Editörler : F16 Gökçen
30 Mart 2012 11:49

El bileğinde şişlik

EL BİLEĞİNDE GANGLİON (EL BİLEĞİNDE ŞİŞLİK)

Ganglion, el bileği eklem kapsulunden ya da tendon kılıfından kaynaklanan içi sıvı dolu kesedir. Ganglionun içindeki sıvı yoğun kıvamlıdır. El bileği ganglionları, tümöral yapılar değildir, vücudun diğer yerlerine yayılmazlar. Ganglionun içindeki sıvı, eklem ya da tendon kılıfındaki sıvı ile aynıdır.Zaman içinde sıvı jelatin kıvamının alır.

El bileğindeki şişlik ganglion dışında bir şey olabilir mi?

El bileği sırtındaki şişliklerin büyük kısmı ganglion olsa da bir ortopedi uzmanınca değerlendirilmesi gerekir. Bazen lipomlar, kemik çıkıntılıları ve diğer yumuşak doku kitleleri benzer görünüm verdiklerinden gerekli durumlarda ultrasonografi ve/veya MR tetkiki yapılabilir.

El bileği ganglionları neden olur?

El bileği ganglionlarının neden geliştiği kesin olarak bilinmemekle beraber; el bileklerine aşırı yüklenen, devamlı klavye kullanan sekreterler, yazılımcılar ve bankacılarda, müzisyenler ve örgü örenlerde sıktır. Eklemin ya da tendonun zayıf ya da zayıflamış kesiminden fıtıklaşarak keselenme şeklinde olduğu ve içinin sıvı dolduğuna inanılmaktadır.

El bileği ganglionları nasıl tedavi edilir?

El bileği ganglionları eğer ağrı yapıyorsa, ağrılı devrelerde antiemflamatuvar ilaçlar ve el bileği splintleri kullanılır. Bu tedavi ile ganglionda küçülme görülebilir. Bazen düşme ya da el bileğine direk gelen darbeler sonucunda kese patlayarak kaybolabilir. El bileği splinti yada ilaç tedavisine rağmen süren şikayetlerde ganglionun içindeki sıvı bir enjektörle çekilebilir. Bu durumda tekrarlama belli oranda görülür. Tüm bu tedavilere rağmen süregelen ve hastaların günlük yaşamlarını etkileyen ganglionlarda cerrahi tedavi uygulanır.

El bileği ganglionlarında cerrahi tedavi nasıl uygulanır?

El bileği ganglionları cerrahi tedavi ile çıkarılan hastalar, hastaneden aynı gün çıkarılabilir. Sıklıkla, kolun uyuşturulması şeklinde lokal anestezi ile yapılır. Cerrahide, kistin tendon ya da eklemden kaynaklandığı yer bulunur ve ganglion cerrahi olarak çıkarılır


şekerbaşak
Başbakan Müsteşarı
30 Mart 2012 11:50

sorum şu bunu yaptıran var mı varsa tekrardan çıkıyormuş o şişlik doğru mu


suleyman4242
Yasaklı
12 Aralık 2012 04:15

sülük koy geçer 05327263882 sülükçü süleyman

Toplam 2 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi