Editörler : "eskiyara"Pangaea

madur352
Şef
13 Aralık 2009 13:06

Bizde de var öyle bir müdür. Allah sabır versin.


avaliablee
Şube Müdürü
13 Aralık 2009 13:44

toplantılar okul saatleri dışında yapılır. (mevzuat) gayet uygundur!


calarsaat
Aday Memur
13 Aralık 2009 14:37

başlık kraldan çok kralcılarla dolu. iyi öğretmen fedakar öğretmen ajitasyonu yapıyorlar. sonra da kendileri ile gurur duyuyorlar hepimize ders verdikleri için.iyi öğretmen olmanın kriteri de kendileri. gereksiz yere enerji harcamak boş işlerle uğraşmak gün 24 saat okulda olmak iyi öğretmenlik. azcık eve git kitap oku hafta sonu müzeleri tarihi yerleri gez internette araştırma yap kendini geliştirecek kurslara aktivitelere katıl bilgini görgünü geliştir. 24 saat okulda bekçi gibi oturunca iyi öğretmen olunmuyor. boş bir hayat yaşadıkları için işlerini savsaklayan insanlar oldukları için hafta sonları da toplantıya katılmak koymuyor tabii onlara hergün tatil zaten. aldıkları maaşı haketmediklerini düşündüklerinden, bari hafta sonu toplantıya gidelim de esneye esneye müdürün karşısında oturalım da çalışmış olalım diye düşünüyorlar.

ayrıca hafta sonları yapılan sınavlarda öğretmene ucuz iş gücü gözüyle bakıldığı için görev veriliyor ve öğretmen 30-40 liraya muhtaç bir hayat sürdüğü için katılıyor bu sınavlara durumu iyi olanlarda katılmıyor üstelik.


Bilim
Daire Başkanı
13 Aralık 2009 16:57

Sayın Öğretmenler,

eyüp_81, ibrahim77 ve pcman e katılıyorum.

Bunlar kendilerini kaf dağının tepesinde ulu hakan olarak görüyorlar.

Adamların evlerinde hiç AYNA yokki baksınlar ve birşey olmadıklarını görsünler.

Tek güvendikleri siyasi KEDİlerdir.

Ama sizin asıl gücünüz HUKUKtur.

Hukuka başvurunuzu yaptınız ve bir iki celse geçtimi kediye dönerler.

Çünkü, bunların çoğu hayatcıklarında hukuk ile karşılaşmadıkları ve işleri mahalle işleri gibi hallettiklerinden hukuktan habersizdirler.

Hukuku gördüklerinde iş işten geçmiş olur ve kedi olurlar...

Saygılarımla ....


umayemlak
Kapalı
13 Aralık 2009 19:27

öNCELİKLE EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ GERÇEKTEN ARTIRMAK İÇİN İSE BİR KAÇ TOPLANTIDAN BİR ŞEY OLMAZ.

İÖ kurumları yönetmeliği ilgili madde aşağıda

Toplantıya Katılma

Madde 69 ? (Değişik: 2.5.2006/26156 RG) Öğretmenler, komisyon üyesi ve gözcü olarak görevlendirildikleri sınav komisyonlarında, okulda yapılan her türlü resmî toplantılar ve yerel kurtuluş günleri ile millî bayramlarda bulunmak zorundadırlar. Öğretmenlere görevlendirme ve toplantıların zamanı, en az beş gün önceden bir yazı ile duyurulur. Toplantının gündemi öğretmenlerin görüşü alınarak hazırlanır. Toplantılar, dersleri aksatmamak üzere çalışma günlerinde yapılır.

Öğretmenler Kurulu

Madde 94 ? Öğretmenler kurulu, okul müdürünün başkanlığında müdür yardımcıları ile bütün öğretmenler ve okul rehber öğretmenleri ile ilköğretim kurumunun özelliği dikkate alınarak kurumda görevli uzman ve usta öğreticilerden oluşur. Müdürün bulunmadığı zamanlarda öğretmenler kuruluna varsa müdür başyardımcısı, yoksa görevlendireceği müdür yardımcılardan biri başkanlık eder.

Öğretmenler kurulu; ders yılı başında, ikinci (Değişik ibare: 20.8.2007/26619 RG) dönem başında, ders yılı sonunda ve okul yönetimince gerek duyulduğunda toplanır.

Kurulun toplantı günleri ve gündemi, müdür tarafından iki gün önceden yazılı ve imza karşılığı ilgililere duyurulur.

İlk toplantıda önceki yılın değerlendirilmesi ile yeni öğretim yılı çalışma esasları belirlenir ve iş bölümü yapılır.

Ders yılı içinde yapılan toplantılarda çalışmalar gözden geçirilip değerlendirilir, eksiklik ve aksaklıkların giderilmesi için alınacak önlemler görüşülür ve kararlaştırılır.

Ders yılı sonunda yapılan toplantıda öğrencilerin devam-devamsızlık ve başarı durumları gözden geçirilir, üst makamlarca ve okul yönetimince verilen konular görüşülür ve kararlaştırılır.

(Değişik yedinci fıkra: 24.12.2008/27090 RG) Öğretmenler kurulu toplantılarında alınan kararlar, kurulca seçilen iki yazman tarafından bir tutanağa yazılır ve imzalanır. Toplantıya katılamayanlar tutanakta belirtilir. Toplantıda alınan kararlar, karar defterine yazılır. Uygulanmak üzere toplantıya katılamayanlar dâhil tüm yönetici ve öğretmenler tarafından imzalanarak dosyasında saklanır.

Toplantıların ders saatleri dışında yapılması esastır. Ancak, ikili öğretim yapan okulların tüm öğretmenlerinin aynı anda toplanmalarına gerek duyulduğunda, okul yönetimince bağlı bulunduğu millî eğitim müdürlüğüne bilgi vermek şartıyla toplantı günlerinde yarım gün öğretim yapılır.

MEB okul aile birliği yönetmeliği

Üyelik

Madde 7 - Okul yöneticileri, öğretmenler ve veliler birliğin tabiî üyesidir.

Yönetici ve öğretmenin üyeliği, okulla ilişiğinin kesilmesi durumunda, velinin üyeliği ise öğrencinin okulla ilişiğinin kesilmesi hâlinde sona erer.

Yönetim kurulunun toplantı yeter sayısının altına düşmesi durumunda olağanüstü genel kurula kadar yönetim kurulunda bulunan velilerin üyelikleri devam eder.

Ayrıca, aynı okulda başarılı olarak görev yapmış okul müdürü, müdür yardımcısı, öğretmenler ile okula katkı sağlayan hayırsever ve mezunlara birlik yönetim kurulu kararı ile birlik onur üyeliği verilebilir. Onur üyesi genel kurula katılabilir, ancak birlik organlarında görev alamaz ve oy kullanamaz.

Genel kurul

Madde 9 - Genel kurul, birliğin üyelerinden meydana gelir. Genel kurul, birlik yönetim kurulunun davetiyle her yıl en geç ekim ayının sonuna kadar, yeni açılan okullarda ise okul müdürünün daveti üzerine okulun açıldığı tarihten itibaren en geç iki ay içinde okulda toplanır.

Genel kurul, katılan üyelerle toplanır ve bunların çoğunluğu ile karar alır. Ancak toplantı yeter sayısı, yönetim ve denetim kurullarının asil ve yedek üye sayısının dört katından, öğrenci mevcudu yüzün altında olan okullarda ise yönetim ve denetim kurullarının asil ve yedek üye sayısının iki katından az olamaz.

Genel kurul, yönetim kurulunun kararı ile olağanüstü toplantıya çağrılabilir.

Genel kurul toplantılarının yeri, zamanı ve gündemi en az 15 gün önceden üyelere okul ilân panosu ve diğer iletişim araçları ile duyurulur.

Genel kurul, gündem maddelerini sırası ile görüşür. Gündem maddelerine ekleme ve çıkarma yapılarak değiştirilmesinde oy çokluğu aranır.

Okul öğrenci kurulu/okul öğrenci meclisi/onur kurulu başkanları ile her sınıf seviyesinden seçilen birer temsilci öğrenci, genel kurula gözlemci olarak katılabilir.

Olağan genel kurul toplantısının yapılamaması durumunda yukarıda belirtilen usulle 30 gün içinde olağanüstü toplantı yapılır ve kararlar katılanların çoğunluğu ile alınır.

Yönetim kurulunun görev, yetki ve sorumlulukları

Madde 13 - Yönetim kurulu birlik adına görev yapar; birliğin görevlerini ve genel kurulda alınan kararları bir plan dahilinde yürütür.

Eğitim-öğretimin kalitesinin yükseltilmesine ilişkin önerilerde bulunmak, karşılaşılan güçlüklerin giderilmesine katkı sağlamak üzere okul müdürlüğü ve velilerle iş birliği yapar.

Ders yılı içinde en az ayda bir toplanır. Toplantılar, gerektiğinde okulun açık olmadığı zamanlarda da yapılabilir.

Toplantılar en az 5 üyenin, öğrenci mevcudu yüzün altında olan okullarda ise 3 üyenin katılımı ile yapılır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği hâlinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır.

Birliği temsil eden başkan, yönetim kuruluna başkanlık eder. Başkan yardımcısı, başkanın bulunmadığı zamanlarda başkana vekâlet eder. Muhasip, birliğin gelir-gider işlemlerini, sekreter de yazışmalarını yürütür. Yazışmalar okul müdürü ile koordineli olarak yapılır.

Yönetim kurulu kararları, karar defterine yazılarak imzalanır.

Özürsüz olarak üst üste üç toplantıya katılmayan yönetim kurulu üyesi, istifa etmiş sayılır. Bu şekilde ayrılan üyeler ile istifa, öğrencinin okuldan ayrılması veya öğrenciliğin sona ermesi nedenleriyle yönetim kurulu üyeliği sona erenlerin yerine yedek üyeler, aldıkları oy sırasına göre asil üye olarak görev yaparlar.

Yönetim kurulu üye sayısının, yedeklerle birlikte karar yeter sayısının altına düşmesi hâlinde genel kurul, başkan veya okul müdürü tarafından bir ay içinde olağanüstü toplantıya çağrılır. Seçilen yeni yönetim kurulu, olağan kongreye kadar görevine devam eder. Yönetim kurulu, yaptığı iş ve işlemlerden dolayı genel kurula ve diğer yetkili mercilere karşı sorumludur.

Denetim kurulu

Madde 14 - Denetim kurulu, genel kurulca seçilen ikisi veli olmak üzere üç asil ve üç yedek üyeden oluşur. Asil üyeler genel kuruldan sonraki ilk hafta içinde toplanır ve aralarında görev bölümü yapar. Denetim kurulunun görev süresi bir yıldır.

Denetim kurulu, altışar aylık periyotlar halinde yılda en az iki defa yönetim kurulunun faaliyetlerini inceler ve sonuçlarını bir rapor hâlinde yönetim kuruluna verir. Ayrıca, yönetim kurulunun faaliyetlerini ayrıntıları ile inceleyerek hazırladığı raporu, faaliyet dönemi sonunda genel kurula sunar. Denetim kurulu başkanı, kesintisiz en fazla dört defa seçilebilir.


umayemlak
Kapalı
13 Aralık 2009 20:11

orta öğretim kurumları

Öğretmenler kurulu

MADDE 34 ? (1) Öğretmenler kurulu, okul veya kurumun yönetici ve öğretmenlerinden oluşur. Gerektiğinde okul yönetimince öğrenci temsilcisi ve okul-aile birliği temsilcileri de çağrılarak kurul toplantılarına gözlemci sıfatıyla katılmaları sağlanabilir.

(2) Öğretmenler kurulu, başkanı okul veya kurum müdürüdür. Öğretmenler kurulu, müdürün bulunmadığı zamanlarda müdür başyardımcısı, onun da bulunmaması durumunda müdürün görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında toplanır.

(3) Öğretmenler Kurulu, ders yılı başlamadan önce, ikinci dönem başında, ders yılı sonunda, okul veya kurum müdürünün gerekli gördüğü zamanlar ile kurul üyelerinin salt çoğunluğunun yazılı isteği ile toplanır.

(4) Olağanüstü durumlar dışında toplantıların zamanı, yeri ve gündemi bir hafta önceden ilgililere yazılı olarak duyurulur ve gündemin bir örneği öğretmenler odasına asılır. Kararlar oy çokluğu ile alınır ve müdürün onayından sonra uygulamaya konulur.

(5) Öğretmenler kurulu toplantıları ders saatleri dışında yapılır. Ancak, gerekli hâllerde okul veya kurum müdürünün önerisi, millî eğitim müdürlüğünün uygun görmesi ve mülki amirin onayı ile ders saatleri içinde de kurul toplantısı yapılabilir.


mate_matik44
Aday Memur
13 Aralık 2009 20:20

Toplantılar ders saati dışında yapılır ibaresi nedense hepinizin aklına haftasonu yapılabilir düşüncesini getiriyor.Çalışma günlerinde dersten sonra yapılamaz mı.Ayriyetten ilköğretim kurumları yönetmeliğinde çalışma günlerinde yapılır diyor.


axistron79
Aday Memur
13 Aralık 2009 20:42

mate_matik44

arkadaşımız doğru söylüyor aslında ders saatleri denince neden ilk akla gelen hafta sonu oluyor.müdür bekar anti sosyal arkadaş çevresi yok canı sıkılıyor haydi hafta sonu toplantı haydi öğle arası toplantı.bu öğretmenindinlenme saatlerine saygısızlıktan başka nedir.yapacak başka işi olmayan herkes soluğu haydi bir toplantı yapalımda görüyor.


adoniss
Daire Başkanı
13 Aralık 2009 20:55

matematik44 arkadaşım, isyanında son derece haklısın. okulundaki bu konuyla ilgili gelişmeleri aktarırsan çok sevinirim.


Mustafa Hoca
Kapalı
13 Aralık 2009 21:41

T.C. Anayasası

II. Zorla çalıştırma yasağı

MADDE 18. ? Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu

BÖLÜM: 5

Çalışma Saatleri, İzinler

Çalışma saatleri:

Madde 99 ? (Değişik: 30/5/1974 - KHK/12; Aynen kabul: 15/5/1975 - 1897/1 md.)

Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.

Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir.

Günlük çalışma saatlerinin tesbiti:

Madde 100 ? Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tesbit olunur.

--------

Çalışma saatlerini Valiler düzenliyor. Örneğin İstanbulda bu kış 08.00 ? 12.00 ve 12.30 ? 16.30 şeklinde.

Şimdi bazı sorular soruyorum:

Haftasonu toplantıya çağıran Müdür neye dayanıyor? Yönetmeliğe. Yönetmelik ne diyor "Ders saatleri dışında" "mesai saatleri dışında" demiyor. Neden çünkü kanuna aykırı olur ve yönetmelik güme gider.

Olağanüstü bir durum olmadıkça Hafta sonu toplantıya çağırmanın kanuni bir yönü yoktur. Ancak yılda bir kaç defa olan veli toplantıları teamül nedeniyle uygun görülebilir.

-Mesai saatleri dışında yapılan eğitim ve öğretim ile ilgili bir faaliyetse neden ücret tahakkuk ettirilmiyor? Bu konularda mahkeme kararları var. Hafta içi hasta olur okula gelmessin ek dersin kesiyir, hafta sonu geli okulda bulunuyorsan tabiki ücreti hakedersin.

- Tahminim bu tür müdürler kendilerini validen daha yetkili görüyorlar. Çünkü kanuna göre Valiler mesai saatleri ile ilgili (hafta içi) düzenleme yapılabilir.

- Kanunen "hafta sonu toplantıya gel" demekle "geceyarısı 12 de toplantıya gel" demek arasında fark yoktur. İkisi de angaryadır.

Bu konular ile ilgili olarak ya sendikalarınızı mail bombardımanına tutacaksınız yada bireysel dava açacaksınız. Ama önce okul müdüründen yazılı olarak hangi kanun ve yönetmeliklere dayanarak bu toplantıları rutin hale getirdiğine ve neden ücret ödenmediğine dair bir dilekçe yazıp bilgi isteyin. Cevap veremeyeceğine emin olabilirsiniz. Olağanüstü durumlar haricinde amirin yaptığı bu davranışlar hukuksuzdur.

Öğetmenin mesaisi zaten haftasonu evinde devam eder. Kimse kusura bakmasın ama bir de yönetici tatmin etmeye zaman ayıramaz.

Bu konu ile ilgili bir müdürün canı yanmalı ki emsal olsun.


erguvan
Şef
16 Aralık 2009 22:35

bi arkadaş ya siz öğretmen değilsiniz ya biz tarzında bişeyler yazmış :)))) okuyunca çok güldüm. Ve benzeri ifadeler yazanlar. Burada yazılanı pek anlamamışlar. Mesele bi toplantının hafta sonunda yapılması değil Bütün toplantıları hafta sonunda yapma zihniyeti... Forumda tuhaf tipler var. Bunları okulda falan çok görüyoruz. Hemen herkonuda öğretmenliğinize dil uzatırlar. Saldırı şeklinde konuşmaları vardır, ve çok iyi öğretmen olduğunu iddia ederler. Bu tartışmalarını yaparken de derse geç girerler :))) Uyarı alınca da milletin 5 saatte anlattığını ben 1 saatte anlatırım diyerek bizi güldürürler :)))) sağolsunlar, iyiki varsınız :)))


kutlucan
Şube Müdürü
16 Aralık 2009 23:41

matematik 44

örneğin bizim okulda son ders saati 16.25 tir. bazı ikili eğitim yapan okullarda 18.00 ya da 19.00 u buluyor benim açıklamam bu nedenledir 14.40 ancak genel lise türü okullar ve normal eğitim yapan okullarda ders biter

ayrıca velilerin katılımını artırmak için çalışan velileri de düşünerek hafta sonu yapılabilir unutmayın ki öğretmen geliyorsa idarecide geliyordur öğretmen ücret almıyorsa idarecide ücret almıyordur

biraz empati yapılırsa her iki tarafta özverili olursa sorunlar çözülür


mate_matik44
Aday Memur
17 Aralık 2009 08:49

okul müdürümüz okadar yıldırdıki yaptığım mesleği hergün stresle yapmaktan yoruldum.meslegiğimi çok seviyordum ama heran stresle iş yapmaktan artık çok yoruldum.bu tip adamları torpille müdür yapanları allaha havale ediyorum.


uzunova
Şef
17 Aralık 2009 14:12

kardeş dilekçe ver eğitim öğretim gereksiz toplantılar ile aksıyor de verimli olamıyorum de

müfettiş göndersinler araştırma-inceleme yaparlar bak müdür nasıl yola gelir ancak sonradan açık arama sırası falan filan.

allah sabır versin.

ben de idareciyim ama etik bulmuyorum.


f1979
Müsteşar Yardımcısı
17 Aralık 2009 22:34

Mustafa Hoca

Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.

Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir.

Günlük çalışma saatlerinin tesbiti:

Madde 100 ? Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tesbit olunur.

--------

Çalışma saatlerini Valiler düzenliyor. Örneğin İstanbulda bu kış 08.00 ? 12.00 ve 12.30 ? 16.30 şeklinde.

Şimdi bazı sorular soruyorum:

Haftasonu toplantıya çağıran Müdür neye dayanıyor? Yönetmeliğe. Yönetmelik ne diyor "Ders saatleri dışında" "mesai saatleri dışında" demiyor. Neden çünkü kanuna aykırı olur ve yönetmelik güme gider.

ALINTIDA MEMUR HAFTADA 40 SAATE KADAR ÇALIŞIR YAZMAKTA.40:5=8 SAAT YAPAR GÜN BAŞI.

ÖĞRETMEN SAAT 8 DE OKULA GELDİĞİNİ VARSAYALIM.8+8=16 YANİ O ZAMAN HER ÖĞRETMEN SAAT 16 Y KADAR YANİ SAAT 4 E KADAR OKULDA BULUNMAK ZORUNDA. OZ AMAN BİZ İDARECİLER ÖĞRETMENLERİ SAAT 14.30 DA DERSBİTİMİNDE GÖNDERMEYELİM SAAT 4 E AKADAR OKULDA TUTALIM...OLUR MU??


ARIZALIKALP
Kapalı
17 Aralık 2009 23:31

haftasonu toplantı yapılamaz yapılırsa katılım zorunlu değildir.

bu konuda toplantıya katılmadığım için ( duyuru evrakını da şerh düşerek imzalamıştım) eski okul müdürüm hakkımda soruşturma açtı :) meşhur sarı zarfla...

ilköğretim okulları yönetmeliğinin ilgili maddesini dayanak göstererek savunma yaptım. 10 gün sonra yazı geldi herhangi bir cezai işleme gerek görülmemiştir diye.

tarafıma gönderilen o sarı zarftan çıkan yazıyı,savunmamı duyuru evrakının bir örneğini ekleyerek ilçe mem e şikayette bulundum müdür uyarı cezası aldı. ben okulda bulundugum 2 yıl süresince bir daha haftasonu toplantı yapılmadı. 2 yıl önce okuldan tayinle ayrıldım duyuyorum ki şimdi yine yapılıyormuş...

HAK ARANMAZSA HAFTA SONU DA YAPILIR GECE YARISI DA...


Mustafa Hoca
Kapalı
18 Aralık 2009 00:28

F1979

Tabiki olur. Fakat öğretmenlerin çalışması için özel oda tahsis etmek gerekir. Yoksa benim gibi saat 16:30 da herşeyini dolabına kilitleyip eve iş götürmeyenler ne zaman ders, sınav hazırlama, okuma, planlama gibi görevleri yapacaklar?

Mesai saatleri ile ilgili eski müdürümle tartışıp birşey farkettiğimden beri çanta taşımıyorum. Zaten lisedeyim dersler bitene kadar mesai saati bitiyor. Evde okul ile ilgili bir iş yapmıyorum. Akşam kendi çocuklarımla bir kaç saat ilgilenmem gerekiyor. Haksız mıyım?

Tabi bir de öğle arası var. Öğretmen de bir memur olduğuna göre nöbetçi de olsa yemek arası verecek.

Aslında MEB mevzuatının görünen den çok fazla eksik ve çarpıklıkları var.

En başta şunu kabul etmek gerekiyor: Öğretmenlik sadece derse girmek değildir, eğitim ile ilgili herşey öğretmenliktir ve mesai saatleri içinde yapılır.

Mesai saatleri dışında yapılanlar fedakarlıktır. Fedakarlık her zaman aynı şekilde yapılmaz. Bekarın, evlinin, yaşlının gencin yapacağı fedakarlıklar farklıdır.

Fakat okullarımız özellikle ilköğretimler öğretmenin çalışacağı şekilde değil derse girip çıksın diye yapılmış. Boş gün, boş saat gibi uygulamalar da bu çarpık sistemi telafi etmek için uydurulmaya çalışılmış.

18 Aralık 2009 09:24

Bu bahsi geçen müdür tam bir lavuk böyle bir şey yapamaz o öğretmenine düşmemişte köpeksiz köyde değneksiz geçiyor söylemesi acı ama koyun gibi öğretmenler var malum ülkemizde böyleleride hakediyor aslında bunu...


goksu_gzl
Daire Başkanı
20 Ekim 2016 10:28

1-Kamu kurumlarında çalışan Memur, Öğretmen ile Kamu görevlileri için İlçede Kaymakamlar, ilde Vali'ler Toplantıya çağırabilir mi?

2-Bu toplantıya Resmi Tatil günlerinde yapabilir mi ?

Bu konudaki tek düzenleme, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 40. maddesinde yapılmıştır. 40. madde hükmü şu şekildedir:

"Madde 40- Kaymakam, lüzum gördüğü zamanlarda ilçe idare şube başkanlariyle diğer memurları ve belediye ve ticaret ve ziraat odaları başkanlarını çeşitli işler ve kanunların tatbikatı üzerinde görüşmek üzere heyet halinde toplar. Toplantılar için yapılan çağrıya gelmemek vazifeden kaçınma sayılır. Toplantıda alınan kararlar valiye bildirilir."

Bu maddeye göre, Kaymakam lüzum gördüğü zamanlarda öncelikle hiyerarşik amir bulunması halinde hiyerarşik amirleri, yoksa diğer memurları toplantıya çağırabilir.

Uygulamada, "lüzum gördüğü zamanda ibaresi" kaymakamın istediği herhangi bir zaman olarak anlaşılmaktadır. Ancak memurların 657 sayılı Kanununda yer alan çalışma saatleri düşünüldüğünde bu takdir hakkının istediği her zaman olarak anlaşılması mümkün değildir.

657 sayılı Devlet memurları Kanunun 99, 100 ve 101 inci maddelerinde memurların çalışma saatleri belirlenmiştir.

Ayrıca tatil günleri için çıkarılmış, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun bulunmaktadır.

Bu bağlamda, kaymakamlar olağan üstü haller dışında, toplantılarını her zaman mesai saatleri içinde yapmalıdır. Ancak olağanüstü durumlarda hafta sonu tatillerinde ve resmi tatil ile bayram günlerinde de toplantı yapılması mümkün olabilir. Bir örnek verecek olursa, yaşanan bir deprem veya sel felaketinde mesainin hafta içi mi hafta sonu mu olduğuna bakılmaksızın kaymakam tüm memurları toplayabilir.

Yukarıda yer verilen mevzuat ve açıklamalar uyarınca;

1- Kaymakamlar, toplantılarını olağan durumlarda mesai saatleri içerisinde idare amirleri ile gerçekleştirmelidir.

2- Lüzum gördüğü zaman genel olarak mesai saatleri olarak anlaşılmalıdır.

3-Diğer memurların çağrılması, ancak hiyerarşik üstlerin bulunmaması halinde görevleri ile ilgili olarak toplantıya çağrılabilecekleri değerlendirilmektedir.

4- Resmi tatil günlerinde merasimlerle ilgili görevli olanların bu görevlerle ilgili olarak toplantıya çağrılabilecekleri yoksa toplantıya çağrılamayacakları değerlendirilmektedir.

5-Toplantı yetkisi mevzuat ile bağlı yetki olup keyfi bir yetki değildir. Tüm memurlar buna kaymakam ve valiler de dahildir. Görevlerini yasalarla düzenlenmiş çalışma saatleri içinde ifa etmek zorundadırlar.

Toplam 79 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi