Editörler : crops35
11 Kasım 2011 11:49

Avukatların vekalet ücretine hak kazanması için 6 ay fiili çalışmış olmak şartı

Geçen hafta çıkan 659 karar s.lı KHK 14. maddesinde bahsi geçen "dağıtımın yapıldığı yıl içerisinde altı aydan fazla süreyle hukuk biriminde fiilen görev yapmış olmak şartı" temmuz 2011 de atanan tüm meslektaşların bu yılki emeğini çöpe attı!!! 2011 yılına ait vekalet ücreti alamayacağız şansa bak... Biri sen yanlış anlamışsın kedi desin nolur :)


starter
Memur
11 Kasım 2011 12:27

doğru anlamışsın:)


UUZ1985
Memur
11 Kasım 2011 13:00

o hüküm benimde kafamı karıştırdı "Vekalet ücretinin; dava ve icra dosyasını takip eden hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü veya avukata %55'i, dağıtımın yapıldığı yıl içerisinde altı aydan fazla süreyle hukuk biriminde fiilen görev yapmış olmak şartıyla, hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü ve avukatlara %40'ı, hukuk biriminde görev yapan diğer personele %5'i eşit olarak ödenir." hükmüne göre %55 i dosyayı takip eden avukata 40lık kısımda ise dosyayı takip etmese bile diğer avukata verilir diyor. Buradaki dosyayı takip etmeden kasıt nedir dosyaya herhangi bir işlem yapmakta bu kapsama girer mi bu soruların cevabını bulmak lazım


avukatomer
Aday Memur
14 Kasım 2011 09:25

Arkadaşlar Biz yaklaşık 300 Avukatın hakkı ihlal ediliyor Bu konuda sessiz kalmayalım. Muhakemat Genel Müdürlüğü dağıtım ile ilgili bir yönetmelik yayınlayacakmış bu yönetmeliğe bizimle ilgili bir istisnai madde getirmeleri için e-mail atalım. e-posta adresi

[email protected] veya [email protected]

İlk e-postayı ben atıyorum ve sizden de bekliyorum.Hepimize hayırlı olsun ...


kedi canını senin
Aday Memur
14 Kasım 2011 15:49

sayın avukatömer attığınız maili buraya kopyalarsanız ortak bi mail atmış olalım.


avukatomer
Aday Memur
14 Kasım 2011 16:08

Sayın BAHUM yetkilileri;

DSİ ... Bölge Müdürlüğünde ../../2011 tarihinde Avukat olarak göreve başladım. Halen bu görevi devam ettirmekteyim. 02.11.2011 tarihinde yürürlüğe giren 659 sayılı KHK nın vekalet ücretine ilişkin 14/2-a maddesi gereği kurumlarda görev yapan avukatların vekalet ücretine hak kazanabilmesi için 6 aydan fazla süre ile hukuk biriminde fiilen çalışmış olmak şartı getirilmiştir.

Bilindiği üzere kanunlar yürürlüğü tarihinden sonraki olaylara uygulanır geçmişe yürümez. Kanun hükmünde Kararnamenin yürürlüğü tarihinden önce göreve başlamış bulunduğumdan dolayı 2011 yılı avuklatlık vekalet ücretlerinden yararlanmamız gerektiğini düşünmekteyim.

Vekalet Ücretinin dağıtımına ilişkin yönetmelik çalışmalarında 2011 yılı için 659 Sayılı KHK nın yürürlüğü tarihinden önce göreve başlamış avukatlar için istisnai bir hüküm bırakılarak bu avukatların 6 ay çalışmış olma şartına tabi olmaksızın avukatlık vekalet ücretinden yararlandırılmasını talep etmekteyim. Bu vesileyle saygılarımı sunarım.

Av


avukatomer
Aday Memur
14 Kasım 2011 16:13

Arkadaşlar bu mesajı ne kadar çok kişi gönderirse bizim lehimize olur lütfen göndermekten imtina etmeyelim. Bahum Genel Müdürüne hitabende ayrıca [email protected] adresine gönderelim.


nietczshe
Şef
15 Kasım 2011 14:35

arkadaşlar siz neyin peşindesiniz dilekçenizde khk ye ek madde eklenmesini talep etmişsiniz yetki kanununun süresi doldu dünyadan haberiniz yok birde sanki bahumun khk çıkarma etkisi varmış gibi bahuma dilekçe yazmışsınız bahum muhakemat memurlarının vekalet ücretlerini bile kurtaramadı temmuz 2011 de göreve başlasanızda mahkeme kararınıda isminiz olmak kaydıyla 5 aydır tahsil ettiğiniz vekalet ücreti yokmu hiç sizin


mthincirak
Aday Memur
15 Kasım 2011 16:37

"UUZ 1985" rumuzlu arkadaş yazmış kanun maddesini ancak maddeyi yanlış yorumluyorsunuz.şöyle ki dikkatle okursanız;madde 3 kısımda düzenleniyor. 1.kısımda "Vekalet ücretinin; dava ve icra dosyasını takip eden hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü veya avukata %55'i" diyor.Arada virgül var. 2.grup için "dağıtımın yapıldığı yıl içerisinde altı aydan fazla süreyle hukuk biriminde fiilen görev yapmış olmak şartıyla, hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü ve avukatlara %40'ı" diyor.yani dağıtımın yapıldığı yıl içerisinde 6 aydan fazla çalışmış olmak şartı aranan kısım yzde 40 lık kısım.davayı takip eden avukatın alacağı yüzde 55 lik kısımda herhangi bir şart yok.tahsil ettiği vekalet ücretinden zaten yüzde 55 i alıyor.tabii bu sene göreve başladığımız için bizim kesintimiz oluyor olmuyor değil.ama dediğiniz gibi bu sene 6 ay çalışmadığımız için vekalet ücreti alamama gibi bir durum söz konusu değil bana göre.


UUZ1985
Memur
15 Kasım 2011 18:30

mthincirak bende senle aynı görüşteyim fakat benim kafamı karıştıram davayı takipten maksadın ne olduğu şimdi 2 veya daha fazla avukat olan bürolarda mesela cevap dilekçesini bir avukat ikinci savunmayaı bir avukat duruşmaya giren başka bir avukat oluyo şimdi dava sonuçlanınca dosyayı takip eden avukat kim olmuş oluyo kim %55i alcak o konuda bilgisi olan arkadaş varsa sevinirim ona göre hakkımızı arayabiliriz.


-keskinbalta-
Şube Müdürü
15 Kasım 2011 20:38

limit dolmuşsa ve her avukata yetecek kadar para var ise zaten arta kalan 6 ay fiili çalışma olmasa bile ödenir diyor

14. maddenin c bendine göre:

c) Yapılacak dağıtım sonunda arta kalan tutar, hukuk biriminde görev yapan ve (b) bendindeki tutarları dolduramayan hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü ve avukatlara ödenir. Bu dağıtım sonunda arta kalan tutar üçüncü bütçe yılı sonunda ilgili idarenin bütçesine gelir kaydedilir.

bu bende göre eğer havuda fazla para var ise 1 gün çalışmış olmak bile yetiyor


avukatomer
Aday Memur
16 Kasım 2011 13:11

nietczshe

Ben KHK nın yeniden düzenlenmesi için yazmıyorum BAHUM'a. Eğer dilekçeyi okuduysan çıkacak yonetmelik için bir düzenleme istiyorum. Çünkü dağıtım ile ilgili yönetmelik çalışmaları şuan BAHUM tarafından yapılıyor. Bu yönetmelik 1 ay içinde çıkacak. Biz ne şekilde yorumlasakda önemli olan yönetmelikteki yorumdur. Bu nedenle sizden de bu dilekçeyi veya kendi yazdığınız bir düşünceyi göndermenizi istedim.


avukatomer
Aday Memur
16 Kasım 2011 13:13

Keskinbalta

Seninle aynı fikirdeyim ama işi garantiye almak istidiyorum :)


asya_hukuk
Memur
17 Kasım 2011 08:45

arkadaşlar khk 2 kasımda çıktı 2 kasımdan önce göreve başlayanlar eski 146. madde hükmü gereği 6 ay çalışma şartı olmayadan vekalet ücretine hak kazanacaktır. çünkü kazanılmış hakkımız var diye düşünüyorum.


tek celse
Memur
21 Kasım 2011 09:51

asya hukuk sözün mantıklı


avu.emre
Aday Memur
21 Kasım 2011 11:16

Sayın Asya hukuk ve tek celse bana kazanılmış hak hangi yasada yer alıyor söyler misiniz?


asya_hukuk
Memur
21 Kasım 2011 13:26

sayın avu. emre vekalet ücretine hak kazanmak için 146. madde gereğince fiilen 1 gün bile çalışmak yetiyordu. yeni khk ile 6 ay şartı getirildi. maliye bakanlığının uygulaması, görüşleri, yayınlanan genelgeler bu yönde. ben 2011 yılının vekalet ücretine 2 kasımdan önce işe başlayarak hak kazandım. 15 kasımda işe başlasaydım 6 ay fiilen çalışma şartı aranırdı ama ben temmuz 21 de işe başlamakla 22 temmuzda zaten vekalet ücretine hak kazandım. o hukuki işlem başladı ve tamamlandı. ben 2011 vekalet ücretimi 22 temmuzda da talep edebilirdim şuanda da veya ocak ayında da. kazanılmış haktır bu diye yasa da yer almaz zaten ben hiç rastlamadım. danıştayda hakkı eline tutmak diyor ve bence bizlerde vekalet ücretine hak kazanarak elimizde o hakkı tutuyoruz.


sonsiyah
Aday Memur
21 Kasım 2011 14:02

sayın avu.emre,

kazanılmış hakkı herhangi bir yasada aramamıza gerek yok. eğer öyle olsa her şeyi kanunlaştırmak gerekirdi. kazanılmış hakları ihlal etmemek, bu korunaklı alana saygı göstermek hem hukuk devletinin gereğidir ve hem de hukukun temel ilkelerindendir.

nitekim anayasa mahkemesi de kararlarında sıklıkla bu vurguyu yapmıştır. ancak somut olayı değerlendirirken yüksek mahkeme, "Ancak, kazanılmış bir haktan söz edilebilmesi için bu hakkın yeni yasadan önce yürürlükte olan kurallara göre bütün sonuçlarıyla fiilen elde edilmiş olması gerekir" gibi değerlendirmelere yer vermiş.

yine http://www.memurlar.net/haber/145917/ linkinde danıştay tetkik hakiminin konuyu değerlendirmesi söz konusu.

idare hukukçularının da tek bir yoruma ulaşamadığını görüyoruz bu kavramı tanımlarken. kazanılmış hakkın unsurlarından biri de "Somut Bireysel Bir Sonucun Doğmuş Olması" ve bu konuda hemen hemen herkes ve yüksek mahkemeler mutabık.

nacizane durumumuzu değerlendirirsem, önceki düzenlemede herhangi bir süre şartı aranmadığı için biz hak kazanmış durumdayız. şöyle düşünün, resmi olarak işe başladım ve 2. günde bi davaya girdim. olur ya 3 ay sonra (yani yeni düzenleme yürürlüğe girmeden 2-3 ay önce) bi dava çözüldü ve vekalet ücretine hak kazandım. senede bir sefer vekalet ücreti çekilir diye bi şart yok bildiğim kadarıyla. o kazandığım vekalet ücretini de hemen çektim. görüldüğü üzere ortada bireysel bir sonuç var ve kazanılmış bir hak söz konusu diye düşünüyorum. inşallah, doğru ya da yanlış hazine de benim gibi düşünüyordur:))

20 Aralık 2011 14:51

659 sayılı KHK 14.2. c) Yapılacak dağıtım sonunda arta kalan tutar, hukuk biriminde görev yapan ve (b) bendindeki tutarları dolduramayan hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü ve avukatlara ödenir. Bu dağıtım sonunda arta kalan tutar üçüncü bütçe yılı sonunda ilgili idarenin bütçesine gelir kaydedilir.

Benim sorum ise;

Bu arada kurumların dava servislerinde,hukuk işleri müdürlüklerinde çalışan memurlar ,vekalet ücretinden aldıkları payları artık alamayacaklar mı?bilgisi olan var ise paylaşalım.


av.57
Aday Memur
21 Aralık 2011 09:18

659 sayılı KHK'ya dikkat edilecek olursa; vekalet ücretine hak kazanabilmek için öncelikle birimde 6 ay çalışma şartı vardır.Hukuk Hizmetleri biriminde çalışan memura 6000 memur maaş katsayısı çarpımı bulunacak tutar ödenir.tabi kazanılan vekalet ücretinin %5 ancak ödenebilir.Kısaca memura vekalet ücretinden aylık ödenmeye devam edilir fakat %30'luk oran%5'e düştü.iyi çalışmalar...


himmetoğlu37
Aday Memur
21 Aralık 2011 09:53

666 sayılı KHK ile memurlara ödenmesi gereken vekalet ücreti kaldırıldı

Toplam 75 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi