Editörler : oto-danisman-expert
29 Mayıs 2012 09:43

Noterde arac degeri cok dusuk gosterilmis.

arkadaşım bir araç aldı. 2006 focus, kasko değeri 26.000 tl. ama 22 ye aldı. fakat noter kağıdında satış bedeli olarak 12 000 kdv dahil yazdırmış galerici. arkadaş da bakmadan imzalamış. noterden çıkınca görünce, abi bu bir şey değil düşük vergi ödemek için yapıyoruz, senin için sıkıntı yok felan demiş.

şimdi bu konuda alıcı için ileride bir sıkıntı çıkabilir mi? internette biraz okudum böyle yapılıyormuş ama ilerde satıcı için sıkıntı olabiliyormuş. noterin bu tip düşük göstermelerde sorumluluğu vardır felan yazıyor. bunlar sorun değil ama alıcı için bir sıkıntı olur mu o önemli. bilgisi olanlardan cevap bekliyorum.


okumamyok-iyiyazarım
Daire Başkanı
29 Mayıs 2012 10:19

yo sana ne kadar verdiğin nasıl ispatayacakki.alan memnun satan memnun ver kaçırıylar işte


malidbey
Aday Memur
29 Mayıs 2012 12:24

ben son 1 yılda üç kez araba aldım veya sattım. hiçbirinde noterler fiyat sormadı. zaten aracın satış bedeli olarak kasko değeri gösteriliyor. alıcı açısından hiçbir sıkıntı olmaz merak etmeyin.


repsol
Kapalı
29 Mayıs 2012 13:45

üç kağıcı galericilerden araba alınır mı sen başka nerelerden kazık yedin onu düşün o arabanın %100 kmsi düşürülmğüştür.


benpersnelll
Daire Başkanı
29 Mayıs 2012 14:11

repsol,

orası mechul kardeş ama bu göz önünde olduğu için öncelikle bu konu, daha sonrası da çıkabilir tabi. inşallah büyük şeyler çıkmaz.

malidbey,

siz bir vatandaş olarak alım satım yaptığınızda vergi ödemiyorsunuz, ticaret yapmıyorsunuz zaten ama galeri bunun ticaretini yaptığı ve vergisini ödediği için, noteri de kafaya alıp, vergiyi kaçırdı anlaşılan.

aslında noterde de suç var, bize bir şey sormadan galericinin dediğini yazdı. zaten noter tam galericin adamı olmuş ne sıra bekliyor ne başka bişi. adam elden veriyor hemen işini yaptırıyor.


malidbey
Aday Memur
29 Mayıs 2012 21:09

benpersnell:

noterlerin araç satış bedelini sormak gibi bir vazifeleri zaten yok. galericiler araç satışlarından sadece komisyon alırlar. araç satış bedeli sıfır bile gösterilse önemli değildir. gerçek satış bedeli kolaylık tespit edilebilir çünkü alıcı da belli satıcı da bankadan çıkan para da. önemli olan o aracın satışına hangi gelericinin aracılık ettiğini tespit etmektir. bu da ancak inceleme ile olur. ben de bir maliyeci olduğumdan belirtmek istedim.


repsol
Kapalı
29 Mayıs 2012 21:12

ben araba sattığımda noter satış bedeli belirtecek misinz demişti hayır dedik o da rayiç bedeli yazdı. yani noterler soruyor satış bedeli ayrıca banka havalesiyle değil elden verilirse para asıl tespit edeck maliye.


malidbey
Aday Memur
29 Mayıs 2012 23:45

ben noter fiyatı sormaz demiyorum. noter satış fiyatını sorgulayamaz diyorum. yani aracın gerçek değeri bu değil diyemez. banka havalesi olmasa da bu kadar yüksek tutardaki bir para genellikle (her zaman olmasa da %90) bankada tutulur ve satış günü veya yakın bir zamanda bankadan çekilir veya kredi kullanılır. ilgili bankadan bilgi istenirse bu da ortaya çıkar ve alıcı ifadesi de desteklerse herşey tamamdır diyorum repsol hocam. bu da en kolay yöntemdir.

11 Haziran 2013 12:53

Aracınızda gizli ayıp, arıza, ya da pert vs kayıt çıktığında satıcıya dava açmak istediğinizde satıcı ben 12 ye verdim diyecek siz de 22 diyeceksiniz, elden para verdiyseniz noter satışındaki rakam geçerli olacak, zira bu kadar büyük meblağı şahitle de ispatı yok, olay bundan ibaret


İ101K
Yasaklı
15 Haziran 2013 16:38

galerici milleti değilmi her işlerini kılıfına uydururlar


Elfida.11
Aday Memur
01 Aralık 2022 19:27

İyi akşamlar arkadaşlar. Bilgisi olan varsa

cevap verirse çok sevinirim. Bi araç aldım 340 bin tl ye. Aracı galeriden aldım. Galerici 228 bin yazmış satış sözleşmesine. Bankadan ben 228 bin çekecektim. Banka bu fiyatı düzeltmezseniz kredi kullandıramayız dedi. Galerici ile gidip satış fiyatını 340 bin yaptık. Krediyi çekip galericinin parasını ödedim

. Sonra galerici bu fiyattan ben fatura kesemem dedi. Notere çıkışta gelin düzenleyelim tekrar dedi. Bize arabanın yedek anahtarını vermedi. Anahtarı alabilelim diye imzayı gidelim notere dedik. Notere bi gittik. Galerici 130 bin yazmış satış bedeline. Tabi galericiyi arayıp kızdık. Bu kadarda değil artık

diye. Adam bırakın arabayı göndereyim paranızı dedi. Göndereceğine de emin değilim. Yedek anahtar da onda olduğu için el mahkum 130 bin tl lik satış sözleşmesine imza attık. Şimdi bize bi ceza gelir mi? Ben mecbur bırakıldım galerici tarafından. Yarın anahtarı almaya gideceğim. İnşallah verir. Bi sıkıntı olur mu sizce, bu iş bizim başımızı ağrıtıp bizi zora sokar mı?

18 Aralık 2022 21:31

derhal galeriyi ticaret bakanlığına şikayet edin. bunu daha az vergi ödemek için yapıyorlar .tabi aracın bi kusuru çıkarsa da geri alabileceğiniz bedel noter satış kağıdında yazan bedeldir.


kahrolsun PKKHDP
Aday Memur
31 Aralık 2022 17:45

galericiden araba mı alınır % 80 kadarı sahtekar dolnadırıcı haram yiyici


efsuneva
Aday Memur
10 Ocak 2023 22:26

1) aracı ne kadara aldıysanız satış sözleşmesine onu yazdırın

Toplam 13 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi