Editörler : Pangaea

Braweheart01
Genel Müdür
07 Ocak 2026 19:21

ek ders için ders programıyla birlikte ilçe mem den onay alınır hiç kimse o dersin boş geçip geçemeyeceğini bilmez şu an bu nedenle verilmez

07 Ocak 2026 19:40

ilave ekders onayı alarak ödenir.

Pri-SoNeR
Aday Memur
07 Ocak 2026 20:50

Angarya olduğu için boş derse girmiyorum. Öğrencileri ödevlendirip dersten çıkıyorum. Anayasada açıkça belirtilmiştir. Emeğin ücreti ödenmek zorundadır. Kimse ücreti ödenmeden zorla çalışmaya zorlanamaz.

07 Ocak 2026 23:04

Nöbetçi öğretmen boş derse girer diye ne bir kanun ne bir tüzük ne de bir yönetmelik var. NÖBETÇİ ÖĞRETMEN BOŞ DERSLERE GİRMEZ.

Okullarda aynı zamanda Nöbetçi Müdür Yardımcısı da vardır ve onlar da nöbet parası alırlar. Boş dersle de nöbetçi öğretmen ilgilenecekse o zaman nöbetçi müdür yardımcısı neden var? Neden nöbetçi müdür yardımcılarına nöbet parası ödeniyor?

Soru şu ki okullar zorunlu eğitim dayatması yüzünden okul olmaktan çıkmış adeta tımarhaneye, boks ringine, dövüş sporları kulübüne dönmüş durumda. Müdür yardımcısı geliyor aman hocam şu sınıfın başında durun sıkıntı çıkmasın. "SIKINTI" ne gibi bir sıkıntı?

Yani diyor ki öğrenciler birbirini boğazlamasın. Kardeşim burası eğitim kurumu mu başka bir şey mi? Sözüm ona öğrenci olarak nitelemek istediğimiz çocuklar öğrenciyse eğer öğrenci gibi davranması gerekmiyor mu? Öğrenci okul kurallarına uymuyorsa gerekli disiplin işlemlerini yap örgün eğitimden uzaklaştır diyoruz, yok o olmaz yapamayız diyorlar, git derste başında sen dur o zaman diyoruz yok olmaz o sınıf çok "SIKINTI" bana ne diyor? O olmaz bu olmaz kardeşim ben gardiyan mıyım? Ben savunma sporları ya da yakın dövüş sanatları uzmanı mıyım? Ben öğretmenim kardeşim. Okulda adam gibi duramayacak kadar çığırından çıkmış, kural tanımayan, eğitim ve öğretimle hiçbir ilgisi olmayan, okumak gibi öğrenmek gibi hiçbir hedefi olmayan, ailesinin de akademik olarak hiçbir beklentisinin olmadığı çocukların zorla okulda tutulmasının mantığı nedir?

Biz de öğrenci olduk dersin başında öğretmen gelir açın şu kitabın şu sayfasını okuyun der çeker giderdi boş derste kimse yerinden bile kalkmazdı. Şimdi bıraksan okulu yıkacaklar.

Şunun ayrımını MEB net bir şekilde yapmalı. "OKUL" eğitim yuvasıdır. Öğretmen de "ÖĞRETMEN"dir.

Hayydar
Memur
07 Ocak 2026 23:35

Hocam dediğiniz gibi bir ayrım yapmak ne mümkün artık, o devirler geride kaldı!??

Öğretmenlik artık hem modern dadılık, hem gardiyanlık, hem arabuluculuk hem....

Yani eğitim-öğretim bitti artık!!?

Nöbetçi öğretmen öyle ya da böyle ders doldurduysa hakkı verilmelidir, çünkü ortada bir emek/zaman harcama var, o boş saatte dinlenmek onun hakkı normalde!??

Öte yandan okullarda büyük problemler var:

En büyük probleminiz okulda disiplini sağlamak!!? Yaptırım olmayınca öğrenciler zıvanadan çıkıyor!!?

2. büyük sorun AKRAN ZORBALIĞI!!?

Bu sorun gün geçtikçe büyüyor ve asla çözülmüyor!??

Akran zorbalığı yüzünden çok canlar yanıyor ve ezilen öğrencilere yardım edemiyoruz!!?

chemistry2023, 1 ay önce

Nöbetçi öğretmen boş derse girer diye ne bir kanun ne bir tüzük ne de bir yönetmelik var. NÖBETÇİ ÖĞRETMEN BOŞ DERSLERE GİRMEZ.

Okullarda aynı zamanda Nöbetçi Müdür Yardımcısı da vardır ve onlar da nöbet parası alırlar. Boş dersle de nöbetçi öğretmen ilgilenecekse o zaman nöbetçi müdür yardımcısı neden var? Neden nöbetçi müdür yardımcılarına nöbet parası ödeniyor?

Soru şu ki okullar zorunlu eğitim dayatması yüzünden okul olmaktan çıkmış adeta tımarhaneye, boks ringine, dövüş sporları kulübüne dönmüş durumda. Müdür yardımcısı geliyor aman hocam şu sınıfın başında durun sıkıntı çıkmasın. "SIKINTI" ne gibi bir sıkıntı?

Yani diyor ki öğrenciler birbirini boğazlamasın. Kardeşim burası eğitim kurumu mu başka bir şey mi? Sözüm ona öğrenci olarak nitelemek istediğimiz çocuklar öğrenciyse eğer öğrenci gibi davranması gerekmiyor mu? Öğrenci okul kurallarına uymuyorsa gerekli disiplin işlemlerini yap örgün eğitimden uzaklaştır diyoruz, yok o olmaz yapamayız diyorlar, git derste başında sen dur o zaman diyoruz yok olmaz o sınıf çok "SIKINTI" bana ne diyor? O olmaz bu olmaz kardeşim ben gardiyan mıyım? Ben savunma sporları ya da yakın dövüş sanatları uzmanı mıyım? Ben öğretmenim kardeşim. Okulda adam gibi duramayacak kadar çığırından çıkmış, kural tanımayan, eğitim ve öğretimle hiçbir ilgisi olmayan, okumak gibi öğrenmek gibi hiçbir hedefi olmayan, ailesinin de akademik olarak hiçbir beklentisinin olmadığı çocukların zorla okulda tutulmasının mantığı nedir?

Biz de öğrenci olduk dersin başında öğretmen gelir açın şu kitabın şu sayfasını okuyun der çeker giderdi boş derste kimse yerinden bile kalkmazdı. Şimdi bıraksan okulu yıkacaklar.

Şunun ayrımını MEB net bir şekilde yapmalı. "OKUL" eğitim yuvasıdır. Öğretmen de "ÖĞRETMEN"dir.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
08 Ocak 2026 03:10

Hocam,

Benim bahsettiğim husus o değil. Aynı branştan arkadaş girdiği zaman elbette ek ders yazılıyor. Fakat farklı branştan giren arkadaşa yazılmaması hem angarya hem haksızlık. Mesele mevzuattan kaynaklanıyorsa -ki öyle- bir iki kelime değiştirilir olur biter. Boş dersler bazen arkadaşları norma dersten daha fazla yoruyor. Hem angarya hem de idarelerle öğretmenleri karşı karşı karşıya getiren uygulama.

hsoydan08, 1 ay önce

MEB ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ

Öğretmenlere nöbet görevi verilmesinin esasları

MADDE 91- (1) Öğretmenler, nöbet görevini nöbet çizelgesine göre yerine getirirler.

(2) Nöbetlerde aşağıdaki esaslara uyulur:

h) (Ek:RG-16/9/2017-30182) (Değişik:RG-5/9/2019-30879) Çeşitli nedenlerden dolayı öğretmeni bulunmayan sınıfın düzeni ve öğrencilerin etüt çalışması, o saatte dersi bulunmayan nöbetçi öğretmen tarafından sağlanır. Nöbetçi öğretmenlerin hepsinin dersinin bulunması durumunda ise nöbetçi müdür yardımcısı gerekli tedbirleri alır.

Buradan kaynaklı bir ücret söz konusu değil.

Ancak biz okul olarak ne yapıyoruz. Bir öğretmenimiz rapor alınca, izin alınca yerine aynı branştan dersleri boş olan başka bir arkadaşımızı İlçe Milli Eğitimden onay almak üzere hemen görevlendiriyoruz. Ücretini de ödüyoruz.

12.04.2000 tarih ve 479 Milli Eğitim Bakanlığı Nöbet Hizmetleri Özel Talimatını hala yürürlüktemi ?

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
08 Ocak 2026 03:12

Hangi dersin boş geçeceği bilinmediği için ödenek tüm derslerin dolu olmasına göre ayarlanır. Devlet bütçesinde hemen herşey sene başında bellidir. Ödeneği ayrılan bir konuda, idarelerle öğretmenleri karşı karşıya getiren, yapılmadığı takdirde okulda düzen ve güvenlik açısından sıkıntı oluşturan bu durum karşısında düzenleme yapılması gereklidir.

Braweheart01, 1 ay önce

ek ders için ders programıyla birlikte ilçe mem den onay alınır hiç kimse o dersin boş geçip geçemeyeceğini bilmez şu an bu nedenle verilmez

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
08 Ocak 2026 03:18

Angarya konusunda haklısınız. Bu da idare ile öğretmenlerin arasını açıyor. Okulda düzen ve güvenlik açısından derslerin boş geçmemesi gerekir. Aynı derse giren aynı branştan kişiye (bazı mevzuat bilmez İlçe MEM'lere rağmen) ek ders yazılıyor. Bunda dersi işlemesi baz alınıyor. Fakat her zaman ve her yerde dersleri böyle doldurmak (yedek öğretmen ya da dışarıdan desteğe dair bir mevuzatta olmadığı için) mümkün değil. Sınıfa giren farklı branştan arkadaş da burada düzeni sağlıyor. Belki ders veya söyleşi de yapıyor. Okulda konferans ve söyleşilerde, Tübitak Sergileri vb. etkinliklerde müfredat işlenememesine rağmen ek ders yazılıyor. Burada ise bizzat sınıfın başında işin angaryasını çekene yazılmıyor. Siz de haklı olarak angryayı kabul etmiyorsunuz.

Pri-SoNeR, 1 ay önce

Angarya olduğu için boş derse girmiyorum. Öğrencileri ödevlendirip dersten çıkıyorum. Anayasada açıkça belirtilmiştir. Emeğin ücreti ödenmek zorundadır. Kimse ücreti ödenmeden zorla çalışmaya zorlanamaz.

historianizm
Genel Müdür
11 Ocak 2026 00:04

nöbet günü 4 dersim var ama boş derslere girdiğimiz için en çok derse girdiğim gün oluyor her hafta.

Yiğitalp
Genel Müdür
12 Ocak 2026 15:14

Böyle bir durum yok, mevzuatta yeri olmayan ödeme yapılmaz. Boş derslerle ilgilenmek nöbetçi öğretmenin asli görevidir, abartmayın!!!!

berkaydal
Genel Müdür
12 Ocak 2026 15:27

Bununla ilgili dpb'nin kararı var. Çok ünlemli yazanlara itibar etmeyin. Girdiğiniz ders alanınızın dersi ise ek ders alırsınız. Alanınızın dersi değilse almazsınız. Derse girmek zorunda değilsiniz. Nöbetçi öğretmenin böyle bir görevi yok. Sınıfa girer yoklama alır, çocuklara telkin yapar çıkarsınız. Durumu nöbetçi müdür yardımcısına bildirir kendi işlerinizle ilgilenirsiniz. Sınıfta diğer sınıfların düzenini bozacak nitelikte bir durum olursa tekrar uyarır tutanakla idareye bildirirsiniz. Nöbetçi öğretmenin derse girme zorunluluğu yok.

kimuni
Genel Müdür
12 Ocak 2026 15:49

benim boş derse girmemek için bildiğim baya bi numara var aslında boş derse girmemek için... :) :) :)

neyse bir iki numara yazayım bari de sonra "neymiş hocam o numaralar? " demeyin diye :)

şimdi bak kutu kutu pense, önce yılın başında idareye ben mümkünse en sıkışık güne nöbet istiyorum diyeceksiniz. olmazsa alternatif yollara geçiniz.

sonra bak şimdi diyelim nöbetçisin ama bir öğretmen izin almış aaa ne tesadüf o da senin boş saatine denk gelmiş. sen tam biraz dinleneyim bi çay bi bisküvi derken müdür dikilir karşına. bundan kurtulmak için yapacağın en iyi şey : ders zili çalar çalmaz ortalıktan kaybolmak.

kantine , lavaboya , nebilm çarşıya pazara bile istersen git yeterki ortalıkta görünme. :) :) :)

ya başka numaralarım da var ama ..işte ...

ama para vereceklerse ki arkadaşlar şu şekilde cevaz vermişler eğer alanınız ise alırsınız diye, o zaman fazla para göz çıkarmaz diyip isterseniz gidin size kalmış. :) :)

şaşkın tarihçi
Genel Müdür
12 Ocak 2026 17:17

çok ünlem koyunca ne oldu haklı mı çıktın şimdi. yirmi tane koysaydın o zaman da başlık kilitlenseydi
Yiğitalp, 4 hafta önce

Böyle bir durum yok, mevzuatta yeri olmayan ödeme yapılmaz. Boş derslerle ilgilenmek nöbetçi öğretmenin asli görevidir, abartmayın!!!!

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
12 Ocak 2026 19:31

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 92. madde h bendine göre söylüyorlar. Fakat bu farklı yorumlanabileceği gibi girmesi zorunlu tutulmasının angraya olmasını değiştirmez. Nöbetçi öğretmenin alan dersi boş olursa ek ders alıyor, alanı olmazsa ek ders almıyor. Diğer yazdıklarımla beraber değerlendirilince garip üstü garip.

h) (Ek:RG-16/9/2017-30182) (Değişik:RG-5/9/2019-30879) Çeşitli nedenlerden dolayı öğretmeni bulunmayan sınıfın düzeni ve öğrencilerin etüt çalışması, o saatte dersi bulunmayan nöbetçi öğretmen tarafından sağlanır. Nöbetçi öğretmenlerin hepsinin dersinin bulunması durumunda ise nöbetçi müdür yardımcısı gerekli tedbirleri alır.

berkaydal, 4 hafta önce

Bununla ilgili dpb'nin kararı var. Çok ünlemli yazanlara itibar etmeyin. Girdiğiniz ders alanınızın dersi ise ek ders alırsınız. Alanınızın dersi değilse almazsınız. Derse girmek zorunda değilsiniz. Nöbetçi öğretmenin böyle bir görevi yok. Sınıfa girer yoklama alır, çocuklara telkin yapar çıkarsınız. Durumu nöbetçi müdür yardımcısına bildirir kendi işlerinizle ilgilenirsiniz. Sınıfta diğer sınıfların düzenini bozacak nitelikte bir durum olursa tekrar uyarır tutanakla idareye bildirirsiniz. Nöbetçi öğretmenin derse girme zorunluluğu yok.

berkaydal
Genel Müdür
12 Ocak 2026 20:52

Hep aynı hikaye. Muallak ifadeler yaz. Kim ne koparırsa tuttursun. Sendikaların eğilmesi gereken konulardan birisi. Kanunlarda yönetmeliklerde netlik.

atahoca, 4 hafta önce

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 92. madde h bendine göre söylüyorlar. Fakat bu farklı yorumlanabileceği gibi girmesi zorunlu tutulmasının angraya olmasını değiştirmez. Nöbetçi öğretmenin alan dersi boş olursa ek ders alıyor, alanı olmazsa ek ders almıyor. Diğer yazdıklarımla beraber değerlendirilince garip üstü garip.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
12 Ocak 2026 21:00

Sizin önceki mesajınızdaki ifadeler zaten yönetmelikteki şeyleri karşılıyor. Belki idareciler yazılı emir verirse ne yapılabilir, sorusu akla gelir. Onda da bu sefer derse yazılı görevlendirme yapılmış ek ders yazılmalı değil mi, sorusu akla gelir. Malum -tam, eksik, yapılmayan- egzersizlere; sınıf ortamı haricinde yerde söyleşisi olan sınıfların öğretmenlerine bile ek ders yazılıyor.

berkaydal, 4 hafta önce

Hep aynı hikaye. Muallak ifadeler yaz. Kim ne koparırsa tuttursun. Sendikaların eğilmesi gereken konulardan birisi. Kanunlarda yönetmeliklerde netlik.

Toplam 36 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi