Editörler : supporters.

lismcanl
Aday Memur
12 Temmuz 2011 02:45

%10 sorusunun cevabı: 200=110/(1+i) + 121/(1+i)kare den geliyordum kardeşim present valuedan çekiyordun.

Diğer soru için de Keynes'in likidite tercih teorisine göre serveti 2 şekilde muhafaza etmek mümkün 1.si KONSOL adı verilen SABİT faizli yıllık tahvil ikincisi de para ki faiz nitekim likiditen vazgeçmenin bedeli. Sabit faizin düşmesi nisbi olarak paranın getirisini arttırmaktadır. Ayrıca faiz oranı düşünce paranın getirisi düşmez tahvilin getirisi düşer. Spekülasyon saikiyle para talebi diyorsun bu dediğin zaten faiz oranıyla para talebinin negatif ilişkili olduğunun bizatihi göstergesi için kullanılan terim. Tavilin getirisiyle faiz değil tahvilin fiyatı ters ilişkilidir. (zaten senin faiz dediğin şey tahvile ödenecek para- tahvilin fiyatı/tahvilin fiyatı ile bulunur.)

Tatmin olmuşsundur inşallah deha değiliz lakin çok şükür bunu anlayabilecek kapasitemiz var.


lismcanl
Aday Memur
12 Temmuz 2011 03:09

23. soru

Friedman'a göre para arzı artışı sabit oranlı(kurala göre)ki o sabit oranda büyüme oranı oluyor. Soruda da söylemiş zaten sonra da hangi politikayı uygular diye soruyor? cevap bir cacık yapmaz. Reel gelir artışı Büyümenin ta kendisi değil mi zaten öyleyken de para arzının reel gelir artışı kadar arttırılması değil midir doğru cevap.

Açıklayabilecek arkadaş varsa çok memnun olurum. Herkese hayırlı geceler..


lismcanl
Aday Memur
12 Temmuz 2011 03:27

Ben bilmem rumuzlu kardeşim

tahvil piyasasında her zaman çizilen arz talep eğrisi farklıdır. Nitekim bu eğrilerin negatif yahut pozitif eğimli olmasını sağlayan şey eksenlerin neler olduğur.) Yani tahvil talep eğrisi pozitif eğimli tahvil arz eğrisi negatif eğimlidir ki x ekseninde faiz oranı ve y ekseninde tahvil miktarı vardır. yani faiz oranı arttıkça talep edilen tahvil miktarı artar( ÇÜNKÜ TAHVİLİN GETİRİSİ ARTAR(!) arz edilen tahvil miktarıysa azalır. Tahvil arz fazlası durumunda faiz oranı dengenin altındadır ki bu tahvil fiyatının yüksek tahvil getirisinin düşük olmasıdır ve tahvil talebi kıttır. Tahvile olan talebin kıt olması ise tahvil fiyatını düşürür bu da faiz oranın yükselmesi demektir ve dengeye ulaşır. Umarım açıklayıcı olmuştur selametle..


esitlik
Şube Müdürü
12 Temmuz 2011 09:39

garip cevaplar vermiş osym. mesela 23.soruda reel gelir artışının ortaya çıktığından bahsedilmiş. monetarist bu durumda para arzının artırılmasından yana olmaz mı? reel gelir %2 artsa bile para arzının en azından küçük de olsa %2 artırılması gerekiyor ve bu durum para arzının artırılmasını savunduğu anlamına gelmiyor mu?

24.soruda basit keynesyen modele göre gelir düzeyinin artması nihai olarak yatırımları nasıl azaltıyor? ben "artar-artar" yapmıştım.

29.soruda cevap likidite etkisinin büyük olmasıymış. likidite etkisi büyük olduğunda para artışları sonucu faiz oranlarının düşmesi değil, düşmemesi gerçekleşmez mi? likidite talebi alt sınırda sonsuzdu ve faiz oranları daha fazla düşürülemiyordu hani?32.soruda tahvil arz-talep ve faizlerinin cevabı gene garip verilmiş. tahvilde arz fazlası olmalı ki faiz oranları yüksek olsun.

35.soruda teklif eğrilerini sormuş. teklif eğrilerinde toplumların zevk ve tercihleri etkili değildir ki? ülkelerin mal üretimlerini gösteren doğrular üretim koşullarına göre çizilmez mi? teklif eğrileri ülkelerin mal üretim doğrularına teğet geçtiğine göre, mal üretim doğruları değişmiyorken, aynı üretim doğrusuna teğet olan başka bir teklif eğrisi çizilebilir mi? yani bu soruda cevabın, ülkelerdeki üretim doğrularını değiştiren "küçük ülke avantajının ortaya çıkması" olmayacak mı? ben böyle yapmıştım.

sınavda sorular çok iyidi ama sürpriz cevaplar geldi osym'den :(


balamir006
Yasaklı
12 Temmuz 2011 10:11

fredman durumu göre eğil kurala göre politika önerdi gençler karıştırmayın lütfen


esitlik
Şube Müdürü
12 Temmuz 2011 10:18

iyi de arkadaşım para arzının ne olursa olsun sabit artırılmasını savunanlar anayasal iktisatçılar, buchanan falan. friedman bu konuda o kadar katı değil. para arzını dışsal olarak kabul etmiş ve büyüme yıllara göre farklılık gösterdiğinde para arzının da büyüme oranında farklılık gösterebileceğini söylemişti. önemli olan, büyüme oranının üzerindeki para arzı artışlarıydı. büyüme oranının altında artırıldığında ise deflasyon ortaya çıkıyordu, ve ekonomiyi boşu boşuna durgunluğa itmiş oluyordun. monetarizmi biz hep bu şekilde okumuştuk.


balamir006
Yasaklı
12 Temmuz 2011 10:40

fredman diyorki artıracaksın fakat her dalgalalanmada parayla oynamayacaksın. mesal 2010 yılında yüzde 20 artırma kararı alcaksın. 2010 yılında ne olursa olsun bu oranı değiştirmeyeceksin ama 2011 yılında tabiki de değiştirebilirsin. Yada bunları 3-6 aylık dönemler halinde programlayabilirsin


lismcanl
Aday Memur
12 Temmuz 2011 11:24

Biz de kurala göre olduğunu söylüyoruz zaten. O kuralın da büyüme kadar olduğunu söylüyoruz. Ösym'nin cevabına göre ya reel gelir artışı büyüme değil ya da "kurala göre para arzını arttırmak" eşit değil "para arzını arttırmak".


tlgtck
Yasaklı
12 Temmuz 2011 11:34

Soru 6-)

Piyasanın dengede oldugu bir durumda, bir malın talebinin fiyat esnekligi -2,1 ve arzının fiyat esnekligi 0,9 ise bu piyasaya denge fiyatının %10 altındaki bir tavan fiyat getirildiginde piyasa denge miktarının % kaçına eşit bir talep fazlası gerçekleşir?


esitlik
Şube Müdürü
12 Temmuz 2011 11:45

soru 6'da denge noktası için p=10 ve q=10 olsun. p=9'a düşürüldüğünde q-arz=9,1'e düşer. q-talep=12,1'e çıkar. toplam 3 birimlik talep fazlası oluştu. ilk durumda piyasa denge q'su 10 birim olduğu için %30'una denk gelir. çözümü mü sormuştun emin değilim, belki çözümü sormuşsundur diye yazım.


limos
Aday Memur
12 Temmuz 2011 16:49

esitlik arkadaşım

senin yukarıda bahsettiğin iktisat 29. soru da para arzının artış oranı yükseldiğinde faiz oranlarının sürekli olarak düşmesine neden olan şeyler Nurdan Aslan hocanın Makro İktisat kitabının 514. sayfasında Para arzı ve faiz oarnı ilişkisi başlığında aynen şöyle anlatılmış.

doğrudan etki: likidite etkisi: Ms artar , Tahvil talebi ve fiyatı artar,

faiz oranı düşer

dolaylı etki: Gelir etkisi : Ms artar , Y artar, harcamalar artar,

Md artar, i artar

Dolaylı etki: Fiyat düzeyi etkisi: Ms artar, harcamalar artar, P artar,

Md artar, i artar

Dolaylı etki: Beklenen enflasyon etkisi: Ms artar, beklenen enflasyon oranı artar,


limos
Aday Memur
12 Temmuz 2011 16:51

dolaylı etki: beklenen enflasyon etkisi: Ms artar,enflasyon beklentisi artar, i artar ( Fisher etkisi)

Hoca yukarıda yazdığım şekil de 4 etkiyi de anlatmış. Bu durumda doğru cevap Likidite etkisinin diğer etkenlerden büyük olması şıkkı doğrudur


sevgi_nehri
Aday Memur
12 Temmuz 2011 18:14

limos

Nurdan hocanın kitabı bende de var. aynen hoca senin yazdığın gibi yazmış. dolayısıyla ben soruyu doğru yaptım :))


esitlik
Şube Müdürü
12 Temmuz 2011 20:45

nurdan adlı akademisyen öyle dedi diye şimdi cevap sizin dediğiniz gibi mi oluyor? bu cevabı ispat etmiş mi oluyorsunuz? ösym cevabında haklı olabilir ama sizin ispatlama tarzınız ilginç geldi bana.


limos
Aday Memur
12 Temmuz 2011 22:35

esitlik

ben bir şeyi ispatlamak peşinde değilim. sana benim yazdığımın tuhaf gelmesi de hiç umurumda değil. burada herkesin yaptığı gibi ben de çalıştığım kitabı paylaştım. ayrıca buradaki yorumların tamamı subjektiftir. Herkes kendine göre algılar.

Sınavın ösymnin vermiş olduğu cevap anahtarına göre değerlendirildiğini unutma istersen. ayrıca soruları derinlemesine incelersen gerçekten de ösymnin haklı olduğunu anlarsın. biraz daha iktisat çalış istersen. bu arada 24 tane de iktisat doğrumun olduğunu belirtmek isterim.

inşallah hepimiz için hayırlısı olur.


lionn35
Aday Memur
13 Temmuz 2011 00:14

lismcanl kardeşim yanıtların için çok teşekkür ederim ancak faiz sorusunda ben formülü uyguladığımda i çıkmıyor ,i yi çıkaramıyorum matematiksel işlemleri yaptığımda tıkanıyor problem


lionn35
Aday Memur
13 Temmuz 2011 00:51

limos halis ve güzel olan niyetini farketmiş olanlar var ,kardeşim müsterih ol,vesselam..


lismcanl
Aday Memur
13 Temmuz 2011 01:19

121/(1+i)de sadece paydanın karesini alacaksın kardeş. i yerine de 0.1 yazacaksın. Bu soru için sadece 110/(1+i)=100 yapsan da kafi.


miracl
Şube Müdürü
13 Temmuz 2011 01:25

arkadaşlar basit keynesyen modelde gelir düzeyi artarsa m/p ye bağlı olarak para arzı artar bu da lmi sağa kaydırır aynı zamanda gelir düzeyi mal piyasalarında ısi sağa kaydırır dolayısıyla ıs de sağa kayar dolayısıyla bu sorunun cevabı nasıl azalır artar oluyor


bigalipaü
Aday Memur
13 Temmuz 2011 13:03

arkadaslar ikisatta gelir artarsa basit keyneste yatırım talebi ve para talebi ne olur diye bi soru vardı yatırım artar para talebi artar dedim ösym azlır demiş yatırım tabebi para talebi artar demiş biri bunu açıklayabilir mi

Toplam 157 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi