Editörler : E.Kayı Han

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
28 Mayıs 2023 23:09

Detayını bilmediğim için şu an yorum yapamam, yalnız akıllı yöneticilerin uyandığına dair hiçbir emare yok daha. Bir emare olsa en azından birkaç kişi dillendirse bu konuyu gerisi çorap söküğü gibi gelir.

Dijital para çıkınca hakikatini düşünür ölçer tartar o zaman değerlendiririz. şu an nasıl olacak bilemiyorum.

Yalnız bankalar kolayca sanal para üretir de devlet üretemez mi? Bal gibi de üretir, hem bankaları da engeller, devlet benim der. Buna inanıyorum. O zaman hak tecelli eder. İslamiyetin göz kamaştıran güzelliği bütün dünyaya ilan edilir. Bu millet eski ihtişamına kavuşur bütün dünyaya örnek ve lider olur bu konudada. Yeter ki kendi hesabımıza çalışalım. Kendi ellerimizle bizi ezen zalimler hesabına çalışmaktan vazgeçelim.

Bankalar kolay vazgeçmeyecek her türlü tezviratı yapacaklar ama zayıf durumdalar hakikatte. zaten çalışan düşünen üreten biziz. Sadece biraz aklımızı kullanmakta eksiğiz. Allahın verdiği aklı kullansak yetecek. Güçlü olan biziz, aziz olan biziz. onlar çalışmayan üretmeyen değersiz zavallı firavuncuklar pis mahluklar sürüsü sadece.

fazilet-83, 4 ay önce

Dijital para çalışmaları var,

Nedir, ne değildir

Dediğiniz meselenin şümulünden midir

Olabilir mi

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
29 Mayıs 2023 00:48

Yalnız şunu söyleyebilirim. Paranın altın, gümüş, sanal, dijital veya banknot veya bozuk demir para olması arasında bir fark yok. Yalnız parayı kimin ürettiği ve faizli olup olmadığı mühimdir. Paraya değerini veren üretilen maldır hizmettir.

Eğer dijital para bankaların ürettiği TL ye endeklenecekse sadece niteliği dijital olmasıysa değişen hiçbir şey yok demektir. Ha banka kaydi para üretmiş ha dijital blockchainde üretmiş hiçbir farkı yok. O para bankanın mı olacak yoksa bir mal-i umumî mi olacak. Önemli olan odur.

fazilet-83, 4 ay önce

Dijital para çalışmaları var,

Nedir, ne değildir

Dediğiniz meselenin şümulünden midir

Olabilir mi

fazilet-83
Başbakan Müsteşarı
29 Mayıs 2023 00:54

Uzman değilim.

Ama, bu konuda yanılıyorsunuz eminim";)))

Çünkü, şeran da kağıt para tam salim değil.

Ama, altın, gümüş vesaire kağıt para cinsinden değil.

Paranın(sikkenin) içinde değeri kadar altın bulununca enflasyona maruz olmaz, dünyanın her yerinde içindeki maden değeri kadar değeri bulunur, enflasyona maruz olmaz, değeri düşmez. Değeri düşmeyince de faizi netice vermez diye biliyorum.

Üretim miktarı -para miktarı/para değeri parametrelerini bilmiyorum tabii ki.

ekaya, 4 ay önce

Yalnız şunu söyleyebilirim. Paranın altın, gümüş, sanal, dijital veya banknot veya bozuk demir para olması arasında bir fark yok. Yalnız parayı kimin ürettiği ve faizli olup olmadığı mühimdir. Paraya değerini veren üretilen maldır hizmettir.

Eğer dijital para bankaların ürettiği TL ye endeklenecekse sadece niteliği dijital olmasıysa değişen hiçbir şey yok demektir. Ha banka kaydi para üretmiş ha dijital blockchainde üretmiş hiçbir farkı yok. O para bankanın mı olacak yoksa bir mal-i umumî mi olacak. Önemli olan odur.

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
29 Mayıs 2023 01:22

Yanıldığımı düşünmen gayet doğal anlayışla karşılıyorum. Siz bankaların ne kadar dessas olduğunu bilmiyorsunuz onlar sezdirmeden para üretmekte dokundukları herşeyin değerini çalmakta pek mahirdirler. Sanal kaydi altın üretmek zor mu zannediyorsunuz. Sürekli yaptıkları şey zaten.

fazilet-83, 4 ay önce

Uzman değilim.

Ama, bu konuda yanılıyorsunuz eminim";)))

Çünkü, şeran da kağıt para tam salim değil.

Ama, altın, gümüş vesaire kağıt para cinsinden değil.

Paranın(sikkenin) içinde değeri kadar altın bulununca enflasyona maruz olmaz, dünyanın her yerinde içindeki maden değeri kadar değeri bulunur, enflasyona maruz olmaz, değeri düşmez. Değeri düşmeyince de faizi netice vermez diye biliyorum.

Üretim miktarı -para miktarı/para değeri parametrelerini bilmiyorum tabii ki.

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
29 Mayıs 2023 17:36

1- ben sahte para üretsem devlet engellemesi gerekirken izin verse ses çıkarmasa nasıl olur? daha kötüsünü söyleyeyim mi?

2- devlet benim ürettiğim paraya kefil olsa garanti verse, her bir kişinin her bir bankadaki 400 bin tl mevduatına garanti verse.. yuh yani devlet! parayı üretmesine ses etmediğin gibi bir de gidip garanti veriyorsun. sen üretsen ya! daha da kötüsünü söyleyeyim mi?

3- Devlet de ben de para üretiyordum ilk başta. devlete diyorum ki ikimiz de para üretirsek enflasyon çok olur sen üretme ben üreteyim benden borçlan :( sözün bittiği yer burası. başkasının ürettiği bir şeyi nasıl daha fazla olarak vermeyi düşünüyorsun ey devlet ve ey millet! köle oldunuz. geçmiş olsun.

*

durum bu kadar vahim.

uyanın. devlet para üretmiyor. sadece borçlanıyor ve borç stokluyor parayı sanal olarak bankalar üretiyor.

*

çözüm mü? aslında çok basit. başta demen gereken şeyi şu an hemen demelisin. "siz para üretemezsiniz bankalar, devlet benim ben üretirim."

bankalar kapatılmalı, devlet sıfır faizli olarak parayı kendi üretmeli. ne kadar büyüdüysek o kadar para üretilmeli.

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
01 Haziran 2023 15:00

ey devlet uyan

parayı başkası üretip enflasyona neden oluyor, hem sana hem millete ödenmesi mümkün olmayan faizli borç veriyor.

sen başkasına para üretme imtiyazı verip, para üretmekten de vazgeçip, borçlanmayı kabul edip köleliğe razı olduğun gibi, fiyatları kontrol edip sabit tutmaya çalışmak vazifesini de omuzuna alıyorsun. bu uğurda emanet olarak faizle borç aldığın dövizi bile harcayıp eksiye düşüyorsun. yahu parayı başkası üretirken bu imkansız. tokmak başkasının elindeyken neden davulu sırtlanıyorsun. davul da tokmak da senin elinde olmalı. eskiden sorunu teşhis etmesi daha kolaydı şimdi herşey internetten halledildiği için kaydi paranın zararını anlamak farketmek daha da zorlaşıyor yakında bankalar tamamen nakitsizliği getirdikleri zaman sorunu anlamanız daha da zorlaşacak.

devlet sen asıl vazifen olan parayı üretsen (yeteri kadar) enflasyon olmayacak zaten

hem sen hem millet de köle olmaktan kurtulacak.

karışmaman gereken yerlere de karışmak zorunda kalmayacaksın.

senin vazifen sadece parayı üretmek, her zaman piyasada para bulunmasını temin etmek, bunun için de faize kesinlikle izin vermemen lazım. bankaları kapatmalısın. paranın değerini ancak bu şekilde koruyabilirsin. bu vazifeni yapmadıkça hiçbir şeyi düzeltemeyeceksin.

suçlu bankalar olduğu halde. millet de bütün sorunları senden bilecek. evet senin suçun var o da bu düzeni değiştirmemek.

İlk başta sorunun farkına varmadın bankaların para ürettiğini sezemedin, peki şimdi neden göremiyorsun?

ey devlet akıllan.

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
03 Haziran 2023 13:54

Ankara da müthiş bir sağanak yağmur ve dolu fırtınası var. Allah faizcilere teslim olunmasını tokatlıyor.

Allahım başlarımıza akıl kalplerimize iman ver ve bizi faizcilere kölelikten kurtar ve bizi sadece sana kul olanlardan eyle.

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
04 Haziran 2023 18:19

1- para basma yetkisi anayasanın 87.maddesine göre meclise aittir. Yani meclis eliyle milletindir.

2- para basma yetkisi anayasaya aykırı olarak kanunla sadece yarısı hazinenin olan merkez bankası şirketine verilmiştir. Bu şirketin diğer yarısı ise bankalara ve diğer tüzel ve gerçek kişilere aittir.

3- 26 mayıs 2023 itibariyle merkez bankası verilerine göre merkez bankasının bastığı dolaşımdaki banknot ve hazinenin bastığı madeni para toplamı 404 milyar TL iken yine merkez bankası verilerine göre dolaşımdaki M2 para arzı yani banknot+madeni para+ vadesiz mevduat + vadeli mevduat toplamı yani toplam para 9 trilyon 409 milyar tldir.

4- bu aradaki farkı 9 trilyon lirayı kim üretmiştir? ne hakla üretmiştir? Merkez bankası kendisine verilen para basma hakkını neden başkalarına devretmiştir? Neden başkalarına para üretme imtiyazı tanınmaktadır?

5- merkez bankası kendisine para basma hakkı ile birlikte verilen fiyat istikrarını koruma görevini neden yerine getirmemektedir? Meclis neden merkez bankasını sorgulamamaktadır? Neden sana verdiğim para basma hakkını başkalarına devrediyorsun? Ne hakla bunu yapıyorsun? Neden paranın değerini koruyarak fiyat istikrarını sağlama görevini yapmıyorsun? Diyerek merkez bankasından bu görevi geri almamaktadır. Para basma yetkisi meclistedir görevini yerine getirmeyen hatta para basma yetkisini başkasına devredenden bu yetkiyi derhal geri almalıdır.

6- bu dolaşımdaki paranın sadece yüzde 4ü merkez bankası ve hazine tarafından, kalan kısmı yani yüzde 96sı bankalar tarafından üretilmiştir. Bankalara neden para üretme imtiyazı tanınmıştır? Bankalar hiçbir sınır olmadan sürekli para üretip enflasyona neden olmakta paramızın ırzına geçerken neden sorumlu olan hiçbir kimse müdahale etmemektedir? Hatta ve hatta bankalardaki paraya devlet garanti vermektedir. Devlet parayı kendi üretmediği ve başkasının üretmesine izin verdiği yetmediği gibi bankaların ürettiği paraya neden garanti vermiştir? Kendi üretse para kendinin olsa kimseye köle olmasa daha iyi değil mi? Bunun tartışması olur mu hiç?

7- kamu yani devlet kendi para üretmekten neredeyse tamamen el çekmiş durumdadır ve sadece borçlanmaktadır. Hazinemiz borç stoklamaktadır ve faizle sürekli borcu artmaktadır. Acaba bu borcun bitmesi mümkün müdür? Başkasının ürettiği parayı nasıl daha fazla olarak verebileceksiniz? Bu ilelebet varlık ve servet transferine ve bitmeyen köleliğe yol açar. Acaba devlet "ben borçlanıyorum ama bu parayı kim üretiyor" diye sormamaktadır? Madem ben devletim, parayı benim üretmem lazım değil mi? Neden borçlanıyorum? Diye düşünmüyor mu? Devlet neden "parayı sen devlet olarak üretirsen enflasyon olur" safsatasına inanarak sadece borçlanmaktadır, parayı başkasının üretmesini kabul etmektedir? Acaba bankalar üretince enflasyon olmuyor mu? Hem eğer bankalar ve devlet de para üretince enflasyon oluyorsa bu sorunun çözümü devletin para üretiminden elini çekip bankalara bırakması mıdır? Yoksa bankaların para üretmesini engellemesi ve yeteri kadar paranın enflasyona neden olmayacak ve paranın değeri korunacak şekilde devlet tarafından üretilmesi değil midir? Bunun tartışılması dahi abes iken bunca bedihi ve apaçık yanlışların yapılması ve size bunları yazmak durumunda kalmak utanılacak birşey değil midir? Mevcut durumda para milletin veya devletin değil bankalarındır.

8- parayı bankaların üretmesi kabul edilemez ve engellenmelidir. Bu yetki derhal meclis yetkisine alınmalıdır. Bu yetki ancak ve ancak millet namına ve meclisin gözetiminde ve denetiminde tamamı devlete yani millete ait bir kurum tarafından ve başkasına da hiçbir para ürettirilmemek şartıyla kullanılabilir. Başka hiçbir kimseye para üretme imtiyazı tanınamaz.

ekaya
Müsteşar Yardımcısı
07 Haziran 2023 16:37

çürük yapılmış ve çöken yapılardan mühendisler sorumlu. peki sürekli çöken ekonomiden, çıkan krizlerden kim sorumlu? ekonomistlerden iktisatçılardan soralım? niye çöküyor ekonomi? üç beş yılda bir aralıklarla niye krizler çıkıyor hep acaba? sistemde bir yanlışlık olmasın? yanlış kurgulanmış olabilir mi?

Toplam 49 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi