Editörler : supporters.
24 Ocak 2008 15:56

Tek cümle ile Maliye Mezunu Olmak

nedir sizce maliye bölümü okumak ? maliye mezunu olmak ?

iktisatçıları ve işletmecileri dinledik birde maliyecileri dinleyelim...


seher-vakti-86
Aday Memur
24 Ocak 2008 16:28

BEN BİR MALİYE MEZUNU OLARAK SUNU SÖYLEYEBİLİRİM Kİ MALİYEYİ SEÇTİĞİM İÇİN HÇ PİŞMAN OLMADIM. ÇÜNKÜ HER DERSİ EN AZINDAN ALT YAPI OLUSTURACAK KADAR ALDIK. ÖZELLİKLE MUHASEBE DEN GENEL. MALİYET, ŞİRKETLER, ENVANTER BİLANÇO MALİ TABLOLOAR ANALİZİ GİBİ HER TÜRLÜ MUHASEBEYİ ALMISTIK. BU YÖNDEN ÇOK İYİ.ONUN HARİCİNDE İKTİSAT VE HUKUKDA DA EKSİKLİĞİMİZ OLMADI. AYNI ŞEKİLDE MALİYE DERSLERİ DE ÖYLE.TABİ SADECE BÖLÜM VE OKUL YETMİYOR KİSİNİN DE ÇALIŞMASI GEREKİYOR.


forsaken
Daire Başkanı
24 Ocak 2008 16:29

Girerek hayatımın en büyük hatasını yaptığım bölüm işletme varken uluslar varken


forsaken
Daire Başkanı
24 Ocak 2008 16:56

Ayrıca son iki senedir maliye mezunu olmak iyice çekilmez oldu zira Hazinede bölüm ayrımı yapmamaları yüzünden maliyeciler sınava doğru düzgün giremiyor,DPT,TÜİK,Telekom ve ayda yılda bir sınav açan bazı kurumlar(denizcilik uzmanlığı,İGeME uzmanlığı,Mesleki Yrt.Kurumu vs....)bile maliyeci almıyor.Nediyelim Unutulduk Ey Maliyeciler..

gerçi işin böyle olduğunu taaa Maliye bölümüne başlarken görmüştük o zamanlar SPK bursuna başvurmaya gittiğimizde 3 arkadaş ki hepimizde ODTÜ İşl. Boğaziçi İkt. gibi yerlere girebilecek puana sahip olduğumuz halde başvurtu yapamadık zira Maliye bölümüne burs vermiyorlardı.İş orada da bitmedi okulda(SBF)derslara giren bazı hocalar dünyada Maliye diye bir bölüm yok uyduruk bir bölüm bu diye söyeleyip durdular.Sanki bölümü biz açmışız gibi gerçi sonuçta seçimi biz yaptık.Ama ben bunlara rağmen olayı kavramamakta bu işaretleri anlayıp yeniden sınava girip işletme ya ds uluslara geçmemekte ısrar ettim.Bir de okulu bitirmek için ekonometri,UİT,UİP,Kalkınma,İPP,FİLUFA tonlarca Hukuk dersi 4-5 tane pisikopat hocayla cedelleşmek zorunda kaldım.

İşte benim için maliyeli olmak.

Birde bana Maliye yazmamaı tavsiye eden kişi bulsam sarılacam boğazına neymiş iş sınavlarında avantajlı oluyormuşsun.Ne olacak sonuçta 1 sene çalışır bir yerlere girersin.4 seneyim laylaylom geçirip 1 sene çalışmak ya da 4-5-6(zira süre genelde 4 olmaz)sene kendini kasmak ve genellikle gene 1 sene çalışmak.Ne dersiniz bence üzerinde pekde düşünmeye gerek yok


forsaken
Daire Başkanı
24 Ocak 2008 17:00

Sanırım tek cümle olmadı ama aslında ben hep böyle uzun cümleler kurarım.Gerçekten


SayMüd
Yasaklı
24 Ocak 2008 19:36

İşte bu sefer, Sayın FORSAKEN'e katılmam, katılamam.. Maliye Bakanlığı içinde en çok itibar gören "Maliye" bölümüdür. SBF Maliye'den de çok değerli ünlü Maliyeciler yetişmiştir. Keza derya deniz saydığımız nice hocalarımız vardı ki onları hala anarız ve onlara saygı duyarız. Keşke orada okumuş olsaydım.

Tüm üniversitelerin maliye bölümleri zordur. Çok zorlanılır.


judge-law
Kapalı
24 Ocak 2008 19:47

maliyecileri anlamıyorum işletmeciler iktisatçılardan çok daha alanı daha ayrıntılı görüyorlar.. içinde anayasa idare iktisat muhasebe geçen her sınava ambargo koymaları gerekir..


ortizz
Kapalı
24 Ocak 2008 19:54

saymüd..ankara sbf mi yoksa ticari ilimler akademisimi


atalay37
Aday Memur
24 Ocak 2008 19:55

bu forumda maliyeyle ilgili ilk kez olumsuz bir görüşe rastladım.


the_flying_turk06
Aday Memur
24 Ocak 2008 20:15

*Maliyeciyim,

*iktisat ve işletmenin işe yarar derslerini alıp zırvalarıyla ilgilenmedim,

*ders çalışırken anlamakta hiç zorlanmıyorum (çünkü çoğunu okulda görmüştüm),

ve sınav performanslarım da iyi sayılır.

Okuluma (A.Ü. SBF - MALİYE) herşey için teşekkür ediyorum...


SayMüd
Yasaklı
24 Ocak 2008 20:22

Tanıdığım üst dereceli bürokratların büyük çoğunluğu Maliye mezunu idi. Kaymakam, Hesap Uzmanı, Maliye Müfettişi, Gelir Kontrolörü, Sayıştay Denetçisi ve İdari Hakim idiler.. Nice Vali, Müsteşar, Genel Müdürler Maliye bölümü mezunudurlar..

Özel sektörde de, en çok iltifat edilen bölüm Maliye bölümü.

Zira, tüm vergi mevzuatına ve muhasebeye daha yatkın olurlar.

Bunları kamu maliyesi ve özel sektördeki toplam 44 yıllık iş deneyimime dayanarak yazdım. Acizane görüşüm böyledir..

Maliye bölümü dışındakilerden mezun olanlar, Maliye' ye veya Sayıştay!a, İdari Yargı'ya girdiklerinde "yeterlik eğitimi" sırasında epeyce zorlanabilirler. Kanunlara yatkınlıkları da daha uzun sürebilir, zaman alabilir.

İyi akşamlar dilerim.


lucrative
Kapalı
24 Ocak 2008 21:32

maliye bölümü mezunuyum ve bölümüme çok isteyerek girdim ve çok severekte okudum seçiminde hiiççç pişman olmadım her nekadar iibf de biraz geriban olarak görülsekede her konuda bilgi sahibi oluna bilecek bir alt yapı sunuyor okuduğumuz bölüm bunu merkez bankası stajında anladım odtü işlerme sbf iktisat ve işilermeden öğrencilerin de olduğu bir bir staj programında odtü işletme öğrencisi bsmv ne diye bakarken sbf ikitsatçı arkadaşa libor ne diye sorarken garipsedim onlarda biizm bunları biliyor olmamızı nedense :)))) muhasebenim kralı bilirim iktisatta bu ne anlayamdım diyceğim kitap çıkmaz ayrıca hukukta, maliyenin zaten lafı olmaz uluslararası iktisat okumak mi hiiçççç işim olmaz olmadıda :)))


tiltil99
Aday Memur
25 Ocak 2008 11:16

hacettepe maliye bolumu mezunuyum ailemdeki mulkıyeli bır maliye mezunu sayesınde maliyeyi sectim unıversıteyı kazandıgımı soyledıgımde cevremdekı cahıl zevzeklerden "neyse hıc yoktan ıyıdır" cevabını aldım zabıta olacagımı sanan cahil cuhelayla muhattap oldum. bır tm mezunu olarak bıyolojı ve fızıkten bır fencının yaptıgından daha fazla net cıkardım.fakat hıcbırı goze gorunmedı.unıversıtede fakultede bolumum uvey evlat gıbıydı hocalarımız ezık davrandıkları ıcın ogrencıler bu ezıklıkle bas etmek zorunda kalıyorlardı. bır arkadasın dedıgı gıbı her konuda temel bır bılgıyı okulda aldım.zaten okulun da vermesı gereken sanırım budur. simdi odtu'lulere tapılan devlet mantıgıyla ısletılen ozel bır sırkette calısıyorum(o nasıl oluyor demeyın oluyor ne yazıkkı). is yerınde cektıgım sıkıntı bılgı eksıklıgınden dııl tamamen okulda ınsanın kendısını nasıl pazarlayabılecegının, bir bildigini tek cumleyle dııl 10 cumleyle abartarak anlatmanın ogretılmemıs olmasından kaynaklanıyor. yasadıgım sıkıntıyı sıze soyle bır ornekle acıklıyım ıs yerıne gelen deloıtte calısan bır zevzek maliye bolumunun 2 yıllık meslek yuksekokulu falan oldugunu dusunecek kadar gozlerını dunyaya kapamıs ne yazıkkı belkı de saygın bır kurumda yonetıcı konumuna gelecek bır hoduktu.butun bunlardan maliye bolumu gıbı bır bolumden mezun oldugum ıcın mutsuzmusum sonucunu cıkarmayın isletme gıbı bılım olmayan ama bılım oldugunu ıspatlamak ıcın sacma sapan terımler uretmeye cabalayan bır bolumde okumaktansa her konuda bana bellı bır altyapıyı kazandırmıs gerısını bana bırakmıs maliye gibi bir bolumde okumayı tercıh ederım. bır maliyecıden butun bılımlerın anası olduguna ınandıgım sorgulama yetenegını ınsana veren felsefecıler cıkacagına ınanıyorum(tabıkı easa olan ınsandır bunu yapamayan maliyecıler yoktur diyemem) bu da bıze hangı is dalına gırersek gırelım basarıyı getırecektır dıye ınanıyorum.

arkadaslar son sozum ıyı calısın ıyı yerlere gelın ve ıyı oldugunu dusundugunuz maliyecilere goz kulak olun bi de

bu uzun yazıyı ıdare edin.

sevgılerımle.


babel
Şef
25 Ocak 2008 12:17

MALİYE MEZUNU OLMAK SINAVLARDA DOĞRUDAN AVANTAJDIR...


SayMüd
Yasaklı
25 Ocak 2008 13:53

Özel sektörde yapılan iş başvurularında, türlü iş kollarında faaliyet gösteren şirketlere göre, Maliye eğitimi alanların avantajlı olmasının nedeni; devasa ve ağır iktisat teorileri değil, ağırlıklı olarak iş ve çalışma hukuku, vergi hukuku, muhasebe, güzel konuşma ve dilbilgisi kurallarıyla yazışma yapabilme, bilgisayar kullanma yeteneği ile gerektiğinde de yabancı dil bilmek ön planda tutuluyor. Daha büyük şirketler yüksek lisansı da oldukça önemseyebiliyor.. Özellikle; vergi kanunlarını ve muhasebeyi iyi bilmek anahtar görevi yapıyor.

Kamusal alanda; Sayıştay, Bakanlıklar, İdari Yargı Organları için yapılan sınavların sonunda; Denetçi veya Hesap Uzmanı, Müfettiş, Kontrolör, Denetmen, İdari Hakim, Kaymakam adayı olan kişiler için açılan "yeterlik eğitimi" döneminde, hep kanunlarla ilgili detaylı bilgi kazandırıldığı için, Maliye bölümü mezunları, diğer bölümlerden mezun olan has adaylara nazaran yine çok avantajlı oluyorlar.. Zira; artık o andan itibaren kanun, tüzük, yönetmelik, içtihat veya kararlar ön planda tutulacaktır. O ana kadar öğrenilenler, teoriler ile ayrıntılı nice dersler milattan önceki döneme ait olacaktır.

Artık; varsa ve yoksa mevzuat denen ejderha öğrenilecektir..

İşte o zaman, Maliye Bölümü mezunları için kolaylık oluşur..

Diğer bölüm mezunları ise, daha fazla zorlanırlar. Biline!..

Kamu bimarına canan, deva-(y)ı derd eder ihsan,

Niçün kılmaz bana derman, beni bimar sanmaz mı? FUZULİ'den..

Bizim en küçük delikanlı da SBF İktisat'dan 2004 de mezundu.

KPSS notu 93 idi. 2005 sınavlarını kazanıp, yeterlik eğitimi almaya başladığında da, iki yıl boyunca çok zorlandı. Fuzuli gibi, mecnunlaştı ve dert yanmaya başladı.. "Ne ÖSS' de, ne SBF'de, ne KPSS'de, ne bir yıllık SMMM stajında böyle harab olmadım!" demeye başlamıştı.. Onlarca kanun öğretip duruyor ve habire bu sayıyı arttırıyorlardı. Sınav üstüne sınavlar..

"Maliye bölümü mezunu olsaydım, bu kadar zorlanmazdım!" der.

Herkese kolaylıklar ve başarılar dilerim.


hakim_e
Kapalı
26 Ocak 2008 21:41

maliye mezunu olmak diğer iibfliler karşısında 1-0 önde olmaktır..


s.sen
Kapalı
28 Ocak 2008 01:03

kurum sınavları açısından evet maliye bölümü aldığı eğitim yönüyle güzel ayrıca hukuk derslerini diğer bölümlere nazaran daha yoğun alıyor gibi, hazırlandığımız sınavlardaki tüm hukuk derslerini hemen hemen alıyorsunuz lakin özel sektör ve kpssB grubunda iktisat işletme kadar avantajlı değil... kamuya daha yatkın dersler aldığı halde kpssB yerleştirmelerinde iktisat işletmeye göre üvey evlat muamelesi görmüş...


Mulkiye90
Kapalı
28 Ocak 2008 02:25

bolumler aynidir..ama maliye biraz toplama bir bolumdur..bir de okuldan okula cok degisir..ornegin SBF de adeta bolumlerin en cok aranan derslerinin toplandigi 'kendine ozgu' bir bolumdur. ornegin siyasal dusunce tarihi bile alir,diger yandan muhasebe iktisadin babasi ekonometri..ama bunlarin fazla onemi yok tabi nerden hoslaniyorsaniz oraya girin..belki komsun sordugunda 'uluslar arasi iliskiler demek hosuna gidiyorsa' onu oku . cunku o da bir fayda insana moral verir..hayat kaliteni artirir..ben kamu okudum simdi memnunun cunku ise girmek derdi ise girenekadar..ama sonra kamunun bilgisi fark yapiyor her platformda..bu arada belki iktisatcidan fazla iktisat ve muhasebe bile ogrendim...siyasal icin soyluyorum bence bolumler azaltilmali ekonomi alaninda bir bolum siyaset ve idare alaninda bir bolum yeter..siyasalin altinda Bussiness e gerek yok uymuyor..


ciqo
Memur
28 Ocak 2008 07:37

Tanıdıkların maliyede okuyorum diyince "2 yıllık mı" sorusu karşılığında "4 yıllık" diyeceğiniz bir bölüm. :))


s.sen
Kapalı
28 Ocak 2008 11:56

:))bak çok güzel bir tespit... gerçektende bahsettiğin iki yıllıkmı sorusunu ne okuduğumu soran hemen herkez sormuştur:)


tubacık
Kapalı
28 Ocak 2008 12:13

bu soruyu banada çok soruyorlar 4 yıllık deyince yüz ifadeleri ekşiyor :)

Toplam 94 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi