Editörler : E.Kayı Han

muhterem06
Memur
22 Mayıs 2018 10:58

Ugur hocam gecmis olsun,

https://forum.memurlar.net/konu/1729818/12.sayfa#1d6c751d-2459-e811-80df-a0369f7d149c

Bu basligida okuyun. İşinize yarayacak bilgiler olabilir.

Engin hocam epeydir yazmiyorsunuz. Son durum nedir.

Üç tanidigim YD ret gelmiş.

ugrhoca
Kapalı
23 Mayıs 2018 04:25

Hayırlı Sahurlar. Hocalarım, Hayırlısıyla davamızı açtık. Lakin uzun araştırmalar sonucunda bu 98/b den göreve son bulma, MEMURLUKTAN MEN olmadığını öğrendim. Zira bu madde sadece Diyanette var bildiğiniz üzre. Ben 27 Nisan 2018 de tembelliği etmiştim

Ve 30 Nisan 2018 gününden beri raporluyum. Eğer rapor almasaymışım, 6 gün izinsiz, mazeretsiz gelmeme den dolayı, memurluktan da ihraç oluyor muşum. Şunu belirteyim Bu 98/b şartını istemeyen, BELEDİYELERDE VE HASTANELERDE GASSAL OLARAK, EĞER EHLİYETİNİ VEYA 160 SAATLİK BİLGİSAYAR SERTİFİKANIN VAR İSE ŞOFÖR VEYA V.H.K.İ OLARAK kurum değişikliği olabilmekteymiş. Beni Bulunduğum kaymakamlık tam 3hafta oyaladı. Yok bu yazı tam açıklayıcı değil, yok tam anlaşılmıyor, Diyanetten yazı isteyelim vs. Ben de 22 Mayıs 2018 de bağlı bulunduğum VALİLİK MAKAMINA DİLEKÇE YAZDIM. BANA BÖLGEMDE BOŞ KADRO BUL, DİLEKÇENİZ ALALIM HOCAM DEDİLER. DEVLET HASTANESİNDE GASSAL KADROSU BOŞ İMİŞ. DİLEKÇE İLE BU KADROYU BELİRTEREK DİLEKÇE VERDİM. AYRICA DA EHLİYET FOTOKOPİSİ İLE BİLGİSAYAR SERTİFİKALI DA EK OLARAK DİLEKÇEYE EKLEYİM, TEKRAR GENEL OLARAK VALİLİKTEN, D.İ.B. HARİCİNDE DİĞER BAĞLI KURUMLARINIZDA 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNA İSTİNADEN KADRO TALEP ETTİM. BİRİSİNİ SAĞLIK BAKANLIĞINA, DİĞERİNİ İÇ İŞLERİ BAKANLIĞINA HAVALE ETTİLER. YANİ DİLEKÇESİ VALİLİK KABUL ETTİ. ARAŞTIRMALARDA DA MEMURLUĞUMUN DEVAM ETTİĞİ GÖZLENDİ. HER GÖLE YOĞURT ÇALDIK İNŞALLAH BİRİSİ TUTATACK. DEMEM O Kİ, SADECE İDARİ MAHKEMEYE ODAKLANMAYALIM. ÖZELLİKLE DE İNŞALLAH OLMAZ AMA, BUNDAN SONRAKİ MAĞDURLAR İÇİN ÖRNEK OLSUN DİYE YAZDIM. GELİŞMELERİ YAZICAM.

ugrhoca
Kapalı
23 Mayıs 2018 04:34

Bu arada Allah razı olsun Muhterem06 hocam.

ugrhoca
Kapalı
23 Mayıs 2018 05:12

Hocalarım ben o link bu link fazla kafam karıştı bu aralar malum.Ben buraya 98/b den dolayı,Sadece D.İ.B. görevine son verilip,bu şartları aramayan diğer kurumlarda görev alabilmek için başvurulacak kanun maddeleri ile,Devlet personel başkanlığından alınan yazıyı kaynak göstermeniz için e-mail adresimi yazıyorum. Mail yoluyla ulaşırsanız bu kaynakları gönül rızası ile paylaşırım. Belediyelere müracaat ta dilekçenizi sadece belediyeler veriyorsunuz.Diğerlerini kaymakamlıklara veya valiliklere....

E mail: topbasugur@gmail

ugrhoca
Kapalı
23 Mayıs 2018 05:13

.com

enginyilmaz06
Aday Memur
01 Haziran 2018 11:27

Uğur Hocama çok geçmiş olsun diliyorum.

Davasını ararken diğer kurumlara da başvuru yapabileceğimizi bizlere sunmuş.

Adaletin en kısa sürede bulmamız ümidiyle.

Belki bizler göremeyeceğiz ama inşallah 98/B saçmalığı son bulur.

fgn.kymk
Aday Memur
02 Kasım 2025 23:52

selamün aleyküm hocam, rica etsem bahsettiğiniz belgeleri paylaşabilirmisiniz, bizimde basimzida bu maddeden dolayı sorunlar var, kurum değiştirmek istiyoruz. Ama nasıl olacak bilmiyoruz kimsede bilgi paylasmiyor. Allah rızası için yardımcı olabilirmisiniz.
ugrhoca, 8 yıl önce

Hocalarım ben o link bu link fazla kafam karıştı bu aralar malum.Ben buraya 98/b den dolayı,Sadece D.İ.B. görevine son verilip,bu şartları aramayan diğer kurumlarda görev alabilmek için başvurulacak kanun maddeleri ile,Devlet personel başkanlığından alınan yazıyı kaynak göstermeniz için e-mail adresimi yazıyorum. Mail yoluyla ulaşırsanız bu kaynakları gönül rızası ile paylaşırım. Belediyelere müracaat ta dilekçenizi sadece belediyeler veriyorsunuz.Diğerlerini kaymakamlıklara veya valiliklere....

E mail: topbasugur@gmail

muhterem06
Memur
12 Ocak 2026 17:21

Hocam öncelikle geçmiş olsun. İhraç oldunuzmu. Yoksa soruşturma aşamasındamısınız.

Kurum değiştirmek çok zor, çünkü Diyanet mufafakat verirkenen suç dosyasınıda belirtiyor. karşı kuruma. En kolay belediyelere girilebiliyor.

fgn.kymk, 3 ay önce
selamün aleyküm hocam, rica etsem bahsettiğiniz belgeleri paylaşabilirmisiniz, bizimde basimzida bu maddeden dolayı sorunlar var, kurum değiştirmek istiyoruz. Ama nasıl olacak bilmiyoruz kimsede bilgi paylasmiyor. Allah rızası için yardımcı olabilirmisiniz.

Karizmaunl
Genel Müdür
22 Ocak 2026 13:09

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu?nun 98/b maddesi bir disiplin cezası değildir. Bu madde, memurluğa atanma şartlarından birinin sonradan kaybedildiğinin idarece tespit edilmesi hâlinde memuriyetin sona erdirilmesini düzenler. Hukuki niteliği ceza değil, memur statüsünün kaybıdır.

Kınama cezası ise disiplin hükümleri kapsamında verilen bir disiplin cezasıdır. Disiplin soruşturması sonucunda verilir ve sicile işlenir.

Bu nedenle, aynı soruşturmadan bir ay önce aldığınız kınama cezası ile 98/b kapsamında görevinize son verilmesi hukuken iki ayrı disiplin cezası sayılmaz. Biri disiplin cezasıdır, diğeri disiplin hukuku dışında kalan idari bir işlemdir.

Ancak uygulamada, aynı fiil ve aynı delillere dayanılarak önce disiplin cezası verilip ardından 98/b uygulanması, idari yargı denetimine tabidir ve mahkemelerce hukuka aykırı bulunabilmektedir.

Karizmaunl
Genel Müdür
22 Ocak 2026 13:10

İdare mahkemeleri, Diyanet?te 657 sayılı Kanun?un 98/b maddesi uygulanarak yapılan görevden çıkarmaları en çok şu gerekçelerle iptal etmektedir:

Aynı fiilden dolayı daha önce disiplin cezası verilmiş olması.

Mahkemeler, aynı olay ve aynı deliller esas alınarak önce disiplin cezası (kınama, uyarma vb.) verilip ardından 98/b uygulanmasını hukuka aykırı bulabilmektedir. Her ne kadar 98/b disiplin cezası sayılmasa da, fiilin disiplin yönünden değerlendirilip sonuçlandırılmasından sonra tekrar aynı fiile dayanılarak memuriyetin sona erdirilmesi ?hukuki güvenlik? ve ?ölçülülük? ilkelerine aykırı görülmektedir.

Ortak nitelik kaybının somut ve kesin delillerle ortaya konulamaması.

Diyanet personeli açısından ileri sürülen ?itikad, ibadet, tavır ve davranışların İslam törelerine uygun olmaması? iddiasının soyut kanaatlere, söylentilere veya tek taraflı beyanlara dayanması iptal gerekçesi yapılmaktadır. Mahkemeler, bu nitelik kaybının açık, net ve inandırıcı delillerle ispatlanmasını aramaktadır.

Ceza yargılaması veya disiplin soruşturması sonuçlarıyla çelişki.

Ceza davasında beraat, HAGB veya fiilin sübut bulmadığına dair tespitler bulunmasına rağmen aynı olaydan hareketle 98/b uygulanması, mahkemelerce hukuka aykırı bulunabilmektedir. Disiplin soruşturmasında hafif bir ceza verilmişken ?nitelik kaybı? gibi ağır bir sonuca gidilmesi de tutarsızlık olarak değerlendirilmektedir.

Ölçülülük ilkesine aykırılık.

Mahkemeler, fiilin ağırlığı ile uygulanan işlemin sonucu arasında makul bir denge olup olmadığına bakmaktadır. Görevden tamamen çıkarma sonucunu doğuran 98/b işleminin, olayın ağırlığıyla orantısız olması iptal gerekçesi yapılmaktadır.

Savunma hakkının usulüne uygun kullandırılmaması.

Kişiye isnat edilen nitelik kaybının açıkça bildirilmemesi, hangi davranışın hangi gerekçeyle ortak nitelik kaybı sayıldığının net gösterilmemesi veya savunma hakkının şeklen kullandırılması durumlarında işlemler iptal edilebilmektedir.

Gerekçesiz veya yetersiz gerekçeli işlem tesis edilmesi.

İdari işlemin sadece ?ortak nitelik kaybı oluştuğu? şeklinde soyut ifadelerle tesis edilmesi, hangi somut davranışların bu sonuca götürdüğünün açıklanmaması da iptal nedenleri arasındadır.

Toplam 30 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi