Editörler : supporters.
03 Temmuz 2017 17:16

Yazılı sınav sonuçlarında şeffaflık

Merhaba Arkadaşlar,

Gerek daha önce girmiş olduğum sınavlardan gerekse çevremden, arkadaşlarımdan duyduklarım çerçevesinde anlamakta zorlandığım bir konu var. Bir süredir kamu kurumları yazılı sınav sonuçlarını TC kimlik no ile sistem üzerinde açıklamaktalar. Dolayısı ile sınavın taban ve tavan puanlarına dair bir bilgimiz olmamakta hatta kendi puanımızı dahi öğrenememekteyiz. Bilgi edinmeden başvuran arkadaşlarım da cevaben ucu açık mevzuatsal birkaç cümle ile geçiştirildiklerini ilettiler. Kendim girmiş olduğum sınavlarda defalarca aramış olmama rağmen ilgili kişiler ile görüşemedim ve ne kendi puanımı ne de söz konusu sınavın kaç puan ile kapattığını öğrenebildim.

Burada tabi ki benim de bilgi eksikliğim olabilir; belki de kendi puanımı öğrenmenin bir yolu da vardır ama ben bilmiyorumdur (BİMER seçeneği var tabiki ama cevaplar muğlak geldiği için ben denememiştim). Ancak benim öğrenmek istediğim sadece kendi puanım değil açıkçası. Sınava kaç kişi katılmış(kaç kişinin kağıdı okumuş), kaç kişi mülakata kalmış, mülakata katılmaya hak kazanan son adayın puanı nedir ve ben kaç puan almışım? Tüm bu soruların cevabına ulaşabileceğimiz, girdiğimiz her kurum sınavı için geçerli bir sistem olamaz mı? Kurumların bunları açıklamama durumu bir yetkiye dayanarak mı yapılıyor yoksa tercihe bağlı bir durum mudur?

En son bir kurum sınavında kurum uzman yardımcılığı yazılı sınav sonuçlarını sadece TC kimlik no ile başarılı ya da başarısız şeklinde açıklarken birkaç ay sonraki başka bir kadrosu için açtığı sınav sonuçlarını açık liste halinde yayımlamıştı. Mesela burdaki durumu ben kendi açımdan muallak buluyorum. İster istemez büyükçe bir "acaba" yer alıyor zihnimde. Hem puanlama açısından nerede durduğunu bilmek insanın bir dahaki sınavlarda kendini ona göre hazırlaması açısından daha güzel olmaz mı? Hani konu hakikaten bir sınavın olmaması değil, ki olumlu sonuçlanmayan ilk sınavım da bu değil ama kendi adıma 3 saat bir sınava emek harcamışsam "olmadı"dan ziyade daha somut bir cevap almalıyım diye düşünüyorum.

Meseleye hakim, bunun neden bu şekilde yapıldığını açıklayabilecek ve bir çözüm sunabilecek arkadaşlar cevap yazarsa sevinirim. Bir de acaba bu durum sadece beni ve birkaç kişiyi mi rahatsız ediyor, biraz daha şeffaf olunması gerektiğini düşünen ama bu talebin nasıl karşılık bulacağı(bulmayadabilir..) konusunda çekinceleri olan arkadaşlar da düşüncelerini paylaşırsa güzel olur.

Herkese kolaylıklar dilerim,

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi