Editörler : F16 Gökçen
14 Ekim 2011 17:36

Aile Hekimi beni reddetti.!

Uzun zamandır istanbuldayım. Ancak ne olduysa sistemde eski yaşadığım edirnedeki aile hekimim görünüyor. Bugün eşim için aile sağlığı merkezine gitmiştik. BEnde doktorumu değiştireyim dedim. Hemşireler önce doktora sor dediler, doktora sordum: "Benim hastam çok kabul edemem diğer doktorlara gidin" dedi. Diğer 2 doktor ise daha önce muayene olduğum ve hiç memnun kalmadığım doktorlar. O yüzden onları seçmek istemiyorum.

Benim hekim seçme hakkım yok mu?

Seçtiğim doktorun beni kabul etmeme (aile hekimi olma konusunda) hakkı var mı?

Doktorun böyle bir hakkı yoksa kimlere başvurabilirim? Doktorun amiri kim?

Aile sağlığı merkezlerinde müdür var mı? Aile sağlığı merkezlerinin amiri kim?


mehmetyilmaz677
Yasaklı
15 Ekim 2011 21:55

acil durumlar dışında yoğunluk nedeniyle bir doktorun hastasını red etme hakkı vardır.doktorlar robot değildir. işlem hızını iki katına çıkararak boştaki hastalarada muayne şansı sağlanamaz.


papatya'1980
Aday Memur
16 Ekim 2011 23:48

ASM lerin amiri toplum sağlığı merkezleridir oralara şikayet edebilirsiniz


bluevelvet
Memur
19 Ekim 2011 18:19

İstanbul sağlık müdürlüğünü ve tüm birimlerini tebrik ederim. Sorunumla hemen ilgilendiler ve geri dönüş yaptılar.

İstanbul il sağlık müdürlüğü hasta hakları koordinatörlüğüne şikayet maili yazmıştım. CEvap şöyle:

"14 Ekim 2011 tarihinde Koordinatörlüğümüz e-posta adresine yapmış olduğunuz şikayet başvurunuz ile ilgili olarak Müdürlüğümüz Aile Hekimliği Koordinasyon Birimi'ni arayabilir veya şikayet başvurunuzu yapabilirsiniz. Ayrıca başvurunuz Aile Hekimliği Koordinasyon Birimi'ne iletilmiştir. Adı geçen şubenin iletişim bilgileri aşağıda belirtilmiştir."

Diye cevap verdiler.

Ayrıca ilçemde bulunan toplum sağlığı merkezinden telefon ettiler. Kendilerine gelip form doldurarak aile hekimimi seçmemi istediler.


papatya'1980
Aday Memur
19 Ekim 2011 23:42

böyle çalışmaların olması sağlık mesleği adına çok güzel


bluevelvet
Memur
21 Ekim 2011 17:53

Bugün gittim toplum sağlığı merkezine. Ancak yetkililer tekrarda aynı doktora (en az hastası olana) kaydetmek istediler. BEnde bunu kabul etmeyeceğimi söyledim. Onlarda "Yönetmelik böyle, İLe sorduk onlarda öyle dedi" diye cevap verdiler. Bende eve geldim açtım yönetmeliği:

************************************************************************

25 Mayıs 2010 SALI Sayı : 27591

AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

http://www.ailehekimligi.gov.tr/images/stories/Mevzuat/20100525-10.htm

Kişilerin aile hekimini seçebileceği bölgeler

MADDE 8

(1) Aile hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde kişilerin aile hekimlerine kayıtları yapılır. Yenidoğanlar ile henüz nüfusa kayıtlı olmayan bebek ve çocuklar annelerinin kayıtlı olduğu aile hekimine kaydedilir. Kişilerin aile hekimlerine ilk kaydı, aile hekimliği uygulamalarına yeni geçilen illerde müdürlük tarafından ikamet ettikleri bölge göz önünde bulundurularak yapılır. Her ilçe ve 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa tabi olmayan il merkezleri ayrı bir bölgedir. Kişiler, aile hekimini bölge sınırlaması olmaksızın serbestçe seçebilirler. Zorunlu haller dışında aile hekimi üç aydan önce değiştirilemez. Aile hekimi değişikliği kişilerin yazılı talebi üzerine hizmet almak istediği aile hekimince veya ilgili toplum sağlığı merkezince yapılır. Aile hekimince yapılan değişiklik, talep belgesi ile birlikte beş iş günü içerisinde ilgili toplum sağlığı merkezine ulaştırılır.

(2) Aile hekimliği uygulamasının olduğu İl?e ikamet amacıyla yeni gelen kişiler istedikleri bir aile hekimine kayıt yaptırırlar. Kayıt yaptırmamış olanlar, müdürlük tarafından yakın konumdaki kayıtlı kişi sayısı en az olan aile hekiminden başlanarak kayıt edilirler.

*********************************************************************

Her 2 madde kesin ifadelerle seçimi hastaya bırakmış. Bir yorum yok. Eğer hasta tercih yapmazsa o zaman İl Sağlık müdürlüğü ikamet edilen bölgeye en yakın aile hekimlerinmden en az hasta olana verebilir kişiyi.


sepetyus
Müsteşar Yardımcısı
22 Ekim 2011 00:37

Hekim seçme hakkınız elbette var.

ama istediğiniz hekim'in fazla hastası olduğunu söylediniz, ısrarla bu hekimi istemeye devam ederseniz hekim ile aranızda negatif bir bağ oluşacaktır.bu durumda iki taraf için hoş bir durum olmayacaktır.

Aile sağlığı merkezlerinde ortalama 3-4 doktor bulunur. Toplum sağlığı merkezleri doktorların hastalarını eşit bir şekilde dağıtmaya özen gösterir. çünkü bir hekim gün boyu hasta bakıp diğer hekim oturmasın diye.

İstanbul gibi büyük bir şehirde bu uygulama yapılırsa (herkes istediği doktoru seçerse) hem doktorun iş yoğunluğu artar diğer hekimlere göre doktora haksızlık yapılmış olur, hemde o doktora kayıtlı hastalar saatlerce sıra bekleyerek mağdur olmuş olurlar. dediğim gibi burda iki tarafında mağduruyeti söz konusu olabilir.

Aile hekimlerinin görevinin başında koruyucu sağlık hizmetleri gelir (Aşı- bebek izlem-gebe izlem vs işlemler). hastalarının çoğu bunlar ve ilaç yazdırmaya gelenlerdir. zaten acil vakaalara hastanelerde müdahele edilmektedir.

sizin yerinizde olsaydım hastası çok olan doktor yerine hastası az olan hekimi tercih ederdim. çünkü doktora gittiğimde maksimum yarım saat içersinde muayene olup reçetemi alıp gidebilirim.

hayırlı geceler.


bluevelvet
Memur
22 Ekim 2011 18:42

Özellikle istanbulda hasta sayısı az olan doktorlar zaten belli! doktorlar. Beni kaydetmek istedikleri doktorada 4-5 kere mayene oldum ve hiç memnun kalmadım. Eşimde memnun değil. 2 dakikada bitirilecek muayeneyi bol bol gereksiz muhabbetler yaparak 10dkya uzatan, "zaten 4000den fazla hasta için ücret almıyorum neden fazla hastaya bakayım" diye muahbbet eden bir adam. Bunu bana doktorun kendisi söylüyor.! Neden bu doktora kaydolmaya zorlanıyorum?! Diğer doktorları denemek istiyorum. BAna bir ağrı kesici, bir grip ilacı yazacak ben bu doktorun muhabbetini dinlemek zorunda değilim.

Belki de dediğiniz gibi diğer doktordan da memnun kalmayabilirim, belkide daha fazla sıra yüzünden muayene için uzun zaman bekleyebilirim. Haklısınız. Ancak bu konu biraz inada bindi. Adamlar hem bana yönetmelik böyle zadece bo doktora kayıt edebiliriz diyor, ancak ben okuyorum yönetmelik öyle değil. Bana yalan söylenmiş...


ekosa
Aday Memur
25 Ekim 2011 01:26

siz istediğiniz hekime kayıt olabilirsiniz. o madde eğer siz hekiminizi seçmez ve o bölgeye ikamet amaçlı geldiğinizde geçerli oluyor. onun dışında hekimin vatandaşı reddetme hakkı bulunmamakta.


bluevelvet
Memur
01 Kasım 2011 02:22

@ekosa

Neyazıkki toplum sağlığı merkezi ve İl Sağlık Müdürlüğündeki bunu kabul etmiyor. Çarşamba dilekçe verecem toplum sağlığı merkezine ve yazılı cevap isteyecem. Olumsuz cevaplarda Sağlık bakanlığına gönderilmek üzere. Bakalım ne olacak. BAkanlıktan yazılı olarak RED cevabı alırsam bırakırım bu işin peşini sadece.


bluevelvet
Memur
01 Kasım 2011 02:27

Ayrıca eşimde doktorundan memnun değil. 12 aydır aynı doktorda. Eşimde değiştirmek istedi reddettiler sözlü olarak. Bir dilekçede eşim için verecem.


Edmond.Dantes
Aday Memur
06 Ekim 2021 13:15

Merhaba,

Aile Hekimi hasta nüfusu 4000 ise daha fazla hasta kaydı alamayacağı için o doktora kayıt yaptıramazsınız.

Aile Hekimi seçme konusunda tabikide hakkınız var ve bu kanuna bağlıdır.

Diğer önemli bir husus ise aynı büyükşehir belediyesi sınırlarında bir ilçenin aile hekimine gittiyseniz Aile hekiminin sizi misafir hasta olarak kabul etmeme hakkı var.

Bu konu ve daha fazla ayrıntısı ile sizinle paylaşacağım şu yazıyı okuyun tüm sorularınızın cevabını bulacaksınız.

....


**sude**
Başbakan Müsteşarı
07 Ekim 2021 10:15

Başka sağlık ocağına gidiniz. İlle de oradaki doktorları seçmek zorunda değilsiniz.


ynscnn
Aday Memur
07 Ekim 2021 22:50

Enabiz üzerinden baktınız mı o zaman istediğiniz hekimi seçebilirsiniz dolu degillerse

safetybelt
Aday Memur
07 Ekim 2021 22:50

Bu konu niye şuan ekrana geldi ki

dumman6
Aday Memur
08 Ekim 2021 19:13

E nabızda o dr müsait görünüyorsa sistem üzerinden kaydınızı kendiniz alabilirsiniz... Değilse ara ara kontrol edip müsait duruma geçince bu işlemi yapabilirsiniz. Böylece gereksiz polemiklerden de uzak durmuş olursunuz.

ferdi ferdi
Aday Memur
08 Ekim 2021 20:43

E nabizdan istedgin aile hekimine gecebilirsin

10. KÖY
Şube Müdürü
09 Ekim 2021 04:04

Aradan gecen 10 yilda noldu acaba sonuc :)))))

owen055
Aday Memur
09 Ekim 2021 08:08

Aradan geçen 10 yılda 3 farklı ilçe değiştirdiğim için 3 farklı aile hekimi değiştirdim.Acaba gönderi sahibi ne yaptı

awicennaa
Aday Memur
09 Ekim 2021 11:23

Bence sorun sizde

Malatyalimemur78
Yasaklı
10 Ekim 2021 18:45

Bilgisayardan www.turkiye.gov.tr (e-devlet) adresine girin. Arama bölümünde "aile hekimi degistirme" yazın cikan bölümde açıklamaları takip ederek degistirebilirsiniz.
Toplam 21 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi