Editörler : F16 Gökçen
29 Ağustos 2011 21:26

Yeni başlayanlar için bankacılık

nasıl bankacı olunur? bankalar hangi fakültelerden eleman alıyorlar? ingilizce bankaya girmede ne kadar etkili oluyor? bankaların maaş ve yan hakları nelerdir.

1-) nasıl bankacı olunur? öncelikle bankacı olunmaz bankacı doğulur! bu lafın manası şudur ki bankacılık gerek yüksek stresli çalışma ortamı gerekse yüksek analitik ve pratik zekâ gerektiren bir meslek olduğundan herkesin harcı değildir. belki herkes muhasebeci olabilir ama eğer ki 2 yetenek sizde yoksa ?yüksek peygamber sabrı ve cin bir zekâ- bankacılık sektöründe zorlanabilirsiniz. muhasebe de birkaç program ve genel muhasebe ile bilanço analizi bilirseniz o işi rahat götürürsünüz ama bankacılıkta program bilmeniz yetmez. program üstüne yüksek pratik zekâ, analitik ve hızlı düşünme ve çelik gibi sinirler de gerekir?

2-) bankalar genelde üniversitelerin iktisat, işletme, sigortacılık, uluslararası ilişkiler, halkla ilişkiler bölümlerinden öğrenci tercih etmektedirler. . bu bölümler 4 yıldır. bunun dışında üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının bankacılık ve bankacılık ve sigortacılık bölümleri mezunları da bankalarda çalışabilirler

3-) düz memurluk statüsü gibi şube de ve gişede çalışacaklar için ingilizcenin getirisi dil tazminatının getirdiği üç beş kuruş fazla maaştan başka katkısı olmaz. ama eğer ki üst düzey yönetici olmak isteyenler için ?müfettiş yardımcıları, uzman yardımcılığı, salees managent- gibi ingilizce elzemdir. ingilizce seviyesi de mülakatlarda bir eleme aracıdır. ayrıca yüksek bir dil tazminatı getirisi vardır.

4-)bankaların maaşları şubelerde operasyonda başlayanlar 650-800 arasında başlarlar. bunu dışında şanslılarsa 3 ayda bir çift maaş, kasa tazminatı, temettü ve 40 yılda kasa fazla verirse kasadan kar payı alırlar. bunların dışında sosyal yan hakları baya iyidir. özel sağlık sigortası, yemek ticketları, servis olmayan yerlerde yol parası verirler. hayat yöneticilere güzel olduğu gibi gene üst düzey yönetici olursanız eğer misal bir müfettiş yardımcısı turneye çıktığında günlük 50-80 tl arası harcırah alır. kaldığı otellerin fiyatını banka karşılar. yanılmıyorsam bazı şube müdürlerinin arabasının benzinini de gene bankalar öder

müfettişlik sınavını kazanıp bankaya girenler müfettiş yardımcılığından başlar ve işe ilk girdiğinde yaklaşık 3.500 tl ile başlarlar. bunların işleri güçleri şubelerde denetim yapmaktır. bankaların genel merkezlerinde ki teftiş kuruluna bağlı olarak çalışırlar. müfettiş yardımcıları müfettişlerine ve müfettişler kendi aralarında ki meslektaşlarına ??üstat?? diye hitap ederler. 2-3 sene boyunca türkiye de bağlı bulundukları bankanın tüm şubelerini denetlerler. hayatları 2-3 sene boyunca yollarda ve otel odalarında geçer. yılın yaklaşık 7 ayını turne adı verilen çeşitli illerde ki şubelere teftiş baskını yaparak geçirirler. kalan 5 ayda da kendi illerinde ki şubelere denetime giderler. 5-6 sene çok zorlanır ama bu süreyi başarıyla tamamlarlarsa şube müdürlüğü, müfettiş veya bankanın diğer departmanlarında yükselip daha iyi maaşlar elde edebilir. bu arada yeri gelmişken şube müdürlerinin maaşları 5.ooo tl?den başlayıp 10.ooo tl arasında değişir.

şubelerde gişe ve operasyondakiler 700 tl civarıyla başlarlar.

mesai 8-5 değildir. cumartesi ve hatta bazı günler pazar yoktur. bakmayın şehir efsanesi olan bankacılar cumartesi çalışmıyormuş yalanına. cumartesi-pazar şube müdürleri çalışma sadece. akşam hesaplar kapatılıp kasa kapanınca biter mesai bu da 7 civarını bulur. burada özel bir not benim gibi düz mantık düşünüp ilçelerde veya küçük kasabalarda ki şubeler daha az yoğun olup daha erken çıkıyorlardır demeyin. istanbul?da ki genel merkezler dışında iller, ilçeler ve hatta beldelerde ki şubeler şanslılarsa 7.30 bahtları karaysa 9.30?a kadar kalırlar. genelde her ayın son günlerine doğru baya yoğunluk ve zorluk yaşarlar. bazen de geç çıkma olayı kasanın kapatılmasından değil yüksek satış baskısından gelir. (hoş gişe de duran adama da neden satış baskısı yapılır ki? satış dediğini satış ve pazarlama departmanında ki sigortacı ve kredi kartı satanlar yapmalıdır) olur.

genelde banka sınavları kolay olup esas zurnanın zırt dediği yer mülakatlar olmaktadır. sınavlarda matematik, mantık, şekil bilgisi ve türkçe de söz öbeği sorarlar. amaç burada en çok doğru yanıtı vereni bulmak değil en hızlı sürede en çok soru cevaplayanı bulmaktır. adamlar hızlı, zeki ve analitik düşünen cin gibi çalışanlar istiyorlar. mülakatta da toplu olarak grup halinde bir yere alıyorlar. birkaç konu veriyorlar. istediğin konuyu savunuyorsun. bunda da ne kadar girişken ve atak olduğuna bakıyorlar. örneğin savunduğun savın ne kadar gereksiz veya mantıksız olduğu değil o savını ne kadar cesaretle ve hararetle savunduğuna bakıyorlar. grup mülakatında size bir tavsiye. ortalığa gazı verin kenara çekilin gazı verin kenara çekilip atışmayı izleyin. doğru yerlerde sözü alıp savınızı savunun.

bir banka müdürünün aylık geliri çalıştığı bankaya göre değişmekle birlikte maaş+prim+ikramiye+temettü+tazminat+harcırah olarak tahminen minimum 4000 tl civarındadır. ama dediğim gibi bankaya, çalıştığı yere, şube performansına göre bu miktar değişir. çok daha üstüne de çıkar. nasıl şube müdür olurum diyorsanız eğer,

müfettiş yardımcısı olarak girerseniz kısa sürede (7-8 yıl gibi) yükselirsiniz. yine uzman veya yönetici yardımcısı olarak girerseniz de yükselme şansınız daha yüksektir. ama operasyon, gişe, servis görevlisi olarak başlarsanız bu süre daha da uzar ve belki de hiç gelmez. ve bir müfettiş veya uzman kadar bu noktaya ulaşmanız kolay olmaz. mesela bir müfettiş yardımcısı müfettişliğin ardından müdür yardımcılığına geçebilirken gişe görevlisi olarak girerseniz yetkili yardımcılığı, bölüm yetkilisi, yönetici yardımcılığı, yönetici gibi basamakları geçmek gerekir.

gişe elemanı, daha çok üniversite mezununun tercih edildiği bu bölümde müşterilerin hesap açtırma, kapama, eft, havale, para yatırma ve çekme, çek senet işlemleri, döviz işlemleri gibi birçok operasyonel işlem yapılmaktadır. 2010 yılı başından itibaren bankaların su elektrik gibi aylık fatura tahsilatını yapmaması ve sadece otomatik düzenli ödeme ile kabul etmesi sonrası, gişe elemanlarının işi daha nitelikli bir duruma gelmiştir. çok yaygın şubeli bankalarda asgari ücretle başlayan gişe elemanı, yıllar geçtikçe daha yüksek ücret almakta ve performansına göre veya sınavla daha üst görevle yükselmektedir. bugün birçok müdür veya müdür yardımcısı gişe elemanı olarak başlayan kişilerdir.

uzman ve/veya uzman yardımcısı, bankaların faaliyet alanındaki konularda yetiştirilmek ve daha sonraki süreçte kullanılmak üzere istihdam edilen kadrodur. kredi, portföy yönetim, pazarlama, istihbarat, mali tahlil, insan kaynakları, stratejik planlama ve benzeri alanlarda bankalar bu kadrolara ihtiyaç duyarlar. daha çok genel müdürlük veya bölge müdürlüklerinde istihdam edilebilirken şubelerde krediler departmanında veya pazarlama departmanında çalışabilirler. yükselme şansları daha fazla olan bu kadro, operasyon yönetmeni veya pazarlama yönetmeni olarak atanabilirler. yabancı dil bilmek bu kadro için gerekli bir koşuldur. iyi derecede yabancı dil bilenler uluslararası işlemlerde ve görüşmelerde kullanılırlar.

müfettiş ve müfettiş yardımcıları, bankanın tüm birimlerindeki işlemleri denetlemekle görevli kadrodur. genellikle şube denetimi yapmalarına rağmen genel müdürlük içinde de denetim yapabilirler. son dönemde, bddk tarafından çıkarılan yönetmelik ve tebliğlere göre iç denetim birimi teftiş kurulunun denetimle ilgili bazı işlemlerini yapmaya başlamıştır. bu anlamda, müfettişlerin eskiye göre gücünde ve banka içindeki konumunda bir düşme olmasına rağmen halen saygınlığını korumaktadır. belli bir çalışma yılından sonra isterlerse müdür yardımcılığı veya müdürlük gibi idari sabit bir göreve atanabilirler.


anlguclu
Aday Memur
29 Ağustos 2011 21:33

''operasyon destek, müfettiş yardımcılığı, gişe yetkilisi, management trainee'' pozisyonlarının anlamlarını, mesai ve çalışma saatleri, ücret ve sosyal hakları nelerdir?

- öncelikle bildiğim kadarıyla istanbulda'ki genel merkezlikler dışında şubelerde mesai saatleri sabah 8.30 akşam kasa kapanıncaya kadar. bazı extrem günlerde gece 10'a kadar mesaiye kalmayı anlarımda gerçekten bu kasaları sayma ve kasa kapama işlemi her zaman bu kadar uzun mu sürüyor? 5'te müşteri alımı bitiyor 6'ya kadar içerde ki müşteriler bitiriliyor desek bence 7'de işlemler bitmeli. kasada açık çıkmaması halinde. genel mesai saatleri bu kadar uzun ve boğucu mu oluyor?

-operasyon destek elemanlığı nedir? görevi nedir? ne iş yapar? maaşı ne kadardır? ayrı bir sınavı mı vardır? yoksa genel banka sınavına mı tabi olunur? çalışma saatleri ne kadardır?

-müfettiş yardımcılığı nedir? görevi nedir? ne iş yapar? maaşı ne kadardır? ne kadar mesaisi sürer? bir bankada veznede çalışan adam yanında ki stajyer kıza söylerken duymuştum bir bankaya gireceksen müfettiş yardımcısı olarak gireceksin demişti. bunun sınav soruları ayrı ve üst kademe.

- gişe yetkilisi nedir? görevi nedir? ne iş yapar? maaşı ne kadardır? ne kadar mesaisi sürer? sanırım en uzak durulması tembihlenen ama en önü açık pozisyon bu olsa gerek. her yeni elemanı gişeye koyuyorlar. 6 ay sonunda memur statüsü kazanıyor. ileride de şube müdürlüğüne kadar yolu var.

-bu management trainee görevi nedir? ne iş yapar? maaşı ne kadardır? ne kadar mesaisi sürer? yönetici yardımcılığı yetiştiren bir program.

öncelikle bankacılık için iktisat alanında y.lisans eğitiminin bankada hiçbir getirisi olmuyor. şöyle ki çoğu şube müdürü lisans mezunu olduğu için kendisinden daha mektepli adamı işe almaya pek sıcak bakmıyor. zaten bir şekilde bankaya kapak atmışsanız eğer hem y.lisans yaparken hemde bankada çalışmak zor olur. o temponun içine girince başka bir şeye zaman kalmaz pek. ama burada şöyle bir parantez açmam gerekecek. iş bankası ve çoğu devlet bankası lisans ve iktisat bile olsa aöf mezunlarını kabul etmiyorlar. sınav davetiyesi bile alamıyorlar ki şanslı olanlar gişeye girebilsin. onun dışında herhangi bir 4 yıllık örgün eğitim idari bilimler fakültesinden mezunsanız eğer şansınız %50 daha fazladır. aöf mezunları için bu dediğim yüksek lisan olayının tersi makbuldür. mersin, konya selçuk veya ege üniversitesi tezsiz uzaktan yüksek lisans eğimi yapıyorlar. alesten +60 üstü ve kpdsden +55 alırsanız ve 3.5oo tl verirseniz yüksek lisans yaparak devlet bankalarına girme şansınızı %60 arttırırsınız.

bankacılık sektörünün kaşarlarından gençlere vereceği ilk tavsiye, bankacılık düşünüyorsanız eğer kamu bankalarından (ziraat, vakıf ve halk) birini tercih etmenizdir. özel olacaksa da iş bankası olabilir. çünkü özel bankalarda umulduk hiçbir şeyi bulmyabilirsiniz. uzun çalışma saatleri, az maaş, sinir, stres, hedef baskısı vs..

- mesai saatleri, kamu bankalarında 6.30-7 gibidir. özel bankalarda minimum 7.30'dur. özellikle ay sonlarında falan 9'a kadar şubede kalındığı olur. ama bunun sebebi öyle kasa tutturmak falan değil bildiğin satış baskısıdır. hedefler sürekli artar ve siz de sürekli daha fazla çalışmak zorunda kalırsınız.

- operasyon destek elemanlığından uzak durulmalı. zira, kasa açmayan destek elemanı pozisyonudur o. evrak işi yapar daha çok. yükselme olanağı pek yoktur.

şubelerde iki birim bulunur; operasyon ve satış. operasyon bildiğiniz gişe memurları ve operasyon elemanlarından oluşur. kasa açarlar, fatura yatırırlar, para alışverişi temel işleridir. ama yükselme olanakları kısıtlıdır. en fazla operasyon yönetmeni olabilirler. satış ise bireysel ve ticari olarak ikiye ayrılır. bireysel'de kredi kartı satıcam diye kapı kapı gezmek zorunda kalabilirsiniz. ama risk daha azdır tabi. ticaride ise sorumluluk ve risk yüksektir. çok daha bilgi ve deneyim gerektirir. dolayısıyla yükselme şansı da daha yüksektir. şube müdürleri genellikle ticari satış personellerinden çıkar.

- müfettiş yardımcılığı ise pozisyon olarak şubecilikle hiçbi alakası olmayan, genel merkezde bulunan teftiş kurulu'na bağlı olarak çalışılan ve şubelerin yaptıkları işlemlerin uygunluğunu denetleme işidir. maaşları yüksek, çalışma saatleri belirsizdir. hafta içi türkiyenin dört bi yanındaki şubelerde gezerler. yani, belirli bir çalışma yerleri yoktur, o hafta hangi şube teftiş edilecekse o ile giderler. yani zor iştir, statüsü vardır elbet, ama otel odalarında geçirirsiniz zamanınızın çoğunu. ayrıca, bankalar müf. yrd. sınavlarında oldukça kapsamlı bir ingilizce sınavı ve geçerseniz de ingilizce olarak mülakat yaparlar. bir banka senede en fazla 10 tane müf. yrd. işe alır, onu da belirteyim.

- gişe yetkilisi, kasa açıp para yatırma, çekme yapan görevlidir. bankoda çalışanlardır yani. maaşları 900-1100 arasındadır çoğu bankada. gişeden girerseniz en fazla gideceğiniz yer operasyon yönetmenliği yani müdür yrd.'lığıdır. o da baya uzun bir yoldur ama.

- management trainee (mt) de satış pozisyonlarıdır daha çok. eğer bir bankaya girmeyi aklınıza koyduysanız bence mt olarak çalışmayı tercih edin ilk etapta. zira önleri daha açıktır, tabi iş gişeye göre biraz daha komplike ve risklidir. maaşları da gişeden bir 100-200 tl daha fazla olur genelde.

dediğim gibi, öncelikle şubede mi yoksa müfettiş olarak mı çalışmak istediğinize karar vermelisiniz. eğer şube ise de operasyon mu yoksa satış mı istediğinizi belirlemelisiniz. yine de her türlü, ben bankacılığı kimseye meslek olarak tavsiye etmem, hem özel banka hem de kamu bankasında çalışmak gerçekten insanı yıpratır. stresi yoğun bir meslektir.


jdpjdp
Memur
29 Ağustos 2011 23:23

''40 yılda kasa fazla verirse kasadan kar payı alırlar.''

yalan yanlış bilgiler vererek insanların aklını karıştırma. yukarıda yazanların çoğu yanlış şeyler. en çok dikkatimi çeken cümlen de bu oldu zaten. böyle birşey yok hiçbir bankada.

sektörün içinden biri olarak yazıyorum bunları. o zaman herkes kasa fazlası vermek için can atar.


sbfliii2
Kapalı
29 Ağustos 2011 23:56

mufettıslıkle ılgılı yazılan seylerın de bı cogu yanlıs. Mufettıslık sınavını kazanmıs ve yakın zamanda mulakata gırecek bırı olarak aylardır cesıtlı bankalardakı mufettıslerden bılgı alıyorum ve burda yazılanlardan farklı seyler.


anlguclu
Aday Memur
30 Ağustos 2011 18:30

yanlış değil o bilgilerin hepsi doğru. sonuna kadar da arkasındayım.


bilge_eu
Aday Memur
31 Ağustos 2011 16:21

yeni başlayanlar yol yakınken dönün derim başka birşey demem :)


imagination23
Şube Müdürü
01 Eylül 2011 01:09

anlguclu zaman ayırıp emek vermen güzel lakin bazı şeylerde yanlışlık var, en azından nesnel bilgilerde yanlışlık yapmasaydın...

Söz gelimi "bir banka senede en fazla 10 tane müf. yrd. işe alır, onu da belirteyim" demişsin bu nasıl bir ifadedir Allah aşkına ? Vakıf, Ziraat, Halk her sene 30 civarı müfettiş yardımcısı alıyor...

Kasa fazlasından kar payı almak diye genel kabul görmüş muhasebe ilkesi de mi varmış ???

"bir bankada veznede çalışan adam yanında ki stajyer kıza söylerken duymuştum bir bankaya gireceksen müfettiş yardımcısı olarak gireceksin demişti." hah her bankacı çok iyi bir müfettiş yardımcısı olur, her bankacının müfettişlik profili vardır sanki, düz mantık düşünen bir personelden stajyere bir nasihat diye niteliyorum ben bunu.

"çoğu şube müdürü lisans mezunu olduğu için kendisinden daha mektepli adamı işe almaya pek sıcak bakmıyor. " Artık işe alımları da şube müdürleri yapıyor sanırım :)))

"bence mt olarak çalışmayı tercih edin ilk etapta. zira önleri daha açıktır, tabi iş gişeye göre biraz daha komplike ve risklidir"

mt'liği de öyle abarta ballandıra ballandıra anlatmayın ben de mt oldum vakti zamanında. Hatta yöneticime bu işi lise mezunu da yapar dedim, asıl risk gişede çalışan arkadaşlarda para sahte mi değil mi, müşteri hırsız mı dolandırıcı mı, kasadan kalkınca para Allah'a emanet durumda, akşam kasam açık verir mi? Genel müdürlükte masada çay, elde poğoça işlem yapmak mı risk Allah aşkına... Genel Müdürlükte de çalıştım...

"şubede mi yoksa müfettiş olarak mı çalışmak istediğinize karar vermelisiniz" Genel müdürlüğün mt pozisyonlarını da ekleyelim buraya.

Muhalif bir bakış oldu ama gerçekleri de göz ardı etmemek gerekiyor bunun dışındaki tüm söylediklerine katılıyorum.

Gerçekten de ben bankacı olmak istiyorum diyorsanız kamu bankasında başlamaya çalışın bence de...


arzu7474
Aday Memur
05 Şubat 2013 18:37

bankaya yeni girenlerin eğitimleri hakkında bilgi verirmisiniz?


arzu7474
Aday Memur
05 Şubat 2013 18:39

daha doğrusu eğitimde kılık kıyafet nasıl olmalıdır? çalışırken gibi klasik mi gidilmeli?


milanista
Aday Memur
17 Ekim 2013 20:33

arkadaşlar banka müfettiş yardımcılığı sınavında, mezun olunan üniversitenin niteliği ne kadar önemlidir? iş bankasının diplomaya çok önem verdiğini duydum sağda solda. fakat diğer büyük bankalar da taşra üniversitelerine burun kıvırıp genelde odtü boğaziçi v.b okulları bitirenleri mi tercih ediyorlar?

18 Ekim 2013 12:11

keşke alıntı diye yazsaydın. çoğu ekşiden alıntı yanılmıyorsam.


nıvıda
Aday Memur
19 Eylül 2016 23:47

pekı genelmudurluktemı sınavla lıyor neye gore alıyor

Toplam 11 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi