Editörler : F16 Gökçen

signature
Aday Memur
04 Mart 2010 22:53

zekıyse anasından aptalda babasından :DDD


scarllet666
Kapalı
04 Mart 2010 22:53

elbim sende öyle:))))

tatu sen iyisi şimdiden bebeciğe kitap oku klasik müzk dinlet konuş onunla şimdiden ayyy ne tatlı bi olay:))))))

neys eiyi geceler size:))


melike 86
Kapalı
04 Mart 2010 22:56

signatureye kesinlikle katılıyorm

cocuk zekiyse annesinden aptalsa babasından alır :)))))


't.a.t.u
Kapalı
04 Mart 2010 22:56

pop müzik severim ben ama bebeğim için beethowen dinlemeye razıyımda hani:))


libertyl
Aday Memur
04 Mart 2010 22:57

tatu yapma eyleme

sen biliyorsun

800 tane çocuk doğurttun

gözlemlerini söyle :))


signature
Aday Memur
04 Mart 2010 22:57

dımı ama erkekler genelde zekadan nasıplerını pek almamış oluyorlar öle doluklarını zannederk :D kadının parmakları ucunda oynadıklarının farkında değiller çocugum bana çeksın :D


FaTaL FiGhT
Yasaklı
04 Mart 2010 22:58

havuç yesin

:P


libertyl
Aday Memur
04 Mart 2010 23:00

hadi fotokobi sorunu olsun diyeyim :))


't.a.t.u
Kapalı
04 Mart 2010 23:01

genelde gözlemlediğim anneye benziyorlar ama özel bir yönü varsa çocuğun sanki buda ne anneden ne babadan değil de allah vergisi gibi bir şey.:))


melike 86
Kapalı
04 Mart 2010 23:01

havuc mu? ceviz hurma kayun beyini yeme gibi seyler duydumda havuc yeme hiç duymadım


signature
Aday Memur
04 Mart 2010 23:02

gözü ii görsün se ılerde sececgı adamı ıyı secsın dıye kızlar için edılen bır tavsıye sanırsam


melike 86
Kapalı
04 Mart 2010 23:05

değişik bir bakıs acısı oğlum olursa bol bol havuc yedirdirtirim ozaman


FaTaL FiGhT
Yasaklı
04 Mart 2010 23:05

biberiye ile hindibayı karıştırıp, kafasına sürün

:P


't.a.t.u
Kapalı
04 Mart 2010 23:10

Beslenme ve zeka gelişimi arasında nasıl bir ilişki var?

Burada en önemli bebek besini olan anne sütüne değinmeden geçmemek gerekir. Anne sütüyle beslenen süt çocuğunun ileri yaşama eriştiğinde büyümesinin daha normal olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda anne sütü ile beslenen çocuklarda şişmanlık, koroner kalp hastalıklarının gelişmesinin önlenebildiğini destekler niteliktedir. Anne sütü ile beslenen çocuklarda konuşma problemlerinin daha az izlendiği ve matematik problemi çözme zeka puanlarının (IQ), daha yüksek olduğu araştırmalarda ortya konmuştur. Yapılan araştırmalarda 2 yaşından sonra çocukların IQ puanlarının mama ile beslenenlerden 8 puan daha yüksek bulunmuştur. Ancak yapılan araştırmalar, zeka seviyesinin yüksek olmasında anne sütünün tek başına etken olmadığı, aile, sosyal çevre gibi çevresel etkenler ile genetik faktörlerin de rol oynadığı tespit edilmiştir.

-Beyin diyeti nedir?

Beyin diyeti, sanılanın aksine bebeğe haşlanmış beyin vermek değil; beynin büyüme ve gelişmesini arttıran, zeka gelişimi üzerine şüphesiz çok olumlu olan besin öğeleri için kullanılır. Bu besinler; omega-3 yağ asitleri, kolin, demir, çinko, iyot, folik asit ve antioksidan maddelerdir.

Omega-3: Bu uzun zincirli yağ asitleri beyin ve gözün retina gelişiminde çok önemli görevler alırlar. Balık yağı olarak da bilinen bu yağ asidi ne yazık ki ülkemiz balıklarında yok denecek kadar azdır. Özellikle soğuk deniz balıkları somon, ton, Norveç uskumrusu ve morina omega-3'den çok zengindir. Düzenli olarak omega-3 açısından zengin besinler tüketenlerde beyin yaşlanması daha da yavaşlar. Bir araştırmada özellikle hamileliğin son 3 ayında ve emzirme döneminde balık yağı alınması IQ (mental-gelişimsel skor) puanını kaynağıdır. Bu nedenle hamilelere ve emziren annelerin balık yağı tüketmesi ve ayrıca bebeğe 6 aylıktan itibaren balık yağı kullanılması zeka gelişimi açısından kuvvetle tavsiye edilmektedir. Balık yağı dışında omega-3 yağ asidi öncülerini içeren besinler ceviz, badem, kenevir ve yağı, soya yağıdır. Ayrıca yine emziren annelerin ceviz ve badem tüketmesi, bebeklerine ek gıdaya başladıklarında mutlaka cevizi de kullanmaları öğütlenir.

Kolin: Bir çeşit B vitamini olan kolin çocukların beyin gelişimi açısından oldukça önemli bir besin öğesidir. Kolin, beyindeki hafıza hücrelerinde bulunur ve hücreler ne kadar çok kolin içerirse hafıza o denli iyi olur. Beyin gelişimi yaşamın ilk yıllarında olduğu için hamile ve emzikli bayanlar kolin içeren besin tüketimine önem vermelidir. Ayrıca doğal olarak anne sütünde bulunduğu için bebeklere yeterli düzeyde anne sütü verilmelidir. İçinden canlı çıkan tek besin yumurtadır ve bir canlı için tüm besin öğelerini içerir; kolinden çok zengin olan yumurta sarısı bebeklere 6-7. aydan itibaren her gün bir adet verilmelidir.

Demir: Beyine yoğun oksijen taşıyan hemoglobinin temel öğesi olan ağır demir eksikliğinde zeka puanında azalma, davranış bozuklukları, büyüme geriliği, uyku bozuklukları, katılma nöbetleri gösterebilmektedirler. Hamilelik sırasında alınan demirin mutlaka emzirme süresince de alınması şarttır. Sadece anne sütü alan bebekte anne sütündeki demirin çok özellikli olması nedeniyle demir eksikliği anemisi ortaya çıkmaz. Anne sütü dışındaki en önemli kaynağı kırmızı et (kıyma) yumurta sarısı ve üzüm pekmezidir. Sanılanın aksine ıspanaktaki demirinin hiçbir yararı yoktur.

Çinko: Proteinlerin enerjiye dönüştürülmesi için ve özellikle zihinsel gelişimde önemli yere sahiptir. Deniz ürünleri, et, karaciğer, fındık, ay çekirdeği, süt ve yumurtada bulunur. Yaşamın 6. ayından itibaren bebeklere verilmelidir.

İyot: Vücut tarafından çok az ihtiyaç duyulan ama yetersizliğinde büyüme ve gelişmeyi, beynin normal çalışmasını negatif etkileyen bir mineraldir. Tiroid hormonların temel elementi olan iyot eksiklği, çocuklarda zeka geriliğinin nedenlerinden biridir. Bu nedenle bebeklere 7. aydan itibaren haftada en az 1 kez deniz (tuzlu su) balığı verilmeli ve 1 yaşından itibaren iyotlu tuza başlanmalıdır. Burada önemli nokta tuz, yemek piştikten sonra ilave edilmelidir, yoksa pişen yemeğin buharı ile kaybolacaktır.

Antioksidanlar: Beyin, özellikle kan akımının ve demir miktarının fazla olması nedeniyle oksidatif zedelenmeye yatkındır. Bebeklerde bu risk daha fazladır ve bu zedelenmeyi önlemek için çocuklarda antioksidan besinler oldukça önemlidir. Anne sütünde doğal olarak çoğu bulunduğu için bebeklerin anne sütüyle beslenmeleri beyni zararlı öğelere karşı korur. Başlıca antioksidan maddeler A, C ve E vitaminleri ve selenyumdur.

-Hamilelikte hangi besinleri tüketmek çocuğun zeka gelişimi üzerinde olumlu etki yaratır?

Soğuk deniz balıkları (somon, ton, Norveç uskumrusu, morina), balık yağı, ceviz, badem, keten tohumu, soya yağı, yumurta sarısı, demir ve demir içeren besinler, folik asit, iyotlu tuz kullanımı yararlı olacaktır.

-Dikkat edilmesi gerekli temel kurallar nelerdir?

Yaşamın ilk 6 ayı su dahi verilmeksizin sadece anne sütü ve bu beslenmenin 18-24 aya dek sürdürülmesi, gebelikte ve emzirme sürecinde annenin beyin diyeti açısından gerekli besin öğelerini eksiksiz alması, bebeğe 6. aydan itibaren gereken eser elementlerin ve suplamentlerin sağlanması sayılabilir.


signature
Aday Memur
04 Mart 2010 23:12

tatu ne dıyon kı:))) kım okuycak bunları


melike 86
Kapalı
04 Mart 2010 23:14

Ben okudum yahu hepsini


't.a.t.u
Kapalı
04 Mart 2010 23:15

belki okuyan olur die yazdım:))

çok faydalı bilgiler var bir paragrafını oku bari<.


FaTaL FiGhT
Yasaklı
04 Mart 2010 23:15

tatunun söyledikleri tamamen safsata

dulavrat otu ile hint kenevirini balla merhem haline getirerek, omurilik soğanını ovalarsak, bebe bir deha haline gelir


signature
Aday Memur
04 Mart 2010 23:16

sen oku :DDD işine yarar belki:P


't.a.t.u
Kapalı
04 Mart 2010 23:20

dul avrat otu ile hint kenevirimi

Toplam 84 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi