Editörler : E.Kayı Han


Kapalı
28 Ekim 2006 14:20

BAŞÖRTÜSÜ AÇMAK GÜNAHMIDIR?

YORUMLARINIZ BEKLİYORUM.GÜNAHSA NEDEN?


mutevaggil
Kapalı
28 Ekim 2006 14:29

?????


suskunkul
Genel Müdür
28 Ekim 2006 14:43

soruya bak hizaya gel...

yahu başörtüsü takmak yada başını örtmek gibi tabirler duydum da, başörtsünü açmak tabirini ilk kez duyuyorum..

soru sormanında bir adabı, bir mantığı olmalı..

söyle sorulara ceapta bulamazsınız..

mantığı olanlardan en azından..


ünyeli52
Müsteşar Yardımcısı
28 Ekim 2006 14:44

Kapalı veya açık başlardaki tek tip beyinler...

Farkındasınızdır herhalde... Birbirinden ne kadar çok farklı dünyalar, aynı anda bir toplum içinde var olmakta. Hüner, bu farklı dünyaların kültürlerinin, geleneklerinin, inançlarının, birbirleriyle çatışmamasını sağlayacak hoşgörü ortamını koruyabilmektir. Ancak bunun için öncelikle bu farklıların birbirini anlamaya çalışması gerekir. Oysa bazıları kendisi gibi olmayanları bırakın anlamaya çalışmayı, onları yok sayıyor. Bir bölüm de farklılıkları "Tehdit" veya "Tehlike" olarak görüyor.

Bu durum sadece etnik veya ideolojik farklılıklar için söz konusu değil. İnançlardan yahut geleneklerden veya ideolojilerden kaynaklanan yaklaşım farklılıkları sonucu, kadınlar kendileri gibi olmayan kadınları ve erkekler kendi dünyalarından olmayan kadınları da anlamaya çalışmıyor.

Örneğin başı açık kadınlar ve başörtüsünü (Ya da türbanı) siyasal simge olarak gören erkekler için, bütün başı örtülü kadınlar aynıdır. Onları bir erkek arkadaşları ile el ele gördükleri zaman veya bir televizyon programında oynarken izlediklerinde, "İşte gördünüz ya, bunlar da diğer kadınlardan farksız" diye şaşkın tepkiler gösterirler.

PARDÖSÜLER

Başları örtülü ve ayak bileklerine uzanan pardösülü bir grup genç kadın ile sohbet ediyordum. Birer birer görüş açıkladıklarında kiminin feminist, kiminin muhafazakar, kiminin sosyalist, kiminin liberal olduğunu gördüm.

Sordum:

- Hiçbirinizin düşüncesi diğerinize uymuyor. Ama dışarıdan bakınca hepiniz aynı görünüyorsunuz. Garip bir durum değil mi bu?

İçlerinden biri şu cevabı verdi:

- Bunun sorumlusu bizler değiliz. Bu pardösüleri imal eden konfeksiyon fabrikalarıdır.

Bir diğeri de şöyle dedi:

- Siz bizim tek tip giysilerimize takılıp, düşüncelerimizin farklılığını görmezden geliyorsunuz. Peki hiç birbirlerine benzemeyen modern kıyafetleri giyen, kimi mini etekli, kimi tuvaletli, saçları farklı biçimlerde yapılmış kadınların, bazı konularda tek tip düşünmelerine ve hatta hiç düşünmemelerine takılmıyor musunuz?

Anadolu'nun emekçileri ilk kez Avrupa'ya "Misafir işçi" olarak göçe başladıklarında, bir İsviçreli sosyolog, "Biz Türkiye' den işçilerin gelmesini bekliyorduk. Oysa bütün özellikleri ve sorunları ile insanlar geldi" diye doğan uyum problemlerini yorumlamıştı 1960'larda.

GÜZELLİK FAŞİZMİ

Şimdi eski kentli Türkler de, yeni kentliler karşısında buna benzer şaşkınlıklar ve kararsızlıklar sergilemekte. Çok kültürlülük, bütün yansımaları ile toplumun kafasını karıştırıyor. Her kesim için sayısız "Ötekiler" var şimdi. Bu arada kadının "Kadın" olduğu, başörtüsüne takılanlar tarafından unutuluyor.

Örneğin dünkü Yeni Şafak'ta, başı örtülü yazar Fatma K. Barbarosoğlu, "Güzellik faşist bir ideolojiye" dönüştü diyerek, herhalde pek çok başı açık kadının da paylaşacağı şu satırları yazmıştı:

- Modern dünyada güzellik iyilikten bağımsızlaşarak yani kalp güzelliğinden arındırılarak, hesaplanır, ölçülür, denetlenir, değiştirilebilir bir boyut kazanmıştır. Postmodern dünyada ise güzellik artık faşist bir ideolojiye dönüşmüş durumda. Gazeteler, film ve romanlar, güzel kadınların; daha yetenekli, daha başarılı, daha çalışkan, ama pek güzel olmayan kadınlardan, daha çabuk işe alındığını, daha kolay terfi ettiğini ve daha çok para kazandığını söyler. Başlangıçta böyle bir algı yoksa da, yazıla yazıla/söylene söylene zamanla bu algı gerçekleştirilmiştir.

AYNI BEYİNLER

Ve bu kadın yazar, güzel kadın düşmanı bazı laikçi erkek yazarlar gibi, hemcinsi ve "Güzel" olan meslektaşlarına gönderme yaparak şöyle noktalamıştı yazısını:

- Siyaset yazan erkek yazarların kalemleri "büyük hikaye" kurmaya ayarlı olduğu için, bu tip "küçük" hikayelere hiç bulaşmasınlar. Yazar erkeklere değil bu uyarım, erkek yazarlara. Ve tabii kadın yazarlar da kalemlerini oynatmaya kalkmasınlar güzellik faşizmine dair. Çünkü onlar bulundukları yeri bu güzellik faşizmine borçlular. Geriye kim kaldı? Yazarlar. Yazar kadınlar ve yazar erkekler.

Sözün kısası, siz siz olun... Örtülere ve örtünmesizliğe takılıp, beyinlerin farklılığını görmezden gelmeyin. Açık başların ve kapalı başların aynı tornadan çıkmış beyinlere sahip olabileceklerini gözden kaçırmayın.

alıntı


fear23
Kapalı
28 Ekim 2006 16:47

suskunkul sen soruyu iyi oku ne demek istediği o zaman anlarsın.mesela devamlı takıpta birden bire takmayıp açılmak zorunda kalmak anlamında anla bakalım.bak bunu anlarsın kesin


fsmysskss
Şef
28 Ekim 2006 20:26

Açıkçası bende sorudan pek bişey anlamamıştım.


profx
Şube Müdürü
28 Ekim 2006 20:37

Kur'an-ı kerimdeki örtünme ayetleri örtünmeyi emrediyorsa açılmayı yasaklıyor demektir.

Şu şartlarda örtünün diyorsa diğer şartlarda açılabilirsiniz demektir.


adolf hitler
Aday Memur
28 Ekim 2006 20:51

PROFX

resmen düz mantık gitmişsin bravo.

iyi o zaman şöyle de diyebiliriz, eğer bir insan haram yemiyorsa , uedikleri hep helaldır.

:))) komik...


fear23
Kapalı
28 Ekim 2006 21:11

iyi düşünün vede cevap yazıcaksanız lütfen mantıklı olsun.mesela kuranda yazıyorsa emredici bunu hangi ayette olduğunu belirten dipnotlar düşün ok


nurhan87
Memur
28 Ekim 2006 21:24

başlığı açan arkadaş,sorudaki amacın gerçekten öğrenmekse cümlende bunu tasvir edebilmeli.fakat soruş tarzın garip. 1.si başörtüsü açmak derken,kapalı bir insanın açılmasından söz ediyorsun galiba.bir insan bilinçli bir şekilde örtünürse zaten açılmaz. 2.si nedense dinimiz hakkında birşeyler öğrenmek isterken niçin ilk soruş tarzımız; GÜNAH MIDIR.şayet insan gerçekten birşeyler öğrenmek istiyorsa ilk Rabbi'ni tanımaktan başlamalı ve ondan sonra da;Allah'ın emir ve yasaklarını.Allah-u Teala'yı tanımaya,varlığını kavramaya çalışan insan zaten,hep Allah'ın rızasını gözetmeye çalışır ve onun isteklerini yerine getirmeye çalışır.BAŞÖRTÜSÜNÜ Allah-u Teala bizlere emrettiğine göre elbetteki açılmamız,günaha girmemize vesile olur..


profx
Şube Müdürü
28 Ekim 2006 21:27

fear23

en nur (31)(Kimlere karşı açılabileceğini)

en-nur (60)(Kimlerin açılmalarında sakınca olmadığını)

el-ahzab (59)(Peygamber hanımları ve kızlarının hiç bir şekilde dışarıda istisnalara tabi olmadığını)

adolf

Gene döktürmşsün

Tabiki haram olmayan en fazla mekruh olur ki uzun süre devam eder alışkanlık haline gelir se helal olmaktan çıkp haram olur. Yani mekruhun haram olması için alışkanlık haline gelme şartı vardır.


vatan_daş
Aday Memur
29 Ekim 2006 09:17

Bilinçli ve ya bilinçsiz açılan açılır kapanan kapanır

Kime ne


aamat28
Şef
29 Ekim 2006 11:25

evet açmak günahtır.çünkü bayanların saçları mahremiyet bölgesine girmekte.ama ben hiç bir zaman anlamamışımdır.biz müslüman bir ülkeyiz.başörtüsüde dinin bir simgesidir. buna rağmen türkiyenin gündemini ençok türban meşgul ediyor.neden huzurumuz olmadığı açık.sen masum bir başörtülü kızların ahını al.sakalı var diye öcü diye bakarsan biz ne kadar sorunların altında ne yatıyor diye birbirimize bakar kalırız.kafirler zaten kafir onlar sadece bu dünyada mutlu olabilir..müslümanlar yaptıklarını gevşekliğinin cezasını çekiyor.onun için maneviyattan yoksun kalıyoruz.neden kafir olan ülkeler müslümanlardan daha ilerlemiş diye kara kara düşünürüz.fatih kanuni yavuz zamanında dünya önümüzde diz çöküyordu.fatihe sormuşlar.istanbulu kim fethetti diye.hocam akşemseddin hazretleri diye cevap vermiş..yavuz padişah olmasını bile bir hiç olarak değerlendirirken.ne zamanki dinden kopuk yaşamaya başladık o zaman gerilemeye başladık.yalanmı söleyin böyle bir bağlantı kurulamazmı..bu konuda cevaplarınızı [email protected].. a atınız..


Edip_66
Kapalı
29 Ekim 2006 11:30

önce konuşmayı, sonra soru sormayı sonra da insanların vakitlerini boş yere çalmayı öğrenin lütfen.

böyle kitabın ortasından başlamak embesillik göstergesi değil mi?


mutlu_mem
Kapalı
29 Ekim 2006 12:08

BAŞ ÖRTÜSÜ AÇMAK YOKTUR. SORU YANLIŞ SORULMUŞ.

BAŞI AÇMAK DİYE SORMAN LAZIM.

BAŞI ÖĞRETMEK FARZDIR.

İLGİLİ AYETLERE BAKABİLİRSİN.


mutlu_mem
Kapalı
29 Ekim 2006 12:10

BAŞ ÖRTÜSÜ AÇMAK YOKTUR. SORU YANLIŞ SORULMUŞ.

BAŞI AÇMAK DİYE SORMAN LAZIM.

BAŞI ÖRTMEK FARZDIR.

İLGİLİ AYETLERE BAKABİLİRSİN.

GAYET AÇIK.


fear23
Kapalı
29 Ekim 2006 13:17

soru gayet açık vede mantıklı .anlayanlar cevap yazıyo.anlamanlar soruyu kendilerine göre düzeltmeye kalkıp yorum yapmasınlar.günahmı değilmi sorum bu.ok. kolay gelsin


konusur
Müsteşar
29 Ekim 2006 13:28

başortusu acmak yufka acmak gibi birşey mi, dermişim...


657_1555
Memur
29 Ekim 2006 13:49

Günahtır kardeşim günah insanların inançalrı üzerinde niye tartışma yapıyorsunuz aç Kuranı Kerimi oku orda bulursun elbete günah ama baş örtüsüyle uğraşacağınıza sokaklara bakın işyerinize bakın rüşvetlere dolandırıcılıklara ceplere bakın insanların örtüsünü ne edeceksin yan masandaki mini eteğe bakın o günahmı değilmi onu niye kimse sormuyor acaba yoksa işinizemi gelmiyor...................birazda siz düşünün günahların cadeleri sokakları hata evleri bile aştığını başörtüsünden artık elinizi çekin vicdanınıza bakın günah orada ...........


neranka
Genel Müdür
29 Ekim 2006 13:50

Bu başlıktan 3 anlam çıkyor:

1- Kapalı bir kadının iş yerinde mecburen başörtüsünü açması günah mıdır?

2- Önceden kapalıyken sonradan başını açmak günah mıdır?

3- Başını örtmemek günah mıdır?

Hangisi arkadaşım?


fear23
Kapalı
29 Ekim 2006 14:11

2.şık

Toplam 39 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi