Editörler : crops35

soykankaan
Daire Başkanı
10 Kasım 2011 14:07

tek kulak işitme kaybı var dieğr kulak tam sağlamsa %40 özürlü raporu alamazsınız. ortalama iki kulakta da %75 kayıp olması gerek.


farmer.faruk
Kapalı
10 Kasım 2011 14:59

TŞK Kardeş


mdenizli
Daire Başkanı
10 Kasım 2011 15:13

farmer.faruk eğer işitme kaybının yanında diğer hastalıklardan da (astım,ruh hastalığı vb.) varsa ikisinin veya tüm hepsinin toplamı da % 40 ı geçerse rapor alabilirsin. bu raporla sakatlık indiriminden faydalanamazsın ama sınava girebilirsin.

saygılarımla.


farmer.faruk
Kapalı
11 Kasım 2011 18:28

tşk mdenizli


perekli
Şef
20 Aralık 2011 20:32

işitme engelilerden ötv indirimden faydanan hiç kimse yok mu

Dava açıp kazanan yokmu


mdenizli
Daire Başkanı
19 Nisan 2012 06:31

güncelleşsin artık değil mi?

yeni bir gelişme var mı acaba?

hayırlı günler


murathoca20070013
Aday Memur
19 Nisan 2012 13:46

arkadaşlar benimde %40 özrüm var ortopedik ama araba kullanmada sorun olacak kadar ağır değil illaki özel tertibatlımı olması gerekir indirimden yararlanabilmek için şuan ehliyetimde yook ne yapmam lazım yardımcı olurmusunuz


mdenizli
Daire Başkanı
21 Nisan 2012 16:26

murathoca ortopedik isen mecburen tertibatlı ve otomatik vites alman lazım. tertibat önemli o olmadan arabana vize yapmazlar

bir arkadaşım aldı da oradan biliyorum. ayrıca tertibatı da kullanmıyor zaten

ama tertibat olmadan olmaz

sen önce h sınıfı ehliyet için başvur ve ehliyeti al da gerisini öğrenirsin

mtv ödemezsin


kirli_33
Daire Başkanı
21 Nisan 2012 23:42

işitme engellilerin ÖTV den faydalanması için kanun teklifi verilmiştir.

İlgili link;

http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=101055


mdenizli
Daire Başkanı
22 Nisan 2012 01:27

dilekçe örneğini ilgili yerlere gönderelim lütfen...

Sevgili Dostlarımız

Ekte sunduğumuz dosya içeriğindeki dilekçeyi, aşağıda verilen e-mail adreslerine göndererek İşitme Engelliler için ÖTV ve MTV muafiyeti hakkındaki çalışmamıza destek vermenizi rica ediyoruz.

Dilekçe göndermek için tıklayın: http://www.engelname.net/dilekce.php

İED-Yönetim

isitme engelliler ve aileleri dernegi

metnin gönderileceği adresler:

Maliye Bakanlığı için [email protected]

Ulaştırma Bakanlığı için [email protected]

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı için [email protected]

Gönderilecek metin:

İLGİLİ MAKAMA

ANKARA

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) istisnasından yararlanılması hususunda;

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun ?Diğer İstisnalar? başlıklı 7/2 nci maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan;

a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,

b) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,

c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm_'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm_'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bu bendin (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu G.T.İ.P. numaralarında yer alan malları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından,

Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV?den müstesnadır,

denilmektedir.

Ayrıca konuya ilgili olarak 30/04/2010 tarih ve ÖTV-2/ 2010-3 sayılı ve ilgili olduğu 7/2,15/2-a ÖTV Kanun maddesinin (2A) numaralı ÖTV beyannamesinde Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.

Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel

tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

a)Alıcının maluliyeti veya sakatlığı ile özel tertibat yaptırılan araçları kullanabileceğine dair Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu

raporunun aslı veya noter onaylı örneğinin,

b) Aracının sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneğinin,

c) Alıcının ?H? sınıfı sürücü belgesinin fotokopisinin,

ekleneceği belirtilmiştir.

İlgili Kanunda malûl ve engelliler gibi genel bir ibare kullanılmasına rağmen bedensel engelli ve işitme engelliler arasında bir ayrım olduğu ilgili maddenin alt bentlerinde açıkça gözlemlenmektedir. Yönetmeliğe göre işitme ve konuşma bozukluğu özrü nedeniyle araçta hareket ettirici özel tertibat yapılması (İlgili maddenin (b) benti) söz konusu olmadığından, sadece işitme ve konuşma bozukluğu olanların 7/2 nci maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır. Fakat 30/04/2010 tarih ve ÖTV-2/ 2010-3 sayılı ve ilgili olduğu 7/2,15/2-a ÖTV Kanun maddesinin (2A) numaralı ÖTV beyannamesinde sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için (sol bacaklarını kullanamayacaklarından) otomatik vites hareket ettirici özel tertibat olarak kabul edilmektedir.

İşitme engellilerin de en büyük sorunu vites değiştirmek için gereken gaz sesini duyamamalarıdır. Hiçbir işitme cihazı vites değiştirmek için gereken gaz sesini duyuracak kadar güçlü değildir. Bu nedenle, İşitme engellilerin vites yükseltme için gereken gaz sesini duymaya çalışmalarına gerek bırakmayan "otomatik vites" en büyük yardımcılarıdır, ancak araçlardaki bu özellik İşitme engelliler için ?hareket ettirici özel tertibat? olarak görülmemektedir.

İşitme engellilerin büyük kısmı hem ötv muafiyetinden faydalanamadığı gibi hem de otomatik vitesli araçların düz vitesli modellere göre yüksek fiyatta olmasından dolayı araç satın alamamaktadır. (Otomobil firmalarının internet sitelerindeki fiyat listeleri incelenebilir.)

Ayrıca, İlgili maddenin (a) bentinde yer alan sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler ÖTV muafiyetinden yararlanabilir denilmesine rağmen, işitme ve konuşma bozukluğu bulunan özürlüler % 90 ve üzeri sakatlık derecesi alamamaktadır.

Talebim; otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak görülmesi ve H sınıfı ehliyet sahibi tüm işitme engellilerin de ÖTV'den muaf olmalarıdır.

Aynı sorun MTV muafiyetinde de söz konusu olup faydalanamamaktayım. Yukarıdaki bilgiler ve görüşler doğrultusunda otomatik vitesli araç satın alan H sınıfı ehliyet sahibi işitme engellilerin MTV?den de muaf olması hususunda;

Gereğini arz ederim.

ADRES

.................................................. ....................

?/?/2012

İsim Soyad:

TC:

engelliler biz sitesinden slınmıştır


mdenizli
Daire Başkanı
22 Nisan 2012 01:44

arkadaşlar dilekçeleri gönderelim ve tbmm sonucunu beklemeden işitme cihazı ile araba kullanır diye ehliyetleri değiştirelim bence sonuçta zaten kanunen hakkımız işitme cihazı ile araba kullanmak ve meclisten olumlu sonuç çıkarsa rahat ederiz ötv ve mtv siz arabamızda daha rahat ederiz.

saygılarımla


mdenizli
Daire Başkanı
22 Nisan 2012 03:03

kirli_33 bahsettiği kanun teklifi

İşitme engelliler için kanun teklifi

CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi, H sınıfı sürücü belgesi olup işitme cihazı kullanmak zorunda olanların otomatik vitesli araç iktisaplarının ÖTV muafiyeti ile MTV istisnası kapsamına alınması için kanun teklifi verdi.

25.01.2012

ANKARA (ANKA) -

CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı'na, Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunlarında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verdi. Teklife göre, işitme engelli vatandaşlar iktisap ettikleri otomobillerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)'nden muaf olacak. Buna göre, işitme engelli vatandaşlar kendi kullanacakları otomatik vitesli binek otomobillerinin iktisabı sırasında ÖTV ödemeyecek ve ayrıca iktisaptan sonraki dönemde de MTV ödemeyecek.

-GEREKÇE-

Teklifin gerekçesinde, Anayasa'nın 61'inci maddesinde yer alan "Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır" hükmüne uygun olarak vergi mevzuatında çeşitli muafiyet ve istisna hükümleri düzenlendiğine dikkat çekildi.

Gerekçede, H sınıfı sürücü belgesi bulunan ve işitme engelli olmasına rağmen "sakatlığına uygun tertibat" bulunan araç kullanması gerektiği şeklinde rapor alamadığı ve otomatik vitesli araçlar da bu kapsamda kabul edilmediği için işitme engellilerin ÖTV muafiyetinden yararlanamadığına dikkat çekildi.

Bu durumun Anayasa'nın 61'inci maddesi hükmünün göz ardı edilmesi anlamına geldiği gibi işitme engelliler açısından bir haksızlık niteliğinde olduğu belirtilerek, "Bu haksızlığı ortadan kaldırmak için kanun teklifi ile H sınıfı sürücü belgesi olup işitme cihazı kullanmak zorunda olanların otomatik vitesli araç iktisapları da ÖTV muafiyeti ile MTV istisnası kapsamına alınmaktadır" denildi. Gerekçede, şöyle denildi:

"Türkiye Özürlüler İdaresi ve Gazi Üniversitesinin verilerine göre ülkemizde doğuştan işitme kaybı (DİK) oranı yüzde 0,1 -0,2 yani yaklaşık 1.300 -2.600 çocuk işitme engelli olarak topluma katılmaktadır. 2002 yılı verilerine göre 19 yaş altında 63.173 işitme kayıplı çocuk bulunmaktadır. Ancak söz konusu İdare'nin Raporundan işitme engellilerin yaklaşık olarak sadece yüzde 15'inin okula gittiği ve araç kullanma oranının da en fazla bu oranda olabileceği göz önünde bulundurulursa ciddi bir istismar riski olmayacağı düşünülmektedir."

-TEKLİF NE GETİRİYOR?-

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

H sınıfı ehliyet sahibi olup işitme cihazı kullanan işitme engellilerin münhasıran otomatik vitesli araç iktisabı sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibatlı araç iktisabı sayılacak.

H sınıfı ehliyet sahibi olup işitme cihazı kullanan işitme engellilerin adına tescil edilmiş münhasıran otomatik vitesli taşıtlar bunların sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibatlı taşıt sayılacak.(ANKA)

(MG/ÖMR)

Kaynak: Milletvekilinin Sitesi

25 Nisan 2012 10:51

İşitme engelliler fedarasyonu başkanıyla görüştüm şu an beklemede olduklarını inşallah olumlu sonuç alacaklarını söyledi.Dava açmaya gerek olmadığını bildirdi.

23 Ağustos 2013 15:58

evet noldu şimdi işitme engellilerde vergi indirimi oluyormu ?


soykankaan
Daire Başkanı
26 Ağustos 2013 22:54

yok daha olmuyor beklemedeyiz..olacağınıda zannetmem açıkçası..

14 Şubat 2019 16:51

evet noldu şimdi işitme engellilerde vergi indirimi oluyormu ?


KamudaMemur
Genel Müdür
03 Mart 2019 19:44

niye sadece size vergi indirimi olsun ? tüm engellilere niye olmasın ?

Toplam 37 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi