Editörler : F16 Gökçen
15 Nisan 2013 15:25

SMMM Stajına Dair

Staja Başlama Sınavına Kimler Başvurabilir ? Sınav Hakkında Önemli Bilgiler...
Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik stajina kimlerin basvurabilecegi 3568 sayili yasa ile birlikte yönetmenliklerle düzenlenmistir.
 

I-Serbest muhasebe mali müşavirlik stajina 3568 sayili kanunun 4. maddesindeki genel kosullarla ile 5 / A ? a maddesindeki ögrenim kosullarini tasiyanlarin staja basvurabilmek için basvuruda bulunabileceklerine deginilmektedir.

Buna göre; Hukuk, Iktisat, Maliye, Isletme, Muhasebe, Bankacilik, Kamu Yönetimi ve Siyasal Bilimler dallarinda egitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkligi yüksek ögrenim kurumlarinca onaylanmis yabanci yüksek ögrenim kurumlarindan lisan düzeyinde mezun olmakla beraber, yukarida belirtilen bilim dallarindan lisans üstü düzeyinde diploma almis olmak gerekmektedir

Kanunda açikça belirtmeyip, denkliginden kusku duyulan ögretim kurumlari mezunlarin staj basvurularinda, Temel Egitim ve Staj Merkezi?nin ( TESMER )?in olumlu görüşünü alınmadan yapılan başvurular geçersiz sayılacaktir. Ayrıca Tesmer?in vermiş olduğu görüş staj yerin staj dosyasinda bulunacaktir. Buna benzer durumlarda, mutlaka Tesmer?in olumlu görüşünün bildirildigi yazının staj dosyanızda bulunmasına dikkat ediniz.

Staja basvuru ve süresi
3568 Sayili yasanin öngördügü kosullara sahip olanlar her yil NISAN- AGUSTOS ve ARALIK aylarinda staja basvurusunda bulunabilirler.

Üniversitelerin ilgili lisans bölümlerinden mezun olanların her yılın Nisan / Ağustos / Aralık aylarında başvuruda bulunup. Staj dosyasını açtırarak ve yine her yılın Kasım / Mart/ Haziran dönemlerinde olmak üzere 3 yılda, 9 sınav haklarının olduğu bir sınav sistemidir. Sınav 100 adet mesleki alan bölümü 20 adet genel kültür bölümü(Matematik, Türkçe v.b) olmak üzere 120 sorudan oluşmaktadır. Sınavdan başarılı olmak için 60 puan almak gerekmektedir. 60 puan alabilmek için belirli bir sayıda soruyu doğru yapmak şeklinde bir şart yoktur. Başarılı olabilmek için sınava giren adayların yaptığı doğru soru adediyle ve hangi sorunun kaç kez doğru yapıldığı ile orantılı çan eğrisi not sistemi uygulanmaktadır. Adaylar bir sınavdan ziyade adete bir yarışın içindedirler. Her geçen gün daha fazla adayın başvurması, muhasebe mesleğindeki yeni yasal düzenlemelerle staj süresinin 1 yıl daha uzuyor olması, staj başlama sınavını daha da zor hale getirmiştir. Sınavın karakteristiği hakkında bilgi verecek olursak 2008 / Mart sınavında toplamda 120 sorudan, 76 soru yapanlar 60 puan ile başarılı olurken , Bir sonraki sınav olan 2008/Haziran sınavında geçer not almak için 81 soru yapmak gerekmişti. Yukarıda vermiş olduğumuz tablo başarılı olmak için çözülmesi gereken soru sayısının her geçen dönem daha da arttığını gösteriyor. Meslek mensubu adayları arasında kıyasıya bir rekabet söz konusu. Sınavda girenler arasında muhasebe mesleğiyle iç içe olanlar öncelikle mesleki alan bölümünden yüksek puan almayı hedefliyor. Sınavın genel yetenek bölümünü hep ikinci plana bırakılıyor. Bu da yapılan en büyük hatalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Sınava hazırlanırken her ders için ayrı ayrı konu ayırmadan özel çalışma teknikleriyle vakit ayırmak gerektiğine inanıyoruz. Sonuçta daha az adayın yaptığı soruları yapanlar daha fazla puan alabilmektedirler. Amaç sınavı geçmekse her konuya sadece o derse özel yöntemlerle hazırlanılmalı ve genel yetenek bölümü göz ardı edilmemelidir. Staja başlama sınavına hazırlanırken başvurduğunuz kaynak, sınavı vermede en önemli unsurdur. Yanlış bir kaynak seçimi bir hakkınızı daha kaybetmenize neden olur çünkü muhasebe mesleği yorum özelliği nedeniyle aynı soruya farklı cevaplar verebilmektedir. Bir kaynak bir soruya ?a? şıkkı derken diğer kaynak aynı soruya ?b? şıkkı doğru cevabını verebilmektedir. Daha önceki sınavlarda sorulan yevmiye kayıtları bunun en büyük örneğidir. Çünkü bir sorunun birden çok doğru cevabı olduğunu geçmiş sınavlarda gördük. Sınavı hazırlayanlar artık bu konuda daha da özen göstermeye başlasalar da eksiklikler devam ediyor. Staja başlama sınavında çıkan sorular daha yeni yeni kamu oyuna açıklanmakta ve her sınavda en az üç dört tane yanlış soru karşımıza gelmekte ve yapılan iptaller puanlama sistemini etkilemektedir.Yeni düzenleme ile açıklanan sorulara itiraz daha da kolaylaşmış olduğundan adayların mağduriyetleri giderilmeye çalışılmıştır.


İDAL*
Başbakan Müsteşarı
16 Nisan 2013 23:07

Staja Başvuru ve Süresi;

3568 sayılı Yasa'nın öngördüğü koşullara sahip olanlar her yıl Nisan-Ağustos-Aralık aylarında staj başvurusunda bulunabilirler.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik için;

  • 3 yıl,

Serbest Muhasebecilikte;

  • Ön Lisans mezunları için 4 yıl
  • Ticaret Lisesi veya Maliye Meslek Lisesi mezunları için ise 6 yıldır.

 

Kaynak: www.tesmer.org.tr


İDAL*
Başbakan Müsteşarı
16 Nisan 2013 23:17

Staj Yapılabilecek Yerler;

  • Serbest Muhasebecilik Stajı, Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Serbest Muhasebecilerin yanında ve/veya onların gözetim ve denetiminde yapılabilir.
  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Stajı ise; Yeminli Mali Müşavi veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir yanında ve/veya onların gözetim ve denetiminde yapılabilir.

 

Kaynak: www.tesmer.org.tr


İDAL*
Başbakan Müsteşarı
16 Nisan 2013 23:24

Sataja Başlama Değerlendirmesi;

Staj başvuru ayları Nisan, Ağustos ve Aralık'tır. Staj Yönetmeliğinin 7. maddesi uyarınca Sataja Başlama Değerlendirmesi'ne gireceklerdir. Bu değerlendirmede 60 ve üzerinde not alanlar sataja başlama hakkına kavuşacaktır.

 

Kaynak: www.tesmer.org.tr


**sude**
Başbakan Müsteşarı

"sheker"
Aday Memur
24 Nisan 2013 11:49

SMMM stajı şirketlerin sadece muhasebe birimlerinde mi yapılabiliyor. Bilginiz var mıdır bu konuda.


**sude**
Başbakan Müsteşarı
24 Nisan 2013 13:07

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir adayı iseniz, stajınızı Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir yanında (Büroda) ve/veya denetiminde (Firmada) yapabilirsiniz. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir adayı Serbest Muhasebeci yanında ve/veya denetiminde staj yapamaz.
Serbest Muhasebecilik stajyerleri, stajlarını Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci yanında(Büroda) ve/veya denetiminde (Firmada) yapabilirler.


kpssmagduru04
Aday Memur
04 Mayıs 2013 13:35

sınawa girdik kazandık dielim kaç yıl içinde staj yeri bulmamız lazm acaba?


Baytosun
Yasaklı
05 Mayıs 2013 07:08

Göstermelik bir şekilde yapılan stajdan hayır gelmez, kişiye pratik anlamda kazandırdığı da olmaz!.. O yüzden, gerçekten bir meslek öğrenilmek isteniyor ise, SMMM stajının bürolarda bilfiil çalışarak yapılması gerekir. İş dünyası için pratik ve teorik bilgilerden, her ikisinin birarada olmasının gerekliliği şarttır!..


**sude**
Başbakan Müsteşarı
06 Mayıs 2013 11:07

Sınavı kazanmış ve bir işyerinde çalışmıyorsanız sınav sonuçlarının ilanından itibaren 2 yıl içinde iş bulup staja başlamak zorundasınız.

kpssmagduru04, 11 yıl önce

sınawa girdik kazandık dielim kaç yıl içinde staj yeri bulmamız lazm acaba?


kpssmagduru04
Aday Memur
06 Mayıs 2013 21:47

teşekkür ederim

**sude**, 11 yıl önce

Sınavı kazanmış ve bir işyerinde çalışmıyorsanız sınav sonuçlarının ilanından itibaren 2 yıl içinde iş bulup staja başlamak zorundasınız.


gülü bülbül
Aday Memur
28 Mayıs 2013 23:27

29 haziranda 4. sınava girişim olacak çok zor zahmetli bir yol strese sokuyor tesmer ve tumob 150 tl sınav ücreti yatırıyoruz buda işin farklı yüzü henüz başarmadım


meric_00
Şef
31 Mayıs 2013 01:23

kesinlikle cok para aliyolar bu daha baslangic diyebilirimu


trafikci
Aday Memur
20 Haziran 2013 18:53

iş bulamıyozki staj başlatma sınavı kolayda nerde çalışacaz iş yok tanıdık yok kimse staj yap demiyo


trafikci
Aday Memur
20 Haziran 2013 18:54

lütfen burayı takip eden ve istanbulda mali müşavir olan varsa tanıdık yardm etsin


trafikci
Aday Memur
20 Haziran 2013 18:55

0532 430 88 76 telefon numaram adım bedirhan 9 eylül işşletme mezunuym yükseklisans yapıyorum istda


**sude**
Başbakan Müsteşarı

erkn
Aday Memur
18 Ocak 2015 21:26

merhabalar,

2014 yılı 3. dönem sınavında staj başlatma sınavını kazandım.

ancak kurumsal bir şirketin şubesinde çalıştığım için ve şubede

staj yapılmadığı için stajımı başlatamadım.

stajımı şirketimde çalışırken başlatabilmenin bir yolu var mıdır acaba?

yardımcı olursanız sevinirim

teşekkürler....


yunusemre
Aday Memur
29 Ocak 2015 15:33

kafanız karışmasın SM kalktı sadece üni mezunları 3 yıl staj yaparak bitirme sınavına girebilir


yunusemre
Aday Memur
29 Ocak 2015 15:36

erkn şirketinizin beyannamelerini imzalayan SMMM'nin gözetiminde şirkette yapma şansın var


yunusemre
Aday Memur
29 Ocak 2015 15:38

odalar size uygun staj yeri bulmakla yükümlü odalarınla görüşün

Toplam 31 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi