Editörler : crops35
18 Şubat 2011 18:20

Avukatlık Sınavı Neden Gelmez Veya Getirilmez (!)

TBB nin internet sitesinde artık tbb yönetim kurulu kararları yayınlanıyor.baktımızda yaklaşık olarak 6 -7 yönetim kurulu kararında Avukatlık stajı ve sınavı ile ilgili çalışmların hızlı bir şekilde devam ettiği görülmektedir.genelde her yönetim kurulu kararında çalışmanın sona geldiği belirtilmektedir.(ancak son 3 yönetim kurulu kararına bu konuya artık değinilmemiştir.)

değinilmeme nedenleri;

1)hazırlanan yasa teklifi hazırlnamış olmuş olabilir ve uygun zaman bekleniyordur.

2)teklif hazır hale gelmiştir ve hukuk fakülteleri ile son görüşmeler yapılıyordur.

3)seçim sonrası tbmm ye sevki düşünülüyordur.

4)en son ve kötü bir ihtimal ise bu teklif bir şekilde engellenmeye çalışılıyordur.

http://www.barobirlik.org.tr/Db2Table.aspx?Type=YK bu linkde tbb yönetim kurulu karalrı var.su anda 11 civarı...en son 3 veye 4 yönetim kurulu kararı hariç diğerlerini incelerseniz çalışmanın ilerleme aşamalarını görebilirisiniz...

Bu konuda yorumlarınız takip edenler açısından önem arz eder...


zafer85
Kapalı
18 Şubat 2011 20:38

bence de biran önce gelmesi lazım avukatlık sınavının o kdr çok zır cahil avukat var ki piyasada hatta sınavı bi kere başarmş olmak yetmemeli periyodik olarak avukatlat sınava tabi tutulmalı örneğin 5 yılda bir sınav olmalı. avukat müsvettelerinden kurtulmak için başka çare yok


--AFFAN--
Aday Memur
18 Şubat 2011 21:48

Meslektaşlarını bu kadar kötüleyen bi insana hayret ettim doğrusu.

şayet meslektaş değilseniz bu çok büyük bir hürmetsizlik!

eklemem gerekir ki avukat dediğiniz kişi yalnızca bilgisi olan yegane bir şahıstan ibaret değildir! bence bu mevzuda çok kıt düşünüyorsunuz sayın zafer85!


zafer85
Kapalı
19 Şubat 2011 01:05

sayın affan okdar cahil avukat gördüm ki onlarla meslektaş olmaktan utandım. tabi ki hukuk bilgisi iyi olan avukatlarda var benim lafım onlara değil. bence bir avukatta olması gereken en önemli şey hukuk bilgisidir. bilgisizlikleri yüzünden müvekillerini mağdur eden insanlara hiç tahammülüm yok onlar yüzünden bu mesleğin şanı şerefi de lekeleniyor.


--AFFAN--
Aday Memur
19 Şubat 2011 13:51

'müsvedde' kelimesi duygusal ifadeler kullanmama neden oldu. bu açıdan sözlerimin sertliğinden dolayı özür dilemeyi borç bilirim.

bi kaç sorumu yanıtlamanızı isterim şöyle ki:

1- bilgisi sayesinde müvekkilillerini mağdur eden avukat ile bilgisizliği yüzünden müvekkillerini mağdur eden avukat arasında ne fark var?

2- bi önceki yazımda ifade ettiğim gibi avukat sadece ilmi(bilgisi) olan kişi, mi? avukat denilince sadece bilgisi olan şahıs mı aklınıza geliyor ki, sınav olsun da bilgisizler aradan çıksın ve işte kalanlar AVUKAT.. öyle mi?

3- bir kişinin kıymeti soyunda yada mesleğinde olamaz. bence bir insanın önem ve kıymeti zatında olmalı. eğer mesleğin onuru veya meslektaşların onurunu kendi onurumuz ve şerefimiz sayarsak defalarca (keşke ifade etmesem) şerefsizlik batağına bulanmış ve defalarca onursuzluk kuyusuna atılmış, ve aynı zamanda (ifade etmekten onur duyarım) sınırsız bir şekildede şeref ve haysiyet kazanmış ve yüksek bir mertebede de onurlanmış oluruz. zira her iki durumda müsavi,denk görünmekte. acaba hal böyle iken kendi kıymetimizi başkasının kıymet ve ehemmiyetine bağlamak ne kadar mantıklı? evet başkasının güzel işlerine kıymetimizi bağlamak yüceltir ve bir derecede hoş olur. ancak yapılan hataları kendi hatamızmış gibi kabul etmek mesleğin itibarını ve kendi itibarımızı tenzil etmek olur.önemli olan başkasının gözünde ve gönlünde ne olduğumuz değil kendi gözüm(üz)de ve gönlüm(üz)de neyi(m)z? öyle değil mi?

4-açık ve net ifade edersek: meslekte hoş olmayan durumlar olduğu gibi yetersiz( bu ifadeyi vicdanım kabul etmeyerek ellerim titreyerek yazıyorum) olan meslektaşlarda var ancak bu durumu ifşa etmek yerine daha yapıcı daha olgun daha güzel düşünmek ve bu düşünce sistematiğini etrafada yaymak daha latif olur kanaatindeyim.şayet bizim bu güzel düşüncelerimiz yerinde ise: o zaman doğruyu söylemiş oluruz. eğer öyle değilse: güzel düşüncelerimiz vasıtasıyla umulur ki öyle olunur. yanlış mı düşünüyorum?

bu arada inşallah mülakatı geçersiniz. forumda bazen takip ediyorum :) haberdar etmenizi isterim sonuçlardan :)


zafer85
Kapalı
19 Şubat 2011 14:48

öncelikle teskkr ederim mülakatla ilgili güzel dileğiniz için. benim lafım şahsen hiç kimseye değil. bende mülakatı kaybedersem bidaha girerim sınava yine olmazsa ömür boyu yapacağım meslek avukatlık olacak ama avukatta olsam hakim de hukukçunun en azından yeni çıkan kanunları takip etmesi gerekir. karşılaştığım bir avukat hala kastı aşan adam öldürmenin kanunda olduğunu zannediyordu bu avukat 5 6 senedir eline bi kanun almamış mı ? çok iyi kazanan birisi bu insan bu bilgisyle ne kadar iyiniyetli dürüst olursa olsun müvekillinin haklarını nasıl koruyacak tabi ki bir avukat için her şey mesleki bilgi değildir. dürüstlük meslek haysiyetine yakışır bir hayat bunlar da olmazsa olmaz ama avukatlık için yeterli donanımı olmadan istediği kadar dürüst namuslu olsun pek bir kıymeti olacağını düşünmüyorum.


aysuns
Şef
20 Şubat 2011 15:40

Çok eskiden, 1980 öncesi vardı bu sınav.

Dönemin adalet bakanının kızı hukuktan yeni mezun olmuş ve sınavı kazanamamış.Sonra kaldırmışlar aynı sene sınavı.

Hikaye boyle başlıyor.

O yıllarda tabi bahane ''memlekette çok ciddi hukukçu açığı olması''..

2000 li yıllarda tekrar bir sınav getirdiler...Ama uygulanmadan kaldırdılar.

Bu hızla devam edersek 5 sene içinde 100 000 avukatı geçecek sayı...Sonra her 10 senede bir ikiye katlanacak.

Ve habire hukuk fakültesi açıyorlar.

Dünyanın her yerinde son derece zor bir eğitim sürecini gerektiren avukatlık mesleği ülkemizde babanın cüzdanıyla doğru orantılı bir meslektir. Tembel bir lise öğrencisi özel bir hukuka girip 1 senelik stajdan sonra mesleğe başlayabiliyor.

Durum zaten vahim.Ve mesleğe her sene giren binlerce kişi.Yakında hukuk mezunlarının iktisat ,işletme,fen edebiyat mezunlarından farkı kalmayacak.Ne iş olsa yaparım abi diyecek hukukçular.


coskunomer38
Daire Başkanı
20 Şubat 2011 16:28

aysun hanım:

barolar sessiz...ancak büyük bir şok gerekiyor bu konunun çözüme kavuşması için...şoka da az kaldı.çünkü;her meslekte işsiz olur ancak hukukçunun işsiz olduğu bir memleket iflah olmaz...hukuk ayrı diğer meslekler ayrı...gerek riski gerek zorluğu gerekse eğitimi...hepsi çok önemli...ancak kabahatli olanlar yine biz avukatlarız.kendi haklarımızı bile savunmaktan aciz durumdayız...


deniz canik
Kapalı
21 Şubat 2011 20:55

Birçok önemli kurum özel hukuklardan besleniyor. Artı ucuz avukat denen sadece icra işiyle ugraşan ticaret odaları ve banakaların en düşükm ücretten çalışmaya talip avukatlara çok ihtiyacı var.


Amelie80
Şube Müdürü
24 Şubat 2011 22:57

Merhaba arkadaşlar

Konu ile ilgisiz olacak o yüzden baştan özür diliyorum. Ama bir kurum sınavına gireceğim. İki kitap ve sayfa numarası verdiler. Buradan sorulacak diye. Ancak ben de iki kitapta yok:( TÜRK ANAYASA HUKUKU ERGUN ÖZBUDUN 2002 BASIMI SAYFA 113 ve

CEZA MUHAKEMESİ HUKUKU NUR CENTEL, HAMİDE ZAFER 2005 BASIMI SAYFA 54

Elinde olan varsa bu sayfalarda anlatılan konular nedir yazarsa çoook teşekkür ederim. Kitapları hiç bir yerde bulamıyorum:( Özelden de mesaj atabilirsiniz. Umarım bilen birileri çıkar:(

06 Nisan 2011 18:09

üzülerek söylüyorum meslek iflas noktasında maalesef iktidar avukatları günahı kadar sevmiyor ve zerre olumlu bir yasa çıkarmıyor

tabii rızk yaratandan ama ekmek belli aş belli boğaz çok denetimsiz sınavsız başı boş giden bi meslek sonumuz hayrolsun ............................................................................


atilla1478atilla
Şube Müdürü
15 Nisan 2011 13:29

Yazılanları okudum.Bence başlıkta yanlış olmuş.Avukatlık sınavı yerine, hukuk fakültelerinin kontenjanlarını düşürmek daha mantıklı olacaktır.Ülkenin ekonomik şartları malum, birçok vatandaşımız zor şartlarda yükseköğrenim görüyor.Zaten okul bittikten sonra sıkıntılar katlanıyor.Avukatlık sınavıyla yıllarca verilen emeğin boşa gidebileceği söz konusu.Neden yetişmiş işgücü atıl kalsın.Bunun yerine kontenjanları düşürüp öğrenci başına düşen maddi yatırımı yükselterek kaliteli, uygulamaya yönelik öğrenim verilirse şikayet edilen bir çok hususun ortadan kalkacağını düşünüyorum.Sonuç olarak sorunun köklü çözümü YÖK'ten ve Milli Eğitim Bakanlığından geçiyor.Herkese kolay gelsin.


_Wehrmacht_
Yasaklı
18 Nisan 2011 16:52

arkadaşlar;

Hukuk bilgisi ile iyi avukatlık malesef doğru orantılı değil. Bir avukat tanıyorum vakıflara açmış olduğu taviz bedeli davaları ile trilyonları kazandı. SAdece davalı kurumudan almış olduğu vekaletlerle. Müvekkilden almış olduğu vekaletleri bir kenara bırakın. Bu şahısta hukuk bilgisi zayıf ama insanlarla iletişim yeteneği oldukça kuvvetli. Yani bu şahısta ikna kabiliyeti piyasadan iş kapma kabiliyeti oldukça yüksek. O yüzden devrimizde malesef hukuk bilgisi olan avukatlar değil esnaf tipli avukatlar para kazanıyor. Ayrıca hukuk bilgisinin bu meslekte iyi olmasıda gerekmez. Takıldığın bilmediğin konularda mevzuta bakarsın, içtihatları incelersin olur biter. Önemli olan iş bitirici, esnaf tipli avukat olmaktır....


avu.emre
Aday Memur
15 Temmuz 2011 14:54

Avukatlıktan para kazanmak için öncelikle sağlam desteğin olacak. Yoksa ezile ezile ilerlersin

17 Temmuz 2011 16:58

bence açıköğretim hukuk da açılmalı

Toplam 14 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi