Editörler : **sude**

Kapalı
30 Mart 2013 10:45

Üniversitelerde Çalışan Memurların Tayin ve Nakil Mağduriyetleri

Ülkemizde son 10 yılda izlenen yükseköğretim politikaları ve yapılan yatırımlar neticesinde hemen hemen her ilde en az bir Devlet üniversitesi olacak şekilde yükseköğretim teşkilatlanması yaygınlık kazanmış bulunmaktadır.

Üniversitelerin hususiyetleri nedeni ile akademik ve idari personel olarak iki ana kategoride hizmet sunumu gerçekleşmektedir. İdari personel olarak nitelendirilen “Memurlar” 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tâbi olarak çalışan kamu personelleridir. Fakat, yine üniversitelerin kendilerine özgü hussiyetleri nedeni ile “Memurlar” 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre kendileriyle eş değer memurların yararlandığı haklardan mahrum kalmaktadırlar.

Bu hak mahrumiyeti ve mahrumiyetten doğan mağduriyetlerin başında ise “yer değiştirme & tayin / nakil” iş ve işlemleri gelmektedir.

Üniversitelerin merkez ve taşre teşkilat yapısı olmadığı yani sadece bulundukları illerde bağlı birimlerinin bulunması sebebi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak çalışan hiçbir memurun “özür durumu, sağlık durumu, eş durumu v.s.” sebepler ile yer değiştirme & tayin işlemleri yapılamamaktadır.

Bu tür kurumlar için çalışan personellerin yer değiştirmelerine olanak sağlayan tek hukuki düzenleme “kurumlar arası nakil” olarak görülmektedir. Fakat, nakil işlemlerinde de personel öncelikle kendisini talep edecek kurum aramak zorunda kalmaktadır. Bu kurumu bulduğu taktirde de kendi üniversitesinden “muvafakat” alma mecburiyeti vardır. Ve maalesef muvafakat iş ve işlemlerinde de keyfi uygulamalar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak çalışan Memurların aleyhinde neticelere sebebiyet vermektedir.

Bu durum çalışan personellerin;

1. Özür durumu, sağlık durumu, eş durumu v.b. nedenler ile dahi yer değiştirme yapamamaları neticesinde aile bütünlüğünün parçalanmasına,
  2. Varolan sağlık problemlerinin düzenli tedavi imkânı olmadığı için daha da artmasına ve ilerlemesine,
  3. Personelin çalışma performans ve kalitesinde düşüşe,
  4. Yer değiştirme talebi olan ve muvafakat için kurumu ile sorun yaşayan personele yapılan keyfi uygulamalar ile psikolojik baskı oluşmasına sebep olmaktadır.

Her gün kamu personellerinin özlük hakları ve performans ile kailtelerinin arttırılması için kurumlar çalışma yapmakta ve yasal düzenlemeler hazırlanmaktadır. Yükseköğretim Kanunu da yeni bir revizyon ile yeniden düzenlenecektir.

Bu bağlamda; Yükseköğretim Kanunu ile Yükseköğretim Teşkilat Kanunu üzerinde yapılacak değişiklikler ile üniversitelerde idari personel olarak çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi Memurların yer değiştirme & tayin ve nakil sorunlarına çözüm getirilmesi beklenmektedir.

Çözüm önerileri:

1. Yapılacak yasal düzenlemeler ile “Yükseköğretim Kurumları Yer Değiştirme Tayin ve Nakil Yönetmeliği” çıkartılarak yapılacak olan iş ve işlemlerin belirli bir standarda kavuşturulması,
  2. Her yıl Yükseköğretim Kurumları arasında yer değiştirme & tayin kontenjanları açılması,
  3. Kurumlar arası nakillerde “muvafakat” iş ve işlemlerinin yapılabilmesi için sadece hizmet yılı esası getirilmesi, (3 Yıl)

mkahramanerdal
Aday Memur
01 Nisan 2013 12:28

Sayın editörüm çok güzel yazmışsın.Bunu sendikalara iletmek ve memurlar netin anasayfasında haber yaparak bu mağduriyete çözüm bulmak gibi girişimlerde bulunsak.

idealist84
Kapalı
01 Nisan 2013 15:04

Ana sayfa haberi için ben gönderdim. Fakat, destek olması lazım üyelerden eğer üyelerden destek gelmezse amacımıza ulaşamayız.

kafkaist
Daire Başkanı
01 Nisan 2013 16:43

En yakın arkadaşlarımdan biri Hakkari Üniversitiesi'nde memur olduğu için sözü geçen mağduriyetten haberdarım. Arkadaşımın derdi Hakkari'den bir an önce kaçmak değil ama en azından zorunlu hizmetini tamamladıktan sonra kendi belirleyebileceği bir yerde çalışmak istiyor fakat mevcut sistemde bu çok zor. En azından belirsizlik ortadan kalkmalı ve üniversite memurları da çalışması gereken süreden sonra istediği yere gidebilmeli. Bunu hak ediyorlar çünkü.

glam
Kapalı
01 Nisan 2013 20:48

Ankara üniversitesinde idari personelim. Bende kurumlar arası geçiş yapmak için 2 seneden beri sürekli uğraşmaktayım. Emsal kararlar çok az, çünkü üniversite personelinin ne durumda görüldüğü bile belli değil. 2547 yasaya tabi olan öğretim yardımcıları (araştırma görevlisi, okutman, öğretim görevlisi,uzman v.s.) kadro karşılığı sözleşmeli olarak ve bir başka ile, şehire, hatta ülkeye bile rahatlıkla gidebilmekteler. Ama biz 657 ye tabi idari personeller kadromuz ne olursa olsun çakılı kadroya tabiyiz. Bu şekilde çalıştırılan üniversite personeli 2 ye ayrılmakta.

1. çalışan personel tipi, çalıştığı birim hangisi olursa olsun günü geçirmek ve öğrenci ile daha az muhatap olmak için uğraşır. İşten kaytarmanın yollarını çok iyi şekilde bulur (bu konuyu herkes biliyor) ve dahada önemlisi nasıl olsa çakılıyım diye hiçbir gelişmede bulunmaz. Tömer e giden veya yüksek lisans yapan benim gibi idari personeller, garip şekilde görülmektedirler bu kişilerce

2.çalışan personel tipi, çalıştığı birimden veya çakılı kadro olmasından çok rahatsız olan ve sürekli daha ileriye gitmeye çalışan insanlardır. Zaten yollarını onlar zamanla bulurlar, ama arada çektikleri sıkıntılarda akıllarından asla çıkmaz.

Muhafakat hakkımız iyileştirilmeli, servis ve yiyecek yardımı almalıyız, fazla mesai almalıyız( 24 saat kütüphane hizmeti vermekteyiz), yolluk-meslek içi hizmet, sempozyuma katılma, dernek toplantılarına gidebilme v.b. olanaklarımız arttırılmalıdır. Bizde gıpta ile baktığımız başka kurumların memurları gibi olmalıyız.

İlk atandığım zaman üniversiteyi seçtiğim için bugün yüz binkere pişmanım..

ne-desem
Kapalı
01 Nisan 2013 22:40

Haydi arkadaşlar konunun ana sayfaya taşınması için destek olalım herkes arkadaşına söylesin bu konuda sayfaya bir şeyler yazsın eğer üye değillerse yönlendirelim inanın bu durum da olup bu forumdan haberi olmayan çok insan var ben çevremdeki herkese söylüyorum sizlerde yapın herkese sabırlar.

asyamız 05
Aday Memur
02 Nisan 2013 01:13

evet arkadaşlar lütfen 9 aydır 5 yaşındaki oğlumdan ayrıyım asalet onayını 2 yıldan önce vermiyorlar

mkahramanerdal
Aday Memur
02 Nisan 2013 09:05

Arkadaşlar işyerindeki arkadaşlarınıza bu formu duyurursanız iyi olacak kanatindeyim ben tsk,emniyet ve sağlık çalışanı olupta eşinin üniversite personeli olması nedeniyle benzer sıkıntıları çeken arkadaşlara ulaşmak için diğer forumalardan insanlar yönlendirmek için yazdım.Herkes bişeyler yapsa bu iş olur.

öndersamet78
Aday Memur
02 Nisan 2013 09:24

arkadaşlar,birlikten kuvvet doğar.biz memurlarda birlikte olursak en sonunda amacımıza ulaşırız.ağlamayan bebeğe mama vermezler misali bakın öğretmenlere neredeyse her istediklerini aldılar.bizd sesimizi yükseltelim ve istediğimiz en doğal hakkımız olan tayin hakkımızı alalım.eşimin fotoğrafı elimde olmasa yolda görsem tanıyamıyacağım:)

meyman 62
Şef
02 Nisan 2013 12:26

evet arkadaşlar bu konu belkide çok basit bir yasal düzenleme veyahut bir imza ile çözülebilecekken kendilerini kaf dağında gören ve sadece onların sorunları varmış gibi mekik dokunan akademisyenlerin sorunları ile ilglenildiği kadar ilgilenilse keşke.. insanları mağdur etmeyi onların önüne takoz koymayı çok seviyorlar... özelliklede üniversitelerde kendilerine amir unvanı verilen kimseler... bu nasıl bir mantıktır ki ? memursun 657 ye tabisin... 81 il ve bağlı ilçelerinde artık bir bakanlık edasıyla örgütlenmen var... Yök' e bağlısın.. Yök ise Meb' e... ama özerkliktir bi tutturmuş gidiyorlar.. tayin hakkı verilince özerkliği mi kaybolacak... bu özerlik nedir anlamış değilim... mali ve düşünsel anlamda özerk olmayı tayin vb. konular ile neden karıştırıyorlar ?? devletin işi mi yarım kalıyor ?? bir memurun kendisini demirbaş edasıyla bir ömür istemediği bir yerde tutmaya kimin ne hakkı ne hukuku var ?? hep söz ederiz; anayasal eşitlik... 657 dmk dan söz ederiz... orada denir ki amir maiyetindeki memurlara eşit davranmak zoruındadır... evet davranıyorlar var olsunlar... beşeri ilişkileri güçlü olanlar paşa paşa da gidiyor arkadaşlar... mazlum olan herhangi bir tanıdığı ettiği olmayanlarda çakılıp kalıyor yerinde... yapılacak şey belli... ha deyince olmaz diyorsan azami 3 sene hizmet yılını esas al... ya da bölgelere ayır şu bölgede şu kadar hizmet etmek gerek de.... kafese tıkılmış hayvan gibi hissettirmeyin insanları.... üniversitelerde sadece akademisyenler yok... idari personelde var... memur var yani.. devletin memuru.. sağlıcakla

leylsu
Aday Memur
02 Nisan 2013 13:58

üniversite de çalışan memurların en büyük sorunu tayin problemi bence de. umarım yakın bi zamanda bir düzenleme gelir. her ilde üniversite var artık en azından üniversiteler arası yer değiştirmenin önü açılmalı ve amirlerin insiyatifine bırakılmamalı

üye-can
Aday Memur
02 Nisan 2013 14:32

Sayın editör ünv.tedki tayin ve nakil durumunu çok güzel özetlemişssiniz öncelikle çok teşekkürler başlığınız için. bende ünv. tede çalışan memurum eşimden ve ailemden uzakta yaşıyorum, umarım en kısa zamanda bu konuda bir düzenleme yapılır yökün bir sisteme oturtarak tayinleri ve nakilleri gerçekleştirmesi yerinde olacaktır yeni memur düzenlemeleri hazırlanırken üniversitede yaşanan mağduriyelerde göz önünde bulundurulur ve çözüm getirilir umarım

azra baby
Aday Memur
03 Nisan 2013 14:26

Üniversite idari personeline tayin hakkı istiyoruz her memur gibi

fatmaünal
Aday Memur
03 Nisan 2013 14:55

sayın editör durumu net bir biçimde anlatmışsınız elinize sağlık. bizimde üniversite memurları olarak sesimizi etkili ve doğru olarak duyurmamız lazım. en azından kendi nakil isteğimi duyurmayı başarmalıyım.istediğim sonucu alabilmeliyim.

asyamız 05
Aday Memur
04 Nisan 2013 01:03

ailemizin bütünlüğünü istemek bizimde hakkımız eşit işe eşit haklar istiyoruz

asyamız 05
Aday Memur
04 Nisan 2013 01:05

bakanlığa bağlı bir kuruluşta bir gün dahi çalışmadan eş durumu tayin yaptılabilirken bizim aylarca

asyamız 05
Aday Memur
04 Nisan 2013 01:07

hatta yıllarca çocuklarımızdan ailelerizden ayrı kalmamız adaletmidir .Arkadaşlar lütfen birleşelim sesimizi duyurabiliriz sorunumuz memurlar nette ana sayfada yer aldı birbirmize destek olalım

ozay21
Daire Başkanı
04 Nisan 2013 01:33

Arkadaşlar bende sizin gibi bu konuda mağduriyet yaşamaktayım.Artık biz üniversite idari personelininde tayin hakkı olmalı.Konu anasayfada haber olmuş lütfen herkes orayada konuyla ilgili yorum yapsın.

asyamız 05
Aday Memur
04 Nisan 2013 02:03

lütfen sınırlarımızı zorlayalım tayin istemek bizimde hakkımız

dogru dogruysa eger
Müsteşar
04 Nisan 2013 08:58

Öncelikle yaşanan bu mağduriyeti anasayfada haber olarak yayınlayan Memurlar.net'e, bu konuya dikkat çektiği ve sarfettiği çaba ile anasayfada yaşanan bu mağduriyetin duyurulmasını sağlayan idealist84 editörüme çok teşekkür ediyorum.

Umarım sözkonusu mağduriyet giderilir.

Anasayfadaki habere yorumlarımızla destek olalım..

idealist84
Kapalı
04 Nisan 2013 09:27

Toplam 512 mesaj
12345678910111213»

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi