Editörler : Lanet


Kapalı
04 Kasım 2007 21:22

Gemi suda neden batmaz?

4. ve 5. sınıfların anlayabileceği seviyede bu sorunun cevabını verirseniz sevinirim


mavi-öğretmenn
Daire Başkanı
05 Kasım 2007 01:23

Ben haddim olmayarak bir deneyeyim:

Kibrit kutusu B Ü Y Ü K L Ü Ğ Ü N D E ve Ş E K L İ N D E bir tahta parçası ile aynı şekilde bir demir parçasını suya atarsak tahta parçası yüzerken demir parçası batar...su akıcı olmayıpda peynir gibi kesilebilseydi yine kibrit kutusu büyüklüğünde ve şeklinde su parçası kesseydik daha önceden yapmış olduğumuz tahta ve demir parçaları ile bu su parçasını ayrı ayrı tartsaydık ;ağırlık sıralaması şöyle olacaktı:

en ağır..........:demirden kibrit kutusu (içi DEMİR dolu)

orta ağırlıkta...:sudan yapılma kibrit kutusu(içi SU dolu)

en hafif.........:tahta kibrit kutusu(içi TAHTA dolu)

BU sıralama ve deneye göre sonuç: Kütle büyüklüğü (hacmi) eşit olduğu halde kütle ağırlığı sudan hafif olan cisimler yüzer...

Yine bir futbol topu ile sudan yapılmış ve futbol topuyla aynı büyüklükte olan SUDAN TOP tartılacak olursa :

sudan top > futbol topu .....olduğu için futbol topu yüzer.

Sıra geldi geminin yüzmesine:...Gemi havada yer kaplar. Demirden ,tahtadan yapıldığı haliyle gemiyi tartarız. Aynı gemiyi peynir gibi kesilebilen ama kesildikten sonra dağılmayan su ile de yaparız.Karşımızda iki tane gemi olur.Şekil ve büyüklük olarak aynı...ama ağırlıkları farklı...Biri madeni ve tahtadan yapılmış.Ama içinde boşlukları olan gemi...Diğeri aynı şekilde olduğu halde her tarafı su ile dolu olan gemi...

Her ikisini de ayrı ayrı tartarsak ;sudan yapılan geminin daha ağır olduğunu görürüz...Hatta içine alabildiğince insan binse bile yine demir geminin ağırlığı ,aynı şekil,aynı büyüklükte olan sudan geminin ağırlığından hafif olacaktır. Gemi İnşa mühendisleri yaptıkları gemilerde bu hesapları yaparlar.Bu nedenle gemiler suda batmaz.

Bilmem anlatabildim mi...:))

Kolay gelsin...


zelina
Kapalı
05 Kasım 2007 22:58

Gemiler suyun kaldırma kuvvetinin özelliklerinden yararlanılarak yapılmıştır. Alt tarafının dizaynı, kullanılan malzeme vb.


metilen
Memur
05 Kasım 2007 23:25

geminin iç hacmi artırılarak yoğunluğu sudan küçük hale getirilmiştir.Ayrıca şekli açık hava basıncının onun batmasına engel olacak şekilde tasarlanmıştır.


trakoonia
Yasaklı
10 Kasım 2007 18:10

Valla ben olsam;

İki adet çay tabağı alırım.

1.sini dikey olarak suya bırakır,2,sini de yatay olarak(Sandal gibi)..

Doğal olarak gemi gibi olan batmaz.Bunun sebebi;sadece suyun kaldırma gücü ile açıklanamaz.Bazı cisimler şekline ve yüzeyine bağlı olarak ta batmazlar.

Belki bi kıvılcım oluşturmuşuzdur..

Yoksa kıs kıs gülüyor musunuz bizlere?.


Ayanoglu12
Şube Müdürü
10 Kasım 2007 22:06

Hocam,

Geminin suya batmamasında önemli bir faktör ağırlığın yüzeyde dağıtılması.

Yani, bir yağ tenekesi yaklaşık 0,5 kg. dır. Bunu suya koyduğumuzda batmaz ama 0,5 kg. lik demiri (Ör: terazi ağırığı) suya bırakırsak batar.

Buna benzer diğer bir örnek, karda batmamak için ayağa giyilen "hedik" tir. Kara bastığımızda batarız ama ayağımıza hedik giydiğimizde batmayız. Çünkü ağırlığımız yüzeyde dağıtılmıştır. Diğer bir deyişle, yüzeyde cm2'ye uygunanan basınç azaltılmıştır.

Bunu sınıfta şöyle bir örnekle anlatabilirsiniz. 2 ad. boş küçük konserve kutusu alın. (Ton balık kutuları bu iş için çok elverişli) Bunlardan birini çekiçle ezerek iyice küçültün. Kova içerisindeki suya ikisini de bırakın. Aynı ağırlığa sahip olmalarına rağmen biri batarken diğeri batmayacaktır.

Gemilerin kesit olarak bakıldığında üçgene benzemeleri dengeyle ilgili bir durumdur. Ağırlık merkezi en altta tutulur ve devrilmeleri, fazla salınımları önlenir. Aynı "hacıyatmaz" denilen oyuncakta olduğu gibi.

Sayın hocalarım, sizin alanınızdaki bir konuda ukelalık yaptım özür dilerim. Bu soruyu bana çocuklarım da sordu ve ben bu şekilde anlattım, ikna oldular.

Saygılar sunuyorum.


ozanöz
Memur
11 Kasım 2007 18:58

Batma konusunda temel bilgi batma şartını bilmektir.Eğer bir cismin hacmi ağırlığından büyük ise cisim batmaz.Eğer ağırlığı hacminden büyük ise cisim batar.1 metreküp hacme sahip olan iki kutu düşünelim.1.kutu 0.5 kg agırlığında olsun.ağırlık hacimden küçük olduğu için kutu batmaz.ağırlık 2 kg olursa kutu batar.Geminin şekli filan teknik konudur.Hacminden büyük ağırlığa sahip olan gemi olmaz.


mavi-öğretmenn
Daire Başkanı
11 Kasım 2007 21:57

ozanöz kardeşim,

senin fikrini çürütecek bir örnek:

*Hacmi 1m küp olan saçtan yapılmış bir küp her tarafı kapalı... suya bırakılsa yüzer mi batar mı...

*Cisimlerin 1 m küpünün ağırlıklarının ne kadar olacağını belirleyecek ölçü nedir?

*Bir zamanlar kıyıya vuran zehirli variller denizin açığından kıyıya nasıl varıyor?Bu varillerin boşu hacmen 1-1,5 m.küp gelir ama ağırlıkları uyduruyorum 5 kg dan fazladır.

*BU varillerin 4-6 tanesinden yanyana getirilerek duba yapılıyor.Demek ki bunlar yüzüyor.Bunların bi tanesi kaç m.küptür? Ağırlığı ne kadar gelir?(tahmin et )ANLATIMINDA BİLGİ EKSİKLİĞİ VAR...

.

Ayanoğlu12 arkadaşım,

iki ton balığı konserve kutusunu alıp birinini ezerek hacmini küçültüyorsun.Bu deney iki eşit hacimli varlıklarla yapılır.Hacmi daralan cisim ;hacim avantajını kaybeder... Kutuların ağırlıkları aynıdır ama hacimleri farklıdır.Sonra bunlar birbirinin içinde yüzmez.Yani ezdiğimiz kutuyu sağlam kutuda yüzdürmüyoruz.Yüzme olayı deyince akla su gelir.Su genelde iki şekilde karşımıza çıkar.

1.Tatlı su 2.Tuzlu su

Tuzlu su niçin daha çok kaldırma,yüzdürme üzelliğine sahiptir.Çünkü içinde tuz vardır.Yoğunluğu yani 1 cm.küpünün dolayısıyla 1m.küpünün ağırlığı tatlı suya göre artmıştır.

Biz deney yaptığımız varlıkları su içinde yüzdüreceğimize göre yüzme hesaplarımızı ve de sonuçlarını SU İLE yapmnak zorundayız.

Suyun içinde kocaman bir hava kabarcığı oluşturalım(Şişmiş bir balonu kovanı içine sokarak) BU kabarcık suyun kaldır gücü nedeniyle suyun üstüne çıkar.Niye batmaz da çıkar... BURADA DİKKAT EDİLECEK ŞEY: Yüzer mi dediğimiz varlıkların kendi ŞEKİLLERİ ve kendi AĞIRLIKLARI dır.

Top gibi bir hava kabarcığının ağırlığı ,yine AYNI ŞEKİLDEKİ suyunağırlığından hafif olduğu için :-Hava kabarcığı yukarı çıkar...

Aynı şekilde bir balonu şişirip tartın...Su da yüzdürün... Yüzer... Balonu şişirdiğimizdeki şekil ve büyüklüğü geçmeyecek şekilde balona su doldurun,ağzsını bağlayın ve yüzdürün...YİNE batmaması gerekir....yani dibe...ama tamamen de suyun üstünde durmaz...Suyun üst seviyelerinde suyun içinde durur...dibe gitmez...Niçin dibe gitmez ? İçi su dolu tartarsanız elde edilen sayının içinde şunlar vardır: 1)Balonun şekli kadar suyun ağırlığı + balonun kendi ağırlığı

...

2)Balonun şekli kadar havanın ağırlığı + balonun kendi ağırlığı

MUKAYESE: 1 inci işlemdeki artını sol tarafı ile 2 nci işlem arasında yapılır.(İkinci işlem her zaman YÜZER Mİ dediğimiz varlıktır.)

KURAL: Yüzecek olan varlık kendi şekli kadar olan sudan hafifse yüzer.SORU:

Bir litre tatlı su mu daha çok hacimlidir,bir litre tuzlu su mu ?

CEVAP:İkisi de bir litredir.Ama hangisi daha ağırdır.Tuzlu su...Suyun ağırlığı arttıkça (yoğunluğu arttıkça) cisimler daha iyi yüzer.

Tabi ; yüzen cisim ile aynı cisim kadar suyun ağırlıkları mukayesesinde,suyun ağırlığı cismin ağırlığından fazla gelmesi şartıyla...

UNUTULMAMAsı gerek bir kuralı tekrar edeyim:" SU VE YÜZEN CİSMİN hacimleri AYNI BÜYÜKLÜKTEDİRÇçEKİÇLE EZERSENİZ AĞIRLIĞI DEĞİŞMEZ AMA HACİMLERİYLE OYNAMIŞ OLDUĞUNUZDAN; HER KUTUYU AYRI ŞEKŞLLERDE VE HACİMLERDE OLARAK KABUL EDİP AYRI AYRI VARLIKLARMIŞ GİBİ YÜZÜP YÜZMEYECEĞİ DÜŞÜNÜLMELİDİR.(Bu açıklamayı okuyanlara teşekkür ederim...Sabrınızdan dolayı...:)))


mavi-öğretmenn
Daire Başkanı
11 Kasım 2007 22:40

Yine BEN..:))

Yüzecek cisim ile su arasında daima iki yönden ilişki arıyoruz.

1) şekil olarak aynı olacaklar ( su ve cisim)

2) aynı şekildeki ağırlıklarda cisim hafif ise yüzer.

ozanöz arkadaşımın anlatımından gidersek :

1 metreküp su tartılır.

En ince saçtan metreküp yapılır.Ve suya bırakılırsa tahminen yüzer.

Saç kalınlığı arttırılarak METRE KÜPLER yapılırsa ; öyle bir kalınlığa gelinir ki son yapılan kübün ağırlığı ,en başta ölçtüğümüz suyun ağırlığını geçtiği için batmaya başlar.TEKRAR SÖYLÜYORUM:

Yüzecek cisim ile aynı hacimdeki suyun ağırlıkları mukayese edilecek.Cisim hafifse yüzer...Bİr daha da anlatmam...:)))


serdarkaplan021
Aday Memur
25 Kasım 2007 10:06

merhaba arkadaşlar.

Bircismin bir sıvıda batmamasının temel koşulu cismin özkütlesinin sıvının özkütlesinden az olması gerekir.

ve bir cismin özkütlesini düşürmek için cismin hacmini arttırmak gerekir(kapladığı alanı genişletip)özkütlesini düşürürsek cisim sıvıda batmaz.( d=m/v d:özkütle m:kütle v:hacim) şimdide cismin nasıl dengede durduğu konusuna değineyim.bir cismin ağırlık merkezi ile suyun kaldırma kuvvetinin etki ettiği kuvvet aynı doğrultuda kesişirse o cisim dengede kalır batmaz.gemilerin su yüzünde kalması ve dengede durması için gerekli fizik kuralları bunlar...

bu arada ben sağlıkçıyım fizikçi değilim..merak ettiğim konuları çocukluğumdan beri araştırıp cevabını bulana kadar araştırıyorum..


ogtremen
Aday Memur
26 Kasım 2007 11:58

trakoonia ' yı tebrik emek istiyorum. süper bi yöntem.


mavi-öğretmenn
Daire Başkanı
28 Kasım 2007 10:00

Arkadaşlar,yüzsün istediğiniz şeyleri ağaçtan yapın... ben denedim yüzüyor...hem de % 100 garantili... başka şeylerle uğraşmaya da değmez...:))


cigdemir_2007
Aday Memur
28 Kasım 2007 10:05

geminin büyüklüğü ağırlığına nazaran cok daha fazla olduğu için batmaz yani geminin genişliği ağırlığından cok cok büyüktür

ama taş batar çünkü taşın genişliği ağırlığından küçüktür


mavi-öğretmenn
Daire Başkanı
28 Kasım 2007 22:47

SORU:

.....Zeytinyağı neden suyun üstüne çıkar ?

.


serdarkaplan021
Aday Memur
30 Kasım 2007 10:24

zeytinyağının su yüzeyine çıkışıda diğer cisimlerin (katı veya sıvıların ) su yüzeyine çıkışı gibidir.özkütlesi suyun özkütlesinden küçük tüm katı ve sıvılar su yüzeyine çıkar.

d= m/v


mavi-öğretmenn
Daire Başkanı
30 Kasım 2007 16:21

Özkütle (d): Bir maddenin birim hacminin kütlesine özkütle denir. Özkütle ?d? harfi ile gösterilir.

Maddelerin 1 cm3?ünün gram cinsinden kütlesine öz kütle denir. Öz kütle (d) ile gösterilir.

Kütle (m) ve hacim (V) arasında d=m/v bağıntısı vardır. Öz kütlenin birimi g/cm3 dür.

.

1 dm küp (= 1 litre)arı suyun ağırlığına 1 kg denir.

1 dm küp su = 1 l. su = 1 kg su

ama

1 dm küp z.yağı = 1 l. z.yağı = değildir 920 g.z.yağı

(bknz.marketlerdeki litrelik z.yağları)

Hacimleri aynı ama ağırlıkları iki sıvıdan hafif olan diğerinin üstüne çıkar.


komplekslibücür
Aday Memur
29 Kasım 2008 22:35

Rivayet odur ki ;ne kadar doğru bilemiyorum;tufandan kurtulması için tavuk kemiğine bakıp gemi yapması söylenmiş. Bu arada ben tavuk göğüs ve devam eden kemik yapısına baktım, yapısı baya hidrodinamik.Gemiye benziyor yani.(bu arada konuyla direk bi alakası yok.yeşillik olsun dedim)


komplekslibücür
Aday Memur
01 Aralık 2008 22:59

Batmayacak şekilde yapıldığı için:)))


remote_kontroll
Aday Memur
23 Ocak 2009 04:31

Allahın işine karışılmayacağı için çocuklar ( hükümete uygun olur hem müfettişi var bilmemneyi var :) )

cisimlerin yüzey alanlarının suya ne derece etki ettiklerini yüksek tonaja bile dayanabildiklerini örneklerle gösterebilrisin.


mikerinos
Daire Başkanı
20 Şubat 2009 08:21

kadir mevlamın işine karışılmaz


szlşmlisınıfçı
Daire Başkanı
25 Şubat 2009 22:42

bu soruyu üniversite de fizik hocası sormuştu...:)

Toplam 21 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi