Editörler : crops35
26 Temmuz 2012 13:00

Yardımcı Hizmetler Sınıfı için Kanun Metni

1- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 36.Maddesinin 8. Fıkrasına(Yardımcı Hizmetler Sınıfı Fıkrasına) Eklenen Fıkra (Ek fıkra:18/5/1994-KHK-527/1 md.;Mülga:28/2/1995 -4081/3 md.) ile birçok Kurum Temizlik, Kalorifer yakma gibi işlerini yani, Yardımcı Hizmetler Sınıfının yapması gereken işleri İhale yoluyla yaptırmakta olup, Yardımcı Hizmetler Sınıfında Memura İhtiyaç duymamaktadır. İhale yapamayan Kurumlara İhale açma yetkisi verilerek bu şekilde işlerin daha hızlı yürümesi sağlanmış olacaktır.

2- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre İhaleyi Kazanan Şirket, Personelini İşe alırken, İşin Ustası olmasına dikkat ettiği için Kurumlarda işlerin, Usta tarafından Orijinal olarak yapıldığı, İşlerin aksamadığı görülmektedir. Aynı şekilde gerekli olmayınca Hizmet Alım Personeli tarafından sevk ve izin kullanmamakta olup, Kurum İşlerinin hızlı yürümesine yardımcı olmaktadır. Oysa Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki Devlet Memuru, İşin Ustası olmadığı için Acemilik çekmekte, Acemiliği dolayısıyla Kuruma zarar verebilmektedir. Aynı zamanda gerek Sevk, gerekse İzin alarak İşlerin aksamasına neden olmaktadır.

3- Ülkemizin Sosyo-Ekonomik durumu göz önüne alınacak olursa, Liseyi Ekonomik olarak zorlanarak bitiren bir kişinin, KPSS Kursuna gitmesi mümkün olmadığı, bu durumun Ülkemizde Rekabet eşitsizliği oluşturduğu aşikârdır. Çözüm olarak İhale yoluyla, Ekonomik olarak zorlanan kişilere Şirket Personeli olarak iş imkânı sağlamaktır. Bu günkü sistemde bu durum kısmen yapılmakta olup, Bundan sonraki düzenlemede bu tip Personel alımlarını arttırmak gereklidir. Böyle bir durum eşitsizliği kısmen önlemiş olacaktır.

4- Yörenin Sosyal ve Kültürel Yapısını bilen bir Kişi için, O yörede çalışmak uzun zamanlı ve kolay olurken, Yörenin Sosyal ve Kültürel Yapısına Fransız kalan Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki bir Memur için o yörede çalışmak oldukça zor olmaktadır. Bu durum işlerin aksamasına sebep olmaktadır.

5- İhale yoluyla Personel çalıştırmak, Kadrolu olarak Personel çalıştırmaktan daha Ekonomiktir.

6- KPSS Sınavı ile Yardımcı Hizmetler Sınıfına atanan Memurlar, Ben Memur oldum düşüncesi ile görevine başlamakta olup, Temizlik yapmak, Kalorifer Yakmak gibi işleri yapmaya başlayınca oldukça büyük bir hayal kırıklığına uğramaktadırlar. Bazı Memurların İstifa etmesi, Bazı Memurların gönülsüz olarak iş yapmaları sonucu, Kurumlarda işlerin aksamasına neden olmaktadırlar. Bu durum Kurum içi huzursuzluğu beraberinde getirmektedir.

7- KPSS Sınavı bilindiği gibi Bilgi ölçme sınavı olup, Kişinin belli konulardaki Becerilerini ölçmemektedir. Bu durum Yüksek Puan alan bir kişinin becerisi olmadan sadece bir Sertifika ile veya Sertifikasız olarak Yardımcı Hizmetler Sınıfına atanmasına olanak sağlamakta; ancak Atama Yapıldıktan sonra Kişinin Becerisi olmadığı ortaya çıkınca, olaya ?Ekmek Davası? olarak bakılmakta, Kişinin Ekmeği ile oynanmak istenilmediği için Kişi hakkında iyi niyet dâhilinde soruşturma açılmamaktadır. Sonuç olarak bu durum, Kurumun İşlerinin yürümesini maalesef yavaşlatmaktadır.

8- Toplumumuz 657 Sayılı Kanunla Kadrolu olarak Yardımcı Hizmetler Sınıfına atanan kişilere Devlet Memuru Nazarıyla bakmakta olup, bu Kişinin Temizlik, Kalorifer Ateşleme vb. işleri yaptığını görünce şaşırmakta, bir Devlet Memurunun bu tarz işleri neden yaptığını anlayamamakta, bu durumu yadırgayarak sorgulamaktadır. Hizmet alım Personeli için böyle bir durum söz konusu değildir.

9- Bir İşi Ustası olan Ehline en Ekonomik tarife ile yaptırmak mümkün iken, Ehil olmayan bir Kişiye Ekonomik olmayan bir tarife ile yaptırmak Mantıklı bir iş değildir.

10- Bugün itibariyle Yardımcı Hizmetler Sınıfına ait hiçbir Devlet Memuru bulunduğu sınıftan memnun değildir. Ama ?Ekmek Davası? olduğu için istifa edememektedirler. Aynı şekilde Müdürlerde emrindeki Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki Devlet Memurlarının yaptığı işlerden memnun kalmamakta olup, İhale yoluyla alınan Şirket Personelinin daha verimli ve etkin çalıştıklarını ifade etmektedirler.

11- Devlet Memuru Devleti Temsil ettiği için Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki Kaloriferci unvanına sahip Devlet Memuru temiz ve ütülü elbise giymek zorundadır; Oysa Kaloriferci işi gereği görevi başında temiz ve ütülü elbiseyi sürekli giymesi mümkün olmamaktadır, bu durum Kalorifercinin Kirli Elbise ile Devleti Temsil etmesine, sonuç olarak da Devletin Manevi Şahsiyetinin zedelenmesine neden olmaktadır. Oysa Kalorifer işi Hizmet alım Personeli ile yürütülerek Devletin Manevi Şahsiyeti zedelenmemiş olur.

12- Devlet Memurları Kanunun Yardımcı Hizmetler Sınıfı hariç diğer bütün sınıfları Memurluğu temsil ederken, Yardımcı Hizmetler Sınıfı maalesef Memurluğu Temsil etmemekte olup, bir nevi İşçiliği temsil etmektedir; çünkü düz İşçi ile Yardımcı Hizmetler Sınıfı aynı işi yapmaktadır. Bu durum 657?de bir tezatlık oluşturmaktadır. Bu Tezatlığı ortadan kaldırmak gerekiyor.

13- Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan kişilerin yabancı yörelerde uzun süre kalmayarak, Kendi yörelerine tayin istemeleri açıkça gösteriyor ki, her yöre için en uygun personel, o yörenin kültürünü bilen ve o yörede ikamet eden kişilerin Hizmet alım Yöntemiyle çalıştırılmasıdır.

14- Devletimizin Kadrolu olarak Memur çalıştırma Politikası, Yardımcı Hizmetler sınıfı hariç diğer Sınıflarda devam ettirilmesi mümkündür.

15- Siyasi nedenlerle bazı Yöneticiler, Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki Memurlar arasında ayrım yaparak, Kişisel çıkarlarına uygun bir şekilde, Kimi Hizmetliyi Evrak işinde, Kimi Hizmetliyi Temizlik işinde çalıştırarak, Anayasamızın Eşitlik İlkesini bozmakta, aynı zamanda Memurlar arasında ayrımcılık yapmaktadır. Bu durum Toplumun Devletimize olan güvenini sarsmaktadır. Bu tür Kişisel çıkarları önlemek için Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki Memurların Genel İdari Hizmetleri Sınıfına alınması, Temizlik işlerini ise İhale ile Hizmet Alım Personeline yaptırılması gerekmektedir.

16- Geçmiş Yıllarda Yardımcı Hizmetler Sınıfında bulunan bazı Hizmetliler ve Kaloriferciler Valilik Oluru ile Genel İdare Hizmetleri Sınıfına geçmiş olup, Memur Statüsünü almış bulunmaktadırlar.

17- Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki Memurlardan Devletimizin herhangi bir kazancı yokken, bu kadar gereksiz yükün Devletimize yüklenmesi gerçekten Kamu Vicdanını yaralamakta olup, acilen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda yapılacak bir değişiklikle, Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki bütün Kişilere Memur Statüsü verilerek Genel İdari Hizmetler Sınıfına alınmasını sağlamak, Kadrolu Yardımcı Hizmetler Sınıfının kapanmasını sağlayacak bir düzenlemeye gitmek ve Yardımcı Hizmetler Sınıfının İşlerini İhale yoluyla Hizmet Alım Personeline yaptırmak, Kamu Vicdanını Rahatlatacaktır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Devlet Memuru olan Hizmetli, Kaloriferci ve Bekçilerin bulundukları konumdan bir üst sınıfa atlatılarak, Türkiye Cumhuriyeti Devletine yakışır bir Memur Statüsü kazandırarak, Kamu Kurumlarında İşlerin daha Hızlı bir şekilde yürümesini sağlamak.

MADDE 2- Yürürlük Maddesidir.

MADDE 3- Yürütme Maddesidir.

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 36. Maddesinin 8. Fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Bütün Kamu Kurumları, her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma islerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ve işletilmesi ve Benzeri Nitelikteki Hizmetleri yaptırmak veya kurumlarda, çarşı ve mahallerde koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü Personelleri üçüncü şahıslara ihale yoluyla gördürülmesi (İhale Açarak Hizmet Alım Yöntemiyle Karşılamak) zorundadır.

Kamu Kurumlarında 657 Sayılı Kanunun 36. Maddesindeki 8. Fıkrasında belirtilen Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki Kadrolu Çalışan Personellerin tamamı, Memur Statüsü Hakkını Kazanarak Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçerler.?

MADDE 2- Bu Kanun Yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun Hükümlerini Bakanlar Kurulu Yürütür.


hizliadam
Şef
26 Temmuz 2012 13:27

kardeşim bu teklifi veren kim ve ne zaman verilmişti?


yaren101
Aday Memur
28 Temmuz 2012 15:45

Bu nedir bir teklif mi? teklifse kim yapmış Lütfen bu konuyu biraz açarmısınız

28 Temmuz 2012 15:52

gokmence nedir bu açıklarmısın hangi parti ne zaman vermiş ?


gokmence
Aday Memur
29 Temmuz 2012 15:15

bu hazırlnan ve sunulmak istenen bir teklif kimse veremedi hala bir milletvekili arıyoruz bu teklifi vermek için.


boti56
Aday Memur
01 Ağustos 2012 09:29

gökmence emeğine sağlık,inşallah o günleride göreceğiz


ravaha
Yasaklı
01 Ağustos 2012 10:24

gerçekten çok beğendim...


mustafa3749
Aday Memur
01 Ağustos 2012 12:29

bu yazı çoktanberi dolaşıyor ortalıkta .icraat lazım icraat.


erdiyld
Aday Memur
03 Ağustos 2012 11:49

arkadailar merhaba ortaöğretim kpssye giren ve yardımcı hizmetler sınıfına atanan bir kişi lisans mezunu olduktan sonra yeniden kpss ye girerek genel idare kısmına geçebilir mi ve geçmek isterse kurum muvafakati gerekir mi?


serdartugsuz
Yasaklı
03 Ağustos 2012 16:27

evet lisans mezunu olarak kpss girip bir üst sınıfı kazandığınız takdirde kurum muvafakati almak şartıyla atanabiliyorsunuz. genelde kurumlar muvafakat vermiyor ancak bu konuyla ilgili bir çok emsal mahkeme kararı mevcut.uğraşırsan herşekilde atanırsın.


yusdi
Kapalı
04 Ağustos 2012 01:48

Merhaba arkadaşlar bu kanun metnini hazırlayanlardan Allah razı olsun inşallah T.B.M.M ye verecek birde vekil bulunurda bu iş kökden çözülür inşallah. Arkadaşlar benim sormak istediğim bir şey var lütfen bu konuda net bilgisi olan arkadaşlar beni aydınlatsın şimdiden teşekkürler.

28.12.2001 tarihinde ortaokul mezunu olarak yhs sınıfında 14/3 derece kademe olarak iş başı yaptım. 22.09.2003 tarihinde asaletim tastik oldu. 28.12.2003 tarihinde 13/1 oldum 10 yıl 1 ay 6 gün bağkur saydırdım dereceme etki etmedi 2004 de 13/2 2005 de devlet 1 derece verdi 12/2 sonra 2005 de 12/3 2006 da lise bitirdim 1 dik 1 yan dediler 10/1 oldum ve 8/1 ne kadar bu şekilde her yıl sonunda düştüm şimdi ise 2 yıllık ön lisans bitirdim 14.07.2012 tarihinde iş yerine verdim 2 dik 2 yan verdiler 6/3 oldum ve bana 5 olacaktın ama emsale takıldın dediler derecem ve kademem doğrumu arkadaşlar bu konuda beni lütfen aydınlatırmısınız. 5 e düşsem ek ödemen artacak dediler ağustos maaşıma ve ek ödememe ne kadar yansır bana bilgi verirseniz menmun olurum temmuz maaşım 3.derece özürlüyüm 1308,45 tl ek ödemem 472 tl şimdiden teşekkürler.


yusdi
Kapalı
04 Ağustos 2012 17:36

Merhaba arkadaşlar bu konuda bilgisi olan yokmu sayın editör sizindemi bilginiz yok beni aydınlatamayacakmısınız


gokmence
Aday Memur
08 Ağustos 2012 12:29

1- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 36.Maddesinin 8. Fıkrasına(Yardımcı Hizmetler Sınıfı Fıkrasına) Eklenen Fıkra (Ek fıkra:18/5/1994-KHK-527/1 md.;Mülga:28/2/1995 -4081/3 md.) ile birçok Kurum Temizlik, Kalorifer yakma gibi işlerini yani, Yardımcı Hizmetler Sınıfının yapması gereken işleri İhale yoluyla yaptırmakta olup, Yardımcı Hizmetler Sınıfında Memura İhtiyaç duymamaktadır. İhale yapamayan Kurumlara İhale açma yetkisi verilerek bu şekilde işlerin daha hızlı yürümesi sağlanmış olacaktır.

2- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre İhaleyi Kazanan Şirket, Personelini İşe alırken, İşin Ustası olmasına dikkat ettiği için Kurumlarda işlerin, Usta tarafından Orijinal olarak yapıldığı, İşlerin aksamadığı görülmektedir. Aynı şekilde gerekli olmayınca Hizmet Alım Personeli tarafından sevk ve izin kullanmamakta olup, Kurum İşlerinin hızlı yürümesine yardımcı olmaktadır. Oysa Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki Devlet Memuru, İşin Ustası olmadığı için Acemilik çekmekte, Acemiliği dolayısıyla Kuruma zarar verebilmektedir. Aynı zamanda gerek Sevk, gerekse İzin alarak İşlerin aksamasına neden olmaktadır.

3- Ülkemizin Sosyo-Ekonomik durumu göz önüne alınacak olursa, Liseyi Ekonomik olarak zorlanarak bitiren bir kişinin, KPSS Kursuna gitmesi mümkün olmadığı, bu durumun Ülkemizde Rekabet eşitsizliği oluşturduğu aşikârdır. Çözüm olarak İhale yoluyla, Ekonomik olarak zorlanan kişilere Şirket Personeli olarak iş imkânı sağlamaktır. Bu günkü sistemde bu durum kısmen yapılmakta olup, Bundan sonraki düzenlemede bu tip Personel alımlarını arttırmak gereklidir. Böyle bir durum eşitsizliği kısmen önlemiş olacaktır.

4- Yörenin Sosyal ve Kültürel Yapısını bilen bir Kişi için, O yörede çalışmak uzun zamanlı ve kolay olurken, Yörenin Sosyal ve Kültürel Yapısına Fransız kalan Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki bir Memur için o yörede çalışmak oldukça zor olmaktadır. Bu durum işlerin aksamasına sebep olmaktadır.

5- İhale yoluyla Personel çalıştırmak, Kadrolu olarak Personel çalıştırmaktan daha Ekonomiktir.

6- KPSS Sınavı ile Yardımcı Hizmetler Sınıfına atanan Memurlar, Ben Memur oldum düşüncesi ile görevine başlamakta olup, Temizlik yapmak, Kalorifer Yakmak gibi işleri yapmaya başlayınca oldukça büyük bir hayal kırıklığına uğramaktadırlar. Bazı Memurların İstifa etmesi, Bazı Memurların gönülsüz olarak iş yapmaları sonucu, Kurumlarda işlerin aksamasına neden olmaktadırlar. Bu durum Kurum içi huzursuzluğu beraberinde getirmektedir.

7- KPSS Sınavı bilindiği gibi Bilgi ölçme sınavı olup, Kişinin belli konulardaki Becerilerini ölçmemektedir. Bu durum Yüksek Puan alan bir kişinin becerisi olmadan sadece bir Sertifika ile veya Sertifikasız olarak Yardımcı Hizmetler Sınıfına atanmasına olanak sağlamakta; ancak Atama Yapıldıktan sonra Kişinin Becerisi olmadığı ortaya çıkınca, olaya ?Ekmek Davası? olarak bakılmakta, Kişinin Ekmeği ile oynanmak istenilmediği için Kişi hakkında iyi niyet dâhilinde soruşturma açılmamaktadır. Sonuç olarak bu durum, Kurumun İşlerinin yürümesini maalesef yavaşlatmaktadır.

8- Toplumumuz 657 Sayılı Kanunla Kadrolu olarak Yardımcı Hizmetler Sınıfına atanan kişilere Devlet Memuru Nazarıyla bakmakta olup, bu Kişinin Temizlik, Kalorifer Ateşleme vb. işleri yaptığını görünce şaşırmakta, bir Devlet Memurunun bu tarz işleri neden yaptığını anlayamamakta, bu durumu yadırgayarak sorgulamaktadır. Hizmet alım Personeli için böyle bir durum söz konusu değildir.

9- Bir İşi Ustası olan Ehline en Ekonomik tarife ile yaptırmak mümkün iken, Ehil olmayan bir Kişiye Ekonomik olmayan bir tarife ile yaptırmak Mantıklı bir iş değildir.

10- Bugün itibariyle Yardımcı Hizmetler Sınıfına ait hiçbir Devlet Memuru bulunduğu sınıftan memnun değildir. Ama ?Ekmek Davası? olduğu için istifa edememektedirler. Aynı şekilde Müdürlerde emrindeki Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki Devlet Memurlarının yaptığı işlerden memnun kalmamakta olup, İhale yoluyla alınan Şirket Personelinin daha verimli ve etkin çalıştıklarını ifade etmektedirler.

11- Devlet Memuru Devleti Temsil ettiği için Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki Kaloriferci unvanına sahip Devlet Memuru temiz ve ütülü elbise giymek zorundadır; Oysa Kaloriferci işi gereği görevi başında temiz ve ütülü elbiseyi sürekli giymesi mümkün olmamaktadır, bu durum Kalorifercinin Kirli Elbise ile Devleti Temsil etmesine, sonuç olarak da Devletin Manevi Şahsiyetinin zedelenmesine neden olmaktadır. Oysa Kalorifer işi Hizmet alım Personeli ile yürütülerek Devletin Manevi Şahsiyeti zedelenmemiş olur.

12- Devlet Memurları Kanunun Yardımcı Hizmetler Sınıfı hariç diğer bütün sınıfları Memurluğu temsil ederken, Yardımcı Hizmetler Sınıfı maalesef Memurluğu Temsil etmemekte olup, bir nevi İşçiliği temsil etmektedir; çünkü düz İşçi ile Yardımcı Hizmetler Sınıfı aynı işi yapmaktadır. Bu durum 657?de bir tezatlık oluşturmaktadır. Bu Tezatlığı ortadan kaldırmak gerekiyor.

13- Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan kişilerin yabancı yörelerde uzun süre kalmayarak, Kendi yörelerine tayin istemeleri açıkça gösteriyor ki, her yöre için en uygun personel, o yörenin kültürünü bilen ve o yörede ikamet eden kişilerin Hizmet alım Yöntemiyle çalıştırılmasıdır.

14- Devletimizin Kadrolu olarak Memur çalıştırma Politikası, Yardımcı Hizmetler sınıfı hariç diğer Sınıflarda devam ettirilmesi mümkündür.

15- Siyasi nedenlerle bazı Yöneticiler, Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki Memurlar arasında ayrım yaparak, Kişisel çıkarlarına uygun bir şekilde, Kimi Hizmetliyi Evrak işinde, Kimi Hizmetliyi Temizlik işinde çalıştırarak, Anayasamızın Eşitlik İlkesini bozmakta, aynı zamanda Memurlar arasında ayrımcılık yapmaktadır. Bu durum Toplumun Devletimize olan güvenini sarsmaktadır. Bu tür Kişisel çıkarları önlemek için Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki Memurların Genel İdari Hizmetleri Sınıfına alınması, Temizlik işlerini ise İhale ile Hizmet Alım Personeline yaptırılması gerekmektedir.

16- Geçmiş Yıllarda Yardımcı Hizmetler Sınıfında bulunan bazı Hizmetliler ve Kaloriferciler Valilik Oluru ile Genel İdare Hizmetleri Sınıfına geçmiş olup, Memur Statüsünü almış bulunmaktadırlar.

17- Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki Memurlardan Devletimizin herhangi bir kazancı yokken, bu kadar gereksiz yükün Devletimize yüklenmesi gerçekten Kamu Vicdanını yaralamakta olup, acilen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda yapılacak bir değişiklikle, Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki bütün Kişilere Memur Statüsü verilerek Genel İdari Hizmetler Sınıfına alınmasını sağlamak, Kadrolu Yardımcı Hizmetler Sınıfının kapanmasını sağlayacak bir düzenlemeye gitmek ve Yardımcı Hizmetler Sınıfının İşlerini İhale yoluyla Hizmet Alım Personeline yaptırmak, Kamu Vicdanını Rahatlatacaktır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Devlet Memuru olan Hizmetli, Kaloriferci ve Bekçilerin bulundukları konumdan bir üst sınıfa atlatılarak, Türkiye Cumhuriyeti Devletine yakışır bir Memur Statüsü kazandırarak, Kamu Kurumlarında İşlerin daha Hızlı bir şekilde yürümesini sağlamak.


esra19_87
Aday Memur
08 Ağustos 2012 12:51

KALDIRSALARDA KURTULSAK ARTIK.......


yaren101
Aday Memur
10 Ağustos 2012 18:56

çok güzel bir çalışma öncelikle tebrik ederim bende kopyalayıp farklı yerlere mail atıyorum.İnşeallah emekleriniz boşa gitmez.


boti56
Aday Memur
16 Ağustos 2012 10:49

arkadaşlar hep birlikte yapmassak bişey olaçağı yok.yaren nerelere mail atıyorsun bizde atalım.


mustafa3749
Aday Memur
16 Ağustos 2012 11:06

ARKADAŞLAR BİMERE HER GÜN ATALIM SONUC ALACAZ İNŞALLAH.


mmdr40
Aday Memur
16 Ağustos 2012 11:35

bimere e mail attım


melek_82
Aday Memur
16 Ağustos 2012 15:07

mail atmak için bimer dışında neler olabilir.alternatifleri arttıralım şansımız o kadar çok olur.en kısa zamanda kaldırılması umuduyla birlikte çaba gösterelim arkadaşlar.ben elimden ne geliyorsa yapmaya her zaman hazırım. bimer dışında neler olabilir cevap bekliyorum arkadaşlar.


mmdr40
Aday Memur
16 Ağustos 2012 15:10

milletvekillerine mail atabilirsiniz bimer dısında ben attım


melek_82
Aday Memur
16 Ağustos 2012 15:18

mmdr40

saol hadi hayırlısı bakalım işe yarar belki

Toplam 31 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi