Editörler : Lanet
25 Aralık 2010 19:24

BOTAŞ taki mühendisin statüsü

İyi günler .BOTAŞ'ta çalışan mühendis işçi statüsünde mi çalışır. Maaşları ortalama ne kadardır.İkramiye,saha tazminatı,eğitim tazminatı,dil tazminatı gibi faktörler ne kadar etkiler yada arttırır.Sosyal imkanları nasıldır.

Hatay-Dörtyol İşletme Müdürlüğünde ve Adana Ceyhan Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğü/Acil Müdahale Müdürlüğü'nde makine mühendisi için çalışma şartları nasıldır.


civenginer
Memur
25 Aralık 2010 22:28

4857ye tabi işçi olarak çalışılır. yeni giren tecrübesiz mühendis ort. 2500 civarı alır(ikramiyeler,dil tazminatı vs.. dahil). evliysen lojman verirler. ihale, şartname, proje vs.. hazırlar ve hzırlatırsın, ayrıca kontrollük yaparsın.


çiftdikiş
Memur
26 Aralık 2010 11:43

Civengineer ,

Cevap için çok teşekkür ederim.

Eğer yanıtlayabilirsen bi sorum daha olacak.Peki 10 yıllık tecrübeli bi mühendisin durumu nasıldır botaşta çalışan. Maaş olarak yada diğer bakımlardan.Mesela emeklilik durumları nasılsır. Eğer girersek sonra pişman olurmuyuz 657 li olmadığımıza.

Ben 90+ KPSS VE 80+ ÜDS ile makina mühendisi olarak başvuru yaptım bu son mühendis alımına.Yaşadığım ilde botaş ile ilgili bilgi alabileceğim bir yer olmadığı için soruyorum.Kurum ile ilgili fazla bilgim olmadığı için. Yanıtlayabilirsen çok sağolasın.


mec_ysl
Aday Memur
02 Ocak 2011 13:29

güncell!!!!


civenginer
Memur
03 Ocak 2011 09:42

çiftdikişe özelden yazdığım cvbı burayada yapıştırıyorm, arkadaşlar faydalansın:

botaşta her yıl derecen artar ve doğru orantılı olarak maaşında artar, 10 yıllık bi mühendis ort. 3300 civarı bişi alıyodur sanırım belkide biraz daha fazla(herşey dahil).. başmühendis olursan ufak bi zammı daha var. müdür ve üstü olursan görevden alınsan dahi uzman ünvanı altında hiçbişi yapmadan aynı müdür maaşını almaya devam edersin. emekli olduğunda da 657den daha fazla maaş alırsın. iş yoğunluğun gireceğin üniteye bağlı olarak değişir, bazıları çok çalışır bazılarıda paso yatar..


mec_ysl
Aday Memur
03 Ocak 2011 10:47

teşekkürler civenginer


glasmagic
Memur
03 Ocak 2011 17:43

mülakata girecek olan var mı ?


çiftdikiş
Memur
05 Ocak 2011 17:58

Ben çağırıldım mülakata.


glasmagic
Memur
06 Ocak 2011 00:01

ben mülakatta neler soruyolar onu merak ediyorum, acaba bölümle ilgili soru gelir mi yoksa daha çok genel mülakat soruları mı?

civenginerın verdiği bilgiler çok faydalı olmuş, sağolsun ;)

özelleşir mi botaş civenginer?


elmüh74
Aday Memur
06 Ocak 2011 14:01

Mülakatta 5 adet mesleki soru sorulur. Ayrıca İngilizce sorular sorularak ingilizce cevap istenir. What do you contribute us? vb bana bu sorulmuştu. Bir de mülakatı kazansanız bile sizi ilanda verdikleri yerlere göndermeyebilirler. genelde Doğubeyazıt, Ağrı, Erzurum gibi yerlerde adam açığı olduğu için oralara gidebilirsiniz. Arkadaşım Adanalıydı. İlanda Ceyhan vardı. Mülakatı kazandıktan sonra onu Erzurum'a verdiler. o da kuruma girmekten vazgeçti.


elmüh74
Aday Memur
06 Ocak 2011 14:05

Elektrik-Elektronik mühendisleri için DCS, PLC, SCADA, instrumentation, otomasyon bilenlerin işe girme şansı çok yüksektir. Çünkü BOTAŞ bu alanlara çalışmış mühendisleri tercih etmektedir. Mülakatta bunları öne çıkarırsanız iyi olur.


glasmagic
Memur
06 Ocak 2011 19:53

elmüh teşekkürler yazdıkların için, ingilizce başka neler soruyorlar biraz hafızanı zorlasan hatırlaya bilir misin? diğer taraftan bu ingilizce soruyu bütün herkese mi soruyorlar çünkü bir kısım başvurularda kpds C istenirken bir kısımdan A istenmiş.


ardaskan
Şube Müdürü
08 Ocak 2011 16:01

BENDE BU SENE KPSS ÖNLİSANSTAN 91.5 ALDIM DOĞALGAZ VE ISITMA MEZUNUYUM,ACABA BOTAŞA GİRMR İMKANIM VARMIDIR VE ÖNERİRMİSİNİZ??


iron_moon
Daire Başkanı
11 Ocak 2011 00:37

Al sana hiçbir yerde bulamayacağın bilgiler:

BOTAŞ'ta mühendisler 4857 sayılı İş Kanunu'na göre çalışırlar, toplu sözleşme hükümleri kapsamına girmedikleri için (çünkü işveren vekilidirler yani yönetici sınıftadırlar) KAPSAM DIŞI olarak anılırlar ve sendikaya üye olamazlar. 657, 399, 4/B, kadro karşılığı sözleşmeli, istisnai memur DEĞİLDİRLER. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 9. maddesine göre çıkartılmış olan personel yönetmeliği hükümlerine göre özlük hakları belirlenir ve alacakları brüt ücretin üst sınırı her yıl YPK kararı ile tespit edilir. Son belirlenen tavana göre BOTAŞ'ta çalışan kapsam dışı bir personel (Genel Müdür Yardımcısı bile olsa) 6089 TL brüt ücretin üstünde ücret alamaz (bunun neti yaklaşık 4200 civarı ve HERŞEY DAHİL, ikramiye vs.).

Kapsam dışı bir personelin bilmesi gereken en önemli şey eğer unvanı en az müdür (yani müdür, işletme müdürü, başuzman, bölge müdürü, daire başkanı, başmüfettiş vs.) değilse iş güvencesinin olmamasıdır. İnanmayan 4046 sayılı yasanın 22. maddesinin ilk fıkralarına bakabilir. Kapsam içi personelin iş güvencesi hiçbir koşulda yoktur zaten.

İş güvencesi sizin için önemli değilse bence ülkemizin en güzide kuruluşlarından biridir BOTAŞ. Özelleştirilmesi değil büyütülmesi gereken bir kurumdur ama ben çok da iyimser değilim özelleşmeyeceği konusunda. İletim faaliyeti yapan kısmı belki 15 yıl kadar kamuda kalır ama ben en geç 20 yıl en erken 4 yıl içinde BOTAŞ'ın özelleşeceğini düşünüyorum.

Belki konumuz değil ama BOTAŞ'ın Rusya'daki karşılığı olan GAZPROM ülkemizde şehir için gaz dağıtım ihalelerine girerken (mesela İGDAŞ) biz BOTAŞ'ı bölüp özelleştirip kuşa çeviriyoruz. Bu da bana çok mantıksız geliyor.

Neyse, umarım yardımcı olabilmişimdir.


glasmagic
Memur
11 Ocak 2011 12:49

ironmoon yazdıkların için teşekkürler, botaş ta çalışan mühendisin iş güvencesinin olmadığını bilmiyordum, paylaştığın iyi oldu açıkcası. izim için şunu netleştirebilir misin? Botaş ta çalışmakta olan bir mühendisin iş güvencesinin olmaması demek, işinizi ister iyi ister kötü yapın, ansızın bir gün işe geldiğinizde size ayrıldığız haberinin verilmesi mi demek? eğer öyleyse kötü, çalıştığı kurumda yarınını görememek ne işten tat verir ne de kazandığın paradan.Bu kurumda yıllardır çalışan mühendisler vardır demek ki her biri bunu göze alıp çalışıyo. Diğer taraftan müdürlük mevkine gelmek kolay olmasa gerek ki ancak o zaman söylediğine göre iş garantin olsun. Mülakata gireceğim kafam karıştı şimdi...


iron_moon
Daire Başkanı
11 Ocak 2011 16:14

Konuya tamemen farklı bir yönden bakmışsın. O dediğin açıdan iş güvencesi olarak bir memurla aynı haklara sahiptir ancak özelleştirme karşısında bir güvenceye sahip değildir. Memur ve 399'a tabi çalışanlar özelleşme halinde diğer kurumlara özlük hakları değişmeksizin memur olarak atanırken BOTAŞ özelleştiğinde kaderinizle başbaşa kalırsınız.


glasmagic
Memur
12 Ocak 2011 19:44

Botaş ın özelleşmesi içinde olan herkesin gündeminde olan bir konu sanırım, son yıllarda hükümet botaşın özelleşmesi için adım atmış görünmüyor, senin görüşün nedir ironmoon?


cotanakdali
Aday Memur
14 Ocak 2011 15:02

bende telekomda kapsam dışı ssk lıydım. özelleşince başka kuruma 657 kadro ile gönderildim. botaştaki kapsam dışı, telekom daki kapsam dışından farklı mı? orada da muhendistim. hiçbir yönetici kadrosunda değildim. gireli birbuçuk yıl oldu, kapsam dışı olduğum için havuza, oradanda başka bir kamu kurumuna gönderildim.

hem kapsam dışı olacaksın, hemde özelleştirmede başka kuruma geçemeyeceksin. bunu söyleyenler eksik bilgilere sahip. ben bizzat yaşamış biriyim


iron_moon
Daire Başkanı
17 Ocak 2011 16:02

@cotanakdali

Yanlış anlama ama senin yorumun biraz şuna benzemiyor mu? Benim amcam lise mezunu olarak öğretmen oldum diyor 20 sene önce, bizzat yaşadım diyor ama şu anda olabilen var mı?

Şunu demek istiyorum, mevzuatlar değişebilen düzenlemelerdir. Kapsam Dışı personelin nakil hakkı da 03.07.2005 tarihinde kaldırıldı (kısıtlandı diyelim). Sen 406 sayılı kanuna göre nakil oldun. Artık maalesef olunamıyor (bkz. 4046 sayılı yasa madde 22)


civenginer
Memur
17 Ocak 2011 19:44

iron moon doğru söylüyor...


cotanakdali
Aday Memur
02 Şubat 2011 14:19

nakil hakkı 15-07-2005 te kaldırıldıysa da ben başka kuruma 16.07.2006 tarihinde geçtim. peki bu nasıl oluyor.

Toplam 50 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi