Editörler : "eskiyara"Pangaea
18 Ekim 2012 13:40

Veli Şikayetlerine Çözüm ( İftira Davası)

Arkadaşlar malumunuz önünbe gelen veli bizlere öğretmenliği öğretmeye kalkmaya başladı.

ve eften püften her konuda sürekli şikayet ediliyoruz.

en acısı da şu ki: amirlerimiz bizi savunmak yerine hemen müfettiş görevlendiriyor. saygınlığımız kalmadı. bu durumda İFTİRA DAVASI VE BU DAVANIN YAYGINLAŞMASI OLAYI ÇÖZECEKTİR.

"657 sayılı Devlet Memurları Kanunun İsnat ve İftiralara Karşı Koruma başlıklı 25 inci maddesinde "Devlet memurları hakkındaki ihbar ve şikayetler, garaz veya mücerret hakaret için, uydurma bir suç isnadı suretiyle yapıldığı ve soruşturma veya yargılamanın tabi olduğu kanuni işlem sonucunda bu isnat sabit olmadığı takdirde, merkezde bu memurun en büyük amiri, illerde valiler, isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından isterler." hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, soruşturma sonucunda isnadın sabit olmaması halinde en büyük amiriniz, illerde valiler, isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından istemeleri gereklidir. Soruşturma sonucunda isnadın sabit olmaması halinde Kamu Davası açılması yönünde amirlerinize müracaat etmeniz yerinde olacaktır."

ÖTE YANDAN

T.C.

YARGITAY

CEZA GENEL KURULU

E. 1994/4-327

K. 1994/349

T. 19.12.1994

? HAKARET ( Şikayet ve İhbar Hakkının Hakkın Kullanılması Nedeniyle Hukuka Uygun Olması )

? ŞİKAYET VE İHBAR HAKKI ( Hakkın Kullanılması Yönünden Hukuka Uygun Olmasına Rağmen Bu Hak Hakkı Doğuran Nedenin Koyduğu Sınırlar İçinde Kullanılmalı )

? HUKUKA UYGUNLUK HALİ Şikayet ve İhbar Hakkının Hakkı Doğuran Nedenin Koyduğu Sınırlar İçinde Kullanılmasının Gerekmesi )

? MAĞDURA YÜKLENEN SUÇUN İŞLENMEDİĞİ BİLİNDİĞİ HALDE YETKİLİ MERCİE İHBAR ( İftira Suçunun Oluşması )

? İFTİRA SUÇU ( Mağdura Yüklenen Suçun İşlenmediği Bilindiği Halde Yetkili Mercie İhbar ve Şikayette Bulunma )

2709/m.36, 74

765/m.480

ÖZET : Anayasanın 36 ve 74. maddelerinde düzenlenen şikayet ve ihbar hakkı, hakkın kullanılması nedeniyle hukuka uygunluk halidir. Ancak bu hakkı doğuran nedenin koyduğu sınırlar içinde kullanılmalıdır. İhbar ve şikayet yetkili makamlara yapılmadan önce veya yapıldıktan sonra hatta böyle bir başvuru olmaksızın dahi durumun araştırılması, şüphelenildiğinin söylenmesi arasında fark yoktur. Failin, mağdurun yüklenen eylemi işlemediğini kesin olarak bildiği kanıtlanmadıkça, hakkı doğuran nedenin koyduğu sınırın aşıldığı kabul edilemez. Fail mağdurun yüklenen suçu işlemediğini bildiği halde, yetkili mercie ihbar ve şikayette bulunursa iftira suçunu, bu mercilerin dışında kalan kişilere duyurması halinde ise hakaret suçunu işlemiş olacaktır.

Eğitim Liderii
Genel Müdür
18 Ekim 2012 13:42

Şikâyet Gerçek Değilse Ne Olur?

Şikayet ettiğiniz olayın gerçekten vuku bulmuş olması veya şikayet ettiğiniz kişinin gerçekten o suçun şüphelisi olması, en azından sizin bu şekilde düşünmenizin makul gerekçeleri bulunması gerekir. Kasıtlı olarak, olmamış bir olay hakkında şikayette bulunursanız ?suç uydurma?; suç işlemediğini bildiğiniz bir kişi hakkında şikayette bulunursanız ?iftira? suçları nedeniyle hakkınızda soruşturma başlatılabilir.

İŞTE ŞİKAYETLERİ DAVA EDEBİLECEĞİNİZİ BELİRTEN BİR MADDE DAHA. (HUKUK SİTESİNDEN ALINMIŞTIR)

Eğitim Liderii
Genel Müdür
18 Ekim 2012 13:52

Gçen yıl yapılan bir "dayak" şikayetinin asılsız çıkması üzerine öğretmenlerimden birinin önce "kamu davası açılması için valiliğe valilik kamu davası açmayınca direkt savcılığa şikayetetmesi sonucu iftira atan veli hakkında KAMU GÖREVLİSİNE GÖREVİ İLE İLGİLİ İFTİRA ( ve bu olayı sağda sold velilere anlatıp yaydığı için de ayrıca hakaret) suçlaması mağdurun isteği göz önüne alınarak 10.000 tl tazminatlı dava açıldı.

dava sonucu şikayetçi olan öğretmen veliden 3.000 tl tazminat kazandı. para cezası velinin sicilinin temiz olması ve mahkemede gösterdiği uyum dolayısı ile ertelendi.

evet veli hapse girmedi ve para ödemedi AMA BİR DAHA HAKSIZ YERE CANI SIKILDIKÇA RENK OLSUN DİYE KİMSEYİ ŞİKAYET EDEMEYECEKTİR. (defalarca da davadan vazgeçmesi için öğretmenimize taracılar ile yalvarmış özür dilemiştir.

İŞTE BU ŞİKEYETLERİN ÖNÜNÜ ALMA, İFTİRACILARA ÖZÜR DİLETME VE SAYGINLIK KAZANMA YOLU!

E K S E L A N S
Müsteşar
18 Ekim 2012 14:08

Valla güzel iş.Dava sonucu her nekadar 3.000 tl ceza ödemedi isede, mahkeme ve avukat masrafları 2500 e yakın tutar ve gitgelleri vede kendi tuttuğu avukata ödediği para ve stresi bir dahada ona böyle bişey yaptırtmaz.

Çok azgın oldular hocam çok.Şikayet eden haklı olduğunu düşünüyor.Tersi durumda mutlaka dersini vermek gerekirKİ dosta düşmana örnek olsun.

Keşke MEB hukuki desteği ücretsiz verse.Ama nerdeee...

Eğitim Liderii
Genel Müdür
22 Ekim 2012 11:38

Meb kukiki destek vermez. elinden gelse veliye verir o desteği :) sendikadan alınabilir hukuki destek ya da 150 tl karşılığında kendi davamızı açabiliriz. bence bu yaygınlaşmalı...

MaxPayn
Daire Başkanı
09 Ocak 2013 12:33

Peki bir öğretmen hakkında öğrencilerin velilerin kötü şeyler söylemesi ve halka yayması böylece öğretmenin saygınlığını azaltması, öğretmene kötü onun itibarını zedeleyecek lakaplar takmaları için de kamu davası açılabilir mi?

bizimselim
Genel Müdür
09 Ocak 2013 12:48

açılabilir hocam daha önce facebooktan şahsına asılsız ithamlarda bulunan öğrencisine bir öğretmen dava açmıştı..

MaxPayn, 12 yıl önce

Peki bir öğretmen hakkında öğrencilerin velilerin kötü şeyler söylemesi ve halka yayması böylece öğretmenin saygınlığını azaltması, öğretmene kötü onun itibarını zedeleyecek lakaplar takmaları için de kamu davası açılabilir mi?

kamuran15
Yasaklı
09 Ocak 2013 12:54

Bu bilgilendirici ve hakkımızı korumaya dönük faydalı başlık için çok çok teşekkürler hocam. Sabit bölüme de desteğinizi rica edicem Şu talep mektubu konusunda Bize lazımsınız Yine teşkkürler Bu yazıyı word-e atmak gerekir.

MaxPayn
Daire Başkanı
09 Ocak 2013 13:06

O zaman okulda kendisine küfür eden öğrenciyi öğretmen neden disipline versin ki direk savcılığa. Disipline versek affedecekler nasıl olsa çocuk ceza almayacak.

neşeli hayat
Daire Başkanı
09 Ocak 2013 13:19

Bilgilendirici başlık için teşekkürler

MaxPayn
Daire Başkanı
10 Ocak 2013 21:27

güncel

bizimselim
Genel Müdür
11 Ocak 2013 13:28

bencede iyi fikir o çocuk ve velisi hakkında dava açabiliriz..

MaxPayn, 12 yıl önce

O zaman okulda kendisine küfür eden öğrenciyi öğretmen neden disipline versin ki direk savcılığa. Disipline versek affedecekler nasıl olsa çocuk ceza almayacak.

Eğitim Liderii
Genel Müdür
11 Ocak 2013 17:22

Konuyu 3 ay önce açtım. o zaman pek rağbet görmemişti. şimdi de pek görmüyor gerçi.

aslında biz hakediyoruz arkadaşlar. hakkını aramayana müstehaktır. Neyse...

size lakap takan kötü söz söyleyen kişileri elbetteki dava edebilirsiniz. bu devlet memurunu küçük düşürücü hareket ve hakarete girer.

Eğitim Liderii
Genel Müdür
11 Ocak 2013 17:25

Okulda size hakaret eden öğrenciyi bence hiç disipline vermeyin. nasıl olsa ceza almayacak.

Genelde okul idaresini suçlarlar bu durumda ama arkadaşlar inanınk,i öğrenci okulda ceza alınca onu %90 ilçe disiplin kurulu bozuyor! ve de okul müdürlerine sürekli baskı var ceza vermeyin diye. ilçe disiplin kuruluna ghönderdiğimiz her 10 cezanın 9 u bozuluyor 1 i de hafifletiliyor. sene sonunda da zaten siliniyor.

hiç uğraşmayın müdürle müfettişle falan gidin savcılığa verin dilekçenizi; görün bakaklım milli eğitim müdürü dahil hepsi peşinizde koşacak ŞU MEŞHUR KURUM İTİBARI varya işte ondan dolayı...

MaxPayn, 12 yıl önce

MaxPayn
Daire Başkanı
11 Ocak 2013 17:31

kesinlikle katılıyorum disipline vermek hiç çözüm değil direk savcılığa suç duyurusu. disipline versen ne yapıyor idare sadece velisini çağırıp uyarıyor. Biz de yediğimiz küfürle kalıyoruz.

Eğitim Liderii, 12 yıl önce

Okulda size hakaret eden öğrenciyi bence hiç disipline vermeyin. nasıl olsa ceza almayacak.

Genelde okul idaresini suçlarlar bu durumda ama arkadaşlar inanınk,i öğrenci okulda ceza alınca onu %90 ilçe disiplin kurulu bozuyor! ve de okul müdürlerine sürekli baskı var ceza vermeyin diye. ilçe disiplin kuruluna ghönderdiğimiz her 10 cezanın 9 u bozuluyor 1 i de hafifletiliyor. sene sonunda da zaten siliniyor.

hiç uğraşmayın müdürle müfettişle falan gidin savcılığa verin dilekçenizi; görün bakaklım milli eğitim müdürü dahil hepsi peşinizde koşacak ŞU MEŞHUR KURUM İTİBARI varya işte ondan dolayı...

ssudex
Aday Memur
11 Ocak 2013 19:27

Hocam bana da yardımcı olursanız sevinirm.bir veliyi çocuğunun umursamaz tavrları yüzünden uyardm o anda bana hak verdi hatta elimden gelse okutmcm bu kızı dedi sonra idare gidip hiç sölemediğim şeyleri sölemş hakkımda şok oldum. çok üzldüm yapılan bu harekete bana bir türlü idareye bir türlü davranıo.bu bir suç teşkil eder mi? ayrıca kanıtlayamam ki o anda yanımda kimse de yok dava açsam bile sonuç verir mi? artık birlerinin bu dengesz velilere hadlerini bildirmesi lazm..

doorrttyyooll
Yasaklı
11 Ocak 2013 19:30

baslıga destek

ssudex
Aday Memur
13 Ocak 2013 13:41

Hocam bana da yardımcı olursanız sevinirm.bir veliyi çocuğunun umursamaz tavrları yüzünden uyardm o anda bana hak verdi hatta elimden gelse okutmcm bu kızı dedi sonra idare gidip hiç sölemediğim şeyleri sölemş hakkımda şok oldum. çok üzldüm yapılan bu harekete bana bir türlü idareye bir türlü davranıo.bu bir suç teşkil eder mi? ayrıca kanıtlayamam ki o anda yanımda kimse de yok dava açsam bile sonuç verir mi? artık birlerinin bu dengesz velilere hadlerini bildirmesi lazm..

memedtufan
Şube Müdürü
13 Ocak 2013 13:51

Çok güzel bir başlık. Mesleki saygınlığımızı Okul idareleri korumayacaksa savcılık korur. Veli şikayet ettiği anda biz de savcılığa iftira şikayetinde bulunmalıyız. Dikkat edeceğimiz şey veli ile girişilen diyalogda yanımzıda ileride tanıklık yapabilecek güvenilir bir arkadaşımızın olması. Öğretmenler odası dışında veliyle fazla diyaloğa girmemek gerek

bizimselim, 12 yıl önce

bencede iyi fikir o çocuk ve velisi hakkında dava açabiliriz..

kamuran15
Yasaklı
13 Ocak 2013 19:29

Bu defa katılıyorum size hocam. Veli ile, öğretmen odasında görüşülmelidir Üstelik veli; haksız bir suçlama veya iddia leri sürerse, bu hakkımızın bir koruması olduğunu ve ona yöneleceğimizi de ayan, beyan belirtmeliyiz

memedtufan, 12 yıl önce

Çok güzel bir başlık. Mesleki saygınlığımızı Okul idareleri korumayacaksa savcılık korur. Veli şikayet ettiği anda biz de savcılığa iftira şikayetinde bulunmalıyız. Dikkat edeceğimiz şey veli ile girişilen diyalogda yanımzıda ileride tanıklık yapabilecek güvenilir bir arkadaşımızın olması. Öğretmenler odası dışında veliyle fazla diyaloğa girmemek gerek

KardeşTr
Şube Müdürü
13 Ocak 2013 19:47

Destek

memedtufan, 12 yıl önce

Toplam 114 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi