Editörler : F16 Gökçen
20 Aralık 2011 17:12

iş Güvenliği Uzmanı Olmak

Arkadaşlar merhaba,

Memur olmak dışında mühendislik, fen edebiyat(fizik ve kimya), teknik öğretmenlik mezunu arkadaşlara iş güvenliği uzmanı olmalarını tavsiye ederim. İş güvenliği konusunda yeni yasalar çıkmak üzere ve şuanda piyasada iş güvenliği uzmanına adeta aç. İş bulma sıkıntısı çeken ve sektörde düşük ücretlere çalışan arkadaşlar mutlaka bu konuyuda bir düşünsün derim. İnternet üzerinde iş güveliğini anlatan fazla bir site yok. Benim bilgilendiğim ve takip ettiğim www.isgfrm.com var. Sizede öneririm.

İyi çalışmalar,


ndakota1987
Memur
20 Aralık 2011 18:39

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı ile ilgili merak ettikleriniz varsa cevaplayabilirim...


bahar_t
Daire Başkanı
20 Aralık 2011 20:26

sertıfıkaları nasıl alıyoruz.a b c olmak ıcın nasıl bı yol ızlenıyor sure ne kadar oluyor.tesekkur ederım


erenkktrk
Aday Memur
20 Aralık 2011 20:29

sertifikanın maliyeti ne kadar ki 1600 civarı bi rakam okumuştum bi yerde , ve ne kadar sürede alınabilir ? sadece bakanlık tarafından veriliyo değil mi ?


ndakota1987
Memur
20 Aralık 2011 20:45

Arkadaşlar sertifikaların maliyeti kurumdan kuruma göre değişmekmekle birlikte 1500-2300 TL arasında olduğunu söyleyebilirim. Sertifika almak için 220 saatlik bir eğitim alınması gerekiyor bu eğitim genelde 90 saat uzaktan eğitim (internet üzerinden), 90 saat yüzyüze eğitim (eğitim aldığınız kurumda) ve 40 saatte staj yani uygulama şeklindedir. 220 saatlik eğitimini tamamlayanlar Ankarada çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından (MEB ile birlikte) sınava tabi tutuluyor. Sınavda 70 puan alanlar C sınıfı uzman olma hakkını elde ediyorlar. C sınıfı uzmanlık belgesi ile en az 3 yıl fiilen çalışmış olanlar B sınıfı eğitimine katılıp B sınıfı uzman olabilirler. B sınıfı uzmanlık belgesi ile en az 4 yıl fiilen çalışmış olanlarda A sınıfı uzman olabilir. C sınıfı uzmanlar az tehlikeli iş yerlerinde, B sınıfı uzmanlar az tehlikeli ve tehlikeli gruba giren iş yerlerinde, A sınıfı uzmanlar ise bütün tehlike grubundaki iş yerlerinde çalışabilirler. Sanırım sorularınıza cevap alabilmişsinizdir.


cordial06
Aday Memur
20 Aralık 2011 21:04

merhabalar ndakota,

ben bu eğitimi aldım ve 24ünde sınava gireceğim (geçebilirim inşallah :). siz şu an bir yerde çalışıyor musunuz. ben biraz korkar oldum riskli bir iş olması dolayısyla.


ndakota1987
Memur
20 Aralık 2011 21:28

Merhabalar...Evet ben çalışıyorum şuan. Sınavda korkulacak bişey yok ama sonrası için korkmakta haklısın. Malumun baya bir yasal sorumluluğu bulunan bir iş, güzel parasal getirisinin yanında dikkatli olup kendini güvene alacak çalışmalarda bulunmazsan bir anda çok zor durumlarda kalabilirsin. Bu yüzden tavsiyem işi kitabına göre yapmaya çalışman...


cordial06
Aday Memur
20 Aralık 2011 21:57

biliyorsundur iş hayatında her şeyi kitabına göre yapmak biraz zor. tecrübesiz olarak işe gireceğim için nelere dikkat etmem gerekir ilk etapta. çok fazla soru var kafamda şimdiden kusura bakma. :)


ndakota1987
Memur
20 Aralık 2011 22:14

Çalıştığın yerdeki tespit ettiğin eksiklikleri iş sağlığı ve güvenliği kuruluna taşı, kurulda kararlar alınmasını sağla, şunu unutmaki sen eksiklikleri tespit edeceksin ve yapmaları için birilerine bırakacaksın, sorumlulukları paylaştır ve sorumluluk almak için heveslenme, ismin mümkün olduğu kadar az geçsin yazılı belgelerde. Gördüğün eksiklikleri iş sağlığı güvenliği uzmanının tutacağı deftere yaz ve işverene imzalattır. Tabi bütün bunlar senin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz sadece azaltır :)


cordial06
Aday Memur
20 Aralık 2011 22:16

bugünkü son sorum:) sence bir fabrika da mı çalışmak iyi yoksa danışmanlık yapan bir firma da mı? (tabi tecrübesiz olduğumu göz önünde bulundurarak :)


ndakota1987
Memur
20 Aralık 2011 22:28

Hangi fabrika veya hangi firma olduğuna bağlı. Hangisinde bir sorunda arkanızda değilde yanınızda duracağını hissediyorsanız onu seçin. örneğin bir fabrikada çalışıyorsunuz, en ufak bir sorunda ortada kimse yok, bütün oklar sizi işaret ediyorsa hiç düşünmeden istifa edin. Çünkü sakatlanmaya veya ölüme neden olan bir kazada hayatınız kararbilir. Ama kurumsal bir firmadan bahsediyorsanız ozaman sorumluluklar paylaşılıyordur zaten.


şifalı
Aday Memur
21 Aralık 2011 09:03

peki kamuda işçi sağlığı ve iş güvenliği mühendisliği hakkından bilhisi olan var mı


1hope
Memur
22 Aralık 2011 10:33

Arkadaşlar okuldayken iş güvenliği hocamızın söylediğine göre iş güvenliği uzmanı olmak çok büyük sorumluluk getiriyormuş örneğin işçi zarar gördüğünde gerekli tedbir alınmadığı için işçinin tazminatı sizin üzerinize kalabiliyormuş ödeyemediğiniz takdirde hapis yatıyormuşsunuz vs...Patronlar birazda bu tazminatlardan kurtulma yolu olarak görebilirler iş güvenliği uzmanını yani iyice araştırın bilinçli olarak tercih edin derim basit bir iş değil...


alixxis85
Aday Memur
22 Aralık 2011 13:26

iş güvenliği uzmanlığı on numara iştir..hem her türlü sektörün inceliklerini,üretimini, üretimde dikkat edilecek noktalarını öğrenirsin (kiii bu ileride tek başına firmalara danışmanlık yapmak için yyeterli olur)hemde hemen hemen yaşadığınız sürede işsiz kalmamış olursunuz..riskli iştir diyenlere katılmakla birlikte karşıda cıkıyorum..bu riskleri elbette birileri alacak ve bunun kanunu kitabı var..cok csgb denetlemesi gecirdik önceki calıstıgım firmada(makina sektörü) ve hicbirinde sorun cıkmadı, cünkü her şeyi doğru düzgün yapmıştık..zaten yavas yavas işverenlerde bilinçleniyor hoş yasal düzenlemelerle bile iş güvenliği uzmanlarının işyerleri üzerindeki yaptırımları artacak hemde korunmaları sağlanacak..o yüzden korkuya gerek yok sadece işi yaparken en ufak bir noktayı atlamamak gerekir..

örnnek: tornada çalışan operatörün işlediği üründen çıkan talaş eğerki operatörün gözüne girip vatandaşın yaralanmasına sebep oluyorsa ilk bakacakları makinanın koruması olacaktır..eğerki yoksa hapı yuttunuz ama o sırada operatör gözlük takmadığı için böle bir şey gerçekleşmişse sizin için hiçbir sorun olmaz..

keşke zamanımız olsada bizde gitsek kursa :S


ndakota1987
Memur
22 Aralık 2011 19:46

Sayın alixxis85 işte o iş düşündüğünüz gibi olmuyor. Ben makineye koruma yaptırdım operatöre de gözlük verdim işimi yapmış oldum diyemiyorsunuz. Dediğiniz durumda bir numaralı sorumlu operatörün amiri ile birlikte iş sağlığı ve güvenliği uzmanıdır. Çünkü o malzemeyi vermekle iş bitmiyor takıp takmamasındanda sorumlusunuz. İSG uzmanlığı gerçekten uzaktan çok cazip gibi duruyor ama işin içine girince öyle olmadığını anlıyorsunuz. İş kazası durumunda herkes sizi hedef alacak herşey sizin üstünüze kalacak. Yönetmeliği tam uygulasanız işveren razı olmayacak, tam uygulamasanız sizin başınız belaya girecek, gel de çık işin içinden.

Ama bu demek değildirki bu iş yapılmaz. Yapmak isteyen düzenli ve titiz arkadaşlar işin altından kalkabilir.


alixxis85
Aday Memur
23 Aralık 2011 09:38

teferruata girmeden özet yapmıştım işi kuralına göre yaparsak sorun olmayacağından bahsederek..ama anlatamamışım tam olarak düşüncelerimi..

isg uzmanı calıstıgı yerle doğru orantıda olan biridir..yani boşu boşuna sertifika düzeyleri önce C tipi sonra B-A diye gitmiyor..siz c tipi sertifikalıyken az tehlikeli yerlerde calısıyorsunuz..adı üstünde az tehlikeli ve sizde bir isg uzmanı olarak az bilensiniz az tecrübelisiniz, az görensiniz..daha sonra o iş yerinde bazı şeyleri kapıp b ye yada a ya yükseliyorsunuz..sırtınızdaki yük artarken firmanın masasındaki koltuğunuz daha büyük, toplantılardaki sesiniz daha gür çıkıyor..tutupta operatörle muhatab olmuosunuz..yönerge gibi bir şey hazırlayıp formen,ustabaşı,bölüm sorumlusu vs. ne varsa onunla paylaşıyorsunuz..tutupta eliniz arkada sürekli bu adamlar istediklerimi yapmış mı diye kontrol etmiyorsunuz..ve zaten isg çalışmalarıyla birlikte yapılan risk analizleride bir nevi her operatöre tebliğ edildikten sonra onun yükümlülüğünü taşır..adama bunu tebliğ edip halen daha yanlıs yapıyorsa, isg uzmanına sorulacak en fazla 2 soru vardır..bu adamın salak olduğunu bunun ustası size söylemedi mi ve hiç onu bu şekilde calısırken görmediniz mi?

yetkili olduğunuz için bazı şeyler sizin üstünüze tabikide kalacak..


astre01
Aday Memur
23 Aralık 2011 11:28

iş sağlığı uzmanlığını almak için kursa başlıyorum.kurs sonunda inş iş imkanlarından yararlanacağm.bi fizikçi olarak neler tavsiye edebilirsiniz.bide bu eğitim veren kursun sertifikasının geçerli olup olmadığını nerden öğrenebilirim.bazı kursların ki geçerli olmaya biliyormuş.bu konuda sıkıntısı olan arkadaslar var mı?


ndakota1987
Memur
24 Aralık 2011 19:49

2010 yılından önce özel eğitim kurumlarından eğitim alanların eğitim sertifikaları Makina Mühendisleri Odasının açtığı bir dava neticesinde iptal edildi. İptal sebebi özel eğitim kurumlarına bu eğitimi verme yetkisinin ÇASGEM tarafından verilmiş olması ve ÇASGEM in özel kuruluşlara eğitim verme izni verme yetkisinin olmaması idi. Ancak 2011 yılından yapılan bir değişiklik ile ÇASGEM e özel eğitim kurumlarına izin verme yetkisi verildi. Dolayısı ile özel kursların eğitim verememe gibi bir durumuda kalmadı. 2010 yılından önce uzman olan arkadaşlarada tekrar sınava girme hakkı tanındı. Hatta bugünde sınava girdiler :)


ndakota1987
Memur
24 Aralık 2011 19:58

Sayın alixxis85 İSG uzmanlığı yapıyormusunuz bilmiyorum ama ifadelerinizden anladığım kadarıyla yapmıyorsunuz. Ya da başınıza ciddi boyutta bir iş kazası gelmemiş. Öncelikle haklı olduğunuz nokta C'den A ya doğru sesinizin daha gür çıkacağı ve eliniz belinizde kontrol için dolaşmayacağınız. Haklı olduğunuz halde pratikte yapamayacağınız nokta ise işi kuralına göre yapmak. Bazı noktalarda işveren ile çeliştiğinizde göreceksinizki kural felan kalmıyor. Ha sakın yanlış anlaşılmasın herşey sizin üstünüze de kalmıyor. Bir İSG uzmanının yapması gereken sorumlulukları dağıtmayı bilmektir. Bunu yapabiliyorsanız zaten sorun çıkmaz sizin için...


alsn
Memur
28 Aralık 2011 12:12

herkese slmlar arkadaşlar;

öncelikle 24 ünde yapılan sınavda isteyen herkes sınavda başarılı olur inşallah. ben İSG uzmanı olarak çalışmaktayım. nacizane tecrübelerimden biraz behsetmek ve kafanızdaki soru işaretlerine azda olsa cevap verebilmek amacı ile yazıyorum. öncelikle mesleği yapmak zevklidir ve bağımsız olarak çalışırsınız. o birimin müdürü bu bölümün müdürü sizlere kesinlikle karışamaz. Siz doğrudan işverene bağlı çalışırsınız. eğitimler di raporlardı, acil eylemdi di, risk değerlendirmeydi, denetlemeydi derken baya yoğun ve aynı zamanda zevkli geçer günleriniz. ama tabiki işkazaları kaçınılmazdır. bu nedenle sağlam bir psikoloji ister. psikolojisi sağlam olmayan ve bu tarz olaylardan çabuk etkilenen arkadaşlara tafsiyem bu işi yapmasınlar. ayrıca maaş konusunda ise 1000 tl ye çalışanda var, 10000 tlye çalışanda. o birazda sizin pazalık yeteneğinize bağlıdır. ama size tafsiyem fiyatı yüksek tutmaya çaılışın. yeni çıkacak kanun ilede işveren tamamen zorunlu duruma düşecektir. herkese başarılar.


lost222
Aday Memur
01 Ocak 2012 23:42

arkadaşlar bu iş güvenliği uzmanları illaki bir işletmede veya ortak sağlık ve güvenlik biriminde mi çalışması gerekir. yani bir kaç işletmeyle sözleşme yapıp bireysel olarak hizmet veremezmi??? tamamen kendi namına yani... son yönetmelik değişiklik taslağınıda göz önüne alarak cevaplayabilirseniz sevinirim. ben bişey anlamadım..

Toplam 391 mesaj
12345678910111213»

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi