği bölümü seçeceksin.örneğin ellerini yeteri de3recede kullanmayan insanlar(%100 kullanma şartı var) Tıp bölümünü seçer orda cerrahi operasyonların yoğun olduğu bir alana giderrse sonuç ne olur?

Kısaca sağlığımız hangi bölümü okumaya ve bölümü bitirip çalışmamıza olanak sağlıyorsa o bölümlere gitmek gerekir öbür türlüsü boşa zaman harcamaktan ileriye gitmez.

Saygılarımla...,

Toplam 2 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi