Editörler : crops35
16 Ağustos 2005 00:48

BİR MAKİNE VEYA İNŞAAT MÜHENDİSİ KENDİ BÜROSUNU AÇSA AYLIK ELİNE NE GEÇER?

MAKİNE MÜHENDİSLERİNİN DOĞALGAZDA İMZA YETKİSİNİN OLMASI YETERLİMİR?BÜRO AÇSA BAŞKA NELER YAPAR?İŞ ALANI KISITLIMIDIR?DOĞALGAZIN YENİ GELDİĞİ BİR YERDE BÜRO AÇSA 1-2 SENE SONRA DOĞALGAZ İŞİDE BİTİP HÜSRANA UĞRARMI?BAŞKA NERELERDE ÇALIŞABİLİR?

İNŞAAT SEKTÖRÜ CANLANDI DENİYOR 3-4 YILLIK BİR MÜHENDİS BÜROSUNDAN KAÇ LİRA AYLIK KAZANIR?

MÜHENDİSLERİN ÖZEL BİR YERDE ÇALIŞMASIMI,KENDİ BÜROSUNU AÇMASINI MI YOKSA GARANTİ HER ZAMAN İYİDİR DEYİP,BURASI TÜRKİYE DEYİP DEVLET MEMURU OLMASINI MI ÖNERİRSİNİZ? DENEYİMLİLERDEN YANITLAR BEKLİYORUM..

AYRICA ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ İÇİNDE YORUMLARINIZI BEKLİYORUM..


cxa1191s
Aday Memur
18 Ağustos 2005 08:33

Önce sıra ile gidelim...

Makine Mühendisleri her ne kadar bu unvanı aldıktan sonra doğalgaz, kalorifer vb. konulara imza atabilir görünsede uygulamada bu şekilde değildir. Öncelikle Makine Mühendisleri odasının açtığı kurs vb. de bitirmelisin. Tuhaf bir durum ama uygulama bu şekilde. Ayrıca doğalgaz projelerine imza atarken ve/veya kendi şirketin is yaparken o bölgedeki doğalgaz dağıtımı yapan firmadan yetkilendirme almalısın. Gözün korkmasın; bunların birçoğu para almak içindir. Paran varsa büyük ihtimal alırsın.

Ayrıca bir ekibin olması gerekir. O ekipteki personelin mühendis olma şartı yok ama benzer yetkilendirmeleri almak zorundalar.

Doğalgaz işinin Serbest çalışan bir makine mühendisini ilgilendiren yönü aslında bina içi tesisat ve ısıtma sistemleridir.Ayrıca bu sistemler bakım,onarım, değişim vb. gerektiren sistemlerdir. İyi bir firma iyi servis yapan ve sevis hizmetini de pazarlayabilen bir firmadır. Bir şehirdeki doğalgaz işi öyle 1-2 senede bitmez.İstanbulda hala doğalgaz gitmeyen bölgeler varmış. İstanbula geleli çok zaman olmasına rağmen...

İnşaat mühendisleri olarak çalışırken ne yapacağına karar verilmelidir. Proje, taahhüt, imalat vb. iş konularının biri veya birkaçı ile ilgilenmen mümkün. İnşaat sektörü büyük paraların da kullanıldığı bir sektördür. Mesala yap-sat cı tabir edilen ev ve/veya işyeri yapıp satan biri isen en az 600-700 Milyar nakitin olmalı.

Gördüğün gibi her iki branş da sağdece mühendis olmakla büyük şirket kurma veya çok para kazanma nedeni değilidir. Çevren olmalı, Nakit paran olmalı, İşletmeciliği ve personel çalıştırmayı bilmeli, ön muhasebeden anlamalı vb. Tabi 40-50 kişi çalışan biryerde bunların hepsini yapan personelin olur. Ancak Bir işyeri açmayı düşünürsen bağzı şeyleri siz yapmalı, yapamadığınız seyleri de (mesala muhasebe işleri) dışardan satınalmalısınız.

Eğer sağdece mühendis olmak istiyorsanız işinizde uzman olmanız gerekir. Özellikle doğalgaz olan yerlerde Makine Mühendisi patlaması olur. Rakibiniz çoktur yani. Başka bir değişle Müşteri adaylarınız sizden bahsederken "Bana bir makine mühendisi gerekiyor" cümlesi veya mantığı yerine "Bana Ahmet bey lazım" diyebilmeli. Peki bunu nasıl sağlayabilirsiniz? Sağdece mühendis olmak için Mutlaka başarmanız gerekenleri şöyle sıralayabilirim.

-AutoCAD, NedCAD ve Openoffice.org gibi çizim programlarını çok iyi kullanmalısınız.

-İşin gerektirdiği ama teknik olmayan konularada size lazım olacak kadar vakıf olmalısınız. Mesala Resmi kurumlara iş yapacaksanız Keşif, hakediş yapmayı bilmelisiniz. Veya doğalgaz işi aldıysanız dağıtım yapan firma ve belediyelerde işin nasıl gittiğini ve kaça mal olduğunu bilmeniz gerekir.

-Mesleğinizle ilgili kurs, seminer,bilgilendirme toplantısı, ürün tanıtımı gibi etkinlikleri asla pas geçmeyin.

-Mesleğinizin nerede başlayıp nedede bittiğini bilmelisiniz. Mesela doğangaz işinde kombiyi makine mühendisi planlar ancak evin elektrik tesisatınada müdahale etmelisiniz ve bu sizin işiniz değildir.

-Sinirlenmeyen,ikna kabiliyeti yüksek olan ve müşteriyi anlayan olmalısınız. Bağzı müşteriler kaliteye önem verir, bağzıları fiyata. Ancak hepside piyasa araştırması yaparken bu iş kaça olur der. Her kaça olur diyen fiyata önem veriyor demek değildir.

Liste uzun yani...

Bu arada burası memurler formu, yanlış yere yazdığınızı belirtek isterim.


sevimyildizvarol
Aday Memur
19 Ağustos 2005 16:32

Bu ülkede maalesef ekonomik dengeler sürekli değişiyor. Benim gördüğüm kadarı ile iyi yönde bir değişime fazla rastlanmıyor veya geçici oluyor. Hayata bakış açınız mesleğinizi yönlendirir. Güven ve garanti istiyorsanız, devleti düşünmelisiniz. Özel büro risktir. Artık, projeleri yapı denetim firmaları promosyon niyetine yapıyor. Müteahhitler kapı kapı dolaşıp mimari, statik, elektrik, kalorifer vs. ve belediyelerde onay işleriyle uğraşmak istemiyor. İşi tek elden denetim firmaları yapıyor. Eğer varsa ki var ama az, kimi mimarlar ve mühendisler tecrübelerinin (mesleki değil, piyasa tecrübesi) sayesinde müteahhitlerin tüm işlerini bir ekip kurarak tek elden yönetiyor. Ekibiniz varsa birşeyler yaparsınız. Doğalgaz işlerini ( doğalgazın yeni ulaşıp bağlandığı yerler) bilmiyorum. Tabi, her türlü iş için yaşanılan şehir en büyük etkendir.


senes
Şef
03 Eylül 2005 00:31

cxa1191s ve seviyildizvarol teşekkürler..

anlaşılan bu ülkede mühendis olmak baya uzun zaman alıyor..

Toplam 3 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi