Editörler : supporters.
23 Haziran 2005 11:15

MIT'e nasıl girilir?

MIT'E NASIL GİRİLİR BİLEN VAR MI? BASVURU YOLU BELLI FAKAT İSE ALIM PROSEDÜRÜ NEDİR ? BİLEN VARSA LÜTFEN YAZSIN ? TORPİL GEÇERLİ Mİ ORADA DA ? NASIL BİR İŞTİR ? BELKİ TANIDIKLARINIZ VARDIR, FİKİR SAHİBİ OLAN VE CİDDİ OLANLAR CEVAP VERSİN LÜTFEN.


barondetot
Aday Memur
23 Haziran 2005 11:54

mrb, öncelikle mit web sayfasından başvuru formunu doldurabilirsin. ben 2 sene önce doldurmuştum, daha sonra sınava davet mektubu aldım. yani, sınava gireceğim. maddi şartlarının iyi olduğunu duydum. aslında pek çok sorunun cevabı web sayfasında bulunuyor. orada çalışan yakının bulunmasının şart olduğunu tahmin etmiyorum. başarılar.


sonra
Kapalı
23 Haziran 2005 14:16

Arkadaşlar torpil şart...ingilizce bilme seviyesine göre görev alındığıda çok doğru.tek ingilizce diğil,doğuda çalışacaksan kürtçe bile gerekebilir bence..Saygın bir kurum ama eleman alımı çok garip..İnşallah başarılı olursunuz...


peterpan
Aday Memur
23 Haziran 2005 15:55

burası böyle konuların yeri değil


metintok
Aday Memur
23 Haziran 2005 16:28

nasıl yani?

23 Haziran 2005 23:07

ohaa çok derin geldi konu be. haha


emre polat
Müsteşar Yardımcısı
24 Haziran 2005 09:00

Merhaba arkadaslar, mesajlariniz için tesekkür ediyorum , bir kaç sorum olacak eger bilen varsa:

1- mezun olunan fakülte-bölüm ille iktisadi ve idari bilimler mi olacak ?

2- yas kriteri var mi, yani 33 yasinda bir kisi basvurabilir mi?

3- tanidik nasil bulunacak eger yoksa ?

4- basvuru ile alim arasinda ne kadar zaman geçiyor ?


metintok
Aday Memur
24 Haziran 2005 11:15

başvuruyla cevap arasında baya bekleyebilirsin.yani sabır işi.


Yavuzhan
Şef
24 Haziran 2005 12:52

33 yaşındaki birini almazlar resmi olarak-Fakülte ayrımı yapılmaz.Tanıdık yüzde 90 gerekli ama araya rastgele serpiştirmelerde yapılmakta.Sabırlı olmak gerekli zaten teşkilat bunu ister.


ExAnte_I
Memur
24 Haziran 2005 13:41

Böyle MİTtir şudur budur çok fazla ilgi olunca haliyle dikkatimi celb etti konu. MİTin web sitesine girdim. 1. ve 2. sorularınızın yanıtının sözkonusu sitede bulunduğunu gördüm.

3. soruya gelecek olursak,olmayan bir tanıdığı bulamamanızın normal olduğu kanaatine vardım.

4. sorunuzun ve MİTe nasıl girileceği sorunuzun yanıtını bilmemekle birlikte, buradan girilemezmiş gibi bir izlenime kapıldım.

Ama zaten 33 yaşındaysanız tüm bunların bir önemi olmadığa da açıkça anlaşılmaktadır.Yine de yazmadan edemedim.


emre polat
Müsteşar Yardımcısı
24 Haziran 2005 13:44

yas engel mi yani ? acaba oyle mi gercekten , mesela torpili olan için ?


ExAnte_I
Memur
24 Haziran 2005 13:50

Şaka yapıyor da olabilirler


westman06
Şube Müdürü
24 Haziran 2005 14:06

mit uzmanlarının ve memurlarının maddi hakları nasıldır bilgisi olan var mı ?


gültekin
Aday Memur
24 Haziran 2005 14:23

mit personelinden tanıdığı olmayan hiç başvurmasın, refaransı olmayanlara olumsuz cevap geliyor veya oyalanıyorlar.


mkurna
Yasaklı
24 Haziran 2005 14:34

mit'in WEB adresi nasıl


333
Memur
24 Haziran 2005 15:01

formlarında yas sınırı tabiiki bulunuyor.ancak yasında bahane oldugunu biliyorum ben..cünkü vasıflarınız gercekten ii ise sizi alabiliyor.40 -40 yas bile olabilir bu..

artık basvuruların posta ile kabul edildigini duydum ama web sayfasından da form doldurmakta fayda var..sbf mezunları öncelikli diye duydum ama bana hala cvp gelmedi..tanıdık birisinin referansı sart..

böylesine güzel bir kurumda çalışmak için neler vermezdim..


ExAnte_I
Memur
24 Haziran 2005 16:54

www.mit.gov.tr


---___----
Yasaklı
24 Haziran 2005 18:47

MİT mensupları silah taşıma yetkisine sahip midir?

MİT mensupları, 2937 sayılı Kanun'un 25. maddesi ve 6136 sayılı "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun"un ilgili hükümleri gereğince memuriyetlerinin devamı süresince demirbaşa kayıtlı silahları veya taşıma ruhsatlı şahsî silahlarını meskun bölgeler dahil her yerde taşıma yetkisine sahiptirler

MİT hangi hallerde polise tanınan hak ve yetkileri kullanma hakkına sahiptir?

Genel zabıtaya tanınan hak ve yetkiler (kimlik sorma, arama, el koyma, yakalama ve ifade alma gibi) 2937 sayılı Kanun'un 6 ncı maddesine istinaden yürürlüğe konulan ilgili yönetmelik uyarınca;

Teşkilât'a ait her türlü tesis, bina ve araçlar ile mensuplara yönelik saldırı ve sabotajların defedilmesi gayesiyle koruma ve emniyetle görevli olan,

İç güvenlik ve istihbarata karşı koyma konularında yürütülen operasyonları icra eden,

MİT personeli tarafından kullanılır.

MİT personelinin bu hak ve yetkileri kullanırken güvenlik güçleri ile işbirliği yapması genel kural olmakla birlikte, İstihbarata karşı koyma (Kontr/Espiyonaj) konularında görevli personelimiz, genel zabıtaya tanınmış olan hak ve yetkilerin tamamını bizzat kullanabilmektedirler.

MİT mensuplarının yabancılarla görüşmesi veya evlenmesi yasak mıdır?

Teşkilâtımızın yürüttüğü görevin özelliği ve önemi nedeniyle personelin ilgili mevzuatımızda öngörülen bazı şart ve vasıfları haiz bulunması gerekmektedir. Yabancı asıl veya uyruklu kişilerle evlenme yasağı da bunlardan birisidir.

Yabancılarla görüşme hususu da anılan şart ve vasıflar kapsamında olup, MİT personelinin sadece amirlerinin bilgileri dahilinde yabancılarla görüşmeleri mümkündür.

Casusluk suçlarının takibinde ve yargı aşamasında MİT'in rolü nedir?

Ülkemize yönelik casusluk faaliyeti yürüttüğünden şüphelenilen kişilerin takip altına alınması, suçüstü yapılarak yakalanması ve yargıya intikali sürecinde 2937 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatımız uyarınca genel zabıtaya tanınan hak ve yetkilerin tamamını MİT görevlileri bizzat kullanabilmektedirler. Ancak ihtiyaç duyulduğu takdirde emniyet makamları veya Cumhuriyet Savcısı ile işbirliği de mümkündür.

Suçüstü uygulamasından sonra sanıklar, alınan ifadeler ve mevcut diğer delillerle birlikte düzenlenen bir fezleke ile casusluk suçlarına bakmakla görevli olan Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'ne sevk edilmektedirler

İstihbarat faaliyetlerinin yürütülmesinde diğer kurum ve kuruluşların yükümlülükleri var mıdır?

2937 sayılı Kanun hükümlerine göre, Bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşları,

Görevlerinin gerektirdiği istihbaratı oluşturmak,

MİT tarafından istenecek haber ve istihbaratı elde etmek,

İstihbarata karşı koymak,

Elde ettikleri milli güvenliğe ilişkin haber ve istihbaratı anında MİT'e ulaştırmakla,

görevlidirler.

Bununla birlikte söz konusu kamu kurum ve kuruluşları, MİT mensuplarına hizmetlerinin yerine getirilmesi sırasında gereken her türlü yardım ve kolaylığı göstermekle yükümlüdürler.

Diğer yandan, 2937 sayılı Kanun'un 5 inci maddesi uyarınca, Bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesiyle ilgili koordinasyonun sağlanması ve istihbarat çalışmalarının yöneltilmesi amacıyla 3 ayda bir toplanmak üzere, başkanlığını MİT Müsteşarının yaptığı, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri veya yardımcısı, Genelkurmay İstihbarat Başkanı veya yardımcısı, bakanlıkların müsteşarları, kurum ve kuruluşların yetkili amirleri, MİT'in ilgili başkanları ile MİT Müsteşarının çağıracağı diğer kamu görevlilerinin iştirak ettiği Millî İstihbarat Koordinasyon Kurulu (MİKK) da kurulmuştur

MİT her kurumun istihbarat ihtiyacını karşılamak zorunda mıdır?

Elde edilen istihbaratın hangi makamlara sunulacağı 2937 sayılı Kanun'un 4 üncü maddesinde tadat edilmiştir. Bu makamlar,

Cumhurbaşkanı,

Başbakan,

Genelkurmay Başkanı,

Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri,

ile gerekli kuruluşlardır.

Bununla birlikte Teşkilâtımız, Devletin milli güvenlik siyaseti ile ilgili planların hazırlanması ve yürütülmesinde; Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri ile ilgili bakanlıkların istihbarat istek ve ihtiyaçlarını karşılar.

MİT'in diğer kamu kuruluşları ile ilişkileri ne düzeydedir ve ne şekilde sağlanmaktadır?

MİT, 2937 sayılı Kanun ile kurulmuş, genel bütçeye dahil, doğrudan Başbakana bağlı bir kamu kuruluşudur. 2937 sayılı Kanun'da belirtilen görev ve faaliyetleri yerine getirirken Teşkilâtımız, anılan kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde, ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordinasyon ve işbirliği sağlamaktadır

Teşkilâtınızda çalışmakta olan bir kimse hangi hallerde kimliğini açıklayabilir?

Genel prensip gizlilik olmakla beraber MİT mensupları, 2937 sayılı Kanun'un 4 üncü maddesinde belirtilen görevlerini yerine getirirken ve gerekli hallerde kimliklerini açıklayabilirler.

MİT'te çalışanların trafikte geçiş önceliği, hız sınırlamasına uymama gibi ayrıcalıkları var mıdır? Yoksa sizler de trafik cezası ödüyor musunuz?

MİT mensuplarının trafikte geçiş önceliği, hız sınırına uymama, vs. gibi herhangi bir ayrıcalığı bulunmamaktadır. Dolayısıyla MİT çalışanları da, tüm Türk vatandaşları gibi, trafik kurallarına uymakla yükümlüdürler. Aksi halde trafik cezaları ile tecziye edilmektedirler.

MİT, faaliyetleri sırasında teknolojiden ne ölçüde yararlanmaktadır?

Millî İstihbarat Teşkilâtı, içinde bulunduğumuz bilişim ve iletişim çağının sağladığı teknolojik imkanları devlet istihbaratı oluşturmada en geniş ölçüde kullanmaktadır

MİT'te çalışan herkes birbirini tanır mı? Tanıyorsa, gerçek kimliği ile mi, kod adıyla mı tanır?

MİT yasal bir kuruluş, mensupları ise yurt dışına ve Türkiye sathına yayılmış devlet memurlarıdır. Coğrafi şartlar ve görevin özelliği nedeniyle farklı ortam ve yerlerde çalışırlar. Bu koşullardaki bir iş yerinde insanlar birbirlerini ne kadar tanırsa, MİT mensupları da birbirlerini o kadar ve elbette gerçek kimlikleri ile tanırlar. Ancak, tüm istihbarat örgütlerinde olduğu gibi, görevin gerekli kıldığı durumlarda kod adı kullanılması gizlilik ve güvenliğin vazgeçilmezliğinden kaynaklanır.

Kimlerin telefonları dinleniyor? Telefonumun dinlendiğini nasıl anlarım?

Telefon dinleme, yargı kararı ve yasa ile sınırlanmış özel durumlarda başvurulan bir uygulamadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milleti ile bütünlüğüne, varlığına, bağımsızlığına ve güvenliğine, anayasal düzenine ve milli gücünü meydana getiren bütün unsurlarına karşı içten ve dıştan yöneltilen faaliyetlerde bulunmuyorsanız ya da yabancı ülkelerin istihbarat kuruluşlarının ağına düşmemişseniz telefonunuzun dinlenmesi için hiç bir neden yoktur. Ama yine de telefonunuzun dinlenildiğinden şüphe duyuyorsanız, Cumhuriyet Savcılıklarına başvurup durumun incelenmesini isteyebilirsiniz

İhbarda bulunmak isteyenler için özel ihbar hattınız var mı? Varsa neden bunu halka açıklamıyorsunuz?

Millî İstihbarat Teşkilâtı'nın halka açık bir özel ihbar hattı bulunmamaktadır. İç güvenlik örgütü olan Emniyet Genel Müdürlüğü bu uygulamayı sürdürmektedir. Ancak Millî İstihbarat Teşkilâtı'nın internet sitesindeki ?İrtibat? bölümünde yer alan mesaj formu, sözü edilen amaç çerçevesinde de kullanılabilmekte, mesajlarda aktarılan bilgiler değerlendirilmektedir


---___----
Yasaklı
24 Haziran 2005 18:50

NASIL BAŞVURACAKSINIZ

Başvurunuzu aşağıdaki belgelerle birlikte, bildiğiniz yabancı dil ve ayrıntılı özgeçmişinizi içeren dilekçeyle "P.K. 955 Ulus / ANKARA" adresine gönderiniz. İletişimin rahat kurulabilmesi amacıyla, yazışma adresi, telefon numarası, elektronik posta adresinizin dilekçede belirtilmesi gerekmektedir.

Dilekçenize Eklemeniz Gereken Belgeler :

Nüfus hüviyet cüzdanı fotokopisi veya sureti,

Vesikalık Fotoğraf,

En son mezun olunan okula ait mezuniyet belgesi veya diploma fotokopisi,

Yabancı eğitim kuruluşlarından mezun olanlar için, onaylı denklik belgesi fotokopisi ( Yüksek Öğrenim Kurumlarından mezun olanlar denklik belgesini, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı?ndan; Lise ve dengi okul mezunları ise Millî Eğitim Bakanlığı?ndan alacaklardır.)

Erkek adaylar için askerlik terhis belgesi fotokopisi

Önemli Uyarılar

1- İş başvurularının mutlaka posta yoluyla yapılması gerekmektedir.

2- Eksik bilgi ve belgelerle yapılacak olan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

3- Başvurularında elektronik posta adresini belirten adayların müracaatları, öncelikli olarak elektronik ortamda yanıtlanacaktır.

SINAV VE ATAMA AŞAMALARI

MİT Personeli olabilmek için, yapılacak sınavları kazanmak ilk aşamadır. Bu sınavlar yazılı ve sözlü olarak yapılmaktadır.

Teşkilâtımızda sınavlar personel ihtiyaçları çerçevesinde belirli dönemlerde toplu olarak yapılmaktadır. Ferdi sınav uygulaması bulunmamaktadır.

Sınavların içeriği, başvurulan branşın özelliğine göre değişmekte olup, genel olarak aşağıda belirtilen aşamalardan oluşmaktadır.

Lisan Sınavı: Adayın lisan seviyesinin tespitine yöneliktir. Bu sınav İstihbarat Görevlisi, Mühendis, Bilgisayar Uzmanı ve Mütercim-Tercüman adaylarına uygulanmaktadır.

Mesleki Yeterlik Sınavı: Adayın öğrenim gördüğü branştaki bilgisinin tespitine yöneliktir. Bu sınav Mühendis ve Bilgisayar Uzmanı adaylarına uygulanmaktadır.

Yazılı Sınav: Adayın genel bilgi seviyesini ve genel yetenek düzeyini ölçen sorulardan oluşmaktadır. Ayrıca, Türkçe'ye hakimiyetini ölçmek amacı ile Kompozisyon uygulaması da yapılmaktadır. Bu sınav tüm adaylara uygulanmaktadır.

Sözlü Sınav: Adayın Türkiye ve Dünyadaki güncel gelişmelerle ilgili bilgi düzeyinin ve kişilik özelliklerinin kurumumuza uygunluğunun tespitine yöneliktir. Sözlü Sınav iki aşamadan oluşmaktadır. Bu sınav tüm adaylara uygulanmaktadır.

Sağlık Muayenesi: Adayın dikkat çekici bir fiziksel bozukluğunun olmaması gerekmektedir. Görevini her türlü şartlar altında yerine getirmeye engel sağlık sorunu bulunmadığını resmi Sağlık Kuruluşlarından alacağı Sağlık Kurulu Raporu ile belgelendirmesi gerekmektedir. Ayrıca tüm adaylar, kendi sağlık ünitemizde uzman doktorlarımız tarafından detaylı bir muayeneye tabi tutulmaktadır. (Adaylarda aranacak sağlık koşulları Sağlık Yönergesinde belirlenir.)

Teşkilâtımızda istihdam edilecek adaylarda görev yapacakları branşlara göre görme bozuklukları konusunda da belirlenmiş kriterler mevcut olup, daha önce LASIK (Laser in Situ Keratomileusis) operasyonu geçirmiş olunması yapılacak muayene sonuçları esas alınmak kaydıyla, Teşkilâtımızda görev almaya engel bir husus değildir.

Atama Aşaması: Atamalarda Teşkilât?ın ilgili mevzuatı ve personel ihtiyacı esas olduğundan, tüm aşamalar olumlu sonuçlansa dahi belirlenen kontenjan dışında kalan adayın ataması yapılmaz.

EĞİTİM FAALİYETLERİ

İstihbarat özel ya da resmi, herhangi bir eğitim kurumunda öğretimi yapılamayan tek konudur.

Bu nedenle, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı'na giriş sınavında başarılı olan gençler, adaylık safhasında MİT Eğitim Merkezi'nde 23-24 hafta süreli temel eğitime alınmaktadır.

Temel Eğitim, iyi bir istihbaratçıda bulunması gereken niteliklerin ve becerilerin, adaylara kazandırılmasına yönelik olarak, teorik ve pratik alanda yapılmaktadır.

Eğitim, MİT'in değişik konu ve kademelerinde uzun yıllar görev yapmış, bilgi ve becerisi yüksek kadrolar tarafından verilmektedir.

Başlangıçta, MİT'e özgü yöntem ve prensiplerini öğrenerek İstihbaratçı nosyonunu kazanan adaylara, daha sonra görev alanlarını içeren değişik konular tanıtılmakta, haber toplama ve haber değerlendirme ile silah kullanma, hedefi izleme, terör eylemlerine karşı bireysel önlem geliştirme/ korunma ve kendilerine yönelik izleme ve kontrol girişimlerine karşı davranış yöntemleri de öğretilmektedir.

Eğitimin bir bölümünde de bilgisayar ve benzeri teknik cihazların İstihbarat çalışmalarındaki kullanımına ilişkin uygulamalı dersler yer almakta, eğitimde çağdaş/teknolojik imkanlardan azami ölçüde yararlanılmaktadır.

Teşkilat personeli, görev alanlarına göre zaman zaman uzmanlık eğitimine tabi tutulmaktadır.


---___----
Yasaklı
24 Haziran 2005 18:52

EĞİTİM DÜZEYİ

EĞİTİM DÜZEYİ (BAY-BAYAN) GENEL MEVCUDA ORANI (%)

İLKÖĞRETİM % 3.7

LİSE % 29.1

YÜKSEK ÖĞRENİM % 67.2

YAŞ GRUPLARI

YAŞ GRUPLARI (BAY-BAYAN) GENEL MEVCUDA ORANI (%)

23-25 % 9.3

26-35 % 38.3

36-45 % 35.8

46-55 % 14.9

56-65 % 1.7

CiNSiYET DAĞILIMI

PERSONEL GENEL MEVCUDA ORANI (%)

BAY PERSONEL % 82.0

BAYAN PERSONEL % 18.0


---___----
Yasaklı
24 Haziran 2005 18:56

http://www.mit.gov.tr/ linkine bakabilirsiniz...

Toplam 56 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi