Editörler : E.Kayı Han

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
17 Mayıs 2023 16:38

faizi kaldırdığın an para üretimini ele almış olacaksın.

şu an para üretimi başkasının elinde.

köleye özgürlüğü anlatamıyorsun. illa diyor ki "ben nerde kalacağım. kalacağım yer yok ki?"

yahu sen özgür olacaksın sen inşa edeceksin, kendin çalışıp kendin yiyeceksin. "yok ben başkası hesabına çalışırım. o işlerden de anlamam. nasıl yapılacağını bilmiyorum ki?

Yahu öğreneceksin, ilk önce çat pat yapacaksın sonra sen yapamazsan, özgür olan çocukların en iyisini öğrenir yapar. yok sen köle olmaya devam etmeyi seçersen çocukların da kölelikten başka çare bulamayacak. ya bu işi sen yapacaksın ya da hiç bir zaman kimse yapamayacak.

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
17 Mayıs 2023 16:48

kaldırmak kolay mı? zor elbet.

ilk önce insanları bunun mümkün olduğuna ikna edeceksin.

sonra irade göstereceksin.

sonra sana saldıracaklar. insan kölesinin kaçmasını ister mi? istemeyecekler elbet.

ayağına prangalar vurulmuş olsa da göğüs gereceksin.

sonra sıkıntılar olacak.

çalışacaksın.

sonra da rahat edeceksin.

*

bir daha da buna sebep olan şeye -faize- asla ve kata müsaade etmeyeceksin. ne kadar dessas olsalar da sen onlardan daha zeki olacaksın. asla kandırılmayacaksın.

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
17 Mayıs 2023 17:25

en umutsuz köle, köleliğinin farkında olmayan köledir. köle olduğunu bilmiyor ki kurtulsun, kurtulmaya teşebbüs etsin.

köle çalışıyor, kazanıyor, kendi asli zaruri ihtiyaçlarından bile kısıp kazancını götürüp kendi elleriyle efendisine veriyor. hala daha köle olduğunun farkında değil.

*

köle kutunun (bir çiftlik-piyasa her neyse) içinde. efendi kutunun içine "hey arkadaşım biliyorum ki zor durumdasın veya senin işlerini daha büyütmen gerektiğini biliyorum. sana iyilik yapıyorum bak sana ihtiyacın olan parayı veriyorum." diyor 100 TL atıyor kutuya. bana her ay 10 TL verirsin bir yıl boyunca diyor. köle seviniyor. (ahmak köle kutunun içinde 100 var. nasıl 120 vereceksin. düşünsene)

çalışıyor köle, köle sevinçli, ekiyor biçiyor üretiyor. her ay 10-10 getirip vermeye başlıyor.

efendi eline geçen ilk 10 TL ile kölenin ekip biçtiklerinden bir yıllık ihtiyacını alıyor. (sen çalış ben yiyeyim.)

şimdi kölenin elinde 100 yine var. ama 110 daha ödemesi lazım. ay ay ödedikçe, sene sonuna doğru para bitiyor. fazlalık kalan 10 TL yi veremiyor.

efendi diyor ki, üzülme ben sana yine 100 veririm. ben seni destekliyorum...

hasılı köle çalışıyor, efendi yiyor. hem de hiç çalışmadan.

köle anlamıyor, köle olduğunu. bu köleye nasıl anlatmalı faizin ödenmesi mümkün olmayan fazlalık olduğu, köle olduğuna nasıl ikna edilmeli?

*

ey köle.. sen mal ve hizmet ürettiğin gibi parayı da sen üremeliydin. para sadece bir araç. para üretimini neden başkasına bıraktın ki? sen ne üretirsen üret para üretemeyeceğin için senin borcun hiç bitmez. anlamıyor musun? faizi neden kabul ettin? bu işe derhal son vermezsen ebediyyen köle olarak kalacaksın!

köle diyor ki, yok o benim iyiliğimi düşünüyor bana yardım ediyor. hem şimdilik ona çalışıyorum gibi görünsem de zamanla yavaş yavaş azaltacağım..

yahu köle nasıl azaltacaksın, sen artık efendinin iki dudağı arasındasın. o ne diyorsa yapmak zorundasın.

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
18 Mayıs 2023 21:24

Piyasada dolaşan her bir para aslında para değil.

Manyak mısın? Diyeceksiniz.

Evet aynen öyle. Aslında onlar borç. Her bir banknot kendinden daha fazlasını geri ödemek üzere piyasaya girmiş.

Maaşın senin değil. Neden eriyip gidiyor değeri. Neden devlet verdiğini hemen geri toplamaya çalışıyor ve borç hiç bitmiyor anlayabildin mi?

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
21 Mayıs 2023 07:52

Cumhurbaşkanı faiz sebep enflasyon sonuç diyor. Çok yaklaşıyor ama meselenin tamamını göremediğinden hata ediyor.

Mesele bankaların faizle para üretmesi. Sen bankaların para üretmesini engellemezsen faizi düşürerek meseleyi çözemezsin. Çünkü faiz düşünce bankalar daha çok kredi verip daha fazla para üretiyorlar.

Zaten merkez bankalarının faiz artırıp azaltması bu para üretme mekanizmasını kontrol etmek. Merkez bankası yapmayınca işini, bankalar kendileri fren koyuyorlar. Yoksa birden %200 enflasyonla görülür.

Madem faizi düşürebiliyorsun, madem faiz sebep enflasyon sonuç. neden sıfır yapmıyorsun. Ta ki enflasyon da sıfır olsun. Veya düşürdüğün halde neden enflasyon fırladı? Demek ki tam doğru değil. Çok yaklaştın.

Faizi sıfır yap. Krediyi de kontrol et. Ta ki krediyi sen veresin, parayı sen üretesin, paranın kontrolü devlette olsun.

Parayı kim üretiyorsa devlet odur.

Madem sanal para üretmek bankaların bile her zaman yaptığı çok kolay bir şey. Neden devlet yapmasın? Neden para üretimi başkasına bırakılsın?

Evet para üretimi en kolay iş, bir cihetten de en zor iş. Neden: faizci bankalara aldanmamak için çelik gibi sarsılmaz bir irade ve onlardan daha yüksek bir akıl ve sapmadan uygulayacak güçlü bir kudret lazım.

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
21 Mayıs 2023 18:17

Bu yazınızı yeni gördüm.

1- biz işin hakikatini neden zararlı olduğunu anlatmaya çalışıyoruz zaten neden zarar olsun? Hem helal haram demiyorum doğrudan ki mesele aklen de kimsenin dinine bağlı kalmadan açık bir şekilde anlaşılsın zaten anlaşılmayacak bir mesele yok az matematik bilmek ve akıl yürütmek kafi. Körükörüne faizi savunan yapılan yanlışları tarafgirane savunan zarar görürse benim yapabileceğim bir şey yok. Zarara kendi rızasıyla girene merhamet edilmez.

2- meselenin çoğu vechini yazmadığım meselelerini bile araştırdık. Onların kavramlarıyla ifade etmiyorum ki kavramlar içinde boğulup meselenin fehmini işkal etsin.

3- mesela bankalar para üretiyor, sanal kaydi para. Bu sanal mevduata da devlet kefil oluyor çok saçma şekilde. Parayı üreten banka fakat engellemesi gerekirken kefil olan garanti veren devlet. Ne dersin bu işe? Çıldırmamak elde değil.

https://www.dunya.com/kose-yazisi/turkiyede-mevduat-garantisi-700-bin-tlye-cikarilmali/688232#:~:text=Burada%20bir%20ki%C5%9Finin%2C%20bir%20bankadaki,bin%20dolar%20olarak%20belirlenmi%C5%9F%20durumda.

"Türkiye?de ise, TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) kapsamında mevduat güvencesi limiti 2023 yılı için 400 bin TL,"

fazilet-83, 4 ay önce

Ben en başta söyledim . Israrla nass olan Müslümana farz olan bir meseleyi tartışma konusu yapmak diyenleri dinleyenleri günaha sokacak zarar ettirecek bir tariktir diye. Bir meseleyi bahsederken bütün lazımlarıyla beraber ortaya koymak lazım, ortaya bütün teferruatıyla bütün lazımlarıyla koyacak akademik birikim olması gerekir, hatta bir çalışma bir zatın bir kabinenin bir grubun çalışması yetmez çok çok çalışmalar olması lazım diye söyledim zaten. Ben size ev ödevi veriyorum uçmanızı terakki ettirecek taslitlerle meseleyi bütün vücuhuyla kavramanıza çalışıp araştırmanıza vesile oluyorum ilişmekle

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
21 Mayıs 2023 18:32

Nass olan birşeyi tartışmıyoruz ki açıklıyoruz. Tartışan düşünsün.

Bu mantıkla kimsenin hiçbir meselede ağzını açmaması lazım. Tartışma olur diye hakikat söylenmekten vazgeçilir mi? Bu mantıkla biseti enbiya dahi zarar denilebilir zira insanlar küfre düşüyorlar.

Ha deseniz ki ikna olmadım anlamadım çok anlaşılır anlatmıyorsunuz. Anlarım. Zaten ben biraz özürlüyüm.

fazilet-83, 4 ay önce

Ben en başta söyledim . Israrla nass olan Müslümana farz olan bir meseleyi tartışma konusu yapmak diyenleri dinleyenleri günaha sokacak zarar ettirecek bir tariktir diye. Bir meseleyi bahsederken bütün lazımlarıyla beraber ortaya koymak lazım, ortaya bütün teferruatıyla bütün lazımlarıyla koyacak akademik birikim olması gerekir, hatta bir çalışma bir zatın bir kabinenin bir grubun çalışması yetmez çok çok çalışmalar olması lazım diye söyledim zaten. Ben size ev ödevi veriyorum uçmanızı terakki ettirecek taslitlerle meseleyi bütün vücuhuyla kavramanıza çalışıp araştırmanıza vesile oluyorum ilişmekle

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
22 Mayıs 2023 10:34

ne anlatıyorsun sen, saçmalıyorsun diyenler..

bir muhalif ekonomist anlatmış nasıl para ürettiklerini.

bilmemek değil, öğrenmemek ayıp:

buyrun:

https://www.mahfiegilmez.com/2021/06/paray-kim-yaratyor.html

*

Yazıdan alıntılar

"Bu durumda kâğıt parayı Merkez Bankası, madeni parayı Darphane, kaydi parayı bankalar yaratıyor diyebiliriz."

"2021 Mayıs ayına bakarsak: Piyasada dolaşımda bulunan Merkez Bankası?nın bastığı kâğıt para ve Darphane?nin bastığı madeni paranın yani nakit paranın toplamı 180 milyar TL?dir. Buna, bankaların yukarıda kaydi para mekanizmasını anlatırken açıkladığımız şekilde vadesiz ve vadeli mevduat yoluyla yarattığı tutarı da eklediğimizde (M2) toplam 3.561 milyar TL?lik bir parasal hacme ulaşıyoruz (M3?ü alırsak tutar 3,665 milyar TL oluyor.) Bu tutar 180 milyar TL?lik nakit paranın tek başına yol açtığı bir para arzını ifade etmiyor kuşkusuz. Bunun içinde bankaların yabancı bankalardan aldığı krediler, yurtdışından toplanan mevduatlar ve Merkez Bankası?ndan yapılan gecelik borçlanmalar da var. Yine de nereden bakılırsa bakılsın 180 milyar TL nakit parayla gelinen sonuç şaşırtıcıdır.

Finans kapitalizminin en büyük buluşu budur. Yani para basmamış görünerek parayı çoğaltmak. Gelişmiş ülkelerin son yüzyılda hızla büyümesinin nedenlerinin başında bu gelir. Ne var ki yaşanan krizlerin de temelinde aynı şey var."

*

Merkez bankası ve darphanenin bastığı paranın 20 katı para var. . bu paralar devletin milletin değil bankaların parası yani. peki bankanın ürettiği bir şeyi nasıl geriye daha fazla vermeyi taahhüt edebiliyorsunuz bu imkansız. hem bankanın para üretme yetkisi olmamalı. kimseye para üretme imtiyazı tanınamaz.

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
07 Haziran 2023 11:39

Devletin bütün kurumlarına sunmak üzere amatör bir çalışma hazırladım. size nasıl iletebilirim? e posta?

fazilet-83, 5 ay önce

Nasıl yapılacağını anlatsanız, dosya halinde devlete/ kurumlarına iletseniz çok güzel olur bence.

Herkes tenkid ediyor, beğenmemezlik ediyor da, elini taşın altına koyan dert edinen, proje sunan/üreten yok maalesef memlekette. Meslek olarak siyasetçi olmadığım ve makbul bir meslek olarak da görmeyen zihniyette olduğum halde, bu noktadan, devleti yönetenler noktasında adeta acıyorum adamlara. Herkes, vurun abalıya diye boş beleş şekilde siyasetçiye vurmak sevapmış gibi adeta sadece tenkid ediyor. Ben artık belirttiğim noktadan siyasetçi beğenmeyenleri beğenmemek noktasına geldim adeta.

fazilet-83
Başbakan Müsteşarı
07 Haziran 2023 12:33

Ben devlet değilim,

dediğim gibi ekonomiden anlamam, yani ilgili kurumlarda da değilim ";)

ekaya, 4 ay önce

Devletin bütün kurumlarına sunmak üzere amatör bir çalışma hazırladım. size nasıl iletebilirim? e posta?

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
07 Haziran 2023 12:47

yahu devlet olmadığınızı biliyorum. kurumlara da sunacağım zaten. sadece bir bakın diye göndereceğim. meseleyi anlamak için ekonomist olmaya gerek yok. ben de mühendisim zaten. selamlar.

fazilet-83, 4 ay önce

Ben devlet değilim,

dediğim gibi ekonomiden anlamam, yani ilgili kurumlarda da değilim ";)

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
08 Haziran 2023 22:33

Bazıları devlet parayı bana faizsiz olarak sunmalı diyeceğine kredi faizleri aşağı çekilsin diyor.

Bankanın ürettiği parayı yine bankaya nasıl daha fazla vermeyi düşünüyorsun. Şöyle düşün: bir havuza 1 kova su boşaltıp 2 kova su istiyorlar senden. Sen tamam yaparım diyorsun. Ama o havuza boşaltılan 100 kova suyun hepsi öyle düşünüyor. Havuzda su var verebilirim diyorsun. Yanılıyorsun. Havuzu derin zannediyorsun. Havuzda 100 kova su var. Siz hepiniz 200 kova su çekebilir misiniz? Kriz çıkar değil mi? Kim ilk önce su çekip verecek kim sona kalacak kavgası başlar değil mi? Sonra da ödenmesi zaten imkansız olan borcun karşılığında evine arabana fabrikalarına otoyollarına el konulur mu? Konulur. Kim suçlu peki?

Halbuki olması gereken sana 1 kova su verilip 1 kova su geri istenmesi. Bunu da havuzun başında duran devlet yapmalı. Havuzun başında 1 kova su verip 2 kova su isteyen herkes kovulmalı. Bunu yapamazsın denilmesi. Neden? çünkü bu bütün havuzun bir elde toplanmasına herkesin ona muhtaç olmasına ve sonuçta herkesin o şahsa köle olması ve bütün servetin sürekli ona transferine yol açar.

Devlet havuzda suyun muhafazası ve ekonomik gelişmeye hizmet etmesinden sorumlu. Havuz kimseye ait olamaz. herkesin hakkı var. Havuzun muhafazası için başında devletin beklemesi kimseye 1 kova su boşaltıp 2 kova su çekmesine izin vermemesi lazım. Su havuzun içinde alışveriş ticaret ve üretimde dönmeli. Vücuttaki kan gibi. Vücuda da 1 şırınga kan verip 2 şırınga kan çekin bakalım ne oluyor?

Bankaların neden kapatılması gerektiğini anlayabildik mi?

Toplam 72 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi