Editörler : swat3410E.Kayı Han
09 Haziran 2016 22:00

Bu derece bir yanık izi POMEM'de elenme sebebi olur mu?"

Arkadaşlar hayırlı günler. Polisliği hayatım boyunca arzulamış ve sonunda bu uğurda mülakatlara katılmak adına bu sene KPSS'ye giren birisiyim. Fiziki özelliklerim: 25 yaşında 1.80 boyunda ve 85kg adeleli bir vücuda sahibim ve vücut kitle endeksim de POMEM için uygun. KPSS'den de inş 70 puanı geçeceğimi düşünüyorum. Lakin ufak bir sorunum var: 5 yaşında göğüsümde, bana görsellik dışında fiziki açıdan hiç bir problem çıkartmayan bir yanık oluştu ve ben büyüdükçe oda gerile gerile izi kaldı. Çoğu polis arkadaşım bu yanığın görülen bir yerde olmadığı için problem çıkartmayacağını söylese de bazı arkadaşlar kesin elenme sebebi olduğunu söylüyor ama tişört giydiğimde yanık tamamen kapanıp eşgal belli etme durumu ortadan kalktığı için bu durum sorun olmaktan çıkıyor sanırım. Lakin askeriye alımlarında bu izin, görünmeyen bir yerde olsa dahi kesinlikle elenme sebebi olduğunu söylüyorlar. Tabi polis teşkilatında durum biraz daha mantıklı ve insaflı sanırım. Yanık olan yerde kıl çıkmadığı için iz de belli olmasın diyerek etrafında ki kılları da alıyorum lakin ah keşke yanıkta da kıl çıksada en azından izi gizlerdi. Ama farklı bir durum daha var: Ateş, o yanık esnasında boyunumun altına da sıçradığından burada da ufak bir iz kaldı ve sürekli görülüp eşgal belli edeceğinden beni elenme konusunda korkutan asıl yer de burası. Lakin kolu bile yanık polis gördüm ben.

İstanbul'da ikamet ettiğim için "Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksek Okulu"nu arayıp durumu arz ettiğimde "Yanık izi, görülen bir yerde değilse komisyon bunu dert etmez" dendi ama boyunumun altında ki iz gözüktüğü için buradan endişeliyim.

Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nde aynen şu yazıyor:

"Ancak;

1) Eşgal belirleyici olmayan, fonksiyon kaybına yol açmamış sikatrisler ve yanık sekelleri, nevüsler ve cilde ait diğer bening tümöral oluşumları,

2) Yazlık üniforma giyildiğinde vücudun kapalı bölgelerinde kalan nevüs ve lipom gibi derinin iyi huylu tümöral oluşumları ve kronik bir hastalığa bağlı olmayan ve fonksiyon kaybına yol açmayan skatris, keloid ve lekeleri,

3) Hamilton klasifikasyonuna göre Tip 3 (dahil) ye kadar Androjenik alopesisi,

olanlar öğrenciliğe kabul edilir."

Şimdi benim bu iki yanık izim, yukarıda ki kurala uyuyor mu, siz tecrübeli ve meslekten olan arkadaşlara da bir sormak istedim.

Bundan başka hiç bir sağlık sorunum yok şükür. Ve bu iki yanık bölgesi de fondöten ile rahatça kapansa da sırf sahtekarlığa girmemek adına olduğu gibi gideceğim. Sizce mülakatlarda bu yanığı sorun ederler mi?

Yanık fotoğraflarını yükledim linkler aşağıda buyurun:


goncagonca1991
Aday Memur
12 Haziran 2016 00:38

kardes dosundeki s?k?nt? olmaz da belki boynunda sanirim o belki ama 5 metreden gozukmez ki o, benim de dirsegimde var yanik izi ben de supheliyim biraz ama kismet insallah problem yaratmaz

sensiz13
Kapalı
12 Haziran 2016 01:20

Komisyona bağlı bir şey.. Çok sıkıntılı durumlar bunlar.. çok iyi hatırlıyorum pmyo mülakatina girdiğim yıllarda onumdeki oğlanın cildi stresten kabarmisti kırmızı kırmızı olmuştu elenmisti tuhaf şekilde.. Bekleyip göreceksiniz hakkınız da hayırlısı olsun.. insallah insaflı bir doktora denk gelirsiniz....


radyoaktiv
Memur
12 Haziran 2016 12:47

Cevaplar için teşekkürler arkadaşlar. Boyun altında ki ufak yanığı, mülakat öncesi cildime uygun bir fondöten ile hafifçe kamufle ederim lakin göğüste bu mümkün değil. Yani göğüse de fondöten sürerim, doktorun dikkatini çeker, elleyesi tutarsa olacağı varsa da sahtekarlıktan olmaz bu sefer ki böyle durumda da ben kahrolurum.

Bu konuda büyük endişeleri olan bir insan olarak şunu söylemek istiyorum: Madem polisliğe girişte adaylara belli sağlık şartları dayatılıyor, o zaman polisliğe girdikten sonra meslek içinde bu şartlardan herhangi birini (çatışmada oluşanlar vs harçi) kaybeden arkadaşlar da görevden o vakit ihraç edilmeli! Yol geçen hanı değil ki burası O rahatlıkla kıç, göbek salacak keyfi olarak davranıp orasını burasını yaralayıp kalıcı iz bırakacak vs. Yani bu sağlık şartları bu kadar sembolik bir kural olamaz. Çevremde gördüğüm gerek normal gerek trafik polisi arkadaşlardan 10'unu rastgele çevirip şu sağlık şartlarına tabi tutalım bakalım kaçı hala bu şartları sağlıyor! Madem bu şartları sonradan bozan arkadaşları kurumdan ihraç etmiyorsun, aynı durumda olan aday arkadaşları da bu şartları bahane göstererek eleyemezsin, bu vebale giremezsin kardeşim!

Bu konuda haksız olduğumu söyleyecek bir arkadaş varsa lütfen oda kendi düşüncesi ile neden olduğunu söylesin, yoksa da Cumhurbaşkanlığına, Başbakanlığa, İçişleri Bakanlığına bu konuyu E-Devlet üzerinden şikayet bırakıp, Polisliğe engel olmayan yanık, iz vs konuları kesin olarak göz ardı etmeleri sağlanmalı. Tabi bu da, yarası beresi olmayan adam "beni ilgilendirmiyor" diyeceği için benim gibi yarası, beresi, izi olan aday arkadaşlar ile beraber yapılmalı. Ben tek başıma da olsa mülakatlardan önce yetkili makamlara bu durumu ileteceğim zira elendikten sonra, geri almayacakları için yazmanın bir anlamı yok.


sensiz13
Kapalı
12 Haziran 2016 13:28

Hislerime tercüman olmuşsun.. ben sırf bu sebebten dolayı ameliyat oldum.. benim gibi durumu olup şu àn polislik mesleğinde bir sürü insàn var.. Senin ki benimkiné göre bir üst daha detaylı ben ise ayak dördüncü parmagim sadece 1 milim kisa diye elendim ve daha önce pmyo mülakatini geçtim orada ise bir komiser yardımcısının suratında kırmızı leke vardı yanağında adam ona rağmen polis olmuş hayret etmiştim.. sağlık yönetmeliğini alıp doktora gösterip gereksiz bir parmak varlığı yokluğu hissedilmeyen bir parmak elenme sebebi değildir diyen asker bir ortopedisti.. ama gel gorki doktor komisyon baskanina soruyor komisyon başkanının bana dedigi puanin dusuk 77 kpssler su an kazandi bos yere siralamaya girme diye eledi.. doktorda kafasına göre c dilimı diyor.c dilimine baktığımda tarak kemiklerin amputasyonu yani komple yok olması saçma sapan kararlarlâ eliyorlar.. bende çok istedigim için ameliyat oldum.. Anlayacağın komisyondakiler tamamiyle karakteristik özelliklerine göre karşı veriyorlar..


radyoaktiv
Memur
12 Haziran 2016 15:33

Hocam sırf asıl hedefim olan POMEM'e tecrübe olsun diye, KPSS çalışmam devam ederken 2016 Şubatta ki JANA sınavlarına girdim ve barajı geçerek Nisanda Ankara Beytepe JANA merkezine mülakatlara çağrıldım. Anne tarafım orada oturduğu için "kendime, derslerden bunaldığımdan 2 günlük tatil verip şu mülakata da gitmişken girip çıkayım nasıl olsa kazansam da gitmeyeceğim" diyerek bastım gittim.

Boyumu 1.78 kilomu da 89 ölçtü başta. Ki ben evde defalarca 1.80cm ye 86kg ölçmeme rağmen. Ama askeriyenin ki daha doğrudur diyerek itiraz etmedim. Kilomun en fazla 82kg olacağını söylediler. Ve boy-kilo oranım tutmadığı için kağıt imzalayıp elediler. Ki ölçümü yapan rütbeli asker de kiloma inanamayıp "sen nasıl 89kg'sın ya?" şeklinde tepki verdi. Çünkü kas ve kemik kütlem ağır olduğu için dışarıdan fit görünsem de tartıda ağır geliyorum. Burada ki mantık hatasına da anlam veremesem de "Askeriyedir, mantık aramıyorum" diyerek hiç itiraz etmedim. Zira yanımdaki adam benden daha kilolu durmasına rağmen tartıda 85kg geldiği için geçti. İkimizi yan yana koyup kim fit dense onu seçecek tek kişi dahi olmadığına emindim.

Zaten sırf POMEM'e tecrübe olsun diye gittiğim için elenmeye üzülmedim ama üzüldüğüm tek nokta "En azından doktorun karşısına çıkacağım, ardından spora çıkacağım, ardından da komisyonun karşısına çıkacağım. Aynıları POMEM'de de oluyor. Bana büyük tecrübe olacak" demiştim. Daha ilk aşamada elenip bütün bunlardan mahrum kalınca bir tek bu koydu. Ki 1 gün önceden de hazır gitmişim bari boş durmayayım diyerek ciddi bir spor yapmıştım.

Neyse, sonunda elendikten sonra kapıdan çıkmadan yoldan geçen bir Albay gördüm ve göbeğimi kaldırıp gösterdim "Efendim bir şey merak ediyorum. Sizce ben kilolu mu gözüküyorum, gerek göbeğime gerek vücudumun dışarıdan genel hatlarına bakar mısınız?" diye. Oda "Normalsin, neden?" dedi bende "Askerleriniz az önce kilodan eledi de ondan" dediğimde "Tartı ne diyorsa o, yapacak bir şey yok" dedi ve ekledi "Bu arada göğüsünde yanık olduğunu görüyorum. İyi ki Boy-Kiloyu geçip fazla ümitlenmeden daha başındayken elenmişsin zira bu ilk aşamayı geçsende emin ol 5dk sonra 2. aşama da doktor seni bu yanığından zaten eleyecekti. Başbakanın oğluda olsan bu yanıkla giremezdin" dedi. Göğüsümdekinin, tişörtün altında kaldığını ve eşgal belli etmediğini söylediğimde ise "Ama boynunun altında da ufak bir yanık var. O zaman bu kesin engel olacaktı" dedi. Bende verdiğiniz bilgiler için kendisine teşekkür edip, 1 gün daha akrabalarımı ve Ankara'yı gezip KPSS derslerime yoğun bir şekilde tekrar bıraktığım yerden başlamak üzere İstanbul'a geri döndüm.

Benim en başta kilodan elenme sebebim gene mantıklıydı. Zira, sağ dirseği, sol dirseğinden hafif daha dışarıda diye, bir dişi çürük diye, sol ayak baş parmağı diğer ayak baş parmağından hafif uzun diye, baldırında varis var diye, kel diye vs vs. elenen ve hayatını benim POMEM'e bağladığım gibi bu JANA'ya bağlayan o gurbetten gelen çocukların çaresizlik ve gözyaşları içinde boyunları bükük bir şekilde geldikleri Anadolu'ya geri gidişlerini gördüğümde içim burkuldu. "Allahım, sen beni POMEM'de aynı duruma düşürme" deyip hızlıca askeriyeden çıkıp gittim.

Ama bu 2 günlük JANA maceramda giden 200TL'ye hiç üzülmedim neden derseniz çünkü POMEM'de neyimin eksik yada fazla olduğunu öğrendim. Yani her işte bir hayır vardır. KPSS sınavından sonra inş 70 puanı geçeceğimi düşünerek şu 2 haftadır spor salonuna yazıldım ki bi 10kg vererek boy ile kiloyu eşit hale getireyim ve bu bahaneyi ortadan kaldırayım dedim. Yanığı da fondöten yahut başka bir şekilde belirginliğini azaltıp işimi Allah a bırakıp asıl hedefim olan POMEM mülakatlarına öyle giderim dedim. Bu spor uğraşımdan dolayı 1 ay daha dişimi sıkıp iş'de aramadım ama ya POMEM'den de elenip şu yaşımda sudan çıkmış balığa dönerim diyerek sanırım KPSS sonuçlarının açıklanacağı 14 Temmuz a kadar bekleyemeyip iş arayışına başlayacağım.

Bunca olaydan sonra beni tek umutlandıran şey, Ankarada ki bu JANA sınavlarına gitmeden önce, daha önce hem JANA hem POMEM'e giren bir arkadaşımdan bu yanığım ile ilgili bir bilgi aldığımda kendisi bana "Askeriye iz, yara vs konusunda POMEM'den çok daha katı ve mantıksızdır. POMEM'de o yanığın mülakatlarda kanımca sana engel çıkartmayacak ama JANA'dan elenirsin" demesi olmuştu ki ilk dediği de oldu. Şimdi tek duam POMEM için dediği 2. durumun da gerçekleşmesi. Her ne kadar kendisi yetkili bir arkadaş olmasa da şu yanığımın, mülakatlarda engel çıkartmayacağını söyleyen her tecrübeli arkadaşın bu söylemleri bana daha da umut verip kilo verme konusunda daha azimli olmamı sağlıyor. Ki 2 haftadır ekmek yemiyorum ve iftarda çok hafif yeyip ardından 2 saatlik spora gidiyorum. Ramazan'ın hayrı ile de rahatça kilo vereceğim inş.

Yanığım için estetik düşündüysem de hem 4,5binTL tuttuğunu, hemde anca %60,70'inin gidip iz kalmaya devam edeceği, üstelik bu izin şimdiki gibi doğal bir şekilde etrafa yayılmış değil, yamalı bir şekilde daha belirgin duracağını öğrendiğimde "Yaptırmamın anlamı ne. Dişi çürük diye eleyen adamlar bu kalan izi de dert etmezler mi?" deyip vaz geçtim. Durum bu yani. Allah sonumuzu hayır etsin.


sensiz13
Kapalı
12 Haziran 2016 16:11

Çok geçmiş olsun..Polislik askeriyeyle kıyas bile yapılmaz..Kimi insanların kemikleri hafif dahà çok et ağırlıgi oluyor aynı Problem bende dé var dışarıdan 65 Kilo görünmeme rağmen tartida 74 Kilo çıkıyorum. Keşke ailen yanigin oldugu zaman kazitma yöntemiyle tedavi ettirseymis.. Benim erkek kardesim de küçükken yandi sırtına kaynar bir tencere melemen döküldü çok şükür şu àn izi dahi yok.. Bende bu mesleği çok istedigim için 2014 yılında pomem é girdiğimde doktor olmadığı için bekletildim bekletilirken akademi dekanı sıkıntı ne diyé sordu doktoru beklediğimiz söyledik sonra sorun ne dedi dedim ki parmagim kısa bakayim dedi gösterdim bunda adam elenmez aslında gecirebilirlerdi dedi sonra dedim.ki hemşireler doktoru beklememi söyledi kimse imkan vermedi.. bende başıma bir daha böyle bişey gelmemesi için ameliyat oldum çok şükür istedigim gibi sonuçlandi dikiş izim var krem kullanıyorum ondan tereddutteyim polis arkadaşlarım bisey olmaz demelerine rağmen yine de tedirginim.. Anlayacağın kimsenin imkan vermeyeceği şeyden elendim elenme nedenimi söylediğimde çevremdekiler şaka yapıyorsun kaç polis çıplak ayakla görülmüş ki sen görülesin vs dediler koşma yürümeye engel değil fonksiyon bozucu ve ilerleyici bir şeyde mevcut değildi ama elediler.. En çokta üzüldügüm nokta tum şartları fazlasıyla taşımama rağmen herkesten daha özenli daha düzgün durmama hicbir yerimde iz yara bere yok ona rağmen yumuşak düz tabanlık kabul edilmesine rağmen beni elemeleri çok ağrıma gitti.. gözle görülen esgal belirleyici olsa ayak değilde el parmağımda olsa tamam derim ama kimsenin imkan vermediği sebebten elendim.. Eğerki bu mesleği çok istiyorsan snaa tavsiyem çok iyi plastik cerrahlar var bir yıl çalış paranı biriktır sonra git estetik ol.. Ben öyle yaptım ameliyatimi alanında uzman bir profesore yaptırdım aileme yük olmamak içinde beş ay çalıştım şu àn tedavi aşamasındayim. . İnşallah bu mesleği senin benim kadar isteyen insanlara nasip eder.. mesleğe giripte üç beş yil sonra istifa edenlere ve ozelliklede hicbir şeyden memnun olmayan öğretmenleré nasip etmez :))


radyoaktiv
Memur
12 Haziran 2016 17:55

Hepinizin hakkında hayırlısı olsun hocam. Zamanında bilinçsizlikten bu yanığa müdahale edilmediğinden hayatım boyunca karşıma çıktı ve çıkmaya da devam ediyor zaten. Kader deyip geçeceğiz. İnşallah bu yanığın, bana görsellikten başka hiç bir dezavantajı olmadığını anlayan, insaflı bir doktora denk gelirim diyerek umut içinde bekliyorum.

Estetik işine de bu saatten sonra maddi manevi gücüm yok. Ancak polisliğe girmek nasip olur ise ondan sonra ki hayatım için ilk maaşımla estetik yaptırırdım hepsi o. Ama öncesi için çok zor.

Bakalım, belki yanık ile polis olan görmüş yada bu yanığın dert olmayacağını söyleyen tecrübeli arkadaşlar çıkmaya devam eder de umudum o güne kadar artar.


goncagonca1991
Aday Memur
12 Haziran 2016 18:08

radyoaktif kardes bana mesaj yoluyola ula?r msn bi

huseyun2016
Aday Memur
12 Haziran 2016 18:24

başvuru çok olunca adam elemek için zorlayıcı şartlarda oluyor işte. Fakat diğer yandan bakınca suratı frenkeştayn gibi pomem öğrencileride var onlar nasıl geçiyorsa sağlıktan artık bilemiyorum demiycem biliyoruz nasıl geçtiklerini


Dogan5454
Aday Memur
12 Haziran 2016 21:37

bu tarz seylerden eleme olmasa keske hakkinizda hayirlisi olsun kardesler insallah eleme olmaz.

sss t i l
Kapalı
13 Haziran 2016 03:31

reis ,gorunur yerde deil, sorarlarsa nedenini anlat,ve gorunur yerde deil dersin,,,


radyoaktiv
Memur
14 Haziran 2016 14:33

Tüm arkadaşlara yorumlarından dolayı canı gönülden teşekkür ederim. Umarım kaderin bana verdiği bu yanık, kaderimde polis olmama engel olmaz. Kendim yapsam, vücut hareketlerime engel teşkil etse, adam gibi eşgal belli eden görünür bir yerde olsa da sırf bu yüzden elensem gam yemem. Ama görsel açıdan hiç bir sorun çıkartmayan ve kaderin bana verdiği bir iz yüzünden beni yargılayıp elenme sebebi yaparlarsa eleyen kişi de vebale girecektir.


Şakir Maraş
Kapalı
15 Haziran 2016 15:02

türkiye de her an herşey olabiir.kader kısmet demiycem laçkalık.adaletsizlik.çünkü gerçekten insanarın keyfine kalış bi durum..benim size söyliyceğim.bu devirde ibneliğe çalışacak beynin maalesef böyle.gizli sırrımı söylüyüm akmaz kalitei fondoten.teninze uygun belli edilmeyecek bi şekilde sürün.ben şahsen öyle yapcam.


radyoaktiv
Memur
16 Haziran 2016 12:29

O değil de asıl çıldırdığım nokta, Polislik mesleğinin vakur duruşu ve dinamikliğine yakışmayan bu adamlar, sadece mesleğe girerken ayarladıkları referanslar yardımı ile, o zamanın zar zor sağladıkları boy-kilo şartlarını, ne hikmetse mesleğe girmenin rahatlığı ile keyfi olarak yeyip içip hareketsiz, antrenmansız yata yata bu hale gelirlerken bu duruma isyan edip müdahale eden vatan evladı bir yetkili yok mu? Ve millette bu saha polisi niteliğinde ki insanlardan vatana millete hayırlı; suçlu, hırsız, kati vs. peşinden koşup, atlayıp, zıplayıp yakalayarak toplum güvenliğini hakkı ile sağlayacaklarını bekliyor. Bu adamlar bu kurumdan hala ihraç edilmeden bu şekilde rahat rahat dolaştığı müddetçe, sen beni polislikten değil 1,2 kilo ile, 20-25 kilo fazlalıkla bile eleyemessin kardeşim buna hakkın yok! Onları ölçelim bakalım kaç kilo fazlaları çıkacak.

Yönetmelikte "Bu fiziki şartlar sadece polisliğe girerken esas alınır, meslek içinde geçerli değildir, teşkilata girdikten sonra yatıp göt-göbek salabilir, salla başını al maaşını yapabilirsiniz. Nasıl olsa hesap soran yok" maddesi varda ben mi görmedim! Üstelik benim yanığımdan daha fazla, bu tip rahat adamların vücutlarında eşgal belli edici iz yok mudur sizce? Birinin yüzünde kocaman ben var, öbürünün kafasında iz var vs.. En başta da göt ile göbekten rahat ayırt edilirler zaten!

Buyurun sözde bu adamlar "Polis" miş... Fotoğraf linkini aşağıya koydum.

(Fotoğraf tarihi Haziran 2016'dır!)

http://i.hizliresim.com/7vNJaL.jpg

Allah, benim bu kuruma hakkım ile girmemi nasip etsin ve ileride beni bu adamlara benzetip bu teşkilatı da kamu dairesinde ki, iş yapmayan, zamanında yatmak için uğraşıp giren gamsız, asalak masa başı memuru gibi göt baş büyüten memurlardan olmamı nasip etmesin inşaallah. Bu sorumsuz insanları ve onlara bu rahatlık ortamını sağlayıp müdahale etmeyerek devam ettiren, benim vergim ile, bu adamlardan 10 kat fazla çalıştığı halde 1300TL alan insanların olduğu bir ülkede, bu adamlara en az 3500TL maaş verilmesine sebep olan başta sorumluların tez zamanda görevden ihraç olmalarını ve bu kuruma hak ettiği dinamikliği kazandıracak yetkililerin kurum başına gelmesini nasip etsin. Birde bu tip insanlar bir ömür de en yükseğinden emekli maaşı alacaklar ya ona yanıyorum.

Polislik mesleğine duyduğu saygı ve aldığı parayı hak etmesi adına bu kurumda gerek yaşantısı gerek fiziki şartlarını bozmadan yaşamaya çalışan disiplinli, vefalı tüm polis kardeşlerimi bu sözlerimden tenzih ederim. Dışarıdan bakıldığında "Çevik Türk Polisi" imajını paramparça eden bu durumun tez zamanda çözülmesi ve yeni polis adayı insanlara da, bu adamlar kurumda olduğu sürece aynı genişliğin, toleransın gösterilmesini istiyorum. Şu kuruma hak ettiği saygıyı Allah aşkına geri kazandırın.


Ekselans89
Kapalı
23 Haziran 2016 04:01

Bence skinti olmaz ama is komisyonda bitiyor bazi komisyonlar cok detayli bakiyor elazigda girdim bi ara bsym olmamasina ragmen resmen elekten gectim kendimden suphe ettim okadar cok baktilar doktor kesik izi varmi diye kolumu gozune sokmustu resmen insallah insafli bi komisyona dusersin gonlunuzce olsun hayrlisyla


sensiz13
Kapalı
23 Haziran 2016 05:20

Aslında komisyonların hepsinin tek çatı altında karar vermesi gerek insaflı veya insafsız değil de; onlar orada insani duygularını değil islerini yapmaları gerek bir komisyonun eleme yapmadığı husustan diğeri dé eleme yapmamali.Ve ayrıca tüm komisyon üyeleri adaylarının içiyle değilde daha çok esgal belirleyen üniforma giyildiginde açıkta kalan yerlerle ilgili kararlar vermesi gerek..Zaten detayli incelemeyi polis okuluna gidildiğinde hastane yapıyor... Ama ne yazıkki komisyondaki kişiler tamamiyle kendi akıl duygu ve karakteristik özelliklerine göre karar veriyorlar.. Sabitlestirilme yapilmali ki hiç bir aday mağdur olmasın...

Toplam 16 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi