Editörler : crops35
20 Nisan 2010 02:48

Hizmetli Kimdir? Görev ve Hakları Nelerdir?

Hizmetli GÖREVLERİ -Büro, bina ve çevresinin periyodik temizlik işlerini yapmak. -Evrak ve dosyaları ilgili yerlere götürmek, getirmek evrakın gizliliğini ve emniyetini sağlamak. -Hizmetin etkin ve verimli yürütülmesini sağlamak bakımından diğer personele yardımcı olmak. -Amirlerince verilecek benzer görevleri yapmak, şeklinde tanımlanıyor kamu literatüründe.

Ayrıca hizmetlilerin, çoğu memur haklarından muaf oldukları, normal mesai saatlerinden önce ve mesai saatinin bitiminden sonra bile çalıştırılabildikleri söylenmektedir.Görevde yükselme ve kurumlar arası geçiş imkanlarının ise gayet zor bir istisna şeklinde olduğuda belirtilmektedir.

Bu konuda kesin bilgili arkadaşlar yorumlarını bu satırlara aktarırsa birçok kişinin aklındaki soru işaretleri aydınlanmış olacaktır.Bilmeyenlerde boştan yere laf kalabalığı yapmazlar ise daha uygun olur.


cexor
Yasaklı
20 Nisan 2010 18:56

temizlik işleri derken bunu tanımlarmısınız !?

*- yani masanın tozunu almak ile paspas yapmak arasında fark var

*- dışarıdan WC için tuvalet kağıdı almak ile gidip WC temizlemek arasında arasında çok büyük fark var !

valla temizlik işi bana uymaz ama yinede şansıma ne düşecek diye bakarım baktım bana hademem işi verirlerse istifamı vermek zorunda kalırım zaten yardımcı hizmetlerde yükselme ihtimaliniz yok ! :(

21 Nisan 2010 01:58

Burda belirtilen temizlik genel anlamda kullanılmış cexor kardeşim.

Yani, wc de temizler , masa tozuda alır, bahçede ot da yolar ,paspas ta yapar vs... yani kısaca , müdürün seni sorumlu kıldığı bu tip işlerin hepsinden mükellefsin.


Sputnik_007
Kapalı
21 Nisan 2010 10:32

Bu konuda merak edilenler ilgili kurumun personel yönetmeliğine bakabilir. Orada her pozisyonun görev tanımı mevcuttur.

21 Nisan 2010 15:53

hala anlamış değilim sizce bi engelli nasıl hizmetli olur varsayalım ki sınava başvuran aday sınavı kazandı ve ona hangi aklı evveL kişi sen hizmetlisin getir götür yapacakısn yada paspas yapacaksın diye bilir bu kanuni olarakl suç değilmir kişiyi psikolojik baskı ile yıLdırmak değilmidir şayet işe giren şahıs o işi yapamaz ise istifa etmek zorunda kalır mı ve kalırsada dava açarak bir hak kazanabilir mi

editör arkadaşım şu konularda milleti aydınlatırsan sevinirim milletin kafasındaki soru işaretlerini gidermiş olursunuz

21 Nisan 2010 17:02

Şimdi Piri reis kardeşim, ızdırabını anlıyor ve paylaşıyorum ama düşüncelerinde ve iddaa larında yanılıyorsun.

Devlet kadrosuna giren bir kişi, o kadroya bağlı kanun maddesinin şartlarını kabul etmiş sayılır.Mesela 657 tabi memurların bazı hakları ve mesuliyetleri kanun maddelerinde belirtilmiştir ve bunun aksine kimse hüküm koyamaz yaptırım uygulayamaz, yani kimse kanunlara ve yönetmeliklere karşı çıkamaz. Bu nedenle sende olurda hizmetli olursan , o kadroya bağlı kanun ve yönetmelik şartlarını kabul etmiş olursun ve bu nedenlede kafana göre hiçbir konuda hak talep edemezsin.Kaldı ki ,hizmetli kadrosunun açılımını konu başlığında bir resmi siteden alıntı yapıp ekledim ve burdada senin karşı çıktığın konulara hizmetli dahil ediliyor, hizmetli ünvanın görevi,icabı,yapacağı işler bunlardır zaten.Yani bir benzetme yapacak olursak, belediye ye temizlik işçisi için başvuruyorsun ve sonrada ben süpürgeye ellemem ve bunda haksızlık var diyorsun.Bu nedenle , bu belirttiğin konu ne bir suç içeriği içerir nede bir dava konusunu içerir, ortada bir haksızlık yok çünkü.Sonuç olarak, bir kişi başvuracağı kadronun önce şartlarını iyi araştırıp bilmeli ve uygunsa başvurmalıdır, çünkü devlet kimsenin kafasına silah dayayıp bu şartları kabul edeceksin ve çalışacaksın demiyor, sadece imkan sunuyor kabul eden eder , etmeyen etmez diyor.Hizmetli ünvanıyla büro memuru ( masabaşı memuru) arasında çok fark var.

21 Nisan 2010 17:27

ozaman buda demek oluyoki ortopedik engellinin hiç bir şansı yok acaba bu kadroları açan şahıslar hiç düşünmemişlermiki bu durumu ne diyeyim eger duru m böyleyse hiç bir ortopedik engelli boşa heveslenmemeli

22 Nisan 2010 01:50

Evet değerli dostum sana yine katılıyorum, ortapedik engellilerin durumu çok derin bir soru işaretiyle gizlenmiş durumda.Yani kanun ve yönetmeliklere bakacak olursak bu sonuç çıkıyor.

22 Nisan 2010 20:18

arkadaşlar bu yapılan alım tam anlamı ile bir rezalettir Meb i aradım görüştüm ve yetkilin anlattığına göre Yürüme engelli tekerlekli sandalyeli koltuk degnekli bir kişinin bu işe alınmayacagını işin niteliği gereği temizlik yapabilecek kişilerin başvurularının kabul edilecegini söyledi

bunun sebebininde özürlü memur alımı kanundan kaynaklandıgını ve her özürlüyü bu kanunun eşit gördüğünü yürüme zihinsel yada organ eksikliği diye ayırmadıgı için yapılan bu kadro dagılımın bu şekilde haksızlıklar yol açtıgını söyledi

bu durum eger bu şekilde devam ederse lise mezunu ortapedik engelli arkadaşların malesef işe alınamayacagını söyledi

ve bu yönetmeiğin değişmesi için gerekli yerlere ulaşarak bu magduriyeti dile getirmemizi ve yönetmeliğin değişmesi gerekli dedi

arkadaşlar gerekli bakanlıklara ve kurumlara dilekçe mektup faks ile magduriyetimizi dile getirelim aksi halde engelli lise mezunu ortopedik engelli arkadaşlara bu şekilde hizmetli kadroları verilrse asla işe giremez

arkadaşlar bu durumu devlet bakanı Aliye kavaf -- devlet personel başkanlığı ve başbakanlık özürlüler idaresine telefon faks mektup yada dilekçe ile bildirelim


yilmaz038
Memur
22 Nisan 2010 22:03

!...SORU...! Eğitim fakültesi öğrencisiyim Meb hizmetli kadrosu alımına başvurmak istiyorum şayet kazanırsam okulumdan mezun olduktan sonra öğretmen olarak çalışmam mümkün olur mu? Kafam çok karışık Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan aydınlatmanızı bekliyorum teşekkürler.

23 Nisan 2010 00:29

okulundan mezun olduktan sonra öğretmen olarak çalışman mümkün olmaz, çünkü sınavı kazandıktan sonra 15gün mehil müddeti verilir, eğerki 15 gün içersinde kazandığın kuruma kayıt yaptırmazsan elenirsin.Ayrıca zaten öğretmenlik kadrolarına diplomanla başvurabiliyorsun, diploman yoksa nasıl başvuru yapabileceksin.

23 Nisan 2010 00:50

Şimdi burda şöyle bir tartışılması gereken konu var, öğretmenleri anladık ,ellerindeki vasıfla diplomalarla ,bu diplomanın gereğini yapabilecekleri kadroları açıklandı. Fakat önlisanslara büro memurluğu ortaöğretimlerede hizmetli kadrosu veriliyor.Peki neden önlisanslara vasıflarına uygun kadro verilmediği halde ve aynı sınava girildiği halde bile ortaöğretimlerden farklı kadro veriliyor anlamış değilim.Madem diplomalarının karşılığı kadroyu vermeyeceksin o zaman sınavda kim yüksek alırsa o kazansın kardeşim,önlisansın üstünlüğü burda nerde kalıyor, bu durumda 2 grupta eşitlenmiş vaziyette zaten.Sonuçta bu bir normal alımı değilki, bu ;imkanları,gücü yetersiz kalıp tahsilini ilerletemeyen engelli lise mezunlarıyla , biraz daha imkanı olupta tahsilini ilerletebilen engelli önlisans ve engelli lisans mezunu alımı.Birde engelli ilkokul mezunları varki onlar tamamen bitirilmiş.Bunun neresi adaletli?

Nasılki lisanslara öğretmenlik kadrosunu veriyorsan, önlisanslarada ver teknik kadroları, ortaöğretimlerede ver büro memurluğunu, ilkokul mezunlarınada ver hizmetli kadrosunu da bir adalet sağlansın ve kimsenin hakkı yenmesin, emeği boşa gitmesin.


halil_26
Aday Memur
25 Nisan 2010 17:43

resmi dairelerde çalışan memur arkadaşlarımızın bir çoğu hizmetli olarak alınmış ama hizmetli olarak alınan ve hizmetli olarak çalıştırılması gerektiği gibi çalıştırılamayan arkadaşlarımız var yani hizmetli olarak alınıp meur olarak çalıştırılan arkadaşlarımızdan bahsediyorum sonuçta biz ortaöğretim mezunu olan engellilerde hizmetli olarak alınacaz ama herhalde elimize paspas vermezler değilmi?

26 Nisan 2010 01:13

halil kardeşim, öncelikle meb de hizmetlinin görevi nedir? meb hizmetliyi neden kadrosuna alıyor ? gibi soruları bir cevaplarsak, o zaman lise mezunlarının eline paspas verilip verilmeyeceğini anlamış olacaz.

okullarda ve milli eğitim kurumlarında temizlik işlerine kim bakıyor?

yine bu kurumlarda temizliğin haricinde getir götür ve diğer ayak işleri olsun yada küçük bakım onarım işleri olsun ,kim bakıyor ?

cevap: hizmetli

eğerki bu konuda aksini iddaa edecek olan varsa yazsın şu satırlara bizde öğrenelim.

geçen günlerde bir arkadaşımın aracılığı ile bir hizmetliyle sırf bu konuyu konuştum, verdiği cvp aynen şöyle, idare hangi işi verirse onu yapıyorum.

bende şu soruyu sordum, peki masa memurluğu imkanı yokmu dedim, eğerki kurumda açık varsa ve sende o işi yapabilecek kabiliyete sahipsen idareten müdür bey seni atayabiliyormuş.

lise mezunu demek zaten vasıfsız eleman demek değilmiki? yani büro memurluğu ve hizmetli görevinden başka hangi işi idare edebilir, eğerki elinde ayrıyeten bir vasıf yada sertifika vs.. belge varsa, görevde yükselme yaparak şansını deneyebilirsin.

sağlık bakanlığında ve çoğu kurumda durum böyle değil, temizliğe özel şirketler bakıyor,hizmetlilerde masa başında.

26 Nisan 2010 01:30

ayrıca sevgili editörlerimiz , birçok bürokratın dikkatini verdiği şu satırlara, yapılan bu alımda özürlü ilkokul mezunlarına neden hiç şans verilmediği sorusunu sorarlarsa birçok kişin duasını alacaklarından da hiç şüphem yoktur.

yapılacak şu tavsiye yada yazılacak şu cümleler yerinde olmazmıydı,

ilkokul mezunu - hizmetli

lise ve dengi mezunu - büro memurluğu

önlisans mezunları - teknik kadro

önlisans mezunları 2 senesini bir iş yada meslek öğrenmek için harcamadımı, peki neden büro memurluğu? birçok kurum tekniker olarak kadrosuna alırken neden meb bu imkanı tanımadı?

yıllardır meb e alınan lise mezunu düz memurların , bu sene hakkıyla,azmiyle kamuya yerleşecek lise meunlarından farkı neydiki?


hüseyin çalık
Aday Memur
26 Nisan 2010 15:58

İşyerlerinin özürlülerin çalışma şartlarına göre düzenlenmesi

Madde 24- Özürlü memur çalıştırmak zorunda olan kurum ve kuruluşlar çalışma yerlerini özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak şekilde düzenlemek, gerekşi tedbirleri almak ve özürlülerin çalışmaları ile ilgili özel yardımcı ve destekleyici araç- gereçleri temin etmek zorundadır.

Özürlerin çalıştırılacakları işler

Madde 25- Belirli bir mesleği olan özürlülerin meslekleri ile ilgili işlerde çalıştırılmaları esastır.

Belirli bir mesleği olmayan veya mesleğine uygun kadro bulunmayan özürlüler, özür durumlarına göre, yapabilecekleri hizmetlere ait mevcut kadrolarda çalıştırılır. Özürlüler, özürlülüklerini arttıırıcı veya ek özür getirici işlerde çalıştırılamazlar.

Yukarıda "Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelik"in 24. ve 25.maddelerini kopyala yapıştır la aynen alıntıladım. Ayrıca benim raporumda "Uzun süre ayakta durmayı gerektiren işlerde çalışamaz" diye yazıyor.

Sayın Editörümüz,yönetmelik gayet açık ve Antalya Devlet Hastanesinden alınan bir rapor var. Bu ilan la bunlar arasında bir tezatlık yokmu? (Hizmetli kadrosu için)


crazycem
Aday Memur
23 Temmuz 2010 01:57

slm arkadaşlar şuan ki ülkemiz koşulları nedeniyle hayatımızın diğer basamaklarını daha sağlıklı görebilmemiz için hizmetli sınavına girdik ben şuan özel bir fabrikada çalışıyorum inanın sağlık yönünden hertürlü rahatsızlığa maruz kalabilceğim bir iş o yüzden inanın bu zorlukları gördükten sonra devlet işi olsun yeterki olsun diyorum girelim bu hizmetli sınavına ve içimizdeki başarma hırsının bizlere vermiş olduğu güçle 2 yıllık bir açık öğretim okulu bitirelim ve bunun sonunda zaten herşey kendiliğinden gelişir ve bu günleri hatırladığımızda gülüp geçeriz çünkü bizlerin öncelikle evlilik gibi kutsal bir mertebeye ulaşabilmemiz için eşimizi çocuğumuzu mutlu edebilmemiz için sevdiklerimizi kimseye muhtaç etmemek için üzerimize düşen sorumluluklarımızı yerine getirelim söylemek istediğim bir şey daha var arkadaşlar bizi bizden başka kimse anlayamaz özürlülük durumumuzla dalga geçip öyle imalı bakışlar atan imalı laflar ile bizleri üzen insanlara karşı tek dayanağımız bu devlet işi olsun isterim ben kendim için arkadaşlar biliyorum ki sizlerde böyle durumlarla karşılaştınız böyle seviyesiz insanlarla muhatap oldunuz sizlere söyleyeceğim tek şey böyle insanların seviyesine inmeyin bakın kendi önünüze bakın geleceğinize sadece sevdikleriniz için onların mutluluğu için kendimizden fedakarlıklar yaparak yolumuzu çizelim biliyorum çok uzun bir yazı oldu bu ama ne yazık ki hayatımızın gerçekleri bunlar o yüzden eğer içinizde biraz sıkıntı olursa sizlerle paylaştığım bu satırlar gelsin aklınıza anlayalım hayatın zorluğunu ve sımsıkı sarılalım işimize sevdiklerimize ve hayata hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum hayatınızda sizlere başarılar


altun58
Aday Memur
16 Temmuz 2013 12:35

Bir sorum olacak gercekten bilenler yazsın lütfen ben 2yillik olaraktan gib.e hizmetli olarak atandim 2 tane lisans programıni terk ettim kaydim hala bir lisans programı nda devam ediyor bununla birlikte yaklaşık bir ay önce işletme lisans dan mezun oldum yani su an lisans mezunuyum 15-20 güne hizmetliliye baslicam ben bu kadar okumus biriyim ustelik 1 onlisans bir de lisans diplomam var bni hizmtlilikten yukseltmeZlrmi bilgili insanlarin bu konuyla ilgilenmesini rica edyorum saygilar sunarim. ..


eyup atalay
Aday Memur
02 Ağustos 2013 09:09

hiç bir kurum engelli hizmetliyi o dediğiniz işleri yaptırmaz..herkese yapabileceği iş verilir zorla iş verilmez...her zaman engelliler tolere edilir öyle wc paspas olayı yok o taşeron işi...hizmetli ben bu işi engelimden dolayı yapamıyorum dediğinde kimse zorla yaptıramaz...ben vhki im yanımda hizmetlide o işi yapıyor...

Toplam 19 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi