Editörler : Pangaea
29 Ağustos 2010 10:05

Zaman Gazetesine ve Memurlar.net'e çıkmışız.

mazmun
Aday Memur
29 Ağustos 2010 10:28

Bu çok iyi bir gelişme fakat kimi üniversitelerin sadece kendi mezunlarına formasyon vereceğine dair bir bilgi göremedim.Atladıysam affola ama bu bizler için en az ücret kadar problem bence!


bırindar65
Aday Memur
29 Ağustos 2010 13:50

YÖK diploma notunu, üniversiteler formasyon ücretini yükseltti

Yükseköğretim Kurulu, öğretmenlik için formasyon almak isteyen fen-edebiyat fakültesi öğrencilerine, diploma notunun 4 üzerinden en az 2,5 olması şartı getirdi. Formasyon ücretlerinin üniversitelerin inisiyatifine bırakılması da öğrencilerin aleyhine işliyor. Zira aynı dersi veren üniversiteler, 2 ila 4 bin TL arasında ücret talep ediyor.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yeni pedagojik formasyon düzenlemesi öğretmen adaylarını üzdü. Üniversite mezunlarına 2,5 diploma notu şartı getiren YÖK, formasyon programlarını yılda 8 bin kişiyle sınırlı tutuyor. Ancak fen-edebiyat fakültelerinden yılda ortalama 60 bin öğrenci mezun oluyor. Bu durum, öğretmenlik hayali kuran binlerce mezunu tedirgin ediyor. Formasyon alma şansını yakalayacakları fahiş fiyatlar bekliyor. Formasyon fiyatlarının üniversitelerin inisiyatifine bırakılması, ücretlerin 4 bin TL'ye kadar çıkmasına sebep oluyor.

Binlerce mezunun öğretmen olmak için heyecanla beklediği formasyon kararı kontenjan sınırına takıldı. YÖK, bu sene sadece 8 bin mezuna formasyon verme kararı aldı. Formasyonda, okuyan öğrenci ile mezun ayrımı da yapılıyor. Zira okula devam eden öğrenci, kontenjan sınırına takılmadan formasyon alıyor. Ancak mezunlar, 2,5 not ortalamasını tuttursa bile sınırlı sayıdaki kontenjan sebebiyle açıkta kalıyor. Bu duruma tepki gösteren gençler, kontenjan sınırının yüz binlerce işsiz üniversiteli ortaya çıkardığını vurguluyor.

Fen-edebiyat mezunlarından Kevser K., mezun öğrencilerin kontenjanla alınmasının büyük haksızlık olduğunu belirtiyor. Kevser K, "Dönem ortalaması 2,5 olan bir öğrenci, alttan dersi olsa bile formasyon alabiliyor. Tüm derslerden geçip diploma ortalaması 2,5 olan biz ise alamıyoruz." diyor.

Üniversite mezunları, formasyon hakkı kazansa bile bu kez maddi güçlüklerle karşılaşıyor. Çünkü pedagojik formasyon fiyatları el yakıyor. Bir yıllık formasyon eğitiminin harç ücreti 2 ila 4 bin TL arasında değişiyor. Bu ise bin bir güçlükle üniversiteyi bitiren ve çoğu iş arayan öğrenciyi zor durumda bırakıyor.

Edebiyat fakültesi mezunu Arzu G., çoğu öğrenci gibi ailesinin desteği ile okulu bitirdiğini söylerken, "Şimdi nasıl onlardan 4 bin liraya yakın para isterim, dahası onlar nasıl verir." ifadelerini kullanıyor. Diğer taraftan fiyatlar arasında ciddi uçurumlar söz konusu. Gaziantep Üniversitesi formasyon ücretini 3 bin 100 lira olarak belirlerken, Trakya Üniversitesi 2 bin 400 TL istiyor. Aynı şehirdeki üniversitelerde de fiyatlar farklı. Yıldız Teknik 3 bin 780, İstanbul 3 bin 500 TL talep ediyor. Öğrenciler, aynı dersleri veren üniversitelerin farklı rakamlar istemesini anlamlı buluyor. Formasyon meselesinin gelir kapısı olarak görüldüğünü söylüyorlar. Vakıf üniversitelerinin daha fazla ücret talep ettiği için devlet üniversitelerinin bu durumu kendilerine dayanak yaptığını belirtiyorlar. Gençler, YÖK'ün bu fahiş ve birbirinden tutarsız fiyatlara el koymasını istiyor. Bu konuda görüşü sorulan YÖK Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Günay, sorunu Kurul'un gündemine taşıyacaklarını açıkladı.

ZAMAN


m.s.emre
Şef
29 Ağustos 2010 14:28

akşama kadar din peygamber diyenleri gördüm.

hakkımı kesinlikle helal etmiyorum. sebeb olanlar kim olursa olsun şunu bilsinler bu dünyada olmasa bile öbür dünya da iki elimiz yakanız da.öyle bir yapışacam ki yakanıza.

fen edebiyatçılara yapmadıklarını bırakmadılar. benim derdim atanmak veya atanmamak değil. nerde kaldı islamın adaleti. akşama kadar müslümanlıktan bahsedersdiniz.nerde adalet. biz formasyon kalksın dedik.eşitlik olsun dedik. kim iyi puan alırsa o atansın istedik. ama ne oldu kpss dahil herşeyi ne hale getirdiğiniz ortada.

eğitimde sınıfta kaldı akp bunu iyi bilesin.

yökte formasyon için karar alan tüm üyelere söylüyorum.iki elimiz yakanız da bu dünyada olmasa bile.


insani71
Yasaklı
29 Ağustos 2010 15:03

http://www.videoklipleri.net/arzu-sahin-kivircik-ali-yasamdan-olume-yeni-klip-video-klip-klip-izle-muzik-dinle-klipler.html


nisanedebiyat
Genel Müdür
29 Ağustos 2010 15:11

Fen edebiyat fakültesi okumakla sanki suç işledik..


insani71
Yasaklı
29 Ağustos 2010 15:16

T.C

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Özel Öğretim Kurumlun Genel Müdürlüğü

Sayı :..

Konu: Pedagojik Formasyon Kursu

....................... \ VALİLİĞİNE

(İl Milli Flitim Müdürlüğü)

(Genelge No: 2006/12)

İlgi: a) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Ögretim Kurumları Yönetmeliği

b) Özel öğretim kurumları genel müdürlüğünün 18.06.2003 gün ve 54550 sayılı yazısı.

c) Aralık 2004 gün ve 2567 sayılı Tebliğler Dergisinde Yayımlanan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 06.09.2004 gün ve 133 sayılı kararı

Bakanlığımıza bağlı özel dershanelerin ögretmen ihtiyacının karşılanamaması nedeniyle Fen, Edebiyat ve Fen-Edebiyat Fakültelerinden mezun olup, Öğretmenlik Formasyon Belgesi veya Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yûksek Lisans Programı tamamlama belgesi olmayanların, ilgi Yönetmeliğin 49'uncu maddesi gereğince Uzman Öğretici olarak görevlendirilecekleri ilgi (b) yazı ile Valiliğinize bildirilmiştir.

625 şayılı Kanunun 21'inci maddesinde; "Her derece ve tipteki özel öğretim kurumlarının yöneticilik ve eğitim öğretim hizmetlerinde en az dengi resmi öğretim kurumlarına atanabilmek için gerekli nitelik ve şartları taşıyanlar görevlendirilir. " hükmünün bulunması, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 43'üncü maddesinin öğretmenliği bir ihtisas mesleği olarak tanımlaması ve "Öğretmenlik mesleğine hazırlık; genel kültür, özel alan eğitimi ve Pedagojik Formasyon ile sağlanır" hükmünün getirilmesi nedeniyle Talim ve Terbiye Kurulu Kararında öğretmenliğe kaynak gösterilen Fen, Edebiyat ve Fen-Edebiyat Fakültelerinden mezun olup asıl görevi özel okul veya dershanelerde olan uzman öğreticilere PEDAGOJİK FORMASYON KURSU düzenlenecektir.


insani71
Yasaklı
29 Ağustos 2010 15:19

tekrar böyle bişey yapılmalı bence..4 yıl önce yapılmış yine yapılabilir.


bonuspuan
Memur
29 Ağustos 2010 16:19

şerbetçiler çok geç kaldınız bu haberi yapmak için


ksuedebiyat
Aday Memur
29 Ağustos 2010 21:08

Helal olsun zamana bizim derdimizi gündem yapan tek gazete

30 Ağustos 2010 12:39

güncell

30 Ağustos 2010 12:47

arkadaslar abbas güclü de yazmıs haberi oylayın lütfen

http://www.abbasguclu.com.tr/egitim/fen_edebiyatlilara_ogretmenlik_giderek_zorlasiyor.html


Neva+Rusça
Aday Memur
30 Ağustos 2010 13:29

Keşke diğer gazeteler de, bütün medya bu konuda duyarlı olsa.. tşler Zaman..


historyman06
Kapalı
30 Ağustos 2010 13:50

bu konuyu sürekli gündemde tutmamız lazım bu bir fırsat arkadaşlar birlikte bütün gazeteleri mail yağmuruna tutalım... eylemse en büyük eylem budur birlikte hareket edelim bunun unutulmasına izin vermeyelim...

Toplam 13 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi