Editörler : F16 Gökçen
27 Kasım 2010 17:07

ales sistemi hakkında

arkadaslar sorumu çok kısa geçeceğim kafa karışıklığı olmasın diye ben dil çıkışlıyım ve eğitim bilimlerine başvurmak istiyorum bunun için ea puanına ihtiyacım var.

şimdi aleste 200 soru sorulacak ve satece 150 yapma hakkımız olacak (ben böyle anladın en azından) o zaman

1.ea başvuruları için benim söz1 söz2 say1 say2 den hangilerini yapmam gerekiyor? sadece 4ünden 3 bölüm seçmek zorunda mıyız?

2.dil için başvurursam sözel gerekli onun için hangilerini yapmam gerekiyor?


nl-türkçeci
Aday Memur
27 Kasım 2010 17:49

Sözel için Söz1, söz2 ve say1'i, ea için de say1, say2 ve söz1'i çözmeniz gerekiyor.


lotti
Aday Memur
27 Kasım 2010 18:55

o zaman hem sözel hem de ea puanı için benim tüm bölümleri çözmem lazım. e sadece 150 soru çözülebilecek. nasıl olacak o zaman? aerık sadece tek puan türü için mi sınava gireceğiz?


lotti
Aday Memur
27 Kasım 2010 22:57

ya arkadaslar 60 kişi bakıp çıkmış yok mu yani bilen bi kişi bile... tek benim mi problemim bu? :S


yenilendi
Yasaklı
28 Kasım 2010 07:28

=)lotti,

Bu konuda daha önce bu durumu anlatan şeyler yazmıştım.

Tekrarlıyorum.

ALES'in bu yeni kimliği en çok sözel yönü ağır basan eşit ağırlıkçıları ve hem alanları dışında lisanüstü eğitim görmek isteyen hem de okutmanlık başvurusu yapmak isteyen dil mezunlarını mağdur ediyor.

İçine düştüğünüz karışıklık çok doğru... Eğer eşit ağırlık puanınızın fazla gelmesini istiyorsanız Sözel-1,Sayısal-1 ve Sayısal-2 çözeceksiniz. Eğer sözel puan türü lazım ise, Sözel-1,Sözel-2 ve Sayısal-1 çözeceksiniz. Yani 200 sorununun tamamı değil ancak 150 soru çöezebileceksiniz.

Şu an pek çok kişi bu karışıklık içinde bu sistemin saçmalığının farkında değil. YÖK ve ÖSYM, yaptığı bu yanlıştan dönmelidir.

1- Neden sözeli iyi olan eşit ağırlıkçı arkadaşlar mağdur ediliyor? Sözel-2'yi çözmeleri yasaklanırken Sayısal-2 çözemeye zorlanıyorlar?

2- Hem okutmanlık başvurusu(ALES-sözel puan) hem de alan dışı lisans başvurusu (ALES eşitağırlık ya da sayısal puan) yapmak isteyen bir kişi neden mağdur ediliyor?

3- Eğitim bilimleri gibi alanlarda, bölümlerin bazıları eşit ağırlık bazıları da sözel puan ile öğrenci alıyor. Başvuracak kişinin neden başvuru hakkı kısıtlanıyor?

4- Üniversitler arasında, bölümlere öğrenci alınan puan konusunda bir ortak karar yok. Yani bir üniversite Uluslararası İlişkilere sözel puanla öğrenci alırken, diğer bir üniversite eşit ağırlık puan türüne göre alıyor. Bu durumda başvuru yapacak kişi, neden her üniversiteye başvuru hakkı elde edemiyor?

Bu sorular uzar gider. Yeni ALES sistemi tam bir saçmalıktır. Bu konuda mağdur olmamak için gereken kurumlara tepkimizi belirtmeliyiz.


lotti
Aday Memur
28 Kasım 2010 12:05

yenilendi hocam kesinlikle ve kesinlikle ne dediğimi tam olarak anlamışsınız. özellikle 2. ve 3. maddeniz benim tam olarak demek istediğim şey. inanmak çok güç. ben sayısal 2 yapamam ki bi dilci olarak ama öyp'de bütün eğitim bilimleri bölümleri ea puanı ile öğrenci alıyor. ben şu an delirmiş durumdayım.


yenilendi
Yasaklı
28 Kasım 2010 12:16

=)lotti,

o kadar saçma ki Sayısal bir alandan mezun olmuş biri ile Dil alanından mezun olmuş birisi, Ölçme Değerlendirme Bölümüne lisans,doktora, araştırma görevliliği, öyp başvuruları yaparken eşit ağırlık puanı istenileceğinden, Sayısal-2 çözmeye zorlanıyorlar... Sayısalcı için bu iyidir ama ya sözelci arkadaş? Anlamıyorum ben... Bu yeni sistemi oluşturanlar oturup bir an bile bunu düşünmediler mi?


lotti
Aday Memur
28 Kasım 2010 12:23

hocam yeni öğrendim ve şu an perişan durumdayım. inanın ne yapacağımı bilmiyorum. bana sözel puan da ea puanı da lazım. mayısta ilk kz alese girdim sözel 79 ea 69 aldım. şimdi ea zatn lazım sözeli de yükseltmem lazım ama yapamayacağım. sözel'den denesem şansımı yükselteceğimden eminim ama işime yaramayacak istediğim bölüm için. ea dan girsem puanım ortada matematik özürlüyüm.


yenilendi
Yasaklı
28 Kasım 2010 12:32

Eğer aksi yönünde açıklama yapılmazsa, yıl içindeki iki sınava da gireceksin. İkisinde de farklı puan türlerinden yüksek almak için çalışacaksın. Haziran ayı geldiğinde elinde iki tane sonuç belgesi olacak, buna göre başvuracaksın. Tek çözüm yolu bu sanırım...

Toplam 8 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi