Editörler : E.Kayı Han
24 Temmuz 2010 03:23

Katılım Bankaları Gerçekten Faizsiz'midir?

1-Katılım Bankalarının "kAr payı" veya "komisyon" gibi adlar altında tahakkuk ettirdikleri ücretler mevduat bankalarının güncel faiz oranları ile neredeyse noktası virgülüne aynı.

2-Mevduat Bankaları ev-kredisi veriyor, Katılım Bankaları ise begendiğiniz evi sizin adınıza satın alıyor ve üzerine komisyon koyarak size satıyor. Ancak tuhaf olan her ikisindede örneğin; 100.000.TL lik bir EV için eşit vade söz konusu oldugunda geriye ödenen toplam paralar eşit oluyor.

3-Mevduat Bankaları'da yasal zorunluluk gereği Merkez Bankasında ve/veya diğer bir Bankada zorunlu mevduat bulundurmakta, Zorunlu olarak bulundurdukları bu mevduat miktarları için isteselerde istemeselerde Merkez Bankası her yıl başında senelik faiz tahakkuk ettirip bu Katılım Bankalarına faiz ödüyor. Katılım Bankaları bu "faiz" kazançlarını nasıl değerlendiriyor.

4-Faiz sistemi ile çalışan bir ekonomi içinde gerçek anlamda "faizsiz" bankacılık işleyişi yapılabilmesi mümkünmüdür?

----

Polemik olsun diye değil, bu konuda bilgisi olanların gerçek anlamda açıklayıcı bilgilerine ihtiyaç duyduğum için soruyorum.


klm8480
Daire Başkanı
24 Temmuz 2010 08:54

çok güzel sorular

bu soruların cevabını bende çok merak ediyorum ama;

bu soruların cevabını burada verebilecek olan yoktur tahminimce.

cevap verenlerde çoğu sallamasyon yaparlar en iyisi bunu o bankaların yetkili kişilerine sormak.

bence (benim tahminim veya sallamasyonum ne derseniz) 100 de 100 faizsizdir denilemez mutlaka faize bulaşan yerleri var.


cumhur alp
Kapalı
24 Temmuz 2010 12:07

2 kriter getireyim

1-faiz sistemli bankalar daha ucuz diğer katılım bankalarına göre nedenide müslüman bir ülkede olduğumuzdan müslüman vatandaş mecburen katılım bankalarından alacak diyerek kar paylarını(faizi)yüksek tutarlar hatırlarsanız fi tarihte ege bank batmıştı tam 2 milyar dolar kaybeden katılım bank hangisi dersiniz?

albaraka Türk evet ege banaka %65 faizle ege banka yatıran albaraka sessiz sedası bir bardak soğuk ayan içti kimselere demediler zavallı benim müslümanımda gitti %20 kar payı ile albarakaya yatırdı %45 fark da albarakanın kasasına girdi hasılı arkadaşlar bu katılım banklarının semayesinin ne olduğunu iyi bilmek gerek

2-faiz ne dir? kar payı nedir? vade nedir? evet vaddeyi tüm ticari sistemler uygular ister mal alın ister para hepsinde vade vardır vade farkı nedir?işte burda bu konuda çok bilmişler devereye girer derler ki efendim size ben mal satıyorum yıllara göre kazanç kaybı olmasından dolayı fark isterim der haa bu nerde var yüksek enflasyonlu yerlerde ee bu gün enflasyon düşüüük ne olacak o zaman hadi tl karlı borsa kar ediyor ama açıklama yok tık yok

hasılı bu gün vadeli sistemin adı faiz dir ne alırsan al bu gün bir çok müslim faizli bankalardan para alıp vermektedir kendini takva sanan müslimde gidiyor katılıma para alır ve yatırır akıl mı mantıktan üstün mantık mı akıldan üstün?


wazawaz
Şef
24 Temmuz 2010 23:59

çok akıllıyız ya allahı kandırma yoluna girmişiz.aynı (devir) meselesi gibi.


maviturk
Kapalı
25 Temmuz 2010 11:55

Faiz'dir. kanaatimce kebair bir günah caiz olarak gösterildiği için günahı normal faiz'den kat be kat fazladır. ne kadar aklamaya çabalarsanız da bugünkü bankacılık sisteminde "faiz"e ya da bir diğer adı olan "kar"a bulaşmadan iş yapabilmeniz mümkün değildir. çünkü sistemin temeli ister faiz deyin ister kar deyin paranın ticareti üzerine kurulu. Müslümanların beynini bulandıran da işte burası. paranın ticaretini meşru kılma çabası. ahir zaman fitnesi böyle bir şey işte.


yesioz_6780
Aday Memur
25 Temmuz 2010 12:34

arkadaşlar katılım bankaları dğer bankalardan çektiğin krediden fazla odüyorrsun ben geçenlerde ev alcak oldum katılım bamkalarından birini aradım 50 bin tl için ayda 1000 tl odemeli60 bin tl ödemen gerekiyor dediler 10.000 katılım payı gerisini siz düşünün bizim ev işide yattı..


kahraman.61
Aday Memur
26 Temmuz 2010 02:43

güzel bir başlık olmuş...

benim de bir sorum var:

Mesela; ayın 15inde maaşı aldınız, elinizde bir miktar para var diyelim. borcunuz harcınız yok, ee eve parayı bıraksanız sorun, bankaya bıraksanız faiz derdi, ne yapardınız..? döviz, altın vs yapsanız da onun muhafazası sorunu olcak yine..ister istemez bi banka arayışına giriyo mantık..


chicagolu
Aday Memur
26 Temmuz 2010 11:31

Ben bu Katılım Bankalarından birinde çalışan biri olarak şu kadar söyleyim. Nasıl her sektörün içinde bulunduğu ve uymak zorunda olduğu bir ortalam kar marjı ve fiyat skalası varsa Bankacılık sektöründe de böyle bir durum var. Bizde bu bankalarla aynı sektörde olduğumuz için peşin aldığımız malların üzerine koyacağımız kar marjını ve komisyonu piyasaya uygun bir şekilde belirleyerek satmaktayız. Piyasada aynı malın peşin ve vadeli fiyatı nasıl farklıysa ve bu farkı satıcı piyasadan etkilenerek kendisi belirliyorsa bizde o şekilde belirliyoruz. Piyasada vadeli mal satan bir satıcı, o mal için peşin fiyatına nasıl karını ilave ediyor ve bu faiz olmuyorsa bizim satarken uyguladığımız kar paylarıda faiz olmuyor.


maviturk
Kapalı
26 Temmuz 2010 14:48

30.000 liralık konut kredisi çekiyorsun 60.000 lira ödüyorsun. fazladan alınan 30.000 liranın adı nedir peki. veya kredi kartında hesap kesildikten sonra alınan fazla para neye dayanılarak alınıyor. başka deyişle nasıl meşru kılınıyor.


WilsonKeepketer
Daire Başkanı
27 Temmuz 2010 02:33

"chicagolu"; sorduğum suallere işin içinde yer alan bir kişi olarak başlık konusundaki sorulara madde madde cevaplar verebilirmisin.

Eminim bu hususlar pek çok kişinin aklında ve beynini kemiriyor.


durgut45
Şube Müdürü
27 Temmuz 2010 09:47

KESİNLİKLE FAİZ DEĞİLDİR.

FAİZ OLSAYDI "ÇOK SAYGIDEĞER" HOCAEFENDİ BU İŞLERE GİRMEZDİ :((((


chicagolu
Aday Memur
27 Temmuz 2010 16:12

Aslında baslıgı acan arkadasın 1. ve 2. sorularının cevapları aynı. Her ikisinde de peşin alınan malın üzerine uygulanan vade farkı ve komisyon tutarını katılım bankalarıda piyasa koşullarına göre ve kendi politikalarına göre düzenliyor. .Bu Bazen piyasanın altın bazen üstünde olabiliyor. Yani burada bankalarla Katılım Bankalarının arasındaki fark ödenen tutarlarda değil, işlemin yapılış şeklinin islami kurallara uygun olması. Aksı takdirde Piyasada aynı ürünü satan faizci bir satıcı ile faize hiç bulaşmayan bir satıcının o ürünü diğer faizci olan satıcı ile aynı fiyata satmaması gerekir.

Oranların bankalardan yüksek olmasının nedeni ise bizim ticaret dışında gelirimizin olmaması.Diğer bankalar ellerinde tuttukları fazla paraları yurt içi ve yurt dışı para piyasasında her türlü bono-tahvil gibi faizli enstrumanlarda değerlendirerek maliyetlerini düşürebilmektedirler.

3. Merkez Bankasının zorunlu olarak tuttuğu ve karşılığında verdiği faiz olan tutarlar ayrı bir havuzda toplanıyor ve kesinlikle karımıza eklenmiyor. K.Kartı ve diğer gecikme cezalarıda aynı şekilde değerlendiriliyor. Bu fonlar genelde tarihi eser çeşmelerin onarılmasında ve benzeri alanlarda değerlendiriliyor.

4. Gercek anlamda faizsiz bankacılık yapmak gerçekten zor ama mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışarak ,islamdaki ticaret kurallarına uymaya çalışarak yapmam mümkün.

Bu arada bizim bu kurallara uygunluğumuz denetleyen, yeni sunulacak ürünlerin caizziyeti konusunda çalışma yapan çok ciddi bir DANISMA KURULU 'muz var.Hepsi alanında uzman,hem ilahıyatçı hemde bankacılığı bilen yetkin kişilerden oluşuyor. Öyle referans vermek için populer bir hocadan bir kere alınmıs bir ugyunluk değil bu. Sistemin içinde tam zamanlı çalışan ,şubeleri ziyaret eden,sorularımızı cevaplayan aktif bir DANIŞMA KURULU.


maviturk
Kapalı
27 Temmuz 2010 22:45

"Merkez Bankasının zorunlu olarak tuttuğu ve karşılığında verdiği faiz olan tutarlar ayrı bir havuzda toplanıyor ve kesinlikle karımıza eklenmiyor. K.Kartı ve diğer gecikme cezalarıda aynı şekilde değerlendiriliyor."

nasıl yani! bu paralar bankaların karına gerçekten eklenmiyor mu? buna inanmak gerçekten çok zor. hele hele çeşme tamirinde kullanıldığına inanmak mümkün değil. konuyu biraz daha açar mısın chicagolu.

28 Temmuz 2010 00:01

Arkadaşlar Hayrettin Karaman Hoca efendi Bu bankalardan birinin danışma kurulunda bu işin ne derece ciddi tutulduğunu düşünün ,işin aslını astarını bilmeden anlamıyorum kafanıza göre nasıl haramdır faizdir ya da kesin helaldir diyebiliyorsunuz bu kadar basit mi bizler cemaate de mi her hususta kafamıza göre yorum yapıp içtihad kapısı açacağız el insaf yahu İlim olmayınca işte fetfa vermek bile filim oldu Allah bizi ıslah etsin.


asimasil
Aday Memur
28 Temmuz 2010 17:01

gerçekten bunun fetvasını vermek bize düşmez ama şüpheli şeylerden sakınmaya da 'takva' diyoruz. mümkün oldukça faizden bu katılım bankalarından kaçınmak lazım.


WilsonKeepketer
Daire Başkanı
28 Temmuz 2010 17:48

"Chicagolu" öncelikle verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Zahmet verdirdim hakkını helal et.

Diğer Bankalar ve Merkez Bankasında tutulan zorunlu mevduatlar için vermiş olduğun cevap ( çeşme,şadırvan,hayrat yapımı vb. ) her nekadar "ütopik" gibi dursada, olmaz denilemez ve inanmak istiyorum.

Aynı miktarlarda tahakkuk ettirilen farkların adı:FAİZ olması veya adı:KOMİSYON olması acaba gerçekten neticeyi değiştiriyormu diye düşünmemek elde değil. Acaba kendimizi kandırıyoruz diye soruyorum bazen kendime. Mesela bir MEVDUAT BANKASI alternatif müşteri portföyü oluşturmak adına bazı illerde ilave birer şube daha kursalar, aynı faiz oranları ile bağıntılı "komisyon" oranları ile iş yaparak katılım bankası gibi çalışsalar, bizler gönül rahatlığıyla bu bankalarla çalışabilcekmiyiz???

DAHA AÇIK BİR DİL İLE SORMAK GEREKİRSE;

Sizce türk dil kurumu FAİZ kelimesinin kullanımını türkiyede yasaklasa ve deseki bu kelime ÖZ-TÜRKÇE DEĞİL bunun yerine sadece KOMİSYON kullanılabilir dese, türkçeden "faiz" kelimesi kaldırılsa, atılsa BİZ şuan şu durumda gerçek anlamda MEVDUAT BANKASI ile KATILIM BANKASINI nasıl ayırdedebiliriz???

Teşekkür ederim.


ahmetsila
Şef
28 Temmuz 2010 20:47

ben bu konuda birkaç araştırma yapmıştım.Diyanette İsmail KARAGÖZ hoca caiz dedi,Aleyhde fetva veren bir alim varmı?Ben rastlamadım,(dost tv de de din işleri yüksek kurulu uzmanlarıda aynı fetvayı verdiler)


chicagolu
Aday Memur
30 Temmuz 2010 16:12

Arkadaşlar bu konuda biraz bilgi edinin sonra yorum yapın bence, daha faiz ile komisyonun farkını bilmiyorsanız bu işi bu şekilde anlayamamanız son derece normal.

Fark sadece isimden kaynaklanmış olsa idi,bugün pazarını arttırmak isteyen her banka bunu yapardı.

Bi kere FAİZ paranın zaman değeri, yani bugün verilen paranın ileride üzerine belirli bir oranla ilave edilmiş halini geri ödemek. KOMİSYON ise adından anlaşılacağı gibi verilen hizmetin ücreti.KOMİSYON konusunda bankalarla katılım bankalarının ayrışmasınada gerek yok,çünkü paranın zaman değeri ile ilgili değil,bankanın verdiği hizmet karşılığında almış olduğu bedel.

Önemli olan nokta FAİZ ile KAR PAYI 'nın farkını anlayabilmek.

FAİZ:Bankadan satın aldığın paraya ödediğiniz farktır. KAR PAYI 'nda ise siz kesinlikle para almıyorsunuz, ticarete konu olan,alım-satımı haram olmayan ürünlerden birini almak istiyorsunuz. KATILIM BANKASI'na başvuruyorsunuz: BU kurumlar sizin adınıza belirttiğiniz satıcıdan malı peşin olarak alıyor ve size istediğiniz vadede uygun bir ödeme koşulu ile vadeli olarak satıyor. Nasıl ki piyasada bir çok ürünün peşin ve vadeli fiyatı farklı ise ve bunun ismi FAİZ değil VADEFARKI ise , KATILIM BANKALARI'nın uyguladığı fark ta VADE FARKI yada KARPAYI'dır. Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki: bizim yaptığımız işlerin tamamında arada bir alıcı yani müşterimiz; bir satıcı malı alacağımız müşterimizin belirlediği kişi yada kurum: bir de aracı olarak BİZ bulunuyoruz.

Öte yandan bizim kurumun zorunlu olarak almak zorunda kaldığı faiz olan paraları değerlendirme yöntemine bende ilk başlarda inanmamıştım.(Bende daha önce bir devlet bankasında çalıştığım dönemlerde aynı sizin gibi düşünüyordum) Ama bu kuruma girmeyi düşündüğüm dönemde yaptığım araştırma ve işin içine girdikten sonraki uygulamaları görünce tam anlamıyla kalbin mutmain oldu. Daha bu ve bunun gibi bir sürü ayrıntılı olayda ,kurum kazancına haram bulaştırmamak için bir çok karlı işten vazgeçebiliyor,yada kendi personelini hiç acımadan kapı önüne koyabiliyor.

Bir de bu konuda alınan fetvalar; bu işin caizziyetini onay veriyor ama esas önemli olan işleyişinde bu hassas noktalara dikkat edebilmesi.


müezzinyunus
Kapalı
30 Temmuz 2010 16:35

Arkadaşlar bunun bana göresi sana göresi diye yorumu yoktur. İslam hukukunun ölçüsü bellidir, paradan para kazanmak faiz, malı parayla kar koyarak satmak caizdir. Klasik bankalar paradan para alışverişi yaparak kazanıyorlar, yani verdikleri parayı fazlalığıyla alıyorlar faiz, katılım bankaları ise malı alıp kar koyarak satıyorlar. Günümüzde 3 tür insan var parasını hiç klasik bankalara yatırmayıp, kredi kartlarını dahi kullanmayıp faizden kaçan birkesim. O da faiz oda faiz deyip islamın faiz yasağını küçüğe alıp, kredi çeken kredi kartı borcunu geciktiren, faize dalan kesim. ikisi arasında bocalayan kesim. hangi kesimsiniz.


firtinatonyali
Aday Memur
01 Ağustos 2010 01:39

bende düşüncemi eklemek istedim...meseleye özünden bakınca Allaha imanımızın artması gerektiğini düşünüyorum değerli dostlar.Baksanıza Allah c.c, insan zarara uğramasın başı ağrımasın tuzağa düşmesin mağdur olmasın vs.vs. diye ne güzel bir yasak koymuş.Şimdi düşünüyorum,ismi önemli değil ister faiz olsun ister ne olursa olsun,eğer insanı mağdur ediyorsa ki hangisi olursa olsun ediyor,umuda sürüklüyor,eder fiyatının kat kat fazlasını kişiden talep ediyor..neymiş vade farkıymış,neymiş adı faiz değilmiş,peki nerde kaldı insanın menfaati,nerde kaldı umutları,nerde kaldı bu sisteme göre insana faydası! yok yok yok.Kimseye güvenemiyorsun,çünkü kimse seni düşünmüyor.Hep istismar hep istismar.eğer gerçekten insan odaklı düşünselerdi gerçekten yardıma yönelik olsaydı düşünceler sistem böyle olmazdı..evi 50 ye alıp sana 80 e 90 a satıp adına da ben seni faizden kurtardım deniliyorsa,hepimizi bu vicdansızlardan Allah kurtarsın diye dua ediyorum...Bir araya gelsek ve elimizdeki ufacık sermayelerimizi ticaret ile kuvvetlendirsek vallahi Allah bize ne kapılar açar da ahhhhhhh


asimasil
Aday Memur
01 Ağustos 2010 12:18

chicagolu kardeşim faiz sadece paraya uygulanmaz diğer muhtelif mallarada uygulana bilir. faizin klasik tanımı: alış-verişlerde bir karşılık olmadan satılın maldan daha fazlasını şart koşmaktır. bu fazlalık ister para olsun ister başka mal olsun. zaten faizin en önemli özelliği peşin yapılan alış verişte değil vadeli alışverişlerde fazlalığın şart koşulmasıdır.ayrıca bu katılım bankalarına cevaz vermeyen fıkıhcılarda var ama burda isim vermek istemiyorum.

Toplam 49 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi