Editörler : "eskiyara"Pangaea


Kapalı
14 Eylül 2007 21:35

okuloncesınde yardımcı anne alımı kımın elınde?

ben 2. yılıma yenı basladım.gecen yıl toylukla ve kımseyı tanımadıgım ıcın secımı ıdareye bıraktım ve bayanla sorun yasadım.bu yıl ıse kendım secmek ıstıyorum ama mudur yardımcımız hala o kadının gelmesı konusunda ısrar edıyor.ve ogleden sonrakı gruba onu almış.boyle bır yatkısı yok bunu bılıyorum.ama kanıtlayamıyorumda benden dayanak ıstıyo.lutfen yardımcı olun.bu konuda bır bılgıdsı olan solesın


o.önc.öğrt.
Aday Memur
14 Eylül 2007 22:04

aslında böyle bir yetki yok müfettişler geldiğinde sigortasını sorabilirler.İdareye çocuklara karşı tutumunu ve sizi rahatsız eden durumları söyleyiniz.Gerekirse seçimi veli toplantısında dile getirebilirsiniz.Ama idrecilerinizi ikna etmeye çalışınız bence saygılarımla ....


ozgur2329
Şef
15 Eylül 2007 00:04

gerçekten zor bir durum ben de aynı durumla karşı karşıya kalmıştım sınıfımda çalışan bayan idarenin tanıdığı olduğu için hiç bir iş yapmamasına rağmen okula misafir gibi gelip gitmeye devam etmişti. İdareci değişmeden de gitmedi. Ama belki moral olur diye söylüyorum hiç olmamasındansa iyi kötü bir yardımcı olması daha iyidir. çok takmamaya çalış baktın ki işler kötüye gidiyor bir veli toplantısı yap ve velilerini gördüğün aksaklıklar konusunda uyar hiç bir idareci anasınıfı velisini kaçırmak istemez. Eğer sigortası yoksa bence müfettişlere pek duyurma çünkü okul en az 15 20 milyar para cezası ödemek zorunda kalıyor.ve bir daha da bakıcı çalıştırmazlar muhtemelen. Yönetmelikte bakıcıyı öğretmen belirler ya da öğretmen beğenmiyorsa işten çıkarabilir gibi bir madde yok o nedenle idarecilerin insiyatifine kalıyor. kolay gelsin


gamze_07
Kapalı
15 Eylül 2007 00:07

yorumlarınız ıcın tesekkurler.ama sole bı durum var gecen yıl calısan bayan yuzunden mufettışle sorun yasadık zaten.ama mudur yardımcısı olayı guc gosterısıne cevırdı. o kadını calıştırmakla benı sındırmıs yada ne bıleyım egosuyla ılgılı bıseyı basarmıs olacak kendınce.yanı karısık bı durum.o mudur yardımcımız zaten komlekslı bırı.cogu arkadasa bole yaptırımları var.benım yapmak ıstedıgım bı sekılde onun tezını yada bu ben bılırım havasını dusurmek.


ozgur2329
Şef
15 Eylül 2007 00:48

Gerçekten zor bir durum ne kadar sinir bozucu olsa da olay güç yarışına girdiyse malesef öğretmen bir noktada durmak zorunda kalıyor. Okul müdürünüzü ikna etmeyi deneyebilirsiniz ve yine en kesin çözüm veli desteği ile oluyor ben 8 yıllık tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim idareciler velilerin tepkisi karşısında herşeyden vazgeçebiliyor.


Vanngölü
Müsteşar
15 Eylül 2007 01:48

Anasınıflarına alınan elemanların orada çalışan öğretmenle çok fazla ilgisi yok temizlik dışında eğitim ve öğretim işlerine karışmaları yasaktır.temizlik dışında sınıfta durmalarıda sakıncalıdır.Çalışanların tüm sorumluluğu okul müdürünündür.Kurumların bu tür çalışanları kendileri çalıştırma yerine hizmet satın almaları daha doğrudur.Temizlik işlerinden memmun değilseniz okul müdürünüze durumu anlatırsınız.Yardımcı anne diye bir kavram doğru değildir ana sınıfında çalışanlar öğretmenlerin yardımcısıda değildir.

Bağımsız anaokulları ile ilköğretim okullarının bazı farklılıkları vardır.Yazdıklarım tamamiyle ilköğretim okullarının bünysinde bulunan anasınıfları için geçerlidir.

gamze_07
Kapalı
15 Eylül 2007 02:27

bende buna karsıyım zaten.orda o sınıfta egıtım vermesı gereken kısı benım.gecen yıl yanımda calısan bayanın bazı maddı problerıo oldugu ıcın ve aglamayı ıyı bıldıgınden alındı.ve onunla ılk konusmamda ne velılerle nede cocuklarla fazla samımı olmamasını mudahale etmemesını soledım

kabul ettı.tabıı kopruyu gecene kadar.

son yazı kapsamın da bu ek hızmetlılerın en az orta okul mezunu olması lazım oldugu yazıyor.tek dayanagım o yazı


Vanngölü
Müsteşar
15 Eylül 2007 02:32

Sizi anlıyorum sayın hocam

ama bu konuya çok yönlü bakmak lazım .

Geçen yıl hizmet satın alıyorduk bu yıl yine aynı uygulamayı yapacak okul aile birliğimiz.Çalışanlardan birisini istemedik başkasını gönderdiler öğretmen arkadaşlarım neden başkası geldiğini öncekinden memmun olduklarını söylediler bir açıklama yapmadım sadece öyle olması gerektiğini söyledim.


yumurcak
Müsteşar Yardımcısı
15 Eylül 2007 09:46

arkadaşlar,bağımsız anokullarında veya ilköğretim anasınıflarında aslında "yardımcı abla,bakıcı anne vs.." gibi bir personel çalışır şeklinde yönetmelikte herhangi bir hüküm yok.bu yüzden kimin hangi yetki ile kime karar vereceği de belirtilmemiş.bağımsızlarda personel yetersizliği nedeniyle (kadrolu aşçı ve hizmetli olmamasından dolayı) sigortalı personel çalıştırılır.

ancak yıllara sair gerek anasınıflarında gerekse bağımsızlarda bu işin maalesef önüne geçilemedi.öncelikle bağımsızların tam gün olması ve günde 3 öğün yemek yiyen,defalarca tuvalet ihtiyacı olan yani özbakım becerileri gelişmemiş çocuklara öğretmen arkadaşlara bu işleri yapmayıp eğitim-öğretime ağırlık versinler diye sınıflara yardımcı almaya başladık.(yoksa öğretmenin bu işleri yapmaktan elindeki planı uygulamaya fırsatı olmuyor açıkçası)

bundan önce sadece 3-4 yaş grubuna ve kalabalık olan 5 yaş grubuna alıyorduk.ama genel müdürlüğümüzün geçen yıl yaptığı mesai saati düzenlemeleri ile tüm sınıflara almak zorunda kaldık.çünkü öğetmen arkadaşların mesaisi ya 15.30'da bitiyor yada sabah 09.00'da geliyorlar.aradaki boşluklarda ben ve nöbetçi öğretmen arkadaşla 90-95 çocuğa kahvaltı yaptırmamız veya öğleden sonra çıkış saatine kadar 1,5 saat başedip bir de evlerine göndermemiz mümkün değil.bu yüzden mecburen bu yıl da 5 yardımcı abla aldım sınıflara.

bu şahısları nasıl seçtiğimize gelince.ilk önce kız meslek lisesi çocuk gelişimi mezunu olanlardan tarama yapıyorum. bulamazsak düz lise mezunu olup,halk eğitim merkezlerinden "anne-çocuk eğitimi sertifikası" olanları tercih ediyorum.ve yaş ortalamaları 18-20 arasında değişiyor. bu ablaların sınıftaki asli işi öz bakımdır. okuldan eğitimli oldukları için de sanat etkinlikleri derslerinde çocukların yapacakları faaliyetlerin ön hazırlıkları için öğretmenlerine yardımcı olabiliyorlar. buradaki bir başka amaç da sınıfta öğretmen yokken, en azından 1-2 grup oyunu oynayıp çocukların yaş seviyesine uygun davranabiliyorlar.bunun haricinde Allah var öğretmen arkadaşlarımda bilinçli ve kendi işlerini onlara yaptırmıyorlar.ama sene başında da ağırlığı ablaya bıraktıklarını farkettiğim an sınıflarda yanlız kalacaklarını söylüyorum. "kötüsünüz müdüre hanım" diyebilirsiniz ama kusura bakmayın arkadaşlar, bağımsızlarda hiçbir öğretmen arkadaşın ek dersi aylık 600-650'den aşağı inmiyor.devlet bunu bize veriyor,yardımcı abla herşeyi yapsın da öğretmen ense yapsın diye değil.

Şimdi bunu niye anlattığımı soracaksınız biliyorum ama, maalesef bu konuda işin suyunu anasınıfları çıkarttı. sınıfta bır bakıcı,kız meslek lisesi öğrencisi stajyeri, o günkü kahvaltıyı çocuklara getiren öğrenci velisi derken; ne zaman fırsat bulup da çocuklarla diyalog kurarlar,eğitim-öğretim verirler,iletişime girip bireysel farklılıkları gözetirler anlayabilmiş değilim.kamuoyunda da zaman içerisinde doğal olarak "anasınfılarında ne yapılıyor ki, öğretmene fırsat kalmıyor" düşüncesi hakim oldu.çünkü çocuklar evlerde öğretmenlerinden çok yardımcıların isimlerini telaffuz eder oldu.bu da bizlerin tepki çekmesi için en büyük etkenlerden biridir.

idarelerin yardımcı seçimi konusunda yaptırımlarını bilemem ama günde 7-8 saat birlikte çalışacağı yardımcıyı enazından gönüllü olarak içeriye alması taraftarıyım.bizde öğretmen arkadaşlar ve ben alternatif isim listesini ortaya koyup istişare ediyoruz.ulaşabildiğimiz referanslara birlikte soruşturup karar veriyoruz.ama idare olarak çalışma sürecinde hem öğretmen arkadaşların gözlemlerini hem de yardımcı ablaların gözlemlerini birlikte değerlendiriyorum. böyle olunca Allah'a şükür şimdiye kadar bir sorun çıkmadı.

açıkçası sigortasız olarak çalıştıkları için risk altındayız. ama idare-öğretmen ve yardımcı abla gönüllülüğü ve dayanışması ile bunu aşabiliriz.yoksa kanunen çalışmaları mümkün değil.


gamze_07
Kapalı
15 Eylül 2007 20:28

sayın yumurcak

sızı cıdden cok takdır ettım.benımde ıstedıgım ve dusundugum seyler tam sızın anlattıgınız seyler.ben sanat etkınlıklerımı ewde hazırlar okula ole gelırım.yardımcıya sınıfı emanet etmem.wc ye goturme yemek servısı yapma bunun gıbı ders dısı seylerle ılgılenmesını ısterım.ve asla abla kardes ılışkısıne gırmem.orası resmı bır kurum.gecen yılkı bayan 30 lu yaslardaydı ve tabırı caızse kraldan kralcı oldu.ve ben bu durumu ıdare belırttım.dıger usta ogretıcının ısıne gelmedıgı ıcın mudur yardımcısına zavallı kadını rencıde ettıgımı solemıs.ben ona guvenmemekle rencıde etmısım.neyse hocam ufak tefek seyler.cokta komık aslında.ama bu tur hıkayeler ıanan mudur yardımcımız gene o bayanı almıs ıse.ozune ınersek olayın tamamen kısısel oluyor.ben okulda ve cevrede sevılen bırısıyım.yanı kotu hıcbır sey yasamadım.ıdareylede sorunum yok.verılen gorevlerı tereddutsuz yerıne getırrım.sınıfımla cok alakalıyım.ve bu yuzden mudurumuz ve ogretmen arkadaslardan en ufak rıcam reddedılmez.mudur yardımcımıza gore ıse ben torpıllıyım ve benım bıraz ezılmem gerek.yanı kısaca olay bu.o yuzden bende yonetmelıkte yada resmı bır kaynakta bu alımlarla ılgılı yazı varsa onları sunmak ıstıyodum ama maalesef yokmus.genede benı bılgılendırdıgınız ve konuya ılgı gosterdıgınmız ıcın sagolun


yumurcak
Müsteşar Yardımcısı
15 Eylül 2007 22:59

gamze hocam,sözlerim direk olarak size kırıcı olmakiçin değildi.üzdümse kusura bakmayın.ama takdir edersiniz ki, maalesef anasınıflarında sizin gibi çalışan arkadaşlar çok az. ilköğretim müdürü arkadaşlar okulun onlarca problemi ile uğraşmaktan anasınıflarına yeterince ilgi gösteremiyorlar.vakit bulamıyorlar. birçok anasınıfı öğretmeni arkadaş da bunu fırsat biliyor.


Vanngölü
Müsteşar
15 Eylül 2007 23:04

sn.Yumurcak'ın çok kalifiye bie eğitimci ve yönetici olduğunu anlamak için kahin olmaya gerek yok yazdıkları son derece doğru İlköğretimlerde ne yazıkki değişik işlerin yoğunluğu çok önemli olan anasınıflarını istediğimiz düzeye getirmeye malesef zaman zaman engel oluyor.Öğretmenlerimiz tabiki haklılar

Ancak herşeye rağmen çalışmalarımız devam edecek,gereğini mutlaka yapacağız, sorunlarımızı yaşayarak deneyim kazanarak çözeceğiz bu gücü kendimizde görelim ve isteyelim yeterki


mustafaulkem
Genel Müdür
16 Eylül 2007 03:19

Ana sınıfında özel olarak ücretle çalışanların alınması da diğer ücretli hizmetliler gibi okul aaile birliği tarafından yapılır..

Bu konuda öğretmenlerin seçme hakkı yok..Ama okul müdürünün de öğretmenlerin görüşlerini alarak değiştirmesi daha iyi olur..

Uyumlu bir ekip çalışması başarıyı getirecektir..


yumurcak
Müsteşar Yardımcısı
16 Eylül 2007 09:13

düşünceleriniz için teşekkür ederim vanngölü hocam.

geçen sene gelen müfettiş beylere de, "sizce okul öncesi için neler yapılabilir?" dediklerinde aynı şeyleri iletmiştim.ama her zamanki gibi notlarını alıp gittiler ve bir gelişme olmadı.

il merkezlerindeki bağımsız anaokulu müdürlerinden birisi her yıl anasınıflarında çalışan kadrosuz usta öğreticiler için koordinatör müdür olarak belirleniyor.yani 1 müdür ildeki tüm kadrosuz usta öğreticilerin müdüründen sonra sadece başarı değerlendirme formunda 2.notu veren kişi. aslında yönetmeliğe göre yapılan çalışmaları yerinde ara sıra görmesi lazım ama mümkün olmadığından genellikle müdürünün verdiği notu O'da verip geçiyor.bunun ne kadar objektif olduğu zaten ayrı bir tartışma konusu.... o yüzden pek fazla girmek istemiyorum.

ama her ilçede 1 bağımsız anaokulu mutlaka var.ilçedeki bağımsız anaokulu müdürleri anasınıflarının koordinasyonu ile görevlendirilse (değerlendirme formunu il merkezindeki doldursun,benim derdim not değil),anasınıflarındaki eksiklikleri,yapılması gerekenleri,usta öğretici veya kadrolu veya sözleşmeli farketmez ; öğretmen arkadaşların sorunlarını yerinde görüp il milli eğitim müdürlüklerine dile getirse daha etkili bir çalışma olur inancındayım.hem de bir anlamda ilköğretim müdürü arkadaşlarımızın yükünü hafifletmiş oluruz.

çünkü toplantılarda ve zaman zaman bir araya geldiğimizde ilköğretim müdürü arkadaşlardan ortak serzenişlerde birleştiklerini görüyorum."koca okulla başediyoruz,problem anasınıfında çıkıyor...." .insan psikolojisi normaldir.bir kere problem gözüyle baktığınız ve yaklaştığınız iş zamanla artık size yük haline gelir.üzgünüm ama bu işi bu hale getirenler biraz da işinde bilinçli davranmayan öğretmenlerimiz.

genişletilmiş ilçe zümre toplantıları okulumuzda yapılır. aslında okul müdür olarak başkan seçiminden sonra ayrılmam gerekir ama sağolsun arkadaşlar danışmak için katılmamı isterler.üzülerek gözledim ama sizlerle paylaşmak istedim. "bizim müdür senede 2-3 defa sınıfa uğrar,aaa sizinki sık sık geliyor mu? ne alaka..." maalesef bakış açısı bu.

anasınıfının kapısını kapatınca kralsın.kimse karışmasın. veliyi istediğin gibi yönlendir,vicdan ne kadar el veriyorsa o kadar eğitim yap,vs... sonra da rahatına dokunan, istediğin organizasyonu bozan birşey olduğunda müdürü ara. senede 3 defa müdürü görürsen, müdür de "aman birini şu sınıfa yardımcı alayım da velinin de dilinden kurtulayım " deyip alır geçer işte...

kusura bakmayın arkadaşlar ama bu mantıkla bu iş ancak bu kadar yürür.

yukarıdaki satırlarda kırıcı olmuş olabilirim.lütfen işini hakkıyla yapan,vicdanının sesini dinleyen anasınıfı öğretmen ve usta öğretici arkadaşlarım alınmasın.onları tenzih ederim. ama bir sepetteki elmaların hepsi sağlam olmuyor.sepet dökülünce de ilk göze çarpanlar çürükler oluyor maalesef...

16 Eylül 2007 17:48

bu konudaki sıkıntınızdan velileri bilğilendirerek kurtulabilirsiniz..veliler okul müdürüne baskı yaptıkları taktirde müdürünüz seçimi size bırakacaktır..


gamze_07
Kapalı
16 Eylül 2007 20:15

yumurcak hocam

yazdıgınız satırlardan alanınıza ve ıdarecı kımlıgınıze ne kadar sahıp oldugunuzu cok net bellı oluyor.sızın gıbı yonetıcılerın var oldugunu bılmek ınanın cok guzel.yazınızda belırttıgınız konular o kadar gercekkı.bazen okuldakı dıger ogretmen arkadaslar'ohh ne rahatsın kapatıyosun kapını oturuyosun karısanın gorusenın yok'dıyorlar.onlara gore ver oyuncagı cocuga otur bı kenara dınlet.o zaman o kadar cok uzuluyorum kı.okuloncesını bu kadar basıte almalarını bakım ewı gıbı gormelerını saglayan anasınısıflarını boyle yansıtan gene ıcımızden olan -ogretmen demıyorum cunku bısey ogretmıyolar-kışılere cok kızıyorum.

yardımcı annne konusuna gelınce salı gunu yapacagım velı toplantısında bunu dıle getırıp kız meslek mezunu bırının alınmasına calısacam.herkese saygılar.


Vanngölü
Müsteşar
16 Eylül 2007 21:46

Velilerinizi bilgilendirin oda sizin dolayısıyla velilerin istediğini çalıştıracaktır.fikri yada yönlendirmesi hiç hoş değil bu isteklerini gerçekleştiren veliler bir kaç gün sonrada öğretmenin değiştirilmesi için müdüre çıkarlarsa ne olacak

öğretmen davranışlarında çok ölçülü olmalıdır müdürle savaşmanız için değil öğrencileri eğitmek için maaş alıyorsunuz.

Sayın 8181 tavsiye ettiğiniz yöntem velileri müdüre kışkırtmak anlamına gelir soruşturma gerektirir. Ayrıca tavsiye ettiğiniz yöntem bumerang gibidir döner sizi vurur.

yumurcak
Müsteşar Yardımcısı
16 Eylül 2007 22:06

bu başlık tam 174 defa okunmuş.tahminim en az 75-80'i okul öncesi öğretmenidir.herkesin tuzu kuru galiba... yorum yapan sayısına bakınca bu anlaşılıyor.kendi sorunlarımıza dahi işte bu kadar sahip çıkabiliyoruz arkadaşlar.... düşündürücü!


ceysu
Aday Memur
17 Eylül 2007 14:56

Sayın meslektaşım ben de bağımsız anaokulunda öğretmenlik yapıyorum fakat sınıfımda yardımcı abla olmadığı gibi okulun bir hizmetlisi bile yok Sene başında halıları yıkıyorum camları siliyorum perde ve dolgu oyuncakları evime getirip makinada yıkıyorumBen doğuda bir ilçede görev yapıyorum ailelerin maddi durumları iyi olmadığından hiç bir ücret almıyoruz dolayısıyla bir hizmetli bile çalıştıramıyoruz günlük tuvaletlerin temizliğini bile nöbetçi öğretmen kim ise o yapıyor.

Zaten okulun temizlik kırtasiye ne eksiği var ise biz öğretmenler yetişmeye çalışırken ek dersimiz de eksik yatmasın inanırmısınız sınıfımızdaki çocukların gözlem dosyalarını öğrenci dosyalarını etkinlik dosyalarını diş fırçalarını suluklarını hatta okulun temizlik malzemelerini bile kendi cebimizden alarak temin ediyoruz


gamze_07
Kapalı
18 Eylül 2007 19:23

ceysu hocam en basta allah kolaylık versın demek ıstıyorum ve sızı takdır edıyorum.

ama benım durumumda sole bı durum var.ılkogretım okulu oldugu ıcın ve ben sabah grubu ogretmenı oldugum ıcın cocukların sınıfa gırıs cıkısları sorun oluyor.bunun yanında sınıfım fızıkı kosulları tam saglamıyor.sole yanı sınıfımıza aıt bır wc yok.dısarda yaklasık 20 metre uzaklıktakı yerı kullanmak zorundayım.oraya gıdıs gelışlerde sorun oluyor ınanın.kendı baslarına gıtseler ya buyukler ıtelıyorlar yada kapıların kılıtlerı bozuk oldugu ıcın ıhtıyaclarını tam karsılayamıyolar.onlaroın yanında gıtsem sınıftakıler tek kalıyor.sınıfıma aıt ek bır mutfakta yok beslenmemızı sınıfta yapmak zorundayız.beslenmeden sonra o alan temızlenmelıkı faalıyetlere gecelım.gecen yıl son 2 3 ay ben ıdare etmeye calıstım cocuklarımla sınıfı temızledım.dersı bos olan ogretmen arkadaslar gelıp yardım ettıler olelıkle bıtırdık ışı.ama ınanın son 3 aydan ne kendı adıma nede cocuklar adına bır verım alamadım...-sunu da solemek ısterım cogu anasınıflarına gore esya ve materyal bakımından cok zengın bır sınıfım var-

bu yazıları takıp eden arkadaslara sunu solemek ısterım bugun yaptıgım velı toplantısıyla yardımcı anne alımı kesınlestırılmış olup annelerımızden bırı gonullu oldu.

20 Eylül 2007 19:48

sayın vangölü kullandıgım uslüp biraz yanlış olmuş kabul ediyorum ama okul idaresinin diretmesi karşısında velilerden yardım istemek en dogrusudur. tabi ugun bir dille ve uygun cümlelerle.pat diye müdürü şikayet edin gibi birşey mümkün degil olamaz.okul idaresi herzaman veliler istemiyorki hocam sizde biz ne dersek mümkünse onu yapın diyorlar.

sayın yumurcak gibi müdürler bulmak çok zor..

okul öncesinde öğretmen degişimini istemek öyle kolay bir iş değildir hocam..öğremeni bulmak bile çok zorken.

umarım yanlış anlaşılmamışımdır.saygılar..

Toplam 35 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi