Editörler : "eskiyara"Pangaea


Kapalı
09 Nisan 2009 23:12

Konaklama ve Seyahat Öğretmenleri (Turizm) Muhasebe ve Finansman Alanı derslerine girebilir mi?

Okulumuzda konaklama ve seyahat grubu öğretmeni var. Norm kadro fazlası durumundalar. Muhasebe ve finansman alanı Bilgisayarlı Muhasebe dalının hangi derslerine girebilirler? Öncelikle muhasebe ve finansman alanı öğretmenlerinin derslerinin doldurulması gerekmez mi?


hedear
Aday Memur
10 Nisan 2009 11:51

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanının;

Ön Büro, Kat Hizmetleri, Operasyon, Rezervasyon Elemanı

Dallarının alan ortak ve dal dersleri

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanının;

Pastacılık, Mutfak, Servis, Bar, Host/Hosteslik (Uçak, Tren ve Otobüs)

Dallarının alan ortak ve dal dersleri

Eğlence Hizmetleri Alanının;

Animatörlük, Çocuk Animatörlüğü

Dallarının alan ortak ve dal dersleri

Muhasebe ve Finansman Alanının;

Dış Ticaret Ofis Hizmetleri

Dalının alan ortak ve dal dersleri

Pazarlama ve Perakende Alanının;

Satış Elemanlığı

Sigortacılık

Emlak Komisyonculuğu

Dallarının alan ortak ve dal dersleri

Diğer alanların Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanına ait alan ortak/dal dersleri ve modülleri

İşletme Bilgisi ve Toplam Kalite Yönetimi, Girişimcilik

Bilgisayarlı Muhasebe dalı diğer kısmına girdiğine göre ortak bir tek ders var o da Mesleki gelişim dir.

Fakat şöyle bir tezat bir durum da var. Dış Ticaret Ofis Hizmetleri Dalının alan ortak ve dal derslerine girebiliyorsa Bilgisayarlı Muhasebe dalının derslerine de girebilir diye bilirler. Niye? Çünkü

Bilgisayarda Yazı, Ofis Prg, Dış Ticaret Mevzuatı, Büro Hizmetleri, vb gibi dersler her iki dalda da var.

Sizin okulunuzda dış ticaret ofis hizmetleri dalı varsa sen bu derslere(Bilgisayarda Yazı, Ofis Prg, Dış Ticaret Mevzuatı, Büro Hizmetleri,) girebilirsin yoksa sen bu derslere giremezsin diyebilirler...


huonul
Aday Memur
17 Nisan 2009 20:18

öncelikle muhasebe ve finansman alanı öğretmenleri girmesi gereken derslere girdikten sonra fazla ders varsa konaklama ve seyahat grubu öğretmenleri geriye kalan derslere girebilir. yani aynı anda muhasebe ve konaklama öğretmenleri aynı anda ders paylaşımı yapamazlar öncelik o bölümün branş öğretmenlerindedir.


aslanhoca06
Kapalı
17 Nisan 2009 23:34

ttkb 119 sayılı kararında açıkca yazıyor


turkuaz54
Kapalı
18 Nisan 2009 11:38

Koordinatörlük alabilirler mi? Bilgisayarlı muhasebe dalının öğrencileri üzerinden..


huseyinbilal
Memur
18 Nisan 2009 14:10

öncelik muhasebe ve finansman öğretmeninindir.

çünkü bilgisayarlı muhasebe dalı onların alan derslerinden oluşur.

önce muhasebe ve finansman öğretmenine 20+20 saat ders ayarlanır ardından kalan dersler diğer branşlara verilebilir.

koordinatörlüğe gelince bunda da tabiki muhasebe ve finansman öğretmeni okulda kadrolu bulunduğu için ona verilir. eğer öğrenci sayısı çoksa ve muhasebe ve finansman öğretmeni 16 saat koordinatörlük alıyor ve 16 dan fazla öğrenci yükü düşüyorsa, diğer meslek branşlarına verilebilir.


hedear
Aday Memur
19 Nisan 2009 12:23

Ben şunu merak etmekteyim.

Bir arkadaş önce alan öğretmenlerinin derslerinin doldurulmasına bakılır sonra kalan dersler verilir demiş. sorun yok. Fakat bir okulda muhasebe finansmancılara 40 ar saat ders verdiniz. Okulun konumuna göre 18, 20, 24 saate kadar koordinötörlük verilebilir değil mi?

Ve muhasebe finansman öğretmeni ben 20 saat ders 20 saatte koordinatörlük alırım diyemez mi?

Ve Kalan diğer derslere de siz turizmciler girin bakalım haftada 35-36 saat size koordinatörlük falan yok demezler mi?

Bunu yapan okullar var arkadşlar!

Bu zamana kadar ticaret liselerinde muhasebeci bürocu turizmci ayırımı olmazken, şimdi megep kapsamında siz bu derslere girimezsiniz hatta sizin bu okulda işiniz yok diyorlar.

Tamam sorun yok bizde çok meraklısı değiliz diyoruz ama bu seferde Anadolu Otelciliklere atamıyorlar. Niye Anadolu statüsünde olduğu için. Sınıva al bizi diyoruz. Yok alamam diyor. Personel Gen. müdürlüğü. Konaklama ve seyehat hizmetleri öğretmenlerini muhasebe finansman öğretmenleriyle, okul idareleriyle karşı karşıya getirenler utansın....


Kumpiter
Müsteşar
19 Nisan 2009 13:49

İlimizdeki ticaret liselerinden birisi, otelcilikle müstakil müdürlüğe sahipler. Okulun muhasebe öğretmeni oldukça az. Turizmci ise çok ama turizm kadrosunda sadece 2 öğretmen var. Diğerlerinin tamamının kadrosu ticaret bölümünde. 5 yıldır il içi tayinim olmuyorsa temel sebeplerinden birisi de bu (branşım muhasebe finansman). Milli eğitim müdürlüğü, turizmcilere muhasebe dalından ders vereceksiniz diyor. Okul müdürü bilgisayar bilen muhasebe öğretmenine ihtiyacım var diyor (öğretmenlerin bazıları 30 yılın üzerinde kıdemli ve bilgisayara hala uzaklar). Turizmciler ise muhasebeden dört dörtlük anlamıyorlar haliyle.

Yani bir taraftan milli eğitim olmaz diyor ve TTK 119 sayılı kararı açıkça çiğniyor, diğer taraftan da tayin bekleyenler mağdur oluyor. Koordinatörlük dağılımında da turizmciler ticaretten koordinatörlük alıyor ama yazın staj yapan turizmci öğrencilerin koordinatörlükleri muhasebe grubundakilere verilmiyor (üstelik muhasebecilerin koordinatörlükleri öğretmen sayısının çokluğundan 10 saate düşüyor ama turizmcilerde 16 saat oluyor yazın). Yani bazı öğretmenlerin yaz kış ekders aldığını da NET biliyorum.

Turizmcilerin haklı olduğu konu anadolu statüsü. Yakında anadolu lisesi diye kavram kalmayacak ama o yakın ne zaman olur, bilemem...


turkuaz54
Kapalı
19 Nisan 2009 15:21

Okulumuzda turizmcilere ders çıksın diye muhasebecilerle ortak ders yazıyorlar. Hatta bizden fazla bile ekders aldıkları oluyor. Muhasebe bilgileri zaten yok derse yine biz giriyoruz ve bu adaletsiz bir durum. Okul idaresiyle araları iyiyse şikayet etsende boş. Tamam derse girsin anlatabilecekse yoksa ben anlatacaksam hep niye bir ders iki kişiye yazılıyor.


Kumpiter
Müsteşar
19 Nisan 2009 23:22

Daha da trajik yanı, turizmlerdeki dersleri muhasebecilere kolay kolay (hatta neredeyse hiç) vermiyorlar. İlk senemde çalıştığım okulda turizm ve muhasebe beraberdi. Henüz şu 119 sayılı TTK kararı yayınlanmamıştı ve turizmde bilgisayar dersine girecek öğretmen ihtiyacı vardı. İdareye ben gireyim dedim (ticarette giriyordum zaten o derse). Koordinatörlük de vermemişlerdi 1-2 ay (sonradan kavga dövüş aldık gerçi), o yüzden istemiştim. Bir iki hafta beklediler, endüstriden bir bilgisayarcıyı görevlendirdiler, tam görevlendirmeyle.


hedear
Aday Memur
20 Nisan 2009 10:26

Yazılanlarda görüldüğü gibi Turizmciler ticaret liselerinde istenmeyen adam ilan edilmişler. Bunu sadece bu yazılara göre yorumlamıyorum. İdarenin gözünde Muhasebe Finansmancılarından arta kalan dersleri dolduran öğretmenler olark görülüyor.

10 yıldır ticaret liselerinde görev yapıyorum. Hep joker öğrtmen olark kullanıldık. İsteğimi bir tek şey var. O da herkesin eğtim aldığı alanda ders verebilmesi. Ben yıllardır bilgisayar derslerine giriyorum. Kendimi bu konuda geliştirdim. Bu kadar yıl sonra bilgis


hedear
Aday Memur
20 Nisan 2009 10:31

Bu kadar yılın birikmini bir kenera atıp, Turizm Otelciliklerde ders vermek beni zorlar ama hiç olmazsa kendi branşımda, "seneye bu derse ben girebilcekmiyim" endişesi olmadan derse girerim.


Kumpiter
Müsteşar
20 Nisan 2009 10:52

Ne turizmcinin muhasebe veya bilgisayar dersine girmesi ne de muhasebecinin turizm veya bilgisayar dersine girmesi doğrudur. Sonuçta bu üç branş da ayrı ayrı uzmanlık isteyen branşlar. Ben de yıllardır bilgisayar dersine girerim ama bir bilgisayar öğretmeni kadar donanımlı değilimdir. Misal, programcılığı liseden beri yapmadım. Al bu derse gir deseler sap gibi kalırım. Veyahut deseler bana, git de bar bilgisi (tam dersin adını hatırlamıyorum ama 8 saatti ve bir gün sürüyordu eski okulda) dersine gir deseler, ancak yapılanları içmeyi becerebilirim :) Hayatımda yaptığım barmenlik, sofrada su veya içecek doldurmadan ibarettir. Bir turizm öğretmeni gibi olması mümkün değil.

Keşke herkes branşında dersine girebilse de bu sıkıntılar olmasa...


hedear
Aday Memur
20 Nisan 2009 11:28

Arkadaşlar! Peki iyi hoş aynı fikirdeyiz de niye bunları meb teki ilgili genel müdürlükler göremiyor? Niye sorun çözemiyorlar? Geçen sene çözmek için Megep kapsamında Anadolu lisesi ataması yaptılar. Ama o da mahkemelik oldu. Bulunduğum ilde And. Otelcilikte açık var ama atama isteyemiyoruz. Bizi bu duruma getirenler utansın. Selamlar...


huseyinbilal
Memur
20 Nisan 2009 20:12

header hocam koordinatörlük 16 saatten fazla verilemez.

büyükşehirlerde farklı


hedear
Aday Memur
22 Nisan 2009 10:25

a) Meslekî eğitim merkezlerinde;

1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 24 saati,

2) Diğer il ve ilçelerde 18 saati,

b) Diğer okul ve kurumlarda;

1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 20 saati,

2) Diğer il ve ilçelerde 16 saati,

geçmemek üzere okutabilecekleri azamî ek ders saatleri kapsamında verilir.

hüseyinbilal hocam; ben örnek vermiştim. Bulunduğum yer büyükşehir statüsünde. Buna göre kişi 20 maaş karşlığı + 20 koordinatörlük alabilir değil mi? Yanlış bilgilendirme yapmadım.


huseyinbilal
Memur
22 Nisan 2009 14:28

hedear hocam 20+24 alabilirsiniz,

yani zorunlu ekders karşılığı 20, isteğe bağlıda 4 saat olur ve sizin koordinatörlüğünüz 24 saattir.


hedear
Aday Memur
24 Nisan 2009 00:59

Aynı şeyleri söylüyoruz hüseyinbilal hocam. Saygılar...


nejattt
Memur
24 Nisan 2009 01:33

TTEF de okurkende Turizmci öğrenciler ve Büro yönetimi öğretmenliği öğrencileri muhasebecileri çekemiyordu şimdide çekemiyor anlaşılan. Eğer bir Ticaret Lisesinde 35 saat Bilgisayarlı Muhasebe alanı öğrencilerinin branş dersi varsa ve 1 muhasebe öğretmeni ve 1 turizm öğretmeni varsa 35 saatin hepsine muhasebe öğretmeni girer. Herkes kendi dersine girsin kimsenin başka branşta ki derserde gözü olmasın. Örneğin bilgisayarda yazı dersine girebiliriz diyorsunuz girersiniz ama kendi alanınız öğrencilerinin bilgisayarda yazı dersine girersiniz.

TTEF den 2 yıl önce mezun olan bir Muhasebe Öğretmeni olarak diyorum ki Turizm öğretmenlerinin muhasebe bilgisi kesinlik yok (Kendisini geliştirmiş sonradan uhasebeyi öğrenmiş olanlar hariç)

Muhasebe öğretmeni 20+20 saatine girer eğer ders kalırsa Turizm öğretmeni girer kalan derslere. Eğer sizin alanınız ise siz girersiniz 20+20 saatinize ve kalan ders okulda ders alamayan muhasebe öğretmenine verilir. Eğer ders kalmazsa muhasebe öğretmenide norm fazlasıysa başka okula gider veya okulda olan derslere razı olur

Ayrıca konuyla alakası yok ama Ticaret liselerindeki ve ÇPL lerdeki bilgisayar öğretmenlerininde bizim derslerde gözü var ve idareyle arası iyiyse derslerimize giriyorlar (Bilgisayarda yazı ve Bilgisayarda Ofis)

Ticaret liselerinde Meslek yüksek okulu mezunları ve açıköğretim işletme mezunları muhasebe öğretmeni olarak çalışıtırılıyor bu konu zaten çok daha vahim bir konu.

Muhasebe öğretmenlerinin derslerine diğer branşlardaki öğretmenlerin ve ücretli öğretmenlerin ((öğretmen demek doğru değil ama yinede diyelim (Meslek Yüksek okulu mezunları ve Açıköğretim mezunları)) girmesinden dolayı iki yıldır muhasebe öğretmeni ataması yapılmadı (son 3-4 aydır biraz atama oldu ama) 300-400 Muhasebe ve Finansman Öğretmenliğini bitirmiş sınıf arkadaşalarım atama bekliyor.

Herkes kendi işine baksın ve kendi öğretmenliğini yapsın.

(Biraz uzun yazdım burdaki arkadaşalar üstüne alınmasın bu yazdıklarımı 2 yıldır atanamadığım için yazdım mart ayında atandım ama çok zor oldu. Muhasebe ve Finansman öğretmenliğini bitirmiş ve boşta gezen arkadaşalarımı görünce çok üzülüyorum ve arkadaşlarımın boşta gezmesine bir nebze olsun neden olan insanlara bu yazdıklarım. Çünkü sınıfta 169 kişi vardı, bu kişilerin yalaşık 110-120 kişi lisede okul birincisiydi ve ÖSS de derece yapmış insanlardı bu kişilerin o kadar zorluktan sonra birde atanamaması çok vahim bir durum. Devrik cümleler kurmuş olabilirim kusura bakmayın)


hedear
Aday Memur
24 Nisan 2009 23:36

Nejatt hocam; kusura bakma ama duygusallığın arkasına sığınarak hangi branş olursa olsun suçlamak hiç doğru değil. Forumu iyi okunmanızı ve iyi değerlendirmenizi öneririm. Başından beri şunu söylüyorum: "Herkes kendi eğitim aldığı alanda derse girmelidir" Fakat siz daha çok küçük bir çocukken ticaret liselerine atanan ve 54 ayrı derse girme yükümlülüğü olan bürocu ve turizmci arkadaşlara "Siz bizi çekemiyordunuz zaten" diyemezsiniz.

Son birkaç yıl hariç Ticaret liselerinin öğretmen ihtiyacı bürocu-turizmci öğretmen arkadaşlarla karşılandı. Şimdi de "senin okulunda Muhasebe finansman alanının dış ticaret dalı varsa sen Bil. yazı, ofis Prg , ticari belgeler, kurumsal başvurular gibi derslere girebiliyorsun yoksa yine Muhasebe finansman alanının bilgisayarlı muhasebe dalının aynı derslerine giremiyorsun" denemez. Bu saçmalıktır. Bir öğretmen, müfredatları, modülleri hatta isimleri tıpa tıp aynı olan derslere dala göre girer veya giremez denemez. (Bu benim görüşüm)

Yıllardır ticaret liselerinde ders veriyorum. birkaç yıldır(Megepe geçiş)"yok sen bu derse giremezsin" muhabbetin sıkıldım ve kendi branşımda Otelcilik ve turizm meslek lisesine geçmeye çalışıyorum. Ama bırakmıyorlar ki. Müdürlerin işine geliyor çünkü. Norm fazlası göstermeyip sana ıvır zıvır ne ders varsa veriyorlar. Maksat dersler boş geçmesin. Koordinatörlük de yok. Ne güzel? İl içi tayinde yine And. Otelclk görünmüyor. Buyrun atayın bizi...

"Eğer bir Ticaret Lisesinde 35 saat Bilgisayarlı Muhasebe alanı öğrencilerinin branş dersi varsa ve 1 muhasebe öğretmeni ve 1 turizm öğretmeni varsa 35 saatin hepsine muhasebe öğretmeni girer" doğru demişşsin.

Ama işler senin anlattığın gibi olmuyor maalesef. Muhasebe öğretmeni "ben 20-25 saat derse gireceğim" diyor gerisini koordinatörlük verin diyor. Turizmci ve bürocu arkadşlarda kalan dersleri paylaşıyor. Nejatt hocam; daha çok gençsin. Sadece önündeki olaylarla yorum yapma. Türkiyenin dört bir köşesinde neler oluyor? diye bi düşün. Saygılar...


antalyafb
Aday Memur
25 Nisan 2009 00:09

arkadaşlar bu konuyu yeni fark eden bir konaklama seyahat öğretmeni olarak ve bu branşın sıkıntılarını yıllardır yaşayan birisi olarak ben de bir şeyler yazmak istedim. bu konuda eğer bizim çalışmamız gereken esas okullar olan anadolu turizmlere atarlarsa problem kalmaz. ama her atama döneminde il içi il dışı ya da özür grubu biz konaklama seyahat öğretmenlerine(çpl ve ticaret liselerinde çalışanlar) turizm liseleri açılmıyor. biz de mecburen muhasebenin derslerine giriyoruz. nerdeyse muhasebe öğretmeni olduk. herhalde böyle giderse turizm otelcilikte çalışamadan emekli olacağız. konuya bir de bu açıdan bakıp değerlendirmek lazım.

Toplam 24 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi