Memurlar.Net - Forum
Engelli Memurlar
Editörler : idealist84  

0
Askerlikten Muaf olupta Askerlik Borçlanması yapabilmek Hakkı ! ( bu gerçek ! :)
   25 Haziran 2008 06:23   Düzenle   Sil

fatih hocanın söylediği gibi "Mucizeler biraz zaman alır !" :)

aşağıda verilen linkleri incelerken lütfen olayı şekil itibariyle değil de !

esas itibariyle düşünün ve değerlendirin!

olayın özünü sorgularsak :

bu kişi askerlikten muaf mı ?

EVET ! :)

askerlikten muaf bir kişiye Askerlik Borçlanması hakkı verilmiş mi ?

EVET ! :)

başka sorum yok ! :)

örnek emsal davalar :

karar yılı : 1990

http://www.danistay.gov.tr/kerisim/ozet.jsp?ozet=metin&dokid=988

karar yılı : 1994

http://www.danistay.gov.tr/kerisim/ozet.jsp?ozet=metin&dokid=1305

karar yılı : 2006

http://www.danistay.gov.tr/kerisim/ozet.jsp?ozet=metin&dokid=27811

şekil ve esas terimleri hakkında en güncel dava örneğine bakırsanız

türban davası esası itibariyle değerlendirilmiş ve karara bağlanmıştır. !

şimdi yapılaması gereken nedir diye soracaksınız

yukarıdaki örnek emsal gösterilen dava sonuçlarını

esastan inceleyecek şekilde bir dava açılması

söz konusu kişilerin fiziki engelli olmadığı halde askerlikten muaf oldukları

askerlikten muaf oldukları halde askerlik borçlanması yapabildikleri ortada olup

aynı şekilde bu durumun Askerlikte muaf olan engelliler içinde bir emsal teşkil ettiği

konusunda esastan bir mahkeme davası açılaması gerekmektedir.

Şimdi davayı kim açacak kim bu işlerle uğraşacak işte bu konuda herkes birbirine baktığını biliyorum ! dava açmak bir dünya işlem gerektiriyor.

Ülkemizde yaklaşık engelli statüsünde 8 milyon insan olduğunu düşünürsek

Engelli statüsünde elbette hukukla uğraşan engelli statüsünde Avukatlarımızın olduğu ortadadır. Peki niye bu konuda daha önce dava açılmamış gibisinde soru çıkıyor karşımıza

Bende bu konuyu kel alaka bir şey ararken ! ( alakasız bir şekilde bir tesadüf ederi buldum.

Eğer bu konuda bir şeyler yapmazsanız bu konuda ben bir şey yaparım yapmasına

Ama işte Engelli statüsünde biri olarak şu ana kadar 1 yıllık sigorta primi ödemek için zor zar

Yeni iş bulmuş ve çalışmakta olan biri olarak açık seçik ve ne olarak şunu söylemek isterimki

Arkadaşlar ben bu konuda dava açarım ama ! :) eğer beni beklerseniz çok beklersiniz ! :)

Çünkü 1 yıllık sigortasını daha yeni tamamlamış biri olarak

1 yıl harici 12 yıl daha çalıştıktan sonra 1+ 12 =13 yıl 13yıl + 2 yılla yakın askerlik borçlanması =15 yıl minimum erken emeklilik süresi ! yani uzun lafın kısası

benim için bu iş 12 yıl sonraki bir iş :) tabi bu olayın tüm engelliler için artısına gelirsek

engelliler 15 yıl yerine 13 yılda emekli olursa 15/2= %7,5 yani bu şu demek

askerlik borçlanmasıyla erken emekli olunması halinde sigortalı 15 yılı bekleyen engelliler

13 yılda emekli olmaya hak kazanmasıyla birlikte 15yılda emekliliği bekleyenlerin sayısının

%7,5 i kadar engellimiz daha çabuk iş ve meslek sahibi olabilmeleri sağlanacaktır.

Bu çok ciddi bir rakam ! şu an 13 yılını tamamlamış bir dünya engellimiz 15 yılımı tamamlayayım da emekli olayım demektedir. Bu konuda aslında Engelli dernekleri ve vakıflarının harekete geçmesi gerekir çünkü bu bir kamu davası niteliğinde

Neredeyse 8 milyon engellimizi ilgilendiren bir konu olmaktadır ! bu açıdan

Şahsen benim bu konuda acelem yok ve dahası bu konuda aslında bizlerin haklarını savunan

Derneklerin vakıfların ve sivil toplum oluşumlarının bu konuda harekete geçmesini öneriyorum. Lütfen bu mesajı bağlı bulunduğunuz Derneklerin vakıfların ve sivil toplum oluşumlarına bildiriniz !

Saygılarımla ve Sevgilerimle :)

cexor
   25 Haziran 2008 15:11   Düzenle   Sil

askerlik borçlanması ney oluyor.....

emrecan_5858
   25 Haziran 2008 15:39   Düzenle   Sil

askerlik borçlanması normalde askerliğini yapmış kişilere daha sonrada askerlik süresi kadar sanki bir işte çalışmış gibi SSK Primi ödeme hakkı tanınır.

akla gelen şu kelilde sorular gelebiliyor

yoksa askerlik bir işmi dirki askerlik süresini kadar sigorta ödenebilinmekte !? veya askerlik zorunlu bir vazife nedeniyle kişi ticari açıdan iş yapılamadığı süre içinmi daha sonrada haklarının korunması için askerlik süresi kadar geçmişe dönük sigorta ödeme hakkı verilmekte !?

bunun cevabını açıkası bende bilimiyorum

o zaman bu mantığa göre zorululuk durumlarını göz önüne alırsak mantık söyle söyler Engellilere ve Hükümlülere

çalışamadıkları süreler içinde geçmişe dönük sigorta prim ödeme hakları tanınması lazım yani !

sonuç olarak burada engelli haklarında bahsediyorsak

engellilere sakat maaşı diye 3 ayda 500 veriliyor bu

para ne düzeyde bir ihtiyacını karşılar.

biz engelliler olarak dolaylı olarak madururuz.

bir türlü iş bulamayan bir engelli isteğe bağlı ssk ya geçemiyor çübkü 3 yıl bir işyerinde 1080 gün işyeri primi ödenmiş olması lazımki 15 yıl sonra emekliye ayrılsın

isteğe bağlı aylık primi 150 YTL gibi 15 yıllık prim sonucunda engelli emekli olursa her ay aylık 600 YTL gibi bir para alacaktır yani bu 3 ayda bir alınan sakat maaşı olan 500 yerine daha iyi maaş olduğu ortadadır.

korkmayın sosyal güvenlik sistemi bu yüzden çökmez

dahası daha iyi çalışır ! :)

zony
   25 Haziran 2008 15:58   Düzenle   Sil

ben şuna inanıyorumki askerlik ticari bir iş değildir

her vatandaşın vatana olan borcudur.

ama işte bize bunu yapmak kısmet olmadı ! :(

neyse engelliler için 1 günlük sembolik askerlik

bize yetmese de yetiniyoruz işte ! :)

biz engelliler malesef çoğumuz askerlikten muafız !

ve bir çok açıdan engelli bireyler olarak iş hayatında

sayısız zorluklar yaşamaktayız ! bize yasalar en erken 15 yılda emeklilik hakkı tanımış olsada özellikle özel sektörde ilk işe girdiği yerde 15 yılını tamamlayabilen engelli arkadaşımızın sayısı çok az bu açıdan bir çok engelli arkadaşımız kamuda çalışmayı arzu etmektesi doğaldır.

sonuç olarak mevcut engel durumumuzdan dolayı bazılarımız erken emeklilik hakkını kullanabilemek için gün saydığını düşünürsek ve bu konu başlığı itibariyle bu şekilde

mahkeme kararlarını emsal alınarak açılabilinecek bir dava sonucunda tahmini %90 ihtimalle verilen karar yani

13 yıl çalış 2 yıllık askerlik süresi kadar geçmişse dönük prim ödeme hakkıyla tüm engellileri olumlu bir şekilde etkileyeceneceğine inanmaktayım ! :) neyse lafı fazla uzatmak istemiyorum konu esası itibariyler engellilerimize kolaylık sağlayacak bir gelişme olacağına inanmaktayım

saygılarımla ve sevgilerimle

( yazıdaki olası yazım ve imla hataları için özürlerimle :)

zony
   25 Haziran 2008 15:59   Düzenle   Sil

yav böyle bir şey yok istisna kardeşim milyonda bir olan bir olay zaten öyle olsa idi baştan derlerdi sakatlar askerlik borçlanması yapabilir diye niye milleti üzüyorsunuz olmadık duaya amin denir mi

positit
   25 Haziran 2008 16:07   Düzenle   Sil

konuyu ESAS itibariyle düşünün ve değerlendirirsen! olayın özünü sorgularsak :

bu kişi ASKERLİKTEN MUAF mı ?

EVET !

askerlikten MUAF bir kişiye ASKERLİK BORÇLANMASI HAKKI verilmiş mi ?

EVET !

ama olayı ŞEKİL itibariyle değerlendirisen siz haklısınız

bu konuyu hukuki açıdan değerlendirebilecek bir avukatın fikrini almakta yarar var.

zony
1

Bu konu 31,400 defa okundu.

İletişim | Reklam
@2009 Memurlar.Net.