Editörler : supporters.

anabellee
Aday Memur
13 Temmuz 2011 13:09

basit keynesyen modelde gelir artarsa para talebi artar bunda bi sorun yok sanırım. Para talebi artınca faiz oranları artar( tahvil piyasasında tahvil talebi düşecek bu da tahvil fiyatlarını düşürecek ve bunun sonucunda da faiz oranları artacak). faiz oranları artınca yatırımlar azalır( faiz oranları ile yatırım ters oranlı hatırlanırsa).


bigalipaü
Aday Memur
13 Temmuz 2011 13:17

hocam doğrusun ama keynes keyes klasiklerin teorisine karşılık aktarma mekanizmasında böyle diyor.ama keyneste I=f(y)dir.keynes bunu kabul eder.onuda geçtim lm yatay eksene paralel eksik istidamda gelir arttı.bu yine yatırımmı arttırır.


esOOes
Aday Memur
13 Temmuz 2011 13:50

arkadaşlar bence cevaplarda sıkıntı var.gelir düzeyinden dolayı para talebi artar. ancak yatırım değişmez.çünkü basit keynesyen model de varsayım olarak faiz haddi sabit kabul edilmiyormu. erdal ünsalın kitabı syf 131 de yzıor. basit keynesyen modelin 2 temel varsayım üzerine inşa edilmiştir.P=P1 VE İ=İ1 DİYE YAZIOR.


cimail
Aday Memur
13 Temmuz 2011 15:57

25. Soru

Klasik modele göre, para piyasasındaki bir arz fazlasının mal piyasasında ve fiyatlar genel düzeyinde yaratacağı etki aşağıdakilerden hangisidir ?

b) Mal piyasasında,para piyasasındaki arz fazlasına karşılık gelen bir talep fazlası ortaya çıkar ve fiyatlar genel düzeyi artar.

e) klasik dikotomi anlayışı yüzünden, para piyasasındaki arz fazlası mal piyasasında herhangi bir arz yada talep fazlası yaratmaz ve fiyatlar genel düzeyi değişmez.

Bu soruda iki şık arasında kaldım. İki şık arasında kalmamın nedeni ise, benim bildiğim kadarı ile m.v.=p.y. nedeni ile para arzı artınca fiyatlar genel düzeyi artar,ve klasik dikotomi anlayışı yüzünden de para piyasasındaki değişiklikler mal piyasasını etkilemez. Böyle bir şık aradım ama bulamadım. Sizce soru yanlış olabilir mi? Klasik dikotomi varken, para piyasası, mal piyasasını nasıl etkiler ?


esitlik
Şube Müdürü
13 Temmuz 2011 17:43

ben de o iki şık arasında kaldım ve klasik dikotomi yaptım. para arzını artırdığında talebi artırıyorsa klasik görüşün keynesçi görüşlerden ne farkı kaldı? keynesçilere göre de para arzını artırdığında talep artıyor ve eğer ekonomi resesyonda değilse fiyat artışı meydana gelebiliyor. üstelik klasikler iktisat politikalarının toplam talebi artıracağını savunurlarsa kendilerini bir anlamda inkar etmiş olmazlar mı? ayrıca para arzının fiyatları artracağını neo-klasikler söylemiş olsa bile klasikler ve neo-klasikler birinden farklı ki. klasikler ta emek değer kuramından kalma kişiler ve bu kadar ayrıntılı iktisat yorumlarına neo-klasik iktisatta başlandı. para piyasası ile mal piyasasının birbirini etkilememesi ve klasik dikotominin varlığı ise klasiklerde kesinlikle geçerli olan bir durum ve sadece klasiklere özgü. yani bu soruda para piyasası ve mal piyasası ayrımını vurgulamışken klasik dikotomiyi işaretlemeyi daha mantıklı buldum.


esitlik
Şube Müdürü
13 Temmuz 2011 17:49

bence bu sınavın iktisadında 30 net yapanın 22-23 net yapandan daha fazla iktisat bildiği söylenemez. sorular o kadar çelişkili ki bu kadar çelişki varken indirgediğimiz iki şıktan doğru cevabı bulmak o konuyu iyi bildiğimiz anlamına gelmiyor. daha bilinmedik konularla ilgili, ama cevapları daha açık sorular hazırlayabilirlerdi. örneğin tanzi etkisi, okun yasası, king kanunu, m3a ile m3 para arzları arasındaki farklar vs. bir sınavdaki iktisat soruları bu kadar yoruma açık oldumu bilenle bilmeyeni ayırt ediciliği azalıyor.


tvnl
Aday Memur
14 Temmuz 2011 02:09

imasith arkadaşım 32.soruyu bende senin mantığınla çözdüm cevabı b olarak işaretledim soruda hata var bence bir soru daha gitti hakkımızda hayırlısı:)


imasith
Memur
14 Temmuz 2011 23:29

@tvnl

benim bildiklerim ışığında o soru kesinlikle yanlış, cevap yazdığım gibi olmalı. ancak başka kimseden ses çıkmadığına göre herhalde biz yanlış biliyoruz..:P kendimden şüphe etmeye başladım..


tvnl
Aday Memur
15 Temmuz 2011 01:19

ben eminim bencede yanlış kendinden şüphe etmene gerek yok geliba bir tek biz mi farkındayız onu an:)))


milidya44
Şef
15 Temmuz 2011 03:37

32 ------- c olacak

bende B iaretlemisim ama c

http://notoku.com/denge-faiz-oranindaki-degismeler/

Piyasa Dengesi baslığı


imasith
Memur
15 Temmuz 2011 14:04

--------ALINTI--------

servette meydana gelen artışlar faiz oranlarını azaltıcı yönde, alınıp-satılan tahvil miktarını ise arttırıcı yönde etkili olmaktadır. Aksine, servetteki azalma tahvil talebini azaltacağı için faiz oranları üzerinde artma yönünde bir değişiklik yaratacaktır.

----------------------

Tahvillerin beklenen nispi getirisindeki artış, tahvil talebini arttıracağı, için denge faiz oranı düşme yönünde bir değişim sergileyecektir.

--------ALINTI--------

yani talep artışı faizleri azaltır, talep düşmesi faizleri artırır.

soruda "tahvil faiz oranı, denge faiz oranının üzerinde" denmiş, doğru cevap olarak da "tahvil piyasasında talep fazlası var" verilmiş.

talep fazlası olsa faiz düşük olur. faiz denge düzeyinin üzerinde, talep eksikliği yada arz fazlası var. yine bizim söylediğimize geliyor, doğru cevap B.


r0nn1e
Aday Memur
15 Temmuz 2011 22:44

İktisat 10.Soru

q=46x-3x^2 bu fonksiyonun türevini alıp 4'e eşitleyince cevap 7 çıkıyor..şunu anlarım tam rekabette (fiyat veri)P=MR=AR=D..16 yı kafa karıştırmak için vermiş diyorum,ama üretim fonk. direk türevini neden alıyoruz?


lionn35
Aday Memur
17 Temmuz 2011 23:52

ronn 1 e kardeş,Q toplam ürün oluyor. MRP=MFC den cevabı buluyoruz.MRP=MP XP buradan MP yi nasıl buluruz?TPP nin türevini alarak tabi ki.TPP Yani q=46x-3x^2 nin türevi demek.


lionn35
Aday Memur
18 Temmuz 2011 00:12

imasith tahvil talep eğrisi pozitif eğimli tahvil arz eğrisi ise negatif eğimli çizdiğinde yukarıde denge faizinin üzerinde talep fazlasının olduğu rahatlıkla görülecek,faizin yüksek olduğu dönemlerde tahvil talep fazlası var yanıt doğru yani C.


enisssss
Aday Memur
20 Temmuz 2011 11:00

ben 24. soruya takıldım, kaldım.

gelir düzeyinin artması para talebini arttırır ve bu da faizleri yükseltir. faizlerin yükselmesi ise yatırımların beklenen karlılığını azaltarak taırımların azalmasına neden olur. ancak soruda nihai olarak diyor; gelirin arttığı bir durumda tüketim harcaması artmayacak mı tüketimin arttığı bir durumda da yatırım artmayacak mı?

soruları hazırlayanlar keynes'in kitabını alıp okumamışlar mı?

adam açıkça söylüyor yatırımın harcama beklentisine de bağlı olduğunu.


esitlik
Şube Müdürü
20 Temmuz 2011 17:13

eniss doğru diyor. milli gelir arttığında işlem ve ihtiyat amaçlı para talebi artar. para talebinin büyük bölümü işlem amaçlı para talebidir. işlem amaçlı para talebinin artması, tüketim harcamalarının artması demektir. C=Co+cY denklemi, tüketim harcamalarını artırıcı ana etken değil mi? Y artınca C de artıyor. C'nin artması I'nın da artması demek. ayrıca I=Io+eY'den uyarılmış yatırımlar da artar. milli gelir artınca yatırımların azalması son derece mantıksız. madem yatırımlar azalma eğilimine girecek, neden milli geliri artırmaya uğraşalım ki? ayrıca mlli geliri azalan ülkelerin bu durumdan kurtulmak için özel bir çaba sarfetmelerine gerek kalmayacak. nasıl olsa Y azaldığında I kendiliğinden artacak ve ekonomi kendi kendine genişleme evresine girecek. ösym'nin cevabı kadar saçma bir mantık olamaz.


zeytinburnu
Aday Memur
01 Temmuz 2013 23:39

Basit keynesyen modelde, yatırım harcamaları tamamen otonom olarak kabul edilmiyor mu? yatırım=otonom yatırımlar değil mi?

basit keynesyen modelde, faizler sabit değil mi?

yani yatırımlar değişmez olmayacak mı cevap

başlık hortlatmış oldum ama, merak ediyorum o yüzden sordum

anabellee, 13 yıl önce

basit keynesyen modelde gelir artarsa para talebi artar bunda bi sorun yok sanırım. Para talebi artınca faiz oranları artar( tahvil piyasasında tahvil talebi düşecek bu da tahvil fiyatlarını düşürecek ve bunun sonucunda da faiz oranları artacak). faiz oranları artınca yatırımlar azalır( faiz oranları ile yatırım ters oranlı hatırlanırsa).

Toplam 157 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi